۱۰ بازیگر برتر مرد سینمای ایران؛ از شهاب حسینی تا نوید محمدزاده
پرجایزهترین بازیگر ایران در سالهای اخیر کیست؟ اینکه کدام بازیگر در جشن منتقدان سینمای ایران بیش از دیگران مورد توجه قرار گرفته یا رکورددار جوایز بازیگری در سالهای گذشته چه کسی بوده است، هم موضوعی کنجکاویبرانگیز به شمار میرود.
سینما به عنوان یک عرصه جذاب برای مردم، هر ساله میزبان تعداد زیادی فیلم و سریال با حضور هنرمندان برجسته است. به همین دلیل، قضاوت و ارزیابی بهترینها در جشنوارههای معتبر داخلی همیشه برای مخاطبان و علاقهمندان به سینما جذابیت خاصی دارد. اما اکنون با مقالهای متفاوت به سراغ شما آمدهایم: پرجایزهترین بازیگر ایران در سالهای اخیر کیست؟ اینکه کدام بازیگر در جشن منتقدان سینمای ایران بیش از دیگران مورد توجه قرار گرفته یا رکورددار جوایز بازیگری در سالهای گذشته چه کسی بوده است، هم موضوعی کنجکاویبرانگیز به شمار میرود.
۱. شهاب حسینی
شهاب حسینی که در انتهای دهه هشتاد به یک بازیگر توانمند و موفق در سینما تبدیل شده بود و دریافت خرس نقرهای جشنواره فیلم برلین نیز تأییدی بر این موضوع است، در یک دهه اخیر به کارگردانی، راهاندازی شرکت فیلمسازی در آمریکا و حضور در سریال نمایش خانگی «شهرزاد» پرداخته است. نقش او به عنوان قباد در این سریال، محبوبیتش را به طور چشمگیری افزایش داد. حسینی با فیلم «فروشنده» ساخته اصغر فرهادی موفق به کسب یکی از معتبرترین جوایز سینمایی جهان، نخل طلای جشنواره کن، شد و به قلههای موفقیت در دنیای سینما رسید. یکی از جدیدترین فیلمهای او که در جشنوارههای بینالمللی خوب درخشید، فیلم فنلاندی به نام «اولین برف» است.
۲. نوید محمدزاده
نوید محمدزاده دیگر نیازی به معرفی ندارد. او بدون شک یکی از ستارگان بزرگ و محبوب سینمای ایران در یک دهه اخیر است که به بسیاری از آرزوهای یک بازیگر دست یافته است. محمدزاده کار خود را با تئاتر آغاز کرد و به قدری در این زمینه درخشان بود که روزی رضا درمیشیان او را برای نقش اول فیلم «عصبانی نیستم» انتخاب کرد و این آغاز ماجراجویی او در سینمای ایران بود.
این بازیگر معروف تا کنون ۱۱ جایزه معتبر داخلی و چند جایزه از جشنوارههای بزرگ جهانی را دریافت کرده است. این موفقیت نشان میدهد که او در انتخاب نقشهایش بسیار موفق بوده و کیفیت کار را فدای کمیت نکرده است. طی این سالها، او در ۱۹ فیلم بازی کرده که سه مورد از آنها فیلم کوتاه بودهاند. جدیدترین آثار نوید محمدزاده شامل فیلمهای «برادران لیلا» (۱۴۰۱)، «شب، داخلی، دیوار» (۱۴۰۱) و همچنین فیلم «تفریق» است که در آن با ترانه علیدوستی همبازی است.
۳. رضا عطاران
رضا عطاران، یکی از بازیگران برجسته ایرانی، در یک دهه اخیر نه تنها به طور کامل از تلویزیون به سینما منتقل شده، بلکه توانسته است از بازی در فیلمهای ضعیف به نقشهای اصلی در فیلمهای موفق و جذاب ارتقا یابد. او از معدود بازیگران ایرانی است که برای ایفای نقشهای جدی و کمدی، سیمرغ بلورین جشنواره فیلم فجر را دریافت کرده است. عطاران این جایزه را برای بازی در فیلم کمدی «طبقه هساث» (۱۳۹۲) و فیلم درام «روشن» (۱۳۹۹) کسب کرده است. همچنین فیلمهای «دهلیز» و «ورود آقایان ممنوع» از دیگر آثار موفق او محسوب میشوند.
در سالهای اخیر، عطاران به ستارهای پولساز در سینمای ایران تبدیل شده و حضور او در یک فیلم، به طور قابل توجهی گیشه آن را تضمین میکند. این موضوع را به وضوح در فیلمهای پرفروش و رکوردشکن مانند «نهنگ عنبر» (۱۳۹۳)، «نهنگ عنبر ۲» (۱۳۹۵)، «هزارپا» (۱۳۹۶) و «انفرادی» (۱۴۰۱) مشاهده کردیم. برخلاف بسیاری از کمدینها که به دنیای درام و تراژدی روی آوردهاند، رضا عطاران به عنوان تنها کمدینی که در یک دهه اخیر وفادار به کمدی مانده، تلاش کرده است با طنز و کمدی به دیدار مخاطبان برود و لحظات خندهداری را برای آنها فراهم کند.
۴. امین حیایی
امین حیایی نیز یکی از بازیگران شناختهشده سینمای ایران است که با آثارش در ذهن مخاطبان جایگاه ویژهای پیدا کرده است. این بازیگر پرافتخار تا کنون با نقشآفرینی در فیلمهای «شعلهور» (۱۳۹۶)، «شب» (۱۳۸۶) و «برف آخر» (۱۴۰۰) موفق به کسب یک دیپلم افتخار و دو سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول مرد شده است. او در سال ۱۳۸۲ برای فیلم «مزاحم»، در سال ۱۳۹۳ برای فیلم «خانوم» و در سال ۱۳۹۸ با نقشآفرینی در سریال «ساخت ایران ۲»، دو تندیس حافظ بهترین بازیگر نقش اول مرد و یک تندیس حافظ بهترین بازیگر مرد کمدی را از جشن دنیای تصویر دریافت کرده است.
۵. پرویز پرستویی
پرویز پرستویی بدون شک یکی از پرافتخارترین بازیگران ایرانی است که تا کنون ۱۲ بار نامزد دریافت سیمرغ بلورین شده است. اما چرا او در جایگاه اول این لیست قرار ندارد؟ پاسخ این سوال به این نکته برمیگردد که حضور آقای پرستویی در سالهای اخیر به قوت دهه ۸۰ او نبوده و به همین دلیل، این بازیگر با سابقه و پیشکسوت به انتخابهای کمتری روی آورده است. از طرفی، بازیگران جوانتر به خاطر فعالیت بیشتر خود، بیشتر در مجامع بینالمللی حضور دارند. پرستویی در دهه ۹۰ آثار موفقی مانند «امروز»، «بادیگارد» و «بیهمهچیز» را در کارنامه خود داشته و برای فیلم «بادیگارد» موفق به کسب سیمرغ بلورین شده است.
۶. پیمان معادی
پیمان معادی، یکی از بازیگران معروف ایرانی، تا پیش از فیلم «درباره الی» تجربه بازیگری چشمگیری نداشت و بیشتر در حوزه فیلمنامهنویسی فعالیت میکرد. حضور درخشان او در «درباره الی» و «جدایی نادر از سیمین» چهرهای جدید از معادی را به همه معرفی کرد. در یک دهه اخیر، او علاوه بر ساخت دو فیلم موفق، با دقت نقشهای جذابی را برای بازی در داخل و خارج از کشور انتخاب کرده و این روزها، علاوه بر موفقیت در سینمای ایران، به شهرت جهانی نیز دست یافته است. در سال ۱۳۹۸، برای ایفای نقش در «درخت گردو» به کارگردانی محمدحسین مهدویان، سیمرغ بلورین بهترین بازیگر مرد جشنواره فیلم فجر را کسب کرد.
پیمان معادی نه تنها به عنوان بازیگر، بلکه به عنوان کارگردان و فیلمنامهنویس نیز موفق عمل کرده است. فیلمهای او بارها در جشنواره فیلم فجر نامزد سیمرغ بلورین شده و برخی از آنها این جایزه را نیز دریافت کردهاند. اما از آنجا که در این مقاله به پرافتخارترین بازیگر ایران پرداخته میشود، به ذکر این جوایز در این بخش نپرداختهایم. او در سال ۱۴۰۳ با ایفای نقش در سریال «افعی تهران» بار دیگر توجهات زیادی را جلب کرد.
۷. فرهاد اصلانی
فرهاد اصلانی، یکی از بازیگران شناختهشده ایرانی، شخصیتی آرام، اما بسیار حرفهای و خلاق در سینمای ایران دارد و ششمین نفر در لیست رکوردداران جوایز سینمایی کشور است. اصلانی در آستانه شروع چهارمین دهه فعالیت خود در سینما و تلویزیون، هنوز با هر اثرش مخاطبان را شگفتزده میکند؛ همانطور که اخیراً با «مغزهای کوچک زنگ زده» و «هیولا» این کار را انجام داد. در سالهای اخیر، او برای دریافت جوایز متعددی نامزد شده است، اما در مجموع موفق به کسب چهار جایزه شده که یکی از آنها تندیس خلاقیت در بازیگری است که توسط منتقدان و نویسندگان سینمایی ایران به او اهدا شده است.
۸. محسن تنابنده
محسن تنابنده یکی از بازیگران پرکار و معروف ایرانی است که در اواخر دهه ۸۰ به اوج شهرت خود رسید. اگرچه او پیش از این به عنوان نویسندهای عالی و توانا شناخته میشد و آثار سینمایی جذابی نیز داشت، اما شخصیت نقی معمولی در سریال «پایتخت» بود که او را به لیست پرافتخارترین بازیگران مرد ایران وارد کرد. تنابنده با این نقش شناخته شد و پس از آن در دهه ۹۰ با فیلمهایی مانند «شکستن همزمان بیست استخوان»، «سه کام حبس»، «عنکبوت» و «جنگ جهانی سوم» درخشید. او اخیراً برای آخرین فیلم خود موفق به کسب جایزه جشنواره ونیز شده است.
۹. حمید فرخ نژاد
حمید فرخنژاد از جمله بازیگران برجسته سینمای ایران است که به عنوان یکی از خفنترین بازیگران شناخته میشود. او فعالیت خود را از دهه ۷۰ آغاز کرد و آثار قابل توجهی را در کارنامه دارد. یکی از شخصیتهای معروف او، حاج عباس در سری فیلمهای «گشت ارشاد» است. پس از دهه ۹۰، فرخنژاد توانست برای فیلم «استرداد» سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول مرد را از آن خود کند. او به عنوان یکی از نامآشناهای سینمای ایران شناخته میشود.
۱۰. جواد عزتی
جواد عزتی سالها با سه نامزدی سیمرغ بلورین موفق به دریافت این جایزه نشد، اما همچنان به عنوان یکی از پولسازترین و قویترین بازیگران ایران شناخته میشد. در سال ۱۴۰۲، او تصمیم گرفت به عنوان کارگردان فعالیت کند و برخلاف تجربیات قبلیاش، اولین نامزدیاش به عنوان کارگردان با موفقیت همراه شد و توانست برای فیلم «تمساح خونی» سیمرغ بهترین کارگردانی اول را از آن خود کند. به طور کلی، دهه ۹۰ به بعد دوران اوج شکوفایی جواد عزتی بود که او را به یکی از انعطافپذیرترین بازیگران ایرانی تبدیل کرد. مهم نیست که او در نقش سعید «زاپاس» باشد یا مالک «زخم کاری»، جواد عزتی همیشه درخشان است! این هنرمند تاکنون پنج بار برای دریافت جایزه سیمرغ بلورین نامزد شده که چهار تا از آنها مربوط به بازیگری و یکی به کارگردانی اختصاص دارد.
البته که سعیداقاخانی تو سریال ن خ و بقیه بازیهاشون بی نظیرند حمید اذرنگ سیامک صفری پدرامشریفی مهدی زمین پرداز ،هادی حجازی فر وبقیه عزیزان ،همگی موفق و سربلند باشند
هنر نزد ایتالیان است بس
کجا؟
من اصلا فیلم نگاه نمی کنم فقط پرویز پرستویی را می شناسم .عالیه
فقط عطاران
تبانی عجیب دیوان عدالت اداری با قاچاقچیان سوخت:
رای شماره ۲۶۴ مورخ ۱۴۰۱/۰۵/۰۲ هیات تخصصی اداری و امور عمومی دیوان عدالت اداری: (به منظور قاچاق سوخت) کارکنان سازمان حراست صنعت نفت، از لحاظ انتظامی و کیفری مشمول قوانین و آیین نامه های نیروهای مسلح خواهند بود!
قبول اینکه نوید محمد زاده بازیگر مثل اینکه قبول کنی زباله میوه است
عالی
اینا سرجمع یه تار موی بهروز خان وثوقی نمیشن
تو این لیست فرهاد اصلانی از همه بهتره
پرویز پرستویی و اکبر عبدی و شهاب حسینی و پیمان معادی بهترین بازیگر هستند
زنده یاد پیشکسوت جمشید مشایخی