مافیای طلا چه کسانی هستند؟ یک دُن سیگار و مردی به نام دلار
شبکه خبری "الجزیره" با نفوذ در برخی از بزرگترین باندهای قاچاق در جنوب آفریقا که طلا و میلیونها دلار را پولشویی میکنند به اطلاعات تازهای درباره این مافیا دست یافته است.
آنان در سایه عمل میکنند. تازهترین تحقیقات "الجزیره" از مافیای طلا و جرایم اعضای آن پرده بر میدارد.
در ادامه به معرفی اعضای مهم مافیای طلا در آفریقای جنوبی و مناطق پیرامونی آن خواهیم پرداخت:
سایمون رودلند
رودلند یکی از ثروتمندترین مردان زیمبابوه یکی از بزرگترین تولیدکنندگان سیگار در آفریقای جنوبی است، اما در سال ۲۰۲۲ میلادی خدمات درآمد آفریقای جنوبی شرکت رودلند را به فروش سیگارهای غیرقانونی و اجتناب از پرداخت مالیات متهم کرد.
تحقیقات "الجزیره" نشان میدهد که شبکه ارتکاب جرایم تحت رهبری او بسیار فراتر از آن است و شبکهای پیچیده از پولشویی و قاچاق طلاست که به او کمک میکند میلیونها دلار پول نقد بی حساب را پنهان کند.
اسناد و اظهارات شاهدان نشان میدهد که رودلند بخشی از پول خود را نیز به دولت زیمبابوه قرض میدهد که به دلیل تحریمهای غرب در تنگنا قرار دارد و در مقابل دولت ونزوئلا و بانک مرکزی آن کشور به پیکهای رودلند اجازه میدهد میلیونها دلار طلا را برای فروش از طریق سفرهای مکرر به دبی انتقال دهند. "اوا مک میلان" قاچاقچی طلای زیمبابوهای گفته است: "رودلند پول را به بانک مرکزی زیمبابوه میدهد تا طلا خریده و آن را صادر کند".
در هسته عملیات پولشویی رودلند شرکتی در دبی به نام Aulion قرار دارد که طلای زیمبابوه را با استفاده از پول نقد کثیف او خریداری میکند. مک میلان ادعا کرد که رودلند به بالاترین مقامهای زیمبابوه از جمله "امرسون منانگاگوا" رئیس جمهور و رئیس بانک مرکزی آن کشور دسترسی دارد. تحقیقات نشان میدهد که در میان شرکای تجاری رودلند یک ژنرال بازنشسته، یک وزیر سابق انرژی تحریم شده و یک وزیر سابق امور خارجه حضور دارند.
در سال ۲۰۱۹ میلادی دو مرد تلاش کردند تا رودلند را ترور کنند حادثهای که او به سختی از آن جان سالم به در برد. در زمان وقوع آن رخداد رودلند در حالی که در خودروی خود بود مورد اصابت گلوله قرار گرفت، اما مجرمان هرگز بازداشت نشدند.
رودلند در پاسخ به تحقیقات "الجزیره" به ما گفت که اتهامات علیه او بخشی از یک کارزار توهین آمیز توسط یک شخص ثالث ناشناس است. او خود را "بازرگانی قوی" توصیف کرد که از سوی رقبایش مورد حسادت قرار گرفته است و آنان قصد دارند شخصیت اش را تخریب کنند.
او هرگونه دست داشتن در فروش سیگارهای غیرقانونی، طلا یا انواع دیگر قاچاق و کمک به دور زدن تحریمها را رد کرد. او هم چنین هرگونه اطلاع داشتن از فعالیتهای شرکت Aulion را تکذیب کرد و گفت که این ادعا درست نیست که پول از حسابهای او به Aulion منتقل شده است.
او اعتراف کرد که با محمد خان معامله کرده فردی که او نیز گفت "به نظر میرسید" در پولشویی نقش داشته است. دو شرکت رودلند به شرکت خان اجازه داده بودند تا به عنوان نماینده آنان عمل کند، اما رودلند منکر این ادعا شد که محمد خان برای کسب و کار او پولشویی کرده است.
"گلد لیف توباکو" Gold Leaf Tobacco شرکت او قاطعانه هرگونه دخالت گذشته یا حال در پولشویی، تجارت طلای غیرقانونی یا موضوعات مرتبط را رد کرد. آن شرکت اشاره کرد که در هیچ گونه معامله سیگار بدون پرداخت مالیات و یا غیر قانونی نقشی نداشته است.
محمد خان با نام مستعار مردی به نام دلار
همسر سابق خان و داود برادر او به "الجزیره" گفتند که محمد خان خودروهای پر زرق و برق را دوست دارد، در برابر زنان ضعیف النفس است و فردی خطرناک میباشد. خان که با نام "مردی به نام دلار" شناخته میشود مالک PKSA و SALT Asset Management، شرکتهای خدمات مالی آفریقای جنوبی است که به سایمون رودلند و دیگران کمک میکنند تا مبالغ هنگفتی را از طریق فاکتورهای جعلی و هویتهای دزدیده شده پولشویی کنند.
خان امپراتوری پولشویی خود را با رشوه دادن به افراد با نفوذ در چندین بانک آفریقای جنوبی ساخت تا دولت آن کشور چشماناش را بر روی فعالیتهای او ببندد. داود میگوید برادرش در کودکی ضعیف بود و اغلب توسط سایر دوستان و هم محلیهای شان مورد تمسخر قرار میگرفت.
خان دوست دارد ثروت تازهاش را به رخ بکشد: با بهترین هواپیماها و خطوط هوایی پرواز میکند، در گرانترین هتلهای دبی اقامت میکند و تمام لباسهای طراحی شدهای را که لطیف همسرش میخواست برای او میخرید.
با این وجود، خان جنبه بسیار تاریکتری نیز دارد. فایلهای صوتیای که به دست "الجزیره" رسیده نشان میدهد او به طور پنهانی تهدیداتی را علیه داود برادرش مطرح کرده بود. او به همسر برادرش در تماسی تلفنی گفته بود که اگر داود تصمیم بگیرد علیه وی و مشتریان اش شهادت دهد میداند که چه خواهد شد.
همسر داود پاسخ داده بود: "او کشته خواهد شد"؟ و خان پاسخ داده بود:"دقیقا". محمد خان به ما گفت که تمام اتهامات علیه او نادرست و بر اساس حدس و گمان، حدس و شواهد ساختگی است. خان تایید کرد که مالک PKSA و SALT Asset Management است، اما دست داشتن در پولشویی یا سایر فعالیتهای مجرمانه را رد کرد. او رشوه دادن به هر فردی را رد کرد.
هاوارد "هاوی" بیکر
تحقیقات نشان میدهد که هاوارد "هاوی" بیکر شخص اصلی رودلند در دبی است و مالک چندین شرکت تجارت طلا از جمله Aulion Global Trading - شرکتی که در مرکز عملیات شویی رودلند قرار دارد میباشد. این شرکت طلای صادر شده از زیمبابوه توسط پیکهای رودلند را خریداری میکند. هم چنین دهها میلیون دلار از حسابهای "گلد لیف توباکو" از طریق صورت حسابهای جعلی ایجاد شده توسط محمد خان و پیشتر توسط داود برادر او را دریافت کرده است.
این فاکتورهای جعلی درباره واردات تنباکو توسط گلد لیف به زیمبابوه هستند که در واقع واقعیت ندارد. به گفته داود بیکر به مثابه "چسبی در شبکه" که همه چیز را کنار هم نگه میدارد قلمداد میشد. تحقیقات نشان میدهد که بیکر که مانند رودلند و مک میلان اهل زیمبابوه است هم چنین مالک پالایشگاه راپا یک پالایشگاه طلا در آفریقای جنوبی است که طلا را به Aulion عرضه میکند.
آندریس گریونستاین
او شریک شرکت Aulion Global Trading است. گریونستاین به همراه بیکر و محمد خان مدیر یک دلال طلای آفریقای جنوبی به نام "گلد کید" Gold Kid است که دفاترش به عنوان مقر عملیات پرخطر گلد لیف عمل میکنند. این شرکت دیگری است که برای جابجایی طلا و وجوه غیرقانونی استفاده میشود. اسناد به دست آمده توسط "الجزیره" نشان میدهند که "گلد کید" یکی از شرکتهایی بود که محمد خان برای پولشویی از آن استفاده میکرد.
اسنادی که الجزیره به آن دسترسی پیدا کرده نشان میدهد گریونستاین هم چنین مالک شرکتی در ایالات متحده به نام "لیبرتی گلد" است که توسط محمد خان برای پولشویی میلیونها دلار به ایالات متحده با استفاده از فاکتورهای جعلی مورد استفاده قرار گرفته است. گریونستاین در پاسخ به پرسشهای ما گفت که آگاهانه در هیچ طرح پولشویی شرکت نکرده است. لیبرتی گلد هرگونه اطلاع از موضوعات و افراد معرفی شده در این گزارش را رد کرد. گلد کید نیز به پرسشهای "الجزیره" پاسخی نداد.
پیکها
مافیای طلا از چندین باند رقیب تشکیل شده و هر کدام مجموعهای از پیکهای مخصوص به خود را دارند. این عوامل نسبتا سطح پایین افرادی هستند که طلا و پول را بین کشورهای مختلف جابجا میکنند. آنان بیشتر بین زیمبابوه و دبی در رفت و آمد هستند و در این سفرها دهها کیلو طلا و میلیونها دلار با خود حمل میکنند.
اسناد و فیلمهای به دست آمده توسط "الجزیره" نشان میدهند که پیکهایی مانند پاتریک کیت، یوهانس سوان سینیور، یوهانس سوان جونیور و پیتر بوون چندین بار در ماه این سفرها را انجام میدهند و هر بار مقادیر زیادی طلا و پول نقد جابجا میکنند. هیچ یک از پیکهای نامبرده به پرسشهای "الجزیره" پاسخی ندادند.