تخلیه نمی‌کنیم/ با توجه به بحران سیل در خوزستان، فرمان تخلیه‌ی سوسنگرد هم صادر شد؛ اما بیشتر مردم این شهر حاضر به تخلیه‌ی خانه‎هایشان نیست

آب از استان‌های بالادست راهی شده و خیلی بیشتر از روزهای گذشته در حال ورود به خوزستان است. نگرانی‌ها بیشتر شده و نیروهای سپاهی و ارتشی و هلال احمر و مردمی هم رسیده‌اند. خیلی از شهرها و روستاهای استان تخلیه شده است.

تخلیه نمی‌کنیم/ با توجه به بحران سیل در خوزستان، فرمان تخلیه‌ی سوسنگرد هم صادر شد؛ اما بیشتر مردم این شهر حاضر به تخلیه‌ی خانه‎هایشان نیست

این درحالی است که مردم این شهر در حال تقویت سیل‌بندهایشان هستند و از تخلیه‌ی شهر سر باز می‌زنند، آن را نوعی بی‌غیرتی می‌دانند و می‌گویند «هر چه بیشتر فشار بیاورند، غیرتی‌تر می‌شویم».

مگر آب جرأت ورود به شهر را دارد؟!
عبدالله از اهالی شهر امام رضاست، یکی از شهرهای نزدیک سوسنگرد. او چند روز قبل گفت اوضاعشان به نسبت به شهرهای اطراف خوب است، گفته بود ما سیل‌بند زده‌ایم و به آن امیدواریم. گفته بود: «ما در شمال غرب سوسنگرد مشغولیم و با کمک ماشین‌های دولتی داریم سدها و سیل‌بندهای آن منطقه را تقویت می‌کنیم. همه‌ی تلاشمان این است که شهر را تخلیه نکنیم. فعلا آمادگی حفاظت از شهر را داریم و دستگاه‌های دولتی مانند شهرداری و فرمانداری هم دارند از ما حمایت می‌کنند. ضمن اینکه داریم از سمت سوسنگرد هم سدها را تقویت می‎کنیم. آرزویمان است که مردم در خانه‌هایشان بمانند و این‌همه تلاشی که می‌‎کنیم نتیجه داشته باشد».

حالا چند روز گذشته، اوضاع وخیم‌تر شده و همه‌ی خبرها حکایت از هشدار جدی دارد، اما عبدالله امروز هم می‌گوید که ما هنوز سر حرف اولمان ایستاده‌ایم، می‌گوید: «ما این خبرهایی را که خیلی‌ها می‌گویند قبول نداریم، ما خودمان را، کارمان را قبول داریم. پای رودخانه‌ی کرخه‌ایم و باید بهتان بگویم که امروز آب رودخانه کم شده است. از طرف سوسنگرد ۵۰ سانتی‌متر آب پایین آمده و فروکش کرده، راستش ما دیگر به این هشدارها توجه نمی‌کنیم. چون به نظرمان این چیزها برخلاف واقعیت است».

قدرت حرف‌های عبدالله از سیل‌بندی است که برایش جان گذاشته‌اند؛ می‌گوید: «ما سیل‌بند داریم و با توجه به ماشین‌های سنگینی که در اختیارمان گذاشته‌اند، مثل کمپرسور، بیل مکانیکی و لودر خیالمان راحت است. سیل‌بند ما قوی است و الان دو متر با سطح آب فاصله داریم. برای همین مشکلی نداریم. خود شهر سوسنگرد هم وضعیت مشابهی با اینجا دارد. به نظر ما خطر در این منطقه به حداقل رسیده است، البته ما به اخبار گوش نمی‌کنیم، آن هم به دلیل اینکه پای رودخانه‌ایم!»

او می‌گوید: «همین الان که دارم با شما حرف می‌زنم هم پای رودخانه هستم، نمی‌بینم که خطری میان باشد. واقعیت این است که اگر به اخبار و هشدارها گوش بدهیم، سریع باید شهر را تخلیه کنیم. ولی ما این کار را نمی‌کنیم، ما دائم کنار رودخانه‌ایم، حواسمان هست، سیل‌بندهایمان قوی هستند و ماشین‌ آلاتمان هم دارند کار می‌کنند. سازمان‌های دولتی مثل فرمانداری و بخشداری همه کنار سیل‌بند هستند. حتی به شما بگویم که یکی از فامیل‌هایم همین یک ساعت پیش از سوسنگرد زنگ زد و اتفاقا آنجا هم یک متر آب فروکش کرده است. تقریبا کل منطقه به همین شکل است. امیدوارم باز به همین صورت باشد و آب هی فروکش کند».

البته او منکر این نیست که سیل در حال پیش‌روی است و رودخانه همچنان خروشان است، اما می‌گوید این ماجرا به شدت قبل نیست، بحث بر سر فروکش دیروز آب است. می‌گوید: «واقعا الان مثل چند روز گذشته نیست، ضمن اینکه از چند طرف مثل شاکلی و جلیزی راه آب باز شده و همه‌ی اینها روی فشار آب خیلی تاثیرگذار است. نیروهای سپاه و ارتش هم هستند، دیروز سردار سلیمانی هم آمد، همه دارند کمک می‌کنند. انصافا کسی کوتاهی نکرده است».

او می‌گوید تا الان اسکان موقت ندیده است؛ «ما اسکان موقت ندیدیم، دنبالش هم نیستیم که ببینیم کجا برپا شده، چون هدفمان تخلیه‌ی خانه‌هایمان نیست. آب هم نمی‌آید توی شهر، مگر جرئت دارد که بیاید؟ ما راهش را بسته‌ایم. خیالت راحت باشد خانم، ما توان این کار را داریم. الان سه ماه است که شب و روز پای رودخانه‌ایم. زن‌هایمان توی خانه‌اند و ما هم کنار رودخانه. صدای زن‌هایمان هم درآمده اینقدر که کم به خانه می‌رویم. اگر سه ماه پیش سی نفر بودیم، الان هزار نفر شده‌ایم که داریم مقاومت می‌کنیم. در امام رضا (ع) ما چند گروه‌ شده‌ایم و مناطق را قسمت‌بندی کرده‌ایم. در هر قسمت ۵۰، ۶۰ نفر با لودر و امکانات جمع‌اند که اگر خدایی نکرده اتفاقی افتاد سریع خطر را برطرف کنند».

هیچ‌کدام از همسایه‌ها حاضر به تخلیه نیستند

اینطور که محلی‌ها می‌گویند هنوز خیلی از مردم توی شهرند، می‌ترسند تخلیه کنند و آنچه را دارند و ندارند از دست بدهند. محسن یکی دیگر از اهالی سوسنگرد است، ۲۸ ساله است و ساکن محله‌ی فرهنگیان. به «سازندگی» می‌گوید: «اکثر مردم توی شهرند، ما هم هنوز توی خانه‌ایم. آقام و مامانم راضی نمی‌شوند برویم اهواز یا جای دیگر. می‌گویند یکبار توی جنگ همه‌ی دار و ندارمان را از دست دادیم، نمی‌خواهیم یک بار دیگر این اتفاق بیفتد. دومین دلیلی که نمی‌روند این است که بیشتر مردم ما به دولت بی‌اعتمادند. فکر می‌کنند اگر خانه و زندگی‌شان را بگذارند و بروند چه کسی تضمین می‌دهد که بعدا بگویند اینجا خانه‌ی آنها بوده؟! با این حال خطر هنوز پابرجاست. الان در نزدیکی سه کیلومتری ما دارد سیل می‌آید، اما کسی راضی نمی‌شود که از شهر برویم. شانسمان این است که خانه‌ی ما دو طبقه است و ما هم رفته‌ایم طبقه‌ی بالا».

او هم از سیل‌بندهای شهر یاد می‌کند: «طرف سبحانیه ستاد بحران و سپاه و نیروهای دیگر آمده‌اند و دارند سیل‌بند می‌زنند. البته نمی‌دانم چقدر این سیل‌بندها مقاوم است، چند بار قبلا شکسته‌اند، همین چند روز پیش هم یکبار سیل‌بندمان شکست. زمین‌های زراعی آن اطراف همه وقت برداشتشان است. اما آب آمد و همه‌ی زمین‌ها رفتند زیر آب. برای همین دیگر سبحانیه را دارند تخلیه می‌کنند. نزدیک اهواز و شهرهای اطراف هم چند اسکان برپا کرده‌اند، با این حال هنوز خیلی‌ها حاضر به تخلیه نیستند. ما هم در همین وضعیم، نان پخته‌ایم، مواد غذایی خرید‌ه‌ایم و همه چیزمان آماده است که اگر گاز قطع شود و در محاصره‌ی سیل بیفتیم، بتوانیم مدتی را بگذرانیم».

مردم ترسیده با هول و هراس هنوز ساکن خانه‌هایی هستند که خودشان می‌دانند شاید تا چند روز دیگر سیل از راه برسد و دیگر از امنیت نیمه‌کاره‌ی این روزها هم خبری نباشد. محسن می‌گوید: «البته ما و هر کدام از خانواده‌ها که جای امنی در شهرهای دیگر داشته باشند، بچه‌هایشان را روانه کرده‌اند آنجا. اما من خودم هرکاری که می‌کنم مادر و آقام راضی نمی‌شوند، دیشب هم با آنها حرفم شد. سن و سالشان زیاد است، مریض احوال‌اند اما غیرتشان اجازه نمی‌دهد خانه را خالی کنند».

او می‌گوید در این وضعیت تنها رها نشده‌اند: «دور از انصاف نباشد، هم از سپاه هستند، هم ارتش، هم جهاد سازندگی و نیروهای مردمی و جاهای دیگر، همه حواسشان هست. البته دیشب هم آب رودخانه کمی پایین رفت. سال‌های پیش هم سیل می‌آمد، اما کمتر بود. برای همین ما عادت داریم که توی آب علامت بگذاریم. یک چوب می‌گذاریم اول رودخانه، صبح به صبح نگاه می‌کنیم ببینیم آب تا کجای چوب آمده، گاهی هم چوب غرق می‌شود و می‌رود. در قدیم که سدی وجود نداشت پدرهای ما این کار را می‌کردند و ما هم از آنها یاد گرفته‌ایم».

او می‌گوید که اتفاقا خبرها را دنبال می‌کند: «خیلی‌های دیگر هم اخبار را می‌خوانند، اما کسی خبرها را باور نمی‌کند. البته همانطور که گفتم امروز وضعیت بهتر است، چون از طرف جلیزی و شاکریه، سمت دشت آزادگان راه آب را باز کرده‌اند که برود به آن سمت. الان سمت هورالعظیم هم انفجاری انجام داده‌اند و وضعیت کمی بهتر است. البته خودمان هم از خبرها شنیده‌ایم که دارند سد را برای بارندگی روزهای آینده تخلیه می‌کنند، الان سه راه اهواز، سه راه تپه و سمت کیانشهر دارد می‌رود زیر آب. چون آب کرخه را رو به آن سمت خالی می‌کنند. اگر این آب به سلامت از آن منطقه خارج شود خوب است وگرنه به ما ضرر می‌رساند. البته من خواهشی هم دارم، الان کانال‌های مختلفی راه افتاده و همه هم دارند خبررسانی می‌کنند. اما خواهش می‌کنم کسی شایعه‌سازی نکند، مردم را بی‌خود نترسانند. خواسته‌ی دومم این است که اگر کمکی به مردم می‌رسد آن را عادلانه بین مردم تقسیم کنند. الان سردار سلیمانی آمده و دارند مواکب را مستقر می‌کنند. مردم به مواکب مردمی خیلی بیشتر از رسمی‌ها اعتماد می‌کنند».

فعلا خطر از بیخ گوشمان گذشته

حلفی یکی دیگر از اهالی اطراف سوسنگرد است. او هم می‌گوید که الان خطر از بیخ گوشه کرخه گذشته است، اما وضعیت قابل اعتماد نیست. یک باران جدی که بزند، دوباره همان آش است و همان کاسه. او به «سازندگی» می‌گوید: «اگر سد بشکند فاجعه به بار می‌آید، الان سطح آب بالاتر از منازل سوسنگرد است. توی این مدتی که سیل راه افتاده رودخانه خیلی افت نکرده بود، همیشه رو به افزایش بود. البته دیشب از یک بخش آب فروکش کرده اما باز هم نگرانی وجود دارد. هر سدی که بشکند، آب به آن سمت می‌رود. مثلا در پانزده کیلومتری حمیدیه کانالی است که همین دیشب سد آن شکست. شمال اهواز را هم آب دارد می‌برد، اما چون آب از آن سمت می‎رود در سوسنگرد کمی افت می‌کند. درحالیکه اگر رودخانه پر شود دوباره طغیان می‌کند. با این‌حال بیشتر مردم هنوز در خانه‎هایشان هستند. کجا بروند؟ امکانات خاصی نیست!»

تاکنون ۱۸۲ روستا تخلیه شده

توی چند روز گذشته که خطر تا‌حدی از استان‌های دیگر دور شده، مردم خوزستان هنوز در هول و هراس‌اند. دیروز وزیر کشور هم برای نظارت مستقیم بر روند مدیریت بحران سیل استان خوزستان، به این استان رفت. بنابر گزارش‌ها ۹۷ درصد سدهای خوزستان پر و ۱۸۲ روستای این استان تخلیه ‌شده است. اما مشکل اینجاست که آب بسیاری از استان‌های بالا‌دست راهشان را به سمت خوزستان کشیده‌اند و آب رودخانه‌های استان هم رو به افزایش است. گرچه طی این مدت بسیاری از روستاهای این استان به زیر آب رفته و حتی آب به اهواز هم رسیده، اما مردم بسیاری از نواحی با ساخت سیل‌بند در حال مقابله با خطر هستند.

اگرچه گاهی زور سیل بیشتر از سیل‌بند است و گاه به گاه سدهای استان را هم در هم می‌شکند. علاوه‌بر روستاها تاکنون چندین شهر هم تخلیه شده یا طی دو روز گذشته دستور تخلیه‌ی آنها صادر شده است؛ مانند شهرهای حمیدیه، بستان، کوت سید‌نعیم، ابوحمیظه، رفیع، گوریه، الهایی، منازل ساحلی شهر الوان، سوسنگرد و شیبان. غلامعباس هزاریان، فرماندار دشت آزادگان دراین‌باره گفته بود: «دبی رودخانه کرخه به ۲ هزار و ۴۰۰ متر مکعب رسیده که این به مثابه قرار گرفتن کامل شهر سوسنگرد در معرض سیلاب و آبگرفتگی است، از این رو به ساکنان این شهر اخطار داده شده این شهر را ترک کنند. مردم باید اخطاریه‌های صادرشده از مسئولان استان و شهرستان را جدی بگیرند».

کیامرث حاجی زاده، مدیر کل مدیریت بحران خوزستان در همین زمینه به مهر گفته است: «از زمان وقوع سیلاب تاکنون ۱۸۲ روستا به صورت کلی و جزئی در سطح این استان تخلیه شده‌اند. از این تعداد روستای تخلیه شده ۶۱ روستا دچار آبگرفتگی شده‌اند. تا این لحظه به چهار هزار و ۶۰۰ واحد مسکونی آسیب وارد شده است و ۳۳ هزار و ۵۰۰ واحد مسکونی در معرض خطر قرار دارند. همچنین حدود ۳۰ هزار نفر در ۴۷ اردوگاه اسکان اضطراری اسکان یافته‌اند و امکانات و خدمات مورد نیاز نیز برای آنها فراهم شده است».

نیروهای سپاه، علاوه بر سایر مناطق سیل زده حالا در خوزستان هم هستند و به مردم خدمات‌رسانی می‌کنند. پریروز هم سردار قاسم سلیمانی به سوسنگرد رفت و از این شهر بازدید کرد. خیلی‌ها دلشان قرص شد. او ضمن بازدید از شهر گفت: «بنا به فرمایش رهبر معظم انقلاب همه ما در خدمت مردم هستیم. همه مردم ایران زمین این احساس را دارند که به مردم خوزستان و لرستان بدهکار هستند و به همین دلیل در حال امدادرسانی هستند، البته باید این خدمت‌رسانی‌ها به مردم سیل زده سازماندهی شود. اگرچه سیل امر طبیعی است اما باید چنین حوادثی از قبل پیش‌بینی شود و دولت نیز به صورتی برنامه‌ریزی کند تا کشور دچار چنین اتفاقاتی نشود. بستان، هویزه، سوسنگرد، آبادان و خرمشهر دژهای کشور هستند و همواره باید این دژها قوی باشند».

ارتشی‌ها هم پای کارند

نیروهای ارتش هم در شهرهای مختلف خوزستان مستقر و پای کارند. نیروهای ارتشی و سپاهی، هلال احمر و نیروهای مردمی و جهادی طی چند روز اخیر جمعشان در خوزستان جمع است، همه آمده‌اند تا دل به دل مردم جنوب بدهند تا دوباره آوارگی و غصه‌ که برای خیلی‌هایشان یادآور روزهای جنگ است، کمتر به دل‌های ناآرامشان چنگ بزند.

پریروز فرمانده قرارگاه امداد ذوالفقار ارتش در خوزستان از بخش ابوجلال جنوبی درکنار رودخانه کرخه از توابع شهرستان سوسنگرد بازدید کرد و در جمع مردم گفت: «کارکنان ارتش جمهوری اسلامی ایران در بخش‌های مختلف خوزستان در حال امدادرسانی به مردم هستند و ما تا آخرین لحظه در کنار مردم هستیم و تمام تجهیزات و نیروی انسانی خود را در کنترل سیل احتمالی پای کار آورده‌ایم».

هشدار امام جمعه‎ی شهر

حجت‌الاسلام شمیل‌پور، امام‎جمعه‌ی سوسنگرد هم حرفش همان حرف مسئولان بود؛ اینکه مردم باید هشدارها را جدی بگیرند و از شهر خارج شوند. او هم گفته بود: «مسئولین باید مردم را قانع کنند که از خانه‌های خود خارج شوند! بسیاری از مردم یا خطر را جدی نمی‌گیرند ‌یا به خاطر اینکه دوست ندارند خانه و وسایل خود را ترک کنند، مقابل نیروهای انتظامی ایستادگی می‌کنند. در‌حال‌حاضر دبی آب رودخانه هزار مترمکعب در ثانیه است که طبق گزارشی که به ما رسیده اواخر امشب به دو هزار مترمکعب بر ثانیه می‌رسد. به همین جهت استاندار خوزستان دستور تخلیه چهار شهر سوسنگرد به همراه روستاها را صادر کرده است که ما این دستور را به مردم ابلاغ کردیم و مردم نیز در حال جابجایی هستند». او همچنین گفت: «هم‌اکنون کمپرسی، لودر، بیل مکانیکی و اتوبوس‌هایی برای جابجایی مردم و کامیون و ماشین‌های سنگین برای جابجایی احشام نیاز داریم».

منبع: روزنامه سازندگی

10

کیف پول من

خرید ارز دیجیتال
به ساده‌ترین روش ممکن!

✅ خرید ساده و راحت
✅ صرافی معتبر کیف پول من
✅ ثبت نام سریع با شماره موبایل
✅ احراز هویت آنی با کد ملی و تاریخ تولد
✅ واریز لحظه‌ای به کیف پول شخصی شما

آیا دلار دیجیتال (تتر) گزینه مناسبی برای سرمایه گذاری است؟

استفاده از ویجت خرید ارز دیجیتال به منزله پذیرفتن قوانین و مقررات صرافی کیف پول من است.

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید