آیا دوربین گوشیهای هوشمند جایگزین دوربینهای حرفهای شده است؟ مقایسه کیفیت عکاسی
با توجه به پیشرفت گوشیها آیا وقت آن رسیده است که دیگر دوربینهای عکاسی را حمل نکنیم و با همان گوشیهای خود تصاویر بسیار با کیفیتی را ثبت کنیم؟ از کارشناسان تراتک دعوت کردیم تا به این سؤال پاسخ داده و به مقایسه دوربین گوشی و دوربین حرفهای بپردازند.

با توجه به پیشرفت گوشیها آیا وقت آن رسیده است که دیگر دوربینهای عکاسی را حمل نکنیم و با همان گوشیهای خود تصاویر بسیار با کیفیتی را ثبت کنیم؟ از کارشناسان تراتک دعوت کردیم تا به این سؤال پاسخ داده و به مقایسه دوربین گوشی و دوربین حرفهای بپردازند.
تفاوت اندازه سنسور و کیفیت دوربین گوشی در مقابل دوربین DSLR
دوربینهای DSLR یا همان دوربینهای حرفهای، سنسورهای بزرگتری نسبت به دوربینهای گوشی دارند. در واقع این دوربینها دارای سنسورهای APS-C یا فول فریم هستند. همین عامل باعث میشود تا لنز دوربینهای حرفهای بتوانند نور بیشتری را هنگام عکاسی جذب کنند. همچنین اندازه دهانه لنز بزرگتر آنها موجب میشود تا عملکردی بهتری در محیطهای کم نور داشته و در مجموع عکسهایی با کیفیت بالاتر را ثبت کنند.
تفاوت دوربین گوشی و دوربین حرفهای از نظر لنز
دوربینهای DSLR دارای انواع گوناگونی از لنز است که با استفاده از آنها میتوان تصاویر گوناگونی را گرفت. معمولاً دوربینهای حرفهای لنزهای متنوعی مانند لنز اولترا واید، تله فوتو، ماکرو، پرتره و... دارند که میتوان با استفاده از آنها تصاویر با کیفیتی را ثبت کرد. اما تعداد لنز گوشیها بستگی به موبایلی دارد که خریداری میشود.
به طور مثال در خرید گوشی آیفون، برای آن دسته از افرادی که کیفیت دوربین اولویت اول آنها است بهتر است به سراغ مدلهای پرو و پرومکس آخرین مدلهای ارائه شده شرکت اپل بروند. زیرا این گوشیها مجهز به دوربینهای مختلف اولترا واید و تله فوتو هستند. همچنین امکان عکاسی ماکرو یا تصاویر پرتره حتی در محیطهای کم نور را نیز فراهم میکنند. با این حال کماکان دوربین گوشیهای پرچمدار نیز نمیتواند کیفیت دوربینهای حرفهای را داشته باشد.
تفاوت امکان کنترل دستی و شخصی سازی دوربین گوشی و دوربین حرفهای
دوربین گوشی برای عکاسی حرفهای اگرچه از سوی برخی از برندها از نظر شخصی سازی و کنترل دستی پیشرفت کرده اما همچنان نسبت به دوربینهای حرفهای دارای محدودیت هایی هستند. در واقع با استفاده از دوربینهای حرفهای میتوان تنظیمات شخصی سازی گستردهای را در موارد گوناگون مانند سرعت شاتر، اندازه دهانه لنز و... ایجاد کرد.
تفاوت دوربین گوشی و دوربین حرفهای در سیستم فوکوس خودکار
دوربین گوشی یا دوربین عکاسی حرفهای معمولاً از سیستمهای فوکوس خودکار یکسانی استفاده میکنند. در واقع در برخی از گوشیها یا دوربینهای DSLR از سیستم خودکار تشخیص فاز (PDAF) استفاده شده است. این در حالی است که سیستم فوکوس خودکار تشخیص کنتراست نیز در برخی دیگر از گوشیها و دوربینها به کار رفته است.
با این حال باید گفت که در اکثر دوربینهای حرفهای از سیستم فوکوس خودکار تشخیص فاز استفاده شده است. این سیستم خودکار از نظر ردیابی سوژههای متحرک بسیار دقیق عمل میکند. از همین رو برای عکاسی حیات وحش یا عکاسی ورزشی گزینه بسیار بهتری محسوب میشود.
سیستم خودکار فوکوس تشخیص کنتراست اگرچه سرعت و دقت کمتری نسبت به تشخیص فاز دارد اما با این حال در برخی از موارد نیز عملکرد مناسبی دارد. به طور مثال میتوان گفت که از نظر گرفتن تصاویر پرتره بسیار خوب عمل میکند. این سیستم بیشتر برای دوربینهای گوشی استفاده میشود.
تفاوت دوربین گوشی و دوربین حرفهای در عمق میدان و بوکه
دوربینهای حرفهای به دلیل داشتن سنسورهای بزرگتر از نظر گرفتن عمق میدان و تصاویری با پس زمینه تار عملکرد دقیقتری دارند. با این حال باید در نظر گرفت که کیفیت دوربین گوشیهای پرچمدار هر سال در این زمینه پیشرفتهای قابل توجهی را داشته است. اساساً پیشرفتهای صورت گرفته در این شاخصه و اضافه شدن امکانات گوناگون دیگر تأثیر بسیار زیادی بر قیمت گوشی دارد.
تفاوت دوربین گوشی و دوربین حرفهای در دوام و کیفیت ساخت
دوربینهای DSLR در اکثر مواقع برای تحمل شرایط سختتر ساخته میشوند و دارای ساختاری قوی هستند. همین عامل باعث میشود تا اکثر دوربینهای حرفهای در برابر ضربه مقاوم باشند. از همین رو آنها برای استفاده در محیطهای چالش برانگیز مناسب هستند.
از سوی دیگر، گوشیهای هوشمند عمدتاً برای استفاده روزمره طراحی شدهاند و ممکن است دوام آنها به اندازه دوربینهای حرفهای نباشد. اگرچه باید ذکر کرد که گوشیهای پرچمدار امروزه توانستهاند سخت افزار خود را به گونهای طراحی کنند که در برابر مواردی مانند نفوذ آب یا نفوذ گردوغبار مقاوم باشند.
تفاوت دوربین گوشی و دوربین حرفهای از نظر عمر باتری
از نظر عمر باتری نیز میتوان گفت که عموماً دوربینهای حرفهای عملکرد بهتری داشتهاند. در واقع باتری گوشیها علاوه بر عکاسی، برای فعالیتهای دیگری نیز استفاده میشود. در نتیجه شارژ آنها زودتر از دوربینهای حرفهای تمام میشود.
تفاوت دوربین گوشی و دوربین حرفهای از نظر فرمت
تصاویر دوربینهای DSLR معمولاً با فرمت RAW ذخیره میشود. فایلهای RAW حاوی تمام دادههای ثبتشده توسط حسگر هستند و به عکاسان اجازه میدهند تا تنظیمات قابلتوجهی در نوردهی، تعادل رنگ و جزئیات انجام دهند بدون آن که کیفیت تصاویر کاهش پیدا کند. اگرچه برخی از تلفنهای هوشمند اکنون قابلیت عکسبرداری RAW را ارائه میدهند اما معمولاً تصاویر درگوشیهای هوشمند با فرمت JPEG ثبت میشود.
آیا گوشی جای دوربین حرفهای را میگیرد؟
اگرچه امروزه دوربینهای گوشی پیشرفتهای قابل توجهی داشتهاند اما با توجه به موارد مطرح شده میتوان گفت که کماکان کیفیت دوربینهای حرفهای بهتر است. البته آن چه که پیش از کیفیت آنها مهم است، اهداف و نیازهای شما است. هم دوربینهای DSLR و هم دوربینهای تلفن نقاط قوت خود را دارند.
دوربینهای حرفهای از نظر کیفیت تصویر، لنزهای دوربین و... برتری دارند که همین عوامل آنها را به انتخابی مطلوب برای عکاسان حرفهای تبدیل میکند. از سوی دیگر استفاده از دوربینهای گوشی راحتتر بوده و در مجموع حمل و نقل آنها راحتتر از دوربینهای حرفهای است.
در نتیجه بیشتر برای کاربران عادی و افرادی که به دنبال عکاسی روزمره هستند، مناسب است. در مجموع باید گفت که درک این تفاوتها و تعیین نیازهای خود میتواند به شما کمک کند تا بهترین تصمیم ممکن را بگیرید.
جمع بندی
در مقایسه دوربین گوشی و دوربین حرفهای از تیم تراتک کمک گرفتیم و در واقع متوجه شدیم که دوربینهای حرفهای در فاکتورهای مختلف مانند کیفیت دوربین، تعداد لنز، عمق میدان، عمر باتری و دوام نسبت به دوربینهای گوشی بهتر هستند. با این حال نمیتوان گفت که به طور کلی دوربین گوشی هیچ مزیتی ندارد.
از جمله نقاط قوت آنها میتوان به امکان حمل آسانتر گوشی و استفاده راحتتر از آن اشاره کرد. از همین رو برای خرید آنها ابتدا باید هدف خود را تعیین کنید. اگر به دنبال این هستید که به صورت حرفهای در این عرصه فعالیت کنید، دوربینهای حرفهای مناسب است. اما اگر تنها به دنبال استفاده روزمره هستید، دوربین گوشی میتواند نیاز شما را تأمین کند.