وتوی مالی آمریکا علیه لبنان
دستور مستقیم واشنگتن به کشورهای حاشیه خلیج فارس، از جمله قطر و عربستان، برای توقف کمکهای مالی به لبنان، بخشی از راهبرد جدید آمریکا علیه بیروت است.

در حالی که مورگان اورتگاس به عنوان معاون نماینده ویژه دولت آمریکا در امور خاورمیانه، اهداف و خواستههای آشکار ایالات متحده از لبنان را پنهان نمیکند، دولت آمریکا همچنان با روشهای مستقیم و غیرمستقیم در حال اعمال فشار بر وضعیت این کشور است.
این فرستاده آمریکایی در سفر اخیرش به لبنان و دیدار با مقامات این کشور، به صراحت از ضرورت خلع سلاح حزبالله در لبنان و دست خالی ماندن لبنان در مقابل تهدیدها و اشغالگریهای اسرائیل سخن گفت.
روزنامه لبنانی الاخبار نیز امروز پنجشنبه در گزارشی فاش کرد که منابع آگاه دیپلماتیک عربی میگویند که آمریکاییها به کشورهای خلیج فارس، از جمله قطر و عربستان سعودی، ابلاغ کردهاند که در مرحله فعلی نباید هیچگونه کمک مالی به لبنان ارائه کنند. این تصمیم در انتظار تحولات مرتبط با ایران و اقداماتی است که لبنانیها برای اجرای شروط اقتصادی، سیاسی و امنیتی آمریکا انجام خواهند داد.
به گفته این منابع، این «وتوی غیرعلنی» بخشی از سیاست فشار حداکثری آمریکا علیه لبنان است که هدف آن، رفع هرگونه مانعی در مسیر توافق با لبنان برای پایان دادن به درگیری با اسرائیل، به ویژه خلع سلاح حزبالله، است. حتی اگر این تصمیم عواقب سنگین برای لبنان به همراه داشته باشد. آمریکا به هر حال موضع اسرائیل در برابر بیروت را کاملاً پذیرفته است.
منابع مذکور تأکید کردند که این تصمیم محدود به لبنان نیست و سوریه را نیز شامل میشود، جایی که آمریکاییها خواستار اجرای فهرستی از مطالبات هستند که به صراحت از آن سخن گفتهاند.
الاخبار در ادامه نوشت: در حالی که دو منبع رسمی لبنانی درباره این «وتو» اظهار بیاطلاعی کردند، دو منبع سیاسی دیگر صحت صدور چنین دستورالعمل آمریکایی به کشورهای خلیجفارس را تأیید کردند.
یک منبع آگاه نزدیک به آمریکا تصریح کرد: «ایالات متحده به دنبال حل و فصل منازعه عربی_اسرائیل برای دستیابی به اهداف بزرگ خود در خاورمیانه و رقابت با چین است، نه فقط برای منافع اسرائیل».
یک منبع سیاسی دیگر اظهار داشت که نشانههایی از یک طرح آمریکایی برای جلوگیری از هرگونه حمایت مالی از لبنان پیش از انتخابات پارلمانی آینده در سال ۲۰۲۶ وجود دارد. آمریکاییها انتظار دارند که سیاست فشار حداکثری تغییرات اساسی در پارلمان لبنان ایجاد کند و رأیدهندگان لبنانی را به مجازات حزبالله به دلیل نتایج جنگ و شرایط اقتصادی دشوار سوق دهد.وی افزود که «اعضای لابی آمریکایی_لبنانی در تلاشند که دولت آمریکا را متقاعد کنند که حزبالله و جنبش امل نتوانند تمامی سهمیه شیعیان در پارلمان را به دست آورند و حتی با یک نماینده نیز شکافی ایجاد کنند تا بتوان او را برای ریاست پارلمان نامزد کرد و ریاست هر سه قوه را در انحصار گرفت. تا یک تحول سیاسی کامل در صحنه لبنان به امید دستیابی به یک «گشایش اقتصادی»، صورت گیرد.
این منبع در عین حال فاش کرد که کشورهای اروپایی، از جمله فرانسه، با این سیاست مخالفند، زیرا وضعیت لبنان بسیار شکننده است و حذف هر یک از اجزای لبنانی بهصورت اجباری، دستیابی به حکومتی پایدار را دشوار میکند و لبنان را در معرض درگیریهای داخلی قرار میدهد.
این در حالی است که انتظار میرود رئیسجمهور جوزف عون هفته آینده به قطر و امارات سفر کند. با این حال، شواهد نشان میدهد که کشورهای حوزه خلیج فارس که معمولاً از نظر مالی لبنان را حمایت میکنند، از ارائه کمک مالی به لبنان و حتی سوریه خودداری میکنند.
این در حالی است که سوریه از زمان سقوط نظام اسد و به قدرت رسیدن تحریرالشام تحت هدایت ابومحمد الجولانی، روابط بسیار خوبی با قطر و روابط بسیار مطلوبی با عربستان سعودی دارد.با وجود حمایت سیاسی عربستان از رئیس جمهور جوزف عون در اوایل ماه مارس گذشته، سفر او به ریاض نتایج مستقیمی در زمینه دریافت کمک مالی از عربستان سعودی به همراه نداشت. بلکه مواضع رسمی نشاندهنده پایبندی عربستان به اصولی است که طی سالهای اخیر بارها بر آن تأکید کرده است و خواهان «اصلاحات» در لبنان است.
از سوی دیگر، قطر نیز در ماههای اخیر از ارائه کمکهای مالی حتی به سیاستمداران لبنانی در خارج از چارچوب رسمی خودداری کرده و از تمدید حمایت مالی خود از ارتش لبنان را که در دو سال گذشته بهطور مشخص انجام میداد، پرهیز کرده است. سیاست قطع کمکهای مالی به لبنان بهویژه در جریان انتخابات ریاستجمهوری اخیر آشکار شد. با وجود رقابتهای آشکار و پنهان بر سر ریاستجمهوری، قطر و عربستان سعودی هیچگونه مشوق مالی به سیاستمداران لبنانی ارائه نکردند.