آزمایش WBC چیست و چرا تجویز می ‌شود؟

آزمایش WBC (White Blood Cell Count) نوعی تست پزشکی است که برای اندازه‌گیری تعداد گلبول‌ های سفید خون در یک میلی‌لیتر از نمونه خون بیمار انجام می ‌شود.

آزمایش WBC چیست و چرا تجویز می ‌شود؟

به طور کلی، این آزمایش به عنوان یکی از بخش ‌های آزمایش CBC (شمارش کامل خون) شناخته می ‌شود. همان‌ طور که می‌ دانید، گلبول‌ های سفید بخشی از سیستم ایمنی هستند و نقش مهمی در دفاع از بدن در برابر عفونت ‌ها و بیماری‌ ها ایفا می‌ کنند. در ادامه بیشتر در ارتباط با این فاکتور مهم آزمایشی بیان خواهد شد

آزمایش WBC چیست و چرا تجویز می‌ شود؟

آزمایش WBC در واقع تعداد گلبول های سفید خون را اندازه گیری می کند. افزایش تعداد گلبول ‌های سفید می ‌تواند نشان ‌دهنده وجود عفونت در بدن ما باشد و عبور میزان آن از مقدار خطرناک WBC نیازمند توجه جدی پزشکی است. به طور کلی، گلبول‌ های سفید به چند نوع اصلی تقسیم می ‌شوند، که شامل موارد زیر است:

  • نوتروفیل‌ ها
  • لنفوسیت ‌ها
  • مونوسیت ‌ها
  • ائوزینوفیل ‌ها
  • بازوفیل‌ ها

آزمایش WBC به دلایل مختلفی تجویز می‌ شود که برخی از موارد رایج آن عبارتند از:

  • تشخیص عفونت: یکی از اصلی ‌ترین دلایل تجویز این آزمایش، شناسایی عفونت ‌های باکتریایی یا ویروسی است. افزایش تعداد گلبول‌ های سفید معمولا نشانه وجود عفونت در بدن است.
  • پایش وضعیت ایمنی بدن: بررسی تعداد گلبول ‌های سفید می ‌تواند به پزشک کمک کند تا وضعیت سیستم ایمنی فرد را ارزیابی کند. این مسئله به ‌ویژه در افرادی که در معرض تضعیف سیستم ایمنی بدن هستند (مانند درمان سرطان ‌ها یا مصرف دارو های سرکوب ‌کننده ایمنی) بسیار مهم است.
  • تشخیص اختلالات خونی: تغییر در تعداد گلبول‌ های سفید می ‌تواند نشانه اختلالات خونی، مانند سرطان خون یا سایر بیماری ‌های مغز استخوان باشد.
  • پیگیری درمان بیماری: انجام آزمایش WBC برای بیمارانی که قبلا به عفونت یا بیماری‌ های خاصی مبتلا شده ‌اند، می‌ تواند برای پیگیری نتایج درمان بسیار مفید باشد.
  • بررسی علائم عمومی: در صورتی که فرد علائمی مانند تب، خستگی، تنگی نفس، آلرژی یا بی ‌اشتهایی داشته باشد، آزمایش WBC می ‌تواند به پزشک برای تشخیص دلیل این علامت ‌ها کمک کند.

نکاتی که باید قبل از آزمایش WBC به آن توجه کنید

در اکثر موارد، نیازی به آمادگی خاصی قبل از آزمایش WBC نیست؛ با این حال، ممکن است پزشک شما توصیه کند که ناشتا باشید (حداقل 8 ساعت قبل از آزمایش غذا و نوشیدنی نخورید) تا نتایج دقیق‌تر و بهتری به دست آید. همچنین بهتر است قبل از آزمایش با پزشک خود در مورد هرگونه بیماری قبلی، داروهای مصرفی و واکسن ‌های اخیر صحبت کنید؛ زیرا برخی از داروها و درمان‌ ها می ‌توانند بر نتایج آزمایش تاثیر بگذارند. علاوه بر این، استرس شدید می‌ تواند بر تعداد گلبول‌ های سفید تاثیر داشته باشد؛ بنابراین تلاش کنید که در روز آزمایش آرام باشید و استرس کمتری را تجربه کنید.

2

تفسیر آزمایش WBC

تفسیر آزمایش WBC

تفسیر آزمایش WBC می ‌تواند اطلاعات مفیدی را درباره وضعیت ایمنی بدن و وجود احتمالی عفونت ‌ها، بیماری ‌ها و... را در اختیار شما قرار دهد. با آموزش چند نکته مهم، می ‌توانید به راحتی این آزمایش را در خانه بخوانید و به طور اجمالی با تفسیر آن شوید. به طور کلی، میزان نرمال WBC معمولا بین 4۵۰۰ تا 11000 گلبول سفید در هر میلی‌لیتر از خون (WBCs) است. میزان کمتر یا بیشتر از این می ‌تواند نشانه اختلالی در بدن شما باشد.

دلیل بالا بودن WBC

  • عفونت: یکی از شایع ‌ترین دلایل افزایش WBC، عفونت ‌های باکتریایی است؛ زیرا بدن برای مقابله با این عفونت ‌ها گلبول‌های سفید بیشتری تولید می ‌کند. برخی عفونت ‌های ویروسی و قارچی نیز می ‌توانند باعث افزایش تعداد لنفوسیت ‌ها و در نتیجه افزایش کلی WBC شوند.
  • بیماری ‌های التهابی: بیماری‌ های التهابی مانند روماتیسم، بیماری ‌های خود ایمنی یا حتی آسیب و جراحت ‌های جدی نیز می ‌توانند باعث افزایش تعداد گلبول‌ های سفید شوند.
  • سرطان ‌ها: برخی اختلالات خونی مانند لوسمی (سرطان خون) باعث تولید غیرعادی و افزایش شمارش گلبول ‌های سفید می ‌شوند. در این حالت، معمولا با افزایش تعداد غیرطبیعی نوع خاصی از گلبول‌ های سفید مواجه هستیم؛ بنابراین وقتی نتایج این آزمایش، بیش از حد بالا باشد، پزشک شما آزمایش ‌ها و روش ‌های تشخیصی بیشتری را تجویز می‌ کند.
  • داروها: برخی داروها مانند اپی نفرین و کورتیکواستروئیدها باعث افزایش WBC می ‌شوند.
  • آلرژی: انواع آلرژی با تحریک سیستم ایمنی بدن می ‌توانند باعث افزایش تعداد گلبول‌ های سفید در خون شوند.

دلیل پایین بودن WBC

  • بعضی عفونت ‌ها: بعضی عفونت‌ های ویروسی خاص، می ‌توانند بر مغز استخوان (که محل تولید گلبول ‌های خونی است) تاثیر بگذارند و منجر به کاهش تولید گلبول ‌های سفید شوند. به عنوان مثال ویروس ‌هایی مانند HIV، آنفولانزا و هپاتیت می ‌توانند باعث این کاهش شوند.
  • بیماری ‌های خودایمنی: در برخی بیماری ‌های خودایمنی مانند لوپوس یا آرتریت روماتوئید، سیستم ایمنی بدن به سلول‌های خودی آسیب می ‌زند و ممکن است به تخریب گلبول ‌های سفید منجر شود.
  • کم خونی: برخی انواع کم‌ خونی مانند کم‌خونی آپلاستیک، که در آن مغز استخوان تولید سلول ‌های خونی را کاهش می ‌دهد، می ‌تواند سبب کاهش WBC شوند.
  • کمبود مواد مغذی: در بعضی موارد نیز ممکن است کمبود ویتامین ‌ها و مواد معدنی خاص به ویژه ویتامین B12، اسید فولیک و مس می ‌تواند تاثیر منفی بر تولید سلول‌ های خونی داشته باشد.

3

پایین بودن WBC در خون

انجام آزمایش WBC در منزل

آزمایش WBC با شمارش تعداد گلبول ‌های سفید خون، می‌ تواند به پزشکان در تشخیص بسیاری از بیماری ‌ها کمک کند. اگر پزشک این آزمایش را برای شما تجویز کرده است، انجام آن در منزل، با استفاده از خدمات هومکا می‌ تواند گزینه ‌ای مناسب باشد. به ویژه افرادی که به دلایل مختلف مانند سالمندی، معلولیت، ترافیک و... نمی ‌توانند به آزمایشگاه مراجعه کنند، می ‌توانند از خدمات آزمایش در منزل هومکا بیشترین استفاده را ببرند.

شما می ‌توانید از طریق وب ‌سایت هومکا یا تماس با شماره تلفن ۰۲۱۶۷۳۷۱ نوبت آزمایش خود را رزرو کنید تا در زمان تعیین‌شده به آدرس منزل یا محل کار شما مراجعه کرده و نمونه آزمایش را دریافت نمایند. نتیجه آزمایشات شما، در مدت زمان کوتاهی به صورت آنلاین ارسال می ‌شود و امکان استفاده از پوشش بیمه پایه و تکمیلی نیز برای شما فراهم شده است.

کیف پول من

خرید ارز دیجیتال
به ساده‌ترین روش ممکن!

✅ خرید ساده و راحت
✅ صرافی معتبر کیف پول من
✅ ثبت نام سریع با شماره موبایل
✅ احراز هویت آنی با کد ملی و تاریخ تولد
✅ واریز لحظه‌ای به کیف پول شخصی شما

آیا دلار دیجیتال (تتر) گزینه مناسبی برای سرمایه گذاری است؟

استفاده از ویجت خرید ارز دیجیتال به منزله پذیرفتن قوانین و مقررات صرافی کیف پول من است.

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید