مهم‏ترین فیلم اسکار در حاشیه/صحبت‏‌های ضداسلام سوفیا گاسکون بازیگر نامزد جایزه اسکار حاشیه‏‌ساز شد

فیلم «امیلیا پرز»، ساخته ژاک اودیار، فیلمی غیرمتعارف است که همین غیرمتعارف بودنش باعث شد که امسال با نامزدی در ۱۳ رشته در اسکار گوی رقابت را از بقیه فیلم‌ها برباید.

مهم‏ترین فیلم اسکار در حاشیه/صحبت‏‌های ضداسلام سوفیا گاسکون بازیگر نامزد جایزه اسکار حاشیه‏‌ساز شد

فیلم «امیلیا پرز»، ساخته ژاک اودیار، فیلمی غیرمتعارف است که همین غیرمتعارف بودنش باعث شد که امسال با نامزدی در 13 رشته در اسکار گوی رقابت را از بقیه فیلم‌ها برباید. این فیلم که پیش‌تر در جوایز گلدن گلوب نیز درخشیده بود، بعد از این جایزه هم خبرساز شد و بسیاری از مکزیکی‌ها به این فیلم انتقاد کردند.

حالا چند هفته بعد از اعلام این خبر، دوباره اخبار منفی این فیلم را احاطه کرده است که بهانه‌اش صحبت‌های کارلا سوفیا گاسکون، بازیگر این فیلم به‌خاطر مطالبی علیه مسلمانان است که پیش‌تر در شبکه‌ی ایکس خود منتشر کرده بود. 

این بازیگر چندسال پیش دیدگاه‌های بحث‌برانگیزی را درباره‌ی مسلمانان، جورج فلوید و تنوع اسکار بیان کرده بود اما حالا که شهرت زیادی را به‌خاطر فیلم «امیلیا پرز» کسب کرده، حرف‌های قدیمی‌اش دوباره دست‌به‌دست شده و دردسرهایی برایش ایجاد کرده است و با این‌که عذرخواهی هم کرد، اما واقعیت این است که آب ریخته را دیگر نمی‌شود جمع کرد و حرفی که می‌زنی نه‌تنها در ذهن بسیاری حک می‌شود بلکه با دنیای مدرن امروز بیشتر از همیشه دهان‌به‌دهان می‌شود. 

روزی که گاسکون در سال 2020 در شبکه‌ی ایکس خود نوشت: «متأسفم، آیا این فقط برداشت من است یا مسلمانان در اسپانیا بیشتر هستند؟ هربار که دنبال دخترم به مدرسه می‌روم، زنان بیشتری می‌بینم که موهایشان را پوشانده و دامن‌هایشان تا پاشنه پایشان است.

سال آینده به‌جای انگلیسی باید عربی تدریس کنیم.» زمانی که در یکی دیگر از پست‌هایش، عکس خانواده‌ای مسلمان را در یک رستوران ضمیمه کرد، ازجمله زنی که روبنده پوشیده و زیر آن عبارتی توهین‌آمیز نوشت.

بازیگری بود که یک یا دو فیلم در کارنامه‌اش بیشتر نداشت و فکر نمی‌کرد شاید به چنان شهرتی برسد که روزنامه‌نگاری پیدا شود که صفحات مجازی‌اش را زیر و رو کند، مو را از ماست بیرون بکشد و حالا که او چند گامی بیشتر نمانده تا شاید بزرگ‌ترین جایزه‌ی دنیای سینما را از آن خود کند، سنگ جلوی پایش بیندازد. 

سارا هاگی، همان روزنامه‌نگاری است که با زیر و رو کردن پست‌های این بازیگر، بسیاری از آن‌ها را دوباره منتشر کرد و بعد از این اتفاق و جنجال‌‌ها و انتقادها، گاسکون آن‌ها را از صفحه‌اش حذف کرد و چاره‌ای برایش نماند جز عذرخواهی، توجیه و توضیح حرف‌هایی که زمانی زده بود. 

او با انتشار این جمله؛ «همانند امیلیا پرز: همه‌ی ما می‌توانیم بهتر عمل کنیم، من هم همین‌طور»، نوشته است: «نخستین کاری که می‌خواهم انجام دهم، طلب بخشش صادقانه از آن‌هایی است که در دوران زندگی‌ام از نوع بیان من ناراحت شده‌اند.

در این دنیا چیزهای زیادی برای یادگرفتن دارم و روش یادگیری‌ام، بزرگ‌ترین نقصم است. زندگی چیزی را به من آموخته که هرگز نمی‌خواستم یاد بگیرم؛ حالا کاملاً برایم واضح است که مهم نیست پیامم چیست، اگر از واژه‌های مناسب استفاده نکنم، از این پیام می‌تواند برداشت دیگری شود.»

نژادپرست نیستم

گرچه گاسکون به‌خاطر حرف‌هایی که زمانی زده، عذرخواهی کرد و گفت که اصلاً نژادپرست نیست و برای جامعه‌ای عادلانه‌تر، جهانی مملو از آزادی، صلح و عشق مبارزه کرده و هرگز از جنگ‌ها، افراط‌گرایی مذهبی یا سرکوب نژادها و ملت‌ها حمایت نخواهد کرد، اما انگار برای زدن این حرف‌ها دیر شده است، شهرت زیادی کار دست این بازیگر داده و آدم‌های زیادی در سراسر جهان حرف‌هایی که او علیه مسلمانان زده را خوانده‌اند. حتی زویی سالدانا، هم‌بازی او در فیلم امیلیا پرز هم بعد از شنیدن این جنجال‌ها از گاسکون حمایت نکرده و اتفاقاتی که افتاده را واقعاً ناراحت‌کننده توصیف کرده است. 

گاسکون بعد از انتشار عذرخواهی‌اش، حتی حساب کاربری‌اش در شبکه‌ی ایکس را غیرفعال کرد و در بیانیه‌ای به هالیوود ریپورتر گفت: «دیگر نمی‌توانم اجازه دهم که این کمپین نفرت و اطلاعات نادرست، نه خانواده‌ام و نه من را تحت‌تأثیر قرار دهد، بنابراین به درخواست آن‌ها، حساب کاربری خود را در ایکس می‌بندم». 

با جنجال‌های اتفاق‌افتاده، بسیاری بر این باورند که نمی‌توان مطمئن بود که این بازیگر جایزه‌ای از بزرگ‌ترین رویداد سینمایی جهان بگیرد. اما پیش‌تر از این هم اتفاق افتاده بود که فیلمی موردتوجه جهانی قرار گرفته و با اظهارنظرهای عوامل‌اش در آستانه‌ی جایزه‌ی اسکار، جنجال‌آفرین شده باشد. فیلم «کتاب سبز» که در سال 2019 در پنج رشته نامزده دریافت جایزه‌ی اسکار شده بود، به‌خاطر توییت‌های نیک واله‌لونگا، نویسنده و تهیه‌کننده این فیلم، علیه مسلمانان جنجال‌آفرین شد و در آخر واله‌لونگا مجبور شد عذرخواهی کند و درنهایت هم سه جایزه اسکار را برد.

اما «امیلیا پرز» از زمانی که موردتوجه قرار گرفت، منتقدان را در سطح بین‌المللی دو دسته کرد. این فیلم در اروپا، به‌خاطر نقش‌های اصلی، مضامین، جاه‌طلبی، همچنین کارگردانی اودیار و موسیقی کامیل مورد تحسین قرار گرفت، اما در مکزیک که داستان این فیلم در آنجا اتفاق می‌افتد، اصلاً مورد اقبال قرار نگرفت.

این فیلم اروپایی‌ است نه مکزیکی

بسیاری از مکزیکی‌ها این فیلم را نه فیلمی مکزیکی بلکه اروپایی می‌دانند و انتقادشان این است که چرا مکزیکی‌های بیشتری در این فیلم حضور نداشتند و از چهار بازیگر اصلی زن فقط آدریانا پاز، مکزیکی است حتی کارلا گاسکون هم که در فیلم‌های تلویزیون مکزیکی بسیار حضور داشته، اسپانیایی است و معروف‌ترین چهره در این میان سلنا گومز هم که آمریکایی است. 

یکی دیگر از انتقاداتی که در مکزیک به این فیلم شد، این بود که این فیلم یک محصول صادراتی است و ممکن است در مکزیک ساخته شده باشد، اما مکزیکی نیست. بعضی دیگر نیز به خشونت بیش از حد این فیلم و نوع به تصویر کشیدن مکزیک انتقاد داشتند. 

پس از موفقیت «امیلیا پرز» در گلدن گلوب، انتقادات زیادی از این فیلم در ایکس از سوی کاربران مکزیکی منتشر شد. هکتور گیلن، فیلمنامه‌نویس مکزیکی، در یکی از پست‌هایی که 2/6 میلیون‌بار دیده شده است، آکادمی علوم و هنرهای تصاویر متحرک که مراسم اسکار را اداره می‌کنند، تگ کرده و پوستری منتشر کرد که در آن نوشته شده بود: «مکزیک از امیلیا پرز متنفر است» و در ادامه گفته بود که در این کشور تقریباً 500 هزارنفر مرده‌اند و فرانسه تصمیم می‌گیرد که یک موزیکال بسازد.»

مصائب امیلیا پرز در مکزیک

منظور گیلن، بحران‌هایی است که این کشور با آن روبه‌روست. جنگ مواد مخدر که بزرگ‌ترین مشکل این کشور است و از سال 2006 نزدیک 500 هزارنفر جان‌شان را به این خاطر از دست داده‌اند و 100هزارنفر هم مفقود شده‌اند.

کشوری که به‌زعم گیلن غرق در خشونت است و این‌که اودیار درباره‌ی آن اپرا بسازد، مسخره است. هنوز مادران بسیاری در این کشور هستند که در جست‌وجوی فرزندان‌شان هستند و این چیزی است که شاید منتقدان مکزیکی انتظار داشتند ژاک‌ اودیار در فیلم‌اش که درباره‌ی یک مافیای موادمخدر است، گوشه‌چشمی به آن داشته باشد اما آن را نادیده گرفته است. 

به هرحال بسیاری از انتقاداتی که به این فیلم می‌شود پایه‌ و اساس محکمی ندارد، اما باعث شده که این فیلم تبدیل به یکی از بحث‌برانگیزترین فیلم‌هایی شود که در سال‌های اخیر پیشتاز نامزدی در دریافت جایزه‌ی اسکار شده‌اند. باید منتظر ماند و دید که آیا این جنجال‌ها در نظر هیئت‌داوران این جایزه تأثیر داشته است یا نه. 

منبع: هم میهن
شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید