یار خسرو گلسرخی درگذشت/ منوچهر مقدم سلیمی؛ از زندان برای مشارکت در ترور شاه تا حکم اعدام برای نقشه گروگانگیری فرح
منوچهر مقدم سلیمی که یک بار برای ترور محمدرضا شاه و یک برای گروگان گرفتن فرح و ولیعهد تلاش کرده بود، شانزدهم بهمن 1403 درگذشت. او امروز در بهشت زهرا به خاک سپرده شد.
به گزارش خبر فوری، منوچهر مقدم سلیمى در سال 1314 در روستای چرگر از توابع شهرستان ابهر متولد شد، او در دبیرستان همکلاس پرویز نیکخواه بود، که در سازمان جوانان حزب توده عضویت داشتند، نیکخواه برای ادامه تحصیل به انگلیس رفت و به عضویت کنفدراسیون جهانی دانشجویان درآمد و مقدم سلیمی نیز به مطالعاتی تاریخی، نقاشی، مجسمه سازی مشغول شد و همزمان با موسسه فرانکلین نیز همکاری داشت.
پس از بازگشت نیکخواه به کشور، گروهی کمونیست _ مائویست شکل دادند و مقدم سلیمی یکی از اعضای اصلی آن بود، در 21 فروردین سال 1344 به اتهام مشارکت در ترور شاه در کاخ مرمر دستگیر و به سه سال زندان محکوم شد، پس از تحمل کیفر و اتمام دوران حبس و متلاشی شدن گروه از زندان آزاد شد.
پس از آزادی، او بهظاهر از سیاست فاصله گرفت و با تأسیس آتلیه هنری در خیابان منوچهری و همکاری با تالار رودکی، به عرصه فرهنگ بازگشت. اما در سال ۱۳۵۲، آشنایی او با خسرو گلسرخی (سردبیر بخش هنری کیهان) و طراحی عملیات گروگانگیری فرح دیبا و ولیعهد، موج جدیدی از دستگیریها را رقم زد. در جریان محاکمه گروه ۱۲ نفره، حکم اولیه اعدام او در دادگاه تجدیدنظر به ۱۵ سال حبس تقلیل یافت، درحالی که گلسرخی و دانشیان تیرباران شدند.
خسرو گلسرخی(سردبیر بخش هنری روزنامه کیهان ) ، کرامتالله دانشیان، رضا علامهزاده( مستندساز) ، منوچهر مقدم سلیمی، طیفور بطحایی (کارگردان) ، عباس سماکار (نویسنده و فیلمساز ) ، رحمتالله (ایرج) جمشیدی (خبرنگار ) ، شکوه فرهنگ رازی (میرزادگی) خبرنگار سرویس ادب و فرهنگ کیهان، ابراهیم فرهنگ رازی (میرزادگی ) ، مرتضی سیاهپوش، مریم اتحادیه و فرهاد قیصری اعضای گروه 12 نفره بودند.
فعالیتهای پس از انقلاب مقدم سلیمی نشان از تحول رویکرد او دارد: مرمت اشیای تاریخی و کارشناسی هنری، جایگزین مبارزه مسلحانه شد. این چرخش تا پایان عمر ۸۹ساله او در ۱۶ بهمن ۱۴۰۳ ادامه یافت.
بهتر
همه اش سه سال زندان ! به این میگند دادگاه و قاضی درست بر اساس معیار های حقوق انسانی و حقوق بشر ! قصد ترور و گروگانگیری شخص اول کشور و چنین رئوف با او برخورد شود ! خدا بیامرزد اون قاضی و دادگاه و دادستان و بازپرس پرونده را ! والله کاش من اون موقع ها جوون ۲۵ ساله بودم نه الان !
بزرگترين اشنباه شاه اعدام او بود
سفر کردم که از یادم بری دیدم نمیشه آخه عشق یه عاشق با ندیدن کم نمیشه غم دور از تو بودن یه بی بال و پرم کرد نرفت از یاد من عشق سفر عاشقترم کرد هنوز پیش مرگتم من بمیرم تا نمیری خوشم با خاطراتت اینو از من نگیری