وقتی دلار ترمز می برد!؛ از گلایه‌های ارزی نمایندگان مجلس تا احتمال کاهش نرخ دلار در روزهای آینده!

در شرایطی که صالح‌آبادی وعده رسیدن بازار ارز به تعادل را داده بود، دلار وارد کانال ۴۰ هزار تومان و در نهایت صدای اعتراض مجلسی‌ها بلند شد و رئیس کل بانک مرکزی و وزیر اقتصاد را به صحن علنی مجلس برای پاسخگویی فراخواندند.

وقتی دلار ترمز می برد!؛ از گلایه‌های ارزی نمایندگان مجلس تا احتمال کاهش نرخ دلار در روزهای آینده!

در شرایطی که اوضاع قیمت‌ها در بازار ارز صدای انتقاد مجلسی‌ها را نسبت به عملکرد بانک مرکزی و وزارت اقتصاد بلند کرده، رئیس بانک مرکزی و وزیر اقتصادی با حضور در مجلس از عملکرد خود نسبت به وضع موجود دفاع کرده و افزایش نرخ سود بانکی را برای مدیریت این بازار و همچنین تسریع در تصویب قانون مالیات بر عایدی سرمایه برای کمرنگ کردن رفتارهای سفته‌بازانه در بازار سکه و ارز موثر مطرح کردند.

بازار ارز در پاییز امسال با افزایش قابل توجهی در قیمت‌ها مواجه شد؛ موضوعی که رئیس کل بانک مرکزی دلایل آن را در افزایش دستمزد کارگران، نوسانات فصلی، افزایش نرخ بهره و تقویت دلار آمریکا و ناآرامی‌های اخیر می‌داند اما کارشناسان منشأ افزایش قیمت ارز را در دلایل دیگری چون عدم مدیریت و نظارت بر این بازار، انتظارات تورمی، نقدینگی و …. اعلام می‌کنند.

در شرایطی که صالح‌آبادی وعده رسیدن بازار ارز به تعادل را داده بود، دلار وارد کانال ۴۰ هزار تومان و در نهایت صدای اعتراض مجلسی‌ها بلند شد و رئیس کل بانک مرکزی و وزیر اقتصاد را به صحن علنی مجلس برای پاسخگویی فراخواندند. در این بین، نمایندگان وضعیت بازار ارز را از موضوعات مختلف مورد بررسی قرار دادند و یکی از انتقادات مطرح شده در این زمینه، چند نرخی دلار است؛ به گونه‌ای که به گفته حجت‌الاسلام علیرضا سلیمی – عضو هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی – اکنون هفت نوع نرخ ارز در بازار است که در هیچ جایی از دنیا شاهد این همه تنوع در قیمت دلار نیستیم.

علاوه بر این، یکی دیگر از انتقادات مطرح شده، تفاوت نرخ دلار در سامانه نیما و بازار آزاد است که علی بابایی کارنامی – عضو کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی – در این رابطه اعلام کرد که تفاوت نرخ دلار در سامانه نیما و بازار آزاد، همان شکافی است که در گذشته درباره نرخ ارز ۴۲۰۰ تومانی و نرخ ارز آزاد وجود داشت. موضوعی که بارها از سوی کارشناسان اقتصادی نیز مطرح شده که چند نرخی بودن دلار و فاصله این نرخ‌ها شرایط سوءاستفاده را فراهم می‌کند.

گلایه‌های ارزی مجلس از صالح‌آبادی

از سوی دیگر، در حالیکه صالح‌آبادی دلایل افزایش نرخ ارز را در افزایش دستمزد کارگران، ناآرامی‌ها، تقویت دلار می‌داند، برخی نمایندگان این دلایل را خنده‌دار می‌دانند و عوامل اصلی را در کاهش ارزش پول ملی تورم ناشی از کسری بودجه، ساختار بودجه و ناترازی بودجه اعلام می‌کنند. علاوه براین، یکی از نگرانی‌ها در راستای نابه‌سامانی‌های بازار ارز افزایش سایر قیمت‌ها تحت تاثیر افزایش نرخ ارز است که کاظم دلخوش – نماینده مردم صومعه‌سرا در مجلس شورای اسلامی – در این زمینه تصریح کرده که همه کالاها با افزایش نرخ ارز یک شبه گران می‌شوند، هر انسان عاقلی در چنین وضعیتی به دنبال تبدیل سرمایه خود و حفظ ارزش آن است. در میان این انتقادات، صالح‌آبادی و خاندوزی از عملکرد خود دفاع کردند و خاندوزی صفر شدن استقراض دولت از بانک مرکزی را جزو اقدامات موثر و مثبت تیم اقتصادی عنوان کرد. صالح‌آبادی نیز اعلام کرد که برای ایجاد ثبات در بازار ارز اعم از بحث سیاست‌های ارزی یا ثبات در اقتصاد کلان، نقدینگی و تورم برنامه‌های متعددی دنبال می‌کنیم.

رئیس بانک مرکزی: تعادل در بازار ارز وظیفه همه دستگاه‌هاست

رئیس کل بانک مرکزی با وجود اینکه مسئولیت اصلی نظارت و مدیریت بازار ارز را برعهده دارد اما از سایر دستگاه‌ها خواست تا کمک کنند که در بازار ارز تعادل ایجاد شود و او مدیریت و کنترل ناترازی بانک‌ها را در مدیریت بازار ارز تاثیرگذار دانست. صالح‌آبادی نسبت به انتقادات از سامانه نیما و قیمت ارز در این سامانه گفت که بانک مرکزی در این سامانه دستوری عمل نمی‌کند و در این سامانه صادرکننده‌های مختلفی عرضه‌کننده هستند و نرخ‌های صادرکننده‌های نفتی و غیرنفتی متفاوت است. در بین صحبت‌های رئیس کل بانک مرکزی، نکته حائز اهمیت، استفاده از سود بانکی برای مدیریت بازار ارز است؛ موضوعی که در روزهای اخیر زمزمه افزایش آن در شبکه بانکی مطرح شده و بانک مرکزی عملا روز گذشته با انتشار گواهی سپرده عام با نرخ ۲۳ درصد نسبت به افزایش نرخ سود بانکی چراغ سبز نشان داد.

افزایش سود بانکی و مهار سرکشی دلار؟

صالح‌آبادی هفته پیش نیز در نشست خبری خود اعلام کرد که بانک مرکزی معتقد به اصلاح نرخ سود است اما این امر منوط به تصمیم‌گیری در شورای پول و اعتبار است که پیگیر این موضوع هستیم. پس از این موضوع، صحبت‌هایی مبنی بر افزایش پنج درصدی سود بانکی مطرح شد که صالح‌آبادی این افزایش را رد و اعلام کرد که فعلا هیچ نرخ مشخص جدیدی برای سود سپرده تعیین نشده و بر این اساس فعلا نمی‌توان گمانه زنی‌ها مبنی بر افزایش پنج درصدی سود بانکی را تایید کرد اما گزارش‌های غیررسمی موافقت شورای پول و اعتبار با افزایش سود بانکی را مطرح می‌کند. در این زمینه، پیگیری‌ها از بانکی‌ها نشان داد که در صورت افزایش نرخ سود بانکی، این نرخ باید سه تا پنج درصد افزایش یابد که انتشار اوراق گواهی سپرده عام با نرخ ۲۳ درصد به نوعی این موضوع را تایید می‌کند و باید منتظر ماند که آیا بانک مرکزی در روزهای آینده به طور رسمی نرخ سود سپرده‌های سرمایه‌گذاری را تغییر می‌دهد یا خیر و اینکه این تغییر دیرهنگام چه میزان می‌تواند در حرکت سرمایه‌ها به سمت بازار ارز و طلا و سکه جلوگیری کند و سرمایه‌گذاری در بانک‌ها را جذاب‌تر کند. علاوه براین، مسئولان، مالیات بر عایدی سرمایه را در کمرنگ کردن رفتارهای سفته‌بازانه در بازار سکه و ارز موثر می‌دانند که خاندوزی در نامه‌ای به رئیس مجلس خواستار تسریع در تصویب قانون مالیات بر عایدی سرمایه که مدت طولانی در مجلس قرار دارد، شده است.

مسلم صالحی: دولت تصمیمات خود در بازار ارز را شفاف بیان کند

نماینده مردم اقلید در مجلس شورای اسلامی گفت: گزارش جلسه امروز مجلس در بازار ارز باید به صورت شفاف در اختیار نمایندگان و مردم قرار بگیرد تا بدانیم دولت در بازار ارز چه می‌خواهد بکند. به گزارش مهر، مسلم صالحی نماینده مردم اقلید در مجلس شورای اسلامی ظهر امروز (یکشنبه ۴ دی ماه) در صحن علنی مجلس در تذکر شفاهی با اشاره به جلسه امروز درباره رسیدگی به اقدامات و سیاست‌های ارزی دولت گفت: از هیئت رئیسه دولت می‌خواهم خروجی جلسه امروز درباره اقدامات ارزی دولت به صورت شفاف در اختیار نمایندگان و مردم قرار بگیرد تا بدانیم دولت می‌خواهد چه کند.

وی افزود: اینکه دولت به مجلس بیاید و صرفاً گزارشی ارائه دهد و جلسه را ترک کند، توهین به نمایندگان و مردم است. نماینده مردم اقلید در مجلس شورای اسلامی در تذکری به وزیر صمت گفت: عرضه کم خودرو در بازار بورس کالا سبب شده شاهد افزایش قیمت خودرو باشیم. به طوری که خودرویی که می‌تواند با ۸۰۰ میلیون در کارخانه تهیه شود در بازار بورس با قیمت یک میلیارد و ۲۰۰ به فروش می‌رسد.

صالحی تأکید کرد: اگر عرضه در بازار بورس به تعداد مناسب صورت بگیرد با آن مشکلی نداریم اما عرضه کم و رقابت در میان خریداران سبب افزایش قیمت خودرو شده است. نماینده مردم اقلید در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: گزارشات دولت همگی در جهت بهبود وضع موجود و شاخص‌ها هستند اما آیا این بهبود سر سفره مردم مشاهده می‌شود. این گونه نیست و در عمل چنین اتفاقی نمی‌افتد و بهبودی در معیشت مردم صورت نگرفته است.

حسین‌پور: معلوم نیست نرخ ارز را چه کسی تعیین می‌کند؟

نماینده مردم سردشت و پیرانشهر در مجلس گفت: ذات دشمن دشمنی کردن است و نمی‌توان همه مسائل و مشکلات را به خارج از کشور نسبت داد بلکه باید مدیریت صحیحی در حوزه اقتصادی پیش گرفته شود. به گزارش ایسنا، کمال حسین پور در تذکری شفاهی در جلسه علنی امروز یکشنبه مجلس بیان کرد: افزایش سرسام آور نرخ ارز و تورم سفره کوچک مردم را جمع کرده است. بازار ارز هیچ سامانی ندارد و هیچ گونه حقوقی در این بازار روشن نیست. معلوم نیست که نرخ ارز را چه کسی تعیین می‌کند؟ تشدید تورم منجر به کاهش سود واحدهای تولیدی شده که بخش‌های مولد اقتصاد هستند.

وی در ادامه اظهار کرد: یکی از دلایل کاهش سرمایه اجتماعی و بی ثباتی بازار، وضعیت بازار ارز است. چرا برای کنترل نرخ ارز اقدامی صورت نمی‌گیرد؟ ذات دشمن دشمنی کردن است، نمی‌توان همه مسائل و مشکلات کشور را به خارج از مرزها نسبت داد. یک روز وضعیت بازار ارز متلاطم می‌شود و وزیر اقتصاد نمی‌تواند آن را مدیریت کند و روز دیگر وزیر صمت علت افزایش قیمت خودرو را متاثر از نرخ ارز می‌داند و این زنجیره غلط تکرار می‌شود. در این میان سفره مردم به فراموشی سپرده شده است. نماینده مردم سردشت و پیرانشهر در مجلس تصریح کرد: تقاضا می‌کنم که اگر تیم اقتصادی دولت نمی‌تواند به اقتصاد کشور ثبات و سامان دهد، آن را تغییر دهید.

نماینده مجلس: آقای صالح آبادی،آقای رئیس جمهور! الان، دلار شده ۴۰ هزار تومان/ دولت و شخص آقای رئیسی در جلسات، پاسخ قانع کننده‌ای ندارند

عضو کمیسیون اقتصادی مجلس گفت: متأسفانه هنوز برای مجلس مشخص نیست که فرمانده اقتصادی دولت کیست؟ و متاسفانه سازمانهایی نظیر برنامه و بودجه، معاون اول و معاون اقتصادی و افراد متعددی تصمیم‌گیری می‌کنند. باید برای مجلس مشخص شود که آیا آقای دکتر صالح آبادی بر اساس قاعده «اذن در شیء اذن در لوازم آن است» اختیار کافی در حوزه سیاست‌های ارزی دارد یا خیر؟

سیدغنی نظری، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس در جلسه علنی امروز (یکشنبه) مجلس در جریان رسیدگی به گزارش کمیسیون اقتصادی در مورد ارزیابی سیاست‌ها و اقدامات ارزی دولت و پس از استماع گزارش رئیس کل بانک مرکزی گفت: در جلساتی که ما نمایندگان مجلس با مردم در حوزه‌های انتخابیه داشتیم هیچکدام پاسخ قانع‌کننده‌ای در توجیه وضع کنونی بازار ارز و طلا نداشتیم و حتی دولت و شخص آقای رئیس جمهوری نیز در این زمینه پاسخ قانع کننده‌ای ندارند. وی افزود: کمیسیون اقتصادی مجلس را زیر سوال می‌برند اما سوال نمی شود که این کمیسیون تا چه حدی اختیار دارد و در کدام تصمیمات ارزی نقش داریم و اصلا آیا طی ۲ و نیم سال گذشته در باره سیاست‌های پولی و بانکی از این کمیسیون نظری خواسته شده است؟

این عضو کمیسیون اقتصادی مجلس اظهار کرد: متأسفانه هنوز برای مجلس مشخص نیست که فرمانده اقتصادی دولت کیست؟ و متاسفانه سازمانهایی نظیر برنامه و بودجه، معاون اول و معاون اقتصادی و افراد متعددی تصمیم‌گیری می‌کنند. باید برای مجلس مشخص شود که آیا آقای دکتر صالح آبادی بر اساس قاعده «اذن در شیء اذن در لوازم آن است» اختیار کافی در حوزه سیاست‌های ارزی دارد یا خیر؛ گاهاً شنیده می‌شود در جاهای دیگری نظیر کمیته مداخلات ارزی تصمیماتی گرفته می شود و ایشان صرفا مجری است.

نظری همچنین با تاکید بر اینکه دولت باید پاسخگو باشد، گفت: می‌گفتند خدا را شکر که ما رئیس جمهور نشدیم که دلار بشود ۵ هزار تومان؛ آقای صالح آبادی و آقای رئیس جمهوری الان دلار شده ۴۰ هزار تومان و روز به روز پول مردم دود می‌شود و به هوا می‌رود؛ در این خصوص تیم اقتصادی دولت که تیمی ناهماهنگ و فاقد فرماندهی مشخص است، باید حتما به مجلس پاسخگو باشند.وی با بیان اینکه «این قابل قبول نیست که وزرا توجیه‌گر گرانی باشند»، ادامه داد: اخیراً وزیر صمت که متاسفانه همکاران باید به خاطر ضعف در عملکرد عذر او را می‌خواستند، افزایش قیمت پژو پارس به ۶۰۰ میلیون تومان را توجیه کرده و مقاله نویسی می‌کند که این برای ما قابل قبول نیست.

این نماینده مجلس در پایان با تاکید بر اینکه بی کفایتی برخی از مسئولان اقتصادی مبرهن و مشخص است، گفت: حفظ ارزش پول ملی و نگهداری سرمایه مردم وظیفه دولت است و اینکه مردم گاهی پول خود را از بانک‌ها خارج می‌کنند ناشی از کاهش ارزش پول‌شان است. انتظار داریم جلسات روزهای شنبه سران قوا در راستای گره گشایی از مشکلات اساسی باشد و گزارش آن به مجلس ارائه شود.

دبیر کل سابق کانون صرافان: نرخ ارز کاهشی است/ نرخ‌ دلار در کانال‌ها واقعی نیست

درپی اعلام نرخ دلار به کانال ۴۱ هزار تومان در کانال‌های اعلام نرخ ارز، دبیر کل سابق کانون صرافان تصریح کرد که این نرخ‌ها با واقعیت بازار متفاوت و روند قیمت‌ها در بازار ارز کاهشی است.

احمد لواسانی  درباره وضعیت بازار ارز اظهار کرد: روند قیمت‌ها در بازار ارز کاهشی است و عرضه ارز در این بازار زیاد شده و بانک مرکزی نیز توزیع ارز را افزایش داده است.

وی گفت:‌ پیش‌بینی‌ها حاکی از این است که کاهش نرخ و آرامش در بازار ارز داشته باشیم.

لواسانی با بیان اینکه خریدار ارز کم شده است، گفت: کانال‌ها و سایت‌هایی که از افزایش نرخ ارز، سود می‌برند، نرخ دلار را بالاتر از واقعیت اعلام می‌کنند که دستگاه‌های نظارتی تقاضا داریم با این کانال‌ها برخورد کنند.

دبیر کل سابق کانون صرافان نرخ دلار در صرافی‌ها را حدود ۳۶ هزار و ۵۰۰ تومان اعلام و بیان کرد: نرخ دلار در بازار آزاد نیز ۳۹ هزار و ۴۰۰ تا ۳۹ هزار و ۵۰۰ تومان است.

منبع: ايسنا
کیف پول من

خرید ارز دیجیتال
به ساده‌ترین روش ممکن!

✅ خرید ساده و راحت
✅ صرافی معتبر کیف پول من
✅ ثبت نام سریع با شماره موبایل
✅ احراز هویت آنی با کد ملی و تاریخ تولد
✅ واریز لحظه‌ای به کیف پول شخصی شما

آیا دلار دیجیتال (تتر) گزینه مناسبی برای سرمایه گذاری است؟

استفاده از ویجت خرید ارز دیجیتال به منزله پذیرفتن قوانین و مقررات صرافی کیف پول من است.

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 5
  • رابی
    0

    هر دوز دویست سیصد نفر را به عنوان لیدر اغتشاشات بازداشت می کنند.ولی کسی لیدر اختلاس و فساد و رانت و گرانی دلار را دستگیر نمی کند!

  • ناشناس
    0

    نمایندگان ۵۰ هزارتومنی بجای کمک به دولت ویاری مسعولان کشور بهتر است ....شوید تادوره بعدی

  • 🐜
    1

    تنها راه نجات ملت شریف ایران واقتصادملت آشتی با آمریکایی هاست روسیه وچین کمونیست کارگری جز بدبختی ورشکستگی برایمان ندارند لطفاً باامریکا صلح کنیدبخاطر نسل جوان ایرانی

  • ملا نصرالدین
    0

    رییسی بت شکن فقط پول چاپ کرده تا شکم مفت خورا را سیر کنه ، نمیدونم چرا دلار بالا میره . بهتره دلار را اعدام کنن تا دیگه بالا نره .
    شاید هم بهتره اقتصاد را اعدام کنن یا اینکه خرا را اعدام کنن چون اقتصاد مال اوناست شاید دیگه دلار بالا نره
    راه دیگه ای اگه هست لطفا نشون بدین

  • مملی
    0

    همه اینکارورو خود مسولین فرماندهی میکنند بیچاره مردم