معضل بزرگ هندوانه در کشور؛ یارانه پنهانی که در پوست هندوانه از کشور خارج میشود!
با وجود مصرف حدود ۲۶۰ لیتر آب برای تولید هر کیلو هندوانه، صادرات این محصول نه تنها سودی ندارد، بلکه مبلغی به عنوان یارانهپنهان را وارد جیب خارجیها میکند.
براساس آمارهای گمرک ایران، پنج قلم کالای عمده صادراتی بخش کشاورزی کشور در سه ماه نخست سال شامل هندوانه با ۱۳۳ میلیون دلار ارزآوری، گوجه فرنگی با ۱۱۰ میلیون دلار ، پسته ۶۶.۴ میلیون دلار ، سیب درختی ۳۴.۶ میلیون دلار و سیب زمینی با ۳۲.۲ میلیون دلار ارزآوری می شود.
با توجه به شرایط اقلیمی کشور، وزارت جهاد کشاورزی محدودیت صادرات محصولات آب بر و توسعه کشت محصولات راهبردی را در سال زراعی جدید در دستور کار قرار داده است.
ساداتی نژاد وزیر جهاد کشاورزی می گوید نگاه کلی ما این است که محصولات آب بر با کشت فراسرزمینی تولید و وارد کشور شود و در داخل تمرکز بر کشت محصولات راهبردی و کم آب باشد.
ساداتی نژاد کاهش جذابیت اقتصادی صادرات محصولات آب را یکی از راهکارهای توسعه الگوی کشت اعلام کرد.
با وجود آنکه سیاست وزارت جهاد کشاورزی افزایش عوارض صادراتی محصولات آب بر همچون هندوانه است تا صادرات این محصولات بشدت کاهش یابد، اما چندی پیش آقای علیرضا مهاجر معاونت امور زراعت گفت: به طور کلی ۲ نوع محصول تولید می کنیم که یکنوع محصول خشک و دیگری تر است. تولید ماده خشک به سبب آنکه زمان زیادی می برد، درنتیجه آب بیشتری مصرف می کند، درحالیکه هندوانه جزو محصولاتی است که کمترین آب را به سبب مدت زمان کوتاه کاشت تا برداشت مصرف می کند و در مقایسه با میزان مصرف آب ماده خشک همچون کلزا بسیار بسیار کمتر است.
طبق گفته مهاجر، ۱۰۰ درصد کشاورزی توسط بخش خصوصی است که با این وجود این مردم هستند که تصمیم می گیرند چه محصولی کشت کنند، ضمن آنکه هندوانه یکی از محصولات میوه ای است که مردم فقیر مصرف می کنند که بدلیل آفتاب خوب ایران و شرایط جنوب کشور اقدام به صادرات هندوانه می کنند.
معاون امور زراعت گفت: اگر مردم هندوانه نکارند، خیار یا گوجه فرنگی کشت می کنند که از نظر ما در بین محصولات فرقی وجود ندارد، ضمن آنکه ما نمی توانیم مردم را مجبور به کشت یکمحصول کنیم و این اجازه و قدرت همنداریم، لذا کار ما سیاست گذاری است تا بتوانیم به سبب قیمت تضمینی که برای محصولات اساسی گذاشتیم، مردم را به این سمت هدایت کنیم.
پرداخت یارانه پنهان به خارجی ها با صادرات هندوانه به آن سوی مرزها
رضا نورانی رئیس اتحادیه ملی محصولات کشاورزی گفت: بنابر سیاست وزیر جهاد کشاورزی صادرات محصولات کم آب باید جایگزین صادرات محصولات آب بر شود چرا که اگر هزینه آب بری یک کیلو هندوانه را حساب کنیم، بیش از ارزش صادرات آن است که براین اساس یارانه پنهان به مصرف کننده خارج پرداخت کردیم.
به گفته او، بارها اعلام کرده ایم که جلوی صادرات و تولید محصولات آب بر همچون هندوانه باید گرفته شود، اما تازمانیکه سیاست عوارض از کل محصولات کشاورزی و میوه و تره بار به عنوان آب مجازی گرفته شود، به جایی نمی رسیم.
نورانی می گوید: در بحث واردات محصولاتی همچون گندم، جو و برنج وارد می شود که به جز برنج، مابقی کم آب هستند؛ از این رو در سیاست های تولید و صادرات باید تجدید نظر صورت گیرد.
رئیس اتحادیه ملی محصولات کشاورزی گفت: در سیاست های تولید و صادرات باید تجدید نظر صورت گیرد تا برای کشور ما که با کم آبی مواجه است، برنامه های کشت منظم انجام شود تا آب کشور هدر نرود. به عنوان مثال امروز ترکیه جلوی تولید محصولات آب بر همچون هندوانه را گرفته و در مقابل واردات را آزاد کرده است که با این وجود نه تنها پولی پرداخت نکرده، بلکه از تولیدکننده ایرانی یا هر کشور دیگر یارانه پنهان دریافت می کند.
با وجود آنکه کم آبی و خشکسالی هر دو کشور ما را تهدید میکند، لذا مسئولان با اجرای برنامه الگوی کشت و حمایت از کشت قراردادی محصولات راهبردی باید از هدررفت آب جلوگیری کنند.
متوسط آب مصرفی هر کیلو هندوانه ۲۵۰ تا ۲۶۰ لیتر
قاسم پیشه ور رئیس نظام صنفی کشاورزی گفت: با وجود قیمت پایین محصولات استراتژیک در مقایسه با صیفی و کشت ۲ تا ۳ بار صیفی جات در طول سال، افزایش کشت محصولات استراتژیک و حمایت ویژه از کشت قراردادی باید صورت گیرد تا قیمت این محصولات بر صیفی ارجحیت داشته باشد.
به گفته او، هندوانه به عنوان یکی از محصولات آب بر در استان های شمالی با آب طبیعی کشت می شود و حتی در زمین های شور هم که امکان کشت محصول دیگر وجود ندارد، هندوانه کشت می شود.
پیشه ور می گوید: دولت در بحث کشت قراردادی باید هزینه های کاشت را پرداخت کرده و قیمت منطقی متناسب با هزینه های تولید پرداخت کند تا کشاورزان دیگر رغبتی به کشت محصولات صیفی نداشته باشند.
رئیس نظام صنفی کشاورزی گفت: به طور متوسط برای تولید هر کیلو هندوانه ۲۵۰ تا ۲۶۰ لیتر آب مصرف می شود، اما برای برنج هر کیلو ۴۵۰۰ تا ۵۵۰۰ لیتر و در برخی استان ها تا ۵ لیتر آب هم مورد استفاده قرار می گیرد.
دولت با توسعه کشت قراردادی محصولات راهبردی و افزایش عوارض صادراتی محصولات آب بر باید به حفظ منابع آب کمک کند به طوریکه پول کشت قراردادی محصولات را در زمان تحویل پرداخت کند تا کشاورزان نسبت به تولید رغبت داشته باشند و به سراغ کشت محصولات صیفی نروند که صادرات آن نه تنها سودی ندارد، بلکه مبلغی به عنوان یارانهپنهان وارد جیب خارجی ها شود.
تولید هندوانه بیش از ۳ برابر نیاز کشور است
مجتبی شادلو نایب رئیس اتحادیه باغداران تهران گفت: با وجود محدودیت آب و خاک، انتقادات زیادی به توسعه کشت هندوانه طی ۴ سال اخیر وارد است و رسانه ها و دولت به نوعی پیگیر هستند که به رغم آب بر بودن هندوانه، علت توسعه کشت و بی توجهی به هشدارها چیست؟
به گفته او، در مقطعی صادرات هندوانه از منظر اقتصادی ایده آل بود، اما برای چندمین سال متوالی است که صادرات به جهت آب بری بالا صرفه اقتصادی ندارد. این درحالی است که برخی افراد تصور می کنند با کاهش کشت محصول در یک سال، کالا در سال بعد اقتصادی می شود که متاسفانه طی سال های اخیر حتی در شب یلدا هندوانه نوبرانه با قیمت مناسبی در بازار عرضه شده است.
شادلو می گوید: بنابر اظهارات کارشناسان آب و خاک، کشت هندوانه به سبب آب بری بالا، قیمت تمام شده آن با مصارف آب و خاک به صلاح نیست؛ بنابراین تولید محصولات استراتژیک غلات و دانه های روغنی، ضرورت دامداری ها و امنیت غذایی کشور است.
نایب رئیس اتحادیه باغداران تهران گفت: تولید کنونی هندوانه بیش از ۳ برابر نیاز کشور است که با اتخاذ محدودیت کشت محصولات آب بر نمی خواهیم سفره ها را محدود کنیم، بلکه بدنبال محدودیت صادرات آب مجازی هستیم چرا که به رغم متوسط مصرف ۱۵۰ تا ۲۰۰ لیتر آب برای تولید هر کیلو محصول، صادرات هندوانه با کیلویی ۲ تا ۳ هزار تومان همان رایگان است.
با وجود آنکه ترکیه جلوی کشتمحصولات آب بر همچون هندوانه را گرفته، واردات آن از دیگر کشورها را آزاد کرده است که براین اساس تجار ترکیه از تهران تا شمال غرب با کمترین قیمت هندوانه را خریداری می کنند که با این وجود نه تنها پولی پرداخت نمی کنند، بلکه از تولیدکننده ایرانی یا هر کشور دیگری یارانه پنهان دریافت می کنند.
صیفی که برای تولید هر کیلو از آن حدود ۲۵۰ لیتر آب مصرف می شود قیمتش کیلویی حدود ۳ تا ۵ هزار تومان است در حالیکه برای تولید میوه های خشک که آب چندانی مصرف نمی کند مصرف کننده باید کیلیویی ۵۰ تا ۶۰ هزار تومان پول پرداخت کند! همه کار دولتمردان ما بر عکس است! سیاستگذاری ما در بخش باغی و زراعی ایراد و اشکال دارد. قیمت تولید میوه و صیفی و محصولات زراعی باید بر اساس مخارج و هزینه های تمام شده آن تعیین شود و نه بر اساس نوع محصول تولیدی و جذابیت آن برای مصرف کننده!
سلام در زمان پهلوی دوم وزیر کشاورزی مثل یک کارگر کشاورزی هی از این استان به آن استان سر میزد مثل الان نیست که وزیر یا برای جلسه هیئت دولت یا برای رفتن به خانه از پشت میزش تکان میخورد یک وزیر مقتدر باید برنامه داشته باشه باید مثل حکومت پهلوی میگفت الان این استان باید چی کاشت کنه و آن استان چی بیاره الان شما دقت کنید خوزستان برنج میکاره اصفهان میکاره وقتی هندوانه فصلش بشه اصفهان بی آب میکاره سیستان بی آب میکاره خوزستان میکاره مشهد میکاره برای همین شما دقت کنید ترکیه کاشت هندوانه ممنوع کرده و یارانه به کشاوورز میده میگه برید از ایران بیارید این یعنی برنامه ریزی یا خیلی از محصولاتی که بعضی وقتها اینقدر میکارند که دیگه مشتری براش نیست و میان توی بیابان خالی میکند بعد هم میان از دولت خسارت میگیرند
وزیر کشاورزی باید برنامه کاشت در طول یک سال به استانها ابلاغ و براساس اون برنامه ریزی لستانها کشت کند و اگه کشاورزی خودسر کشت کرد دولت هیچ خدماتی به او ندهد این یعنی برنامه
خوب با این توصیفات شما پس ما چرا در دوره ی پهلوی دوم دو تا قحطی بزرگ داشتیم؟ البته حرفتون درسته ما باید برنامه کشت داشته باشیم اما به نظرم ارجاعتون به دوران پهلوی دوم اطلاعات اینستاگرامیه چون وزارت کشاورزی پهلوی دوم در سال ۵۳ رسما اعلام ورشکستگی کرد
اینکه کشت هندوانه به صرفه نیست رو میدونیم اینکه دولت چرا کاری نمیکنه رو نمیدونیم
درود بر کار زیبای سایت خبر فوری.
بعد از مدتها به یکی معضلات مهم کشور اشاره شد. کاشکی شبانه روز مثل بحران کرونا، معضل صدارات آب کشور به اسم صدارت محصولات صیفی تاکید شود.
همچنین معضل ام الفساد فساد اموزشی و مدرک فروشی
یک دولت با غیرت ملی نیازمندیم، تولید هندوانه ممنوع کن و یا مالیات سنگین چند میلیاردی از هر تن هندوانه بگیرد، من ترجیحم ممنوعیت دکامل کشت هندوانه/ هر چند ممنوعیت در کل کشور. فقط دخالت خکومت و قوه زور و قهره میتواند جلوی این ویرانگری بگیرد