چرا مردم زود عصبانی میشوند؟
در دین اسلام همواره به مدارا کردن مردم با یکدیگر و کنترل خشم تأکید شده و از نشانههای خرد، مدارا کردن است، در حالی که امروز، کنترل خشم افراد کم شده و این موضوع به ترویج و افزایش نزاع در جامعه منجر میشود.
این موضوع به مانند سایر احساسات انسانی نشانهای از سلامت و تندرستی و عواطف انسانی به حساب میآید، اما هنگامی که از کنترل خارج شود، می تواند به یک حس مخرب و ویرانگر تبدیل شود و پیامدهای ناگوار در محیط کار، روابط شخصی و در تمامی عرصه های زندگی به وجود آورد.
افراد معدودی ممکن است به دلایلی مثل بیماریهای روانی دچار افسردگی، اضطراب و خشم شوند اما ممکن است بسیاری از افرادی که بهطورعادی دچار یک اختلال روانپزشکی عمده و نیازمند درمان بهطور مثال دارویی نیستند هم در شرایطی با افزایش استرس و فشارهای بیرونی دچار خشم شوند.
در شرایط خشم، قدرت تصمیم گیری انسان کاهش محسوسی پیدا میکند و ممکن است واکنش هایی بروز دهد که با گذشت زمانی اندک احساس کند که واکنش های مناسبی نبوده و عواقب آنها غیرقابل برگشت باشد.
آنچه مهم است همه ما در تمام طول روز در موقعیتهایی قرار می گیریم که این موقعیت ها خوشایند ما نیست؛ چه در محیط های اجتماعی، چه در روابط بین فردی و خانوادگی. به همین دلیل اگر بخواهیم بهطور فردی به موضوع خشم نگاه کنیم هر کسی باید ببیند چه عواملی باعث بروز خشم در او می شود. البته این عوامل در افراد مختلف متفاوت است چون تفاوت های فردی وجود دارد. به همین سبب قالبی که می شود ارائه کرد برای همگان نمی تواند یکسان باشد چرا که آستانه تحمل افراد با یکدیگر متفاوت است.
یک نفر زود عصبانی می شود و رفتار خشمگین نشان می دهد و یک نفر دیگر زمانی که عصبانی می شود، کظم غیظ و خود را کنترل می کند تا به خود و دیگران آسیب نزند، به همین سبب نخستین مرحله این است که ببینیم چه چیزی هایی ما را به سمت داشتن رفتار خشمگین سوق می دهد، باید آن را در وجود خودمان شناسایی کنیم. سوال اینجاست که چرا آستانه تحمل مردم پایین آمده و میتوان به این موضوع اذعان کرد که نبود مهارتها و تجارب، توانمندیها و الگوها در جامعه و مردم کمتر شده است.
رفتار هریک از ما با یکدیگر فرق دارد، موضوعی که باید یاد بگیریم این است که چگونه خشم خود را کنترل کنیم. خیلی مواقع در موقعیتهایی که باب میل ما نیست قرار می گیریم، یکی رفتار خشمگین نشان می دهد، دیگری به آن موقعیت اعتراض میکند یا به آن عاملی که باعث شده فرد عصبانی شود اعتراض می کند اما هیچگاه رفتار خشونت آمیز از خود بروز نمیدهد. درنهایت مهارت کنترل خشم، مهارت تاب آوری اجتماعی، مهارت روابط بین فردی، مهارت تصمیم گیری و... است که باعث پیشگیری از رفتار خشونت آمیز در روابط بین فردی و اجتماعی می شود.
کاری با آمارهایی که مراجع مختلف میدهند ندارم چرا که ما عادت کرده ایم هر موقع مرجعی آمارهایی می دهد که اگر به مذاق ما خوش بیاید به آن استناد میکنیم و اگر خوشمان نیاید میگوییم سیاسی است. اما مصادیقی که در کشور ما وجود دارد نشان می دهد که کشورما بانشاط نیست.
* حسن موسوی چلک، رئیس انجمن مددکاری ایران * منتشر شده در روزنامه آرمان مورخ 10 مهر 98
منبع: خبرآنلاین
24