نقشه جدید فقر و ثروت در ایران

۳۵درصد ایرانی‌ها فقیر، ۵۷ درصد جزو طبقه متوسط و ۸ درصد ثروتمند هستند

در مطالعات انجام‌شده براساس داده‌های پایگاه اطلاعات رفاهی ایرانیان، ۹۳درصد خانوارهای ایرانی نفر یارانه‌بگیر هستند که از این میزان، ۳۵درصد فقیر، ۵۷درصد جزو طبقه متوسط و ۸درصد از طبقه برخوردار و ثروتمند محسوب می‌شوند.

۳۵درصد ایرانی‌ها فقیر، ۵۷ درصد جزو طبقه متوسط و ۸ درصد ثروتمند هستند

ساختار و مناسبات ۷درصد از کل خانوارهای ایرانی که یارانه نقدی نمی‌گیرند، در نقطه کور این پایگاه اطلاعاتی قرار دارد و عملا وارد فرایند دهک‌بندی نمی‌شود.

بررسی آماری معاونت رفاه اجتماعی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی نشان می‌دهد جمعیت کل خانوارهای یارانه‌بگیر ۷۷.۴میلیون نفر بوده که از این میزان ۲۷میلیون و ۱۰۳هزار نفر در فقر به‌سرمی‌برند.

دهک‌بندی با اطلاعات اقتصادی

در گزارش معاونت رفاه اجتماعی وزارت کار، تمام خانوارهای یارانه‌بگیر ایرانی براساس اطلاعات اقتصادی، درآمدی و شغلی به ۳دسته کلی شامل خانوارهای فقیر، متوسط و برخوردار تقسیم شده‌اند و در هر دسته نیز به فراخور وضعیت شغلی و درآمدی خانوارها، زیردسته‌های دیگری اضافه شده است. براساس معیارهای دهک‌بندی خانوارها، ۹.۳میلیون خانوار فقیر شناسایی شده‌اند که ۲.۸میلیون خانوار معادل ۳۰درصد کل خانوارهای فقیر تحت پوشش نهادهای حمایتی هستند و ۶.۶میلیون خانوار معادل ۷۰درصد کل خانوارهای فقیر فاقد پوشش حمایتی محسوب می‌شوند و باید به‌عنوان اولویت در طرح پوشش بیمه همگانی، حمایت از کودکان دارای سوءتغذیه، طرح اشتغال عمومی و حمایت نقدی و اعتباری قرار گیرند.

۵گروه با درآمد متوسط

با دسته‌بندی خانوارها، براساس اطلاعات اقتصادی، در مجموع ۱۳.۹میلیون خانوار یارانه‌بگیر معادل ۵۷درصد کل خانوارهای یارانه‌بگیر در قالب طبقه متوسط قرار می‌گیرند و این خانوارها براساس اطلاعات اقتصادی، درآمد و شغلی به ۵دسته کلی تقسیم می‌شوند.

دسته نخست، شامل کارکنان و مستمری‌بگیران دولت است که ۲.۲میلیون خانوار معادل ۱۵.۸درصد کل خانوارهای متوسط را دربرمی‌گیرد. طبق آمار، ۶۴درصد این خانوارها دارای خودرو بوده و ۹۱درصد آنها نیز سهام عدالت دارند. این در حالی است که به‌طور میانگین فقط ۲۴درصد خانوارهای فقیر دارای خودرو هستند و ضریب بهره‌مندی آنها به سهام عدالت نیز از ۸۲.۵درصد فراتر نمی‌رود.

دسته دوم، کارگران و مشاغل خصوصی را شامل می‌شود و ۶میلیون خانوار معادل ۴۳.۳درصد کل خانوارهای متوسط در این دسته قرار می‌گیرند. براساس آمارها، به‌طور میانگین ۶۶درصد خانوارها در این دسته دارای خودرو هستند و ۷۰درصد آنها نیز سهام عدالت دارند.

در دسته سوم، بازنشستگان غیردولتی قرار می‌گیرند که ۲.۴میلیون خانوار معادل ۱۷.۳درصد کل خانوارهای متوسط را شامل می‌شود. براساس آمار، ۴۶درصد این خانوارها نیز دارای خودرو هستند و ۷۲درصد آنها سهام عدالت گرفته‌اند.

دسته چهارم به خانوارهای فاقد درآمد ثابت(یعنی هیچ عضو بیمه‌پردازی ندارند) اختصاص دارد و ۳میلیون خانوار، معادل ۲۱.۷درصد از کل خانوارهای متوسط را شامل می‌شود. این خانوارها به‌طور میانگین ۷۵درصد دارای خودرو هستند و ۶۷درصد آنها سهام عدالت گرفته‌اند. از نکات قابل‌توجه این است که این خانوارها با وجود اینکه امنیت شغلی و پوشش بیمه‌ای کمتری دارند و به‌شدت تحت‌تأثیر شوک‌های اقتصادی قرار می‌گیرند، باز هم به نسبت ۳دسته اول یعنی «کارکنان و مستمری‌بگیران دولت، «کارگران و مشاغل خصوصی» و «بازنشستگان غیردولتی» شرایط اقتصادی و معیشتی بهتری را تجربه می‌کنند و میانگین دهک درآمدی آنها ۷.۲۷ است. درحالی‌که میانگین درآمدی کارکنان و مستمری‌بگیران دولت ۷.۰۱، کارگران ۶.۲۶ و بازنشستگان ۵.۶۵ برآورد می‌شود.

دهک برخوردار و صدک میلیاردر

در دسته‌بندی‌های معاونت رفاه اجتماعی وزارت کار، خانوارهای یارانه‌بگیر برخوردار که عمدتا در دهک دهم درآمدی قرار می‌گیرند، در ۲دسته کارمند دولت و غیرکارمند دولت مشخص شده‌اند. این دو دسته با جمعیت ۵.۸میلیون نفری، ۸درصد خانوارهای کشور را شامل می‌شوند و بیش از ۹۸درصد آنها دارای خودرو هستند. نکته جالب اینکه در این دسته‌بندی، ۹۱درصد خانوارهای برخوردار کارمند دولت سهام عدالت دارند درحالی‌که فقط ۶۱درصد از خانوارهای برخوردار غیرکارمند سهام عدالت گرفته‌اند.  

نکته دیگر اینکه خانوارهای برخوردار کارمند و غیرکارمند، گرچه از منظر معیارهای اقتصادی به‌عنوان ۱۰درصد جمعیتی که بیشترین برخورداری را دارند، در دهک دهم قرار گرفته‌اند؛ اما فقط بخش کمی از آنها در جرگه خانوارهای پولدار و به ‌اصطلاح میلیاردر قرار می‌گیرند که به تعبیر احمد می‌دری، معاون پیشین وزیر کار، باید آنها را صدک ثروتمند لقب داد.  

البته طبق اعلام معاونت رفاه اجتماعی وزارت کار، در پایگاه اطلاعات رفاهی ایرانیان باوجوداینکه اطلاعات همه افراد دارای کدملی ثبت شده، همچنان به لحاظ ساختار خانواده، فقط اطلاعات ساختار خانوارهایی که یارانه ۴۵هزار و ۵۰۰تومانی را دریافت می‌کنند، مشخص است و عملا ساختار و مناسبات ۷درصد از کل خانوارهای ایرانی که یارانه نقدی نمی‌گیرند در نقطه کور این پایگاه اطلاعاتی قرار دارد و بدون وارد کردن این افراد به محاسبات دهک‌بندی، نمی‌توان ساختار درست و کارشناسی برای اجرای سیاست‌های حوزه رفاه ایجاد کرد.

منبع: همشهری
کیف پول من

خرید ارز دیجیتال
به ساده‌ترین روش ممکن!

✅ خرید ساده و راحت
✅ صرافی معتبر کیف پول من
✅ ثبت نام سریع با شماره موبایل
✅ احراز هویت آنی با کد ملی و تاریخ تولد
✅ واریز لحظه‌ای به کیف پول شخصی شما

آیا دلار دیجیتال (تتر) گزینه مناسبی برای سرمایه گذاری است؟

استفاده از ویجت خرید ارز دیجیتال به منزله پذیرفتن قوانین و مقررات صرافی کیف پول من است.

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 17
  • شهرام.ر
    1

    آمار میدین که کف آدم میبره!!!.

  • متین
    1

    اون ۵۷ درصد هم از پرتو دزدان و حرامخوران میرن زیر خط فقر

  • بابک خرمدین
    1

    اگه درصد گرفتن بلد نیستی بیا یادت بدم

  • قاسم
    0

    پس اون دومیلیونی که هرروز واسه کار بین تهران و کرج جا به جا میشن میلیاردر ها هستن ؟؟؟؟

  • ناشناس
    1

    الکیه

  • ناشناس
    1

    به گور پدرت که 57درصد متوسطند .60درصد مردم با بدبختی زندگی میکنند .

  • قشرمحروم
    0

    این آمار بدون توجه به واقعیت‌های جامعه است ۹۷درصد افراد جامعه فقیر وآویزان و۳درصد هم ثروتمند که شامل مافیای رانت خواران وویژه خواران وسهم داران حکومتی و تعدادی هم دلال وفرصت طلب که اونها هم یک جوری به باندهای بالای قدرت وصل هستن بیشترین ثروت در اختیار دارند طبق صحبتهای آقای قالیباف در زمان تبلیغات انتخاباتی که با توجه به دسترسی به اطلاعات محرمانه که داشتن حرف ایشون قرین به واقعیت است.که به سه درصدی های ثروتمند جامعه اشاره داشتن

  • ناشناس
    1

    عجب آماری اینو از کدوم جهنم دره آوردید

  • ناشناس
    1

    ٪۱۰۰ از افرادی که در ایران از راه مشروع و حلال کسب روزی می کنند یا بیکار جویای کار هستند فقیر و تهیدست هستند و ۱۰۰٪ اشخاصی هم که ثروتمند و متمول هستند از راه حرام و نامشروع و به واسطه رانت و ضایع کردن حقوق دیگران برای خود ثروت باد آورده جمع آوری کرده اند! بقیه هم که جزو افراد متوسط درآمدی جامعه محسوب می شوند مال حلال آمیخته به مال حرام در زندگی خود دارند.

  • ناشناس
    0

    اون ۵۷ درصد هم با سرعت نور دارن میرن که به اون ۳۵ درصد ملحق بشن با این تورم وحشتناک و اقتصاد ویران

  • ناشناس
    1

    ۶۰‌درصد‌فقر‌مطلق‌۲۰‌درصد‌متوسط‌۱۹‌درصد‌مفت‌خورها
    حرام‌خورها‌‌فقط‌یک‌درصد‌‌ثروتمند‌تلاش‌کر‌در‌این‌کشور‌غنی‌از‌ثروت‌طبیعی‌و‌حکومت‌اسلامی‌است‌!!!!!!

  • ناشناس
    3

    اون 8 درصد دزدان بعد انقلاب هستند و الا همه پولدار ها که زمان انقلاب در رفتند این 8 درصد چپاول کردند . همشون طشت نشینان به عرش رسیده اند

  • ایمان
    1

    این بود ان عدالتی که به خاطرش توی دهن رژیم پهلوی زدیم.....سیعلم الذین ظلموا ای منقلب ینقلبون

  • ناشناس
    2

    یارانه هاتون که ارزشش اب رفته .خود سید اخیرا گفته که ارزش یارانه شده ۷ هزارتومن .
    همه رو که خوزدید وبردید چشمتون پیش دو زار یارانه پیسوریه که صدها بار براش مصاحبه دادین .اصلا کاردیگری از این وزارت بیکاری و ضد رفاه برمیاد؟

  • علیرضا
    1

    اون ۸درصد هم آخوندها و مراجع تقلید هستند.

  • ناشناس
    0

    دروووووووووغ

  • علی
    0

    این امار کاملا اشتباهه .جای افراد فقیر با افراد متوسط باید عوض بشه 60درصد مردم فقیرند 30درصد متوسط و10درصد مرفه‌.