اینترنت ماهواره‌ای هم فیلتر می‌شود؟

هزینه شارژ اینترنت ماهواره‌ای ماهانه ۹۹ دلار است. با احتساب دلار ۲۵ هزار تومانی، این یعنی کاربر برای خرید دیش حدود ۱۲ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان و برای شارژ ماهانه هم حدود ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان باید هزینه کند.

اینترنت ماهواره‌ای هم فیلتر می‌شود؟

مجلس ایران در پی مسدودسازی فضای مجازی است و مردم نگرانند که با این طرح، اینترنت در ایران برای همیشه از دست برود. اما از طرف دیگر خبر رسیده که از شهریورماه اینترنت ماهواره‌ای به ایران می‌رسد. آیا ایران می‌تواند اینترنت ماهواره‌ای را هم فیلتر کند یا اینکه ممکن است تحریم‌ها مانع ارائه خدمات به ایران شود؟

درست در روز‌هایی که طرح مسدودسازی اینترنت در ایران جدی شده، شرکت «استارلینک» اعلام کرده اینترنت ماهواره‌ای این شرکت تا سپتامبر ۲۰۲۱، یعنی تقریبا شهریورماه سال جاری، آغاز به کار می‌کند. اما سوال مردم این است که آیا ایران هم می‌تواند از این اینترنت استفاده کند یا نه؟

اینترنت ماهواره‌ای گویا به ایران رسیده است. گواه آن سخنان ابوالحسن فیروزآبادی، دبیر شورای عالی فضای مجازی است که چندی پیش در گفتگویی اعلام کرده بود اینترنت ماهواره‌ای همین حالا هم در شهری مانند تهران قابل دسترسی است. یا مثلا امید رهبر، کارشناس حوزه فناوری گفته بود اینترنت ماهواره‌ای در برخی مناطق ایران در دسترس است. اما این اظهارات با آنچه پیش از این درباره اینترنت ماهواره‌ای استارلینک عنوان شده کمی تفاوت دارد.

ایلان ماسک

«ایلان ماسک»، میلیاردر معروف آمریکایی، قصد دارد با اینترنت ماهواره‌ای «استارلینک»، دسترسی به اینترنت را دستخوش تحول کند.

اینترنت ماهواره‌ای چیست؟

اینترنت ماهواره‌ای، (Satellite Internet) یکی از انواع روش‌های دسترسی به ماهواره است که عمر چندان زیادی ندارد. استفاده از اینترنت ماهواره‌ای تا پیش از این برای دسترسی به سرویس اینترنت در مناطقی به کار می‌رفت که دسترسی معمولی به اینترنت در آن‌ها وجود نداشت (مناطق دورافتاده، عرض‌های جغرافیایی بالا و نزدیک به قطب‌های زمین و مناطقی که اینترنت با کابل یا فیبر نوری قابل دسترس نباشد).

ایده این موضوع البته چندین دهه قدمت دارد و حتی پیش از پرتاب نخستین ماهواره‌ها به فضا هم وجود داشت. با این همه، نخستین بار در دهه ۱۹۹۰ بود که این ایده به اجرا نزدیک شد و اولین نمونه‌های اینترنت ماهواره‌ای، با کاربرد‌هایی خاص (از جمله در امور نظامی) قدم به صحنه گذاشتند.

فیلترینگ

«طرح صیانت از فضای مجازی»، کاربران ایرانی را نگران فیلتر‌شدن تمام و کمال اینترنت در ایران کرده است.

اما از عمر تجاری‌شدن این ایده و تبدیل شدنش به آینده اینترنت در جهان، کمتر ۱۵ سال می‌گذرد و اگر بخواهیم دست به کار شدن «ایلان ماسک» را هم مبدا این تغییر قرار دهیم، ماجرا در نهایت به سال ۲۰۱۴ میلادی بر می‌گردد، یعنی همین ۷ سال پیش.

به این ترتیب، سرعت مطرح‌شدن اینترنت ماهواره‌ای به عنوان جایگزینی برای شیوه‌های کنونی دسترسی به «وب جهانی»، بسیار بالا بوده و این یعنی مقاومت در مقابل چنین تغییراتی احتمالا فرجامی جز شکست نخواهد داشت.

این بار داستان فرق می‌کند

اینترنت ماهواره‌ای برای مصرف خانگی پدیده جدیدی نیست و همین حالا هم شرکت‌هایی وجود دارند که خدمات اینترنت ماهواره‌ای را ارائه می‌دهند. شرکت‌های «ویاست» (ViaSat) و «هیوزنت» (HughesNet)، دست‌کم از سال ۲۰۱۲ میلادی سرویس اینترنت ماهواره‌ای خانگی دارند و تعداد مشترکان آن‌ها در آمریکا، همین حالا هم میلیونی است.

با این همه، این بار ماجرا فرق می‌کند. نخست اینکه سرمایه‌ای که «ایلان ماسک» قول تخصیص آن برای توسعه اینترنت ماهواره‌ای «استارلینک» (Starlink) را داده، بسیار بسیار بالاتر از موارد پیشین است. «ماسک» در جایی گفته بود می‌خواهد ۳۰ میلیارد دلار در این زمینه سرمایه‌گذاری کند.

علاوه بر این، بر خلاف موارد پیشین، اینترنت ماهواره‌ای «استارلینک» قرار است کل کره زمین را پوشش بدهد و در واقع این شرکت فقط به بازار آمریکا نظر ندارد. شاهد ماجرا هم اینکه تا نیمه سال ۲۰۲۱ میلادی، حدود هزار و ۶۰۰ ماهواره برای پوشش اینترنت از سوی شرکت «استارلینک» به فضا فرستاده شده و این عدد دائما رو به افزایش است.

شرکت «اسپیس ایکس»

شرکت «اسپیس ایکس» (باز هم متعلق به «ایلان ماسک») قرار است ماهواره‌های مورد نیاز برای اینترنت ماهواره‌ای را به فضا بفرستد.

البته، عدد نهایی اعلام شده، تعداد ۴۰ هزار ماهواره است که می‌توانند سرتاسر کره زمین را پوشش بدهند. با توجه به اینکه شرکت «اسپیس‌ایکس» (SpaceX)، دیگر شرکت تحت کنترل «ماسک» هم به یکی از پیشگامان فرستادن ماهواره به فضا تبدیل شده، این رویا چندان دور از دسترس نیست. جالب توجه اینکه با پرتاب هر موشک ماهواره‌بر به فضا، «اسپیس‌ایکس» می‌تواند ۶۰ ماهواره را در مدار قرار بدهد.

از همه مهم‌تر، اینترنت ماهواره‌ای «استارلینک» قرار است سرعت بسیار بیشتر و تأخیر بسیار کم‌تری در مقایسه با دیگر اینترنت‌های ماهواره‌ای داشته باشد و همین موضوع موجب می‌شود که این شرکت، احتمالا به یک تامین‌کننده انحصاری در این حوزه بدل شود که اجازه مانور بیشتر برای توسعه خدمات را هم به آن می‌دهد.

ویژگی‌های منحصر به فرد «استارلینک»

تا پیش از این یکی از مهم‌ترین معایب اینترنت ماهواره‌ای، تاخیر (Latency) بسیار بالای آن و محدود بودن سرویس به یک کشور یا قاره خاص بوده است. دلیل این تاخیر زیاد و محدودیت جغرافیایی این است که شرکت‌های ارائه‌دهنده خدمات اینترنت ماهواره‌ای تا پیش از این ماهواره‌های خود را در مدار زمین ثابت یا GEO قرار می‌دادند.

سرعت گردش ماهواره‌هایی که در این مدار قرار می‌گیرند، برابر با سرعت چرخش زمین به دور خود است و درنتیجه ماهواره عملا از دید ناظر زمینی در یک نقطه‌ی ثابت در آسمان ثابت باقی می‌ماند و نمی‌تواند همه نقاط زمین را پوشش بدهد.

اما ماهواره‌های «استارلینک» قرار است در مدار پایینی زمین یا LEO با ارتفاع ۵۰۰ کیلومتر در فاز اول و ۳۰۰ کیلومتر در فاز‌های بعدی (یعنی ۷۰ تا ۱۰۰ برابر نزدیک‌تر از ماهواره‌های مدار GEO) قرار بگیرند. همین موضوع باعث می‌شود تاخیر اینترنت ماهواره‌ای «استارلینک» دست‌کم بر روی کاغذ، حتی از فیبر نوری هم کمتر باشد.

اینترنت ماهواره‌ای «استارلینک»

نمونه دیش اینترنت ماهواره‌ای «استارلینک» که عرضه آن به بازار آغاز شده است.

«استارلینک» همین حالا به کاربران سرعت دانلود تا حداکثر ۱۰۰ مگابیت بر ثانیه و سرعت بارگذاری تا حداکثر ۲۰ مگابیت در ثانیه را ارائه می‌دهد. به این ترتیب، با تاخیری برابر با ۲۰ میلی‌ثانیه، اینترنت ماهواره‌ای «استارلینک» قرار است به آن چیزی نزدیک باشد که نسل پنجم شبکه تلفن همراه ارائه می‌کند.

این در حالی است که برای اولین بار در تاریخ، شرکتی فضایی درحال تولید ماهواره به‌صورت انبوه است که موجب می‌شود هزینه تولید هر ماهواره به شدت پایین بیاید. در واقع، شرکت «اسپیس ایکس» (شرکت موازی «استارلینک») اکنون ماهانه ۱۲۰ ماهواره (روزی ۴ ماهواره) تولید می‌کند.

هزینه ۱۵ میلیونی اینترنت ماهواره‌ای!

اما اینترنت ماهواره‌ای هم مانند هر پدیده نوظهور دیگری در جهان فناوری، مشکلات و موانع اولیه خودش را دارد. نخست اینکه نمی‌توان تنها با استفاده از گوشی تلفن همراه به اینترنت ماهواره‌ای متصل شد. در واقع، برای اتصال به اینترنت ماهواره‌ای «استارلینک»، کاربر باید تجهیزات اولیه همچون دیش ماهواره را خریداری کند که در حال حاضر قیمت آن ۴۹۹ دلار است.

علاوه بر این، هزینه شارژ استفاده از خدمات اینترنت ماهواره‌ای «استارلینک» هم ماهانه ۹۹ دلار است. با احتساب دلار ۲۵ هزار تومانی، این یعنی کاربر برای خرید دیش حدود ۱۲ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان و برای شارژ ماهانه هم حدود ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان باید هزینه کند.

مشکل دیگر هم این است که مشترکان ایرانی در شرایط تحریم و مشکلات نقل و انتقال پول با سیستم مالی جهانی، در عمل قادر نخواهند بود حتی هزینه اشتراک خود را بپردازند. از این منظر، بعید است که یک شرکت آمریکایی حتی در شرایط تحریم بتواند با ایران تبادل کالا و پول داشته باشد.

اما اگر این مشکلات به شکلی برطرف شوند، خبر خوب می‌تواند این باشد که به دلیل پهنای باند بالا، احتمال اینکه بتوان این هزینه را برای کل یک ساختمان (مثلا با ۱۰ واحد مسکونی) تقسیم کرد هم وجود دارد.

آیا اینترنت ماهواره‌ای فیلترشدنی است؟

اما سوال کاربران ایرانی کمی متفاوت است. آن‌ها می‌خواهند بدانند آیا اینترنت ماهواره‌ای هم قابل فیلترشدن است؟ جواب منفی است. ظاهرا اینترنت ماهواره‌ای «استارلینک» فیلترنشدنی است. دلیل این موضوع هم این است که تعداد بالای ماهواره‌های این شرکت در جو زمین، عملا هدف قرار گرفتن امواج آن‌ها را با دستگاه‌هایِ کنونیِ فرستنده پارازیت ناممکن می‌کند.

از طرف دیگر کارشناسان می‌گویند اگر قرار باشد دستگاهی پارازیت روی ماهواره‌های اینترنت ارسال کند، با توجه به اندازه دیش‌های کمتر از ۷۰ سانتی‌متری این سیستم چنین چیزی فعلاً غیر ممکن است. بر این اساس گویا از داخل امکان فیلترینگ اینترنت ماهواره‌ای وجود ندارد.

اما از خارج چطور؟ در حالی که از منظر تئوریک می‌توان از اینترنت ماهواره‌ای در هرکجای دنیا استفاده کرد و تنها لازمه آن داشتن یک آنتن است، ولی «استارلینک» به وضوح اعلام کرده که قصد ارائه اینترنت ماهواره‌ای بدون اجازه دولت‌ها را ندارد.

رئیس و مدیر ارشد عملیاتی اسپیس ایکس پیش از این گفته بود این شرکت قصد ندارد قوانین کشور‌ها را نقض کند برای همین این شرکت برای ارائه خدماتش، با همه کشور‌ها و دولت‌ها مذاکره می‌کند. بر این اساس ممکن است با توجه به اصرار داخلی برای مسدودسازی اینترنت، این شرکت به ایران اینترنت ندهد.

اما برخی می‌گویند امکان استفاده از ماهواره‌های فعال در کشور‌های همسایه وجود دارد. اما آیا ارائه خدمات غیرقانونی وجود دارد؟ زومیت در گزارشی اعلام کرده که اسپیس ایکس اگر بخواهد می‌تواند آنتن‌هایی که در کشور‌های غیرمجاز هستند را از کار بیندازد یا می‌تواند ماهواره‌ها را به گونه‌ای تنظیم کند که هنگام عبور از بعضی کشور‌ها سیگنالی ارسال نکنند.

کار ساده است، اما موانع در ایران بسیار است!

منبع: تجارت نیوز

70

کیف پول من

خرید ارز دیجیتال
به ساده‌ترین روش ممکن!

✅ خرید ساده و راحت
✅ صرافی معتبر کیف پول من
✅ ثبت نام سریع با شماره موبایل
✅ احراز هویت آنی با کد ملی و تاریخ تولد
✅ واریز لحظه‌ای به کیف پول شخصی شما

آیا دلار دیجیتال (تتر) گزینه مناسبی برای سرمایه گذاری است؟

استفاده از ویجت خرید ارز دیجیتال به منزله پذیرفتن قوانین و مقررات صرافی کیف پول من است.

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 23
  • منفجر
    0

    خدا کنه ریخت روحانی رو توی این جلسه نبینیم.....

  • انجمن نصابان تهران
    0

    چرا اطلاعات غلط میدید دوستان نصاب همه میدانند یک دیش به قیمت 200هزار تومن دستگاه گیرنده 1میلیون و یک عدد اکسس پوینت با قابلیت 200کاربر 2میلیون تومان اینها هزینه اولیه که برای یک محله کافیست اشتراک ماهانه هم ماهی 25دلار بیشتر نیست نکنن تو پاچتون دوستان عزیز فکر میکنند خارجی ها هم مثل مخابرات داخل دزد هستند ولی آنجا قیمت ها مشخص و ثابت است به عبارتی 3/5میلیون هزینه اولیه و ماهانه 625هزار تومان برای 200کاربر بدون محدودیت سرعت یعنی طرف میتواند در هر محله ای برای خودش اکانت بفروشد با هر دستگاه وسلام و من الله توفیق

  • گرفتار
    0

    آقای ایلان ماسک تو که وضع مالیت خوبه به خدا بگو به ما مردم ایران هم یک نظری بندازه

    نظرات شما -
    • بنده خدا
      0

      فارسی

  • داروغه
    0

    این مبلغ برای یک مجتمع خیلی با صرفه هست

    نظرات شما -
    • محمد
      0

      داروغه همه تو مجتمع که نیستند

  • دانیال
    0

    ابراهیم رئیسی انگلیسی رو به زور حرف میزنه. آخوند چه ربطی به فضای مجازی داره؟

  • ناشناس
    0

    استاد هر دیش برای 200 اکانت جواب میده اون هزینه که شما میفرمایید چه خرید چه شارژ ماهانه به 200 تقسیم میشه. برای برجها و مجتمع ها عالیه و از adsl هم ارزونتره. برای پرداخت هم شما نگران نباش همین الان راه های پرداخت مشخص شده. خیلی هم ساده. تحریم هم توش تاثیر نداره. شما به فکر اینترنت درپیتی داخلیت باش و اینکه سریع اکانت تلگرامتو بستی . خود شیرین

  • محسن
    0

    بله فیلتر می شود .برادران سپاه پاسداران انقلاب اسلامی چنان پارازیت می اندازند که هیچ بشری فکرش را هم نکن.

  • چی میزنی
    0

    اینترنت ماهواره ای رو که میگین 15 میلیون تومن هستش رو به 200 نفر میشه داد . نفری 75 هزار تومن میشه . بعدش هم دیش رو فقط یکبار میخرین و شارژ ماهنش رو به 200 نفر تقسیم کنین از اینترنت مخابرات و شرکتها که رصد میکنن و فیلتر میکنن و در برخی ایام که شلوغی هست هم قطع میکنین . از اینها هم در امان هستین . دروووووووووووووووووووووووود بر مردان آینده ساز مث استیو جابر . بیل گیتس . ایلان ماسک . شرم و ننگ بر مردان فکر حجری و فسیلی

  • کاربر ناشناس
    0

    هرچه آید سال گوییم دریغ از پارسال

  • ممد
    0

    این ملت به نان شب خودشون محتاجند حالا ماهی دو میلیون هزینه اینترنت بدهند .. لعنت به مجلس ملت ازار

  • ایرانی
    0

    طرح یک سوال محیط زیستی .در سالهای اخیر وآغاز پروژه استارلینک، ماهوارهای بیشماری به فضا پرتاب میشوند ازطرفی فعال شدن تدریجی آنها همزمان با شروع جنگلسوزیهای نامتعارف بخصوص کالیفرنیا که در اولویت بهره برداری منطقه ای از این سامانه است بوده گردیده است. و به تدریج با افزایش فعالیت این سامانه ما شاهد گسترش آتش سوزهای جنگلی، سیلهای نامتوازن با زمان ومکان وشدت مثل اروپا واخیرا آتشسوزی در آنتالیای ترکیه ویونان هستیم که در قرنهای اخیر سابقه نداشته .حال با توجه به توصیه های رمز آلود در خصوص مودم ووای فاهای خانگی معمولی مبنی بر فاصله گرفتن از مودم وخاموش کردن آن درهنگام عدم استفاده آنهم با سرعت معمول کنونی چه توصیه های ایمنی راجب به این سامانه داده خواهد شد که مسلما از قدرت تابشی بسیار بالاتری برخوردار است. چه توصیه های حفاظتی بدون ذکر دلیل علمی وبیان عوارضهای ناشی از آن داده خواهد شد ؟چرا باید شروع این پروژه مصادف با خلق کوید 19 باشد؟ چرا آمریکا به عنوان اولین کشور بهره برداراز پروژه استارلینک میزان مرگ ومیر کروناییش به نسبت جمعیت وعلی الرغم فوق پیشرفت پزشکی این کشور چند برابر میانگین جهانی باشد؟ آیا حجم انبوه امواج ماهوره ها برای همپوشانی اطلاعات باعث ایجاد تشدید قدرت تابش و واکنشهایی مانند یونیزاسیون وترکیبات جدید گازهای جوی ویا فرایندهای هنجار شکنانه جوی نمیشود؟آیا تداخل امواج ماهواره ای باعث بروز گرمای نقطه ای در روی زمین ودر نتیجه جنگلسوزها ویا انفجارات کارخانه ای نامتعارف امروزی در سراسر جهان نشده است؟ (که البته این مسئله در حال حاضر در ذهن کارشناسان محلی تعیین علل آتشسوزیها در جنگلها ویا کارخانه خود به دلیل نامتعارف بودن بروز نمیکند). آیا پرتوهای آن باعث تغییر رفتار ژنتیکی درویروسها وتبدیل آنها به کوید 19 نشده؟اینها همه سوالاتیست که بایستی سازندگان آن پاسخ دهند واز طرفی هر کشور از جمله ایران حق دارد که از مضرات احتمالی پرتوهای این ماهواره ها آگاهی یافته تا مطمئن از ایمنی نباشد مورد استفاده قرار ندهد ودولت موظف است در این زمینه تحقیق کند وچشم بسته حتی با رفع تمام محدودیتهای سیاسی واقتصادی واهداف کسب منفعت طلبی عده ای وحتی رضایت مردم تن به استفاده از آن ندهد.که درآنصورت مانند اشعه رادیو اکتیو بایستی منتظر مشاهدات وضایعات عینی مثل بمب اتم قرار بگیریم تا پروتکلهای حفاظتی آن در سراسر دنیا تدوین شود.

    نظرات شما -
    • متفاوت
      0

      ایاشما مطالعه هم میکنید؟واگر مطالعه میکنید اختراع یا ابتکار و خلاقیتی هم داشته اید؟

    • ایرانی
      0

      پاسخ متفاوت: ،بنده از کودکی به ساخت وابداع علاقه داشته ودارم وهمواره دوست دارم ظاهرا مثل شما نگاهی متفاوت با قضایا داشته باشم چون فکر میکنم به اندازه کافی انسانهایی که از یکی دو پنجره واحد به موضوعات نگاه میکنند به اندازه کافی وجود دارد که آنرا مورد تجزیه تحلیل قراردهند ولی نگاه از پنجره دیگر هم هیجان انگیز است هم باعث پیشرفت میشود.

    • یا کریم بابا
      0

      کل مردم و کشورهای جهان از زمان آغاز حیات انسان آسیبی که به محیط زیست و عالم هستی وارد کردن خیلی کمتر از بلاهایی است که چهل سال اخیر ایران بر سر کره زمین و دنیا آورده

  • ناشناس
    0

    مجلس انقلابی تنها فقرا را محدود میکنه که یه وقتی بیدار نشن ...

  • متفاوت
    0

    مگر اولش همه تلویزیون داشتند،مگر اونهایی که داشتند همه رنگی داشتند،مگراولش همه ویدیو داشتند،مگر اولش همه سی دی و دی وی دی داشتند،مگر اولش همه گوشی داشتند ، مگر اولش همه اینترنت داشتند؟

  • رضا
    0

    یک دیش 20 کاربر؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟تقسیم بر هزینه ها

  • مورچه خوار
    0

    مشکل مردم گرونی وندانم کاری شما حاکمانه نه اینترنت

  • mir
    0

    دروغهای این مقاله برای اسکولها1 -اینترنت بناست از دست رس خارج شه (این دروغ را دیر یا زود همه میفهمند هر چند که جو سازیشون رو کردند)2 امکان فیلتر ان نیست (همه اسکولها بعد مدتی میفهمند بی خود مثل برجام جشن گرفتن و افسرده میشن)چون قطعا برا هر تکنولوژی بدلش هم هست که اتفاقا خیلی ارزون در میاد3-موافقت همه کشورها (اکنون کشورهایی هستند حتی در اروپا که به جریان یکسویه مخالفند و هم اینها قوانینی وضع میکنند که محدود کننده است خلاصه به غرب زدگان اسکول میگم تو خماری بمونید این خبرا سرکاریه

  • مهدی
    0

    این جماعت هرچی سرشان بیاد حق شان هست البت آنهای که رفتند و رأی دادند .حالا برید به عصر حجر

  • حامد
    0

    مشت محکمی بر دهن مجلسی های بیشعور