استاد دانشگاه صنعتیشریف تشریح کرد:
اوضاع بنزین اضطراری است
استاد دانشگاه صنعتیشریف گفت: ظاهرا ۳۰ هزار تن بنزین حتی ۱۲ دلار بالاتر از قیمت جهانی از روسیه خریداری و وارد ایران شده است، البته شاید به دلیل اضطرار بوده و به خاطر مصرف بالای تعطیلات نوروز مجبور شدیم وارد و از ذخایر استراتژیک هم کم کنیم.
هاشم اورعی درباره رشد مصرف بنزین و راهکارهای کنترل آن اظهار داشت: ابتدا باید گفت که رشد مصرف بنزین یکباره رخ نداده حداقل یک دهه است که نسبت به رشد مصرف بنزین هشدار داده میشود و توجهی نشد بنابراین اوضاع امروز تعجبآور نیست و اگر دچار این وضعیت نمیشدیم باید تعجب میکردیم، زیرا کاملا مشخص بود که به اینجا میرسیم و اکنون نیز اگر اقدامات بسیار جدی و معنادار صورت نگیرد روز به روز در این مسیر سراشیبی تندتر سقوط خواهیم کرد.
افزایش عجیب مصرف بنزین
وی افزود: متوسط مصرف بنزین در ۷ ماهه ابتدایی سال ۱۴۰۱، روزانه تقریبا ۱۰۲ میلیون لیتر بوده اما یکباره در ۲۹ اسفند ۱۴۴.۳ میلیون لیتر بنزین مصرف میشود که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۲۷.۷ درصد افزایش پیدا کرده است، اگر یک روز خاص را ملاک قرار دهیم نزدیک یکسوم در طول یک سال افزایش مصرف داشتیم و این عجیب، خطرناک و غیر قابل ادامه است و باید کاری کرد.
ثبات قیمت و تشویق به مصرف بیشتر
استاد دانشگاه صنعتیشریف مهمترین عامل رشد مصرف بنزین را قیمتگذاری آن دانست و تصریح کرد: حدود ۴ سال است که قیمت بنزین ثابت بوده و این در حالی است که تورم ۵۰ تا ۶۰ درصد در کشور داریم یعنی اگر هر سال قیمت بنزین را ۱.۵ برابر کنیم درواقع قیمت را ثابت نگه داشتهایم و اگر تغییر نکند به این معناست که ۵۰ درصد از قیمت بنزین کم کردهایم.
بنزین در واقع رایگان است
وی تاکید کرد: کشوری که ۵۰ تا ۶۰ درصد تورم دارد اگر برای ۴ سال قیمت کالایی را را ثابت نگه دارد یعنی آن کالا رایگان و نزدیک به صفر میشود، در نتیجه با شرایطی مواجهیم که عملا قیمت بنزین نسبت به همه کالاهای دیگر به سمت صفر میل میکند و وقتی قیمت تا به این حد ارزان میشود دولت به صراحت این پیام را به مردم میدهد که این کالا فاقد ارزش است.
مقایسه با ترکیه
اورعی ادامه داد: اکنون پول بنزین حتی با نرخ آزاد در سبد هزینه خانوار ناچیز بوده و به حساب نمیآید در حالی که در ترکیه برای یک باک بنزین ۱۰۵ دلار باید هزینه شود، بنابراین مادامی که سیاست قیمتگذاری به این شکل است مردم نسبت به مصرف بنزین بیتوجهند و هر کسی که از خودروی شخصی استفاده میکند به تنها چیزی که فکر نمیکند هزینه سوخت است درنتیجه مشخص است که مصرف بالا برود.
مردم را به صف خودروهایی میکشانیم که بنزین را میبلعند
وی بیان داشت: علاوه بر بیتدبیری در موضوع قیمت؛ ما تا میتوانیم خودرو روانه بازار میکنیم و مردم را به صف خرید خودرویی میکشانیم که خودروسازان هیچ دلیل و انگیزهای برای ارتقای فناوری جهت کاهش مصرف بنزین و افزایش راندمان ندارند. امروز صنعت خودروسازی جهان به شدت به سمت خودروی برقی میرود و همان خودروهای بنزینی هم در کشورهایی که صنعت خودرویشان بروز است؛ نصف ایران است، در سال ۲۰۲۲ میلادی کشور نروژ ۷۹ درصد از کل خودروی نو فروخته شده برقی بوده است و در ۲۰۲۵ خودروی بنزین در این کشور صفر میشود در حالی که سهم خودروی برقی در کشور ما صفر است.
جاده سرازیری بنزین
این استاد دانشگاه خاطرنشان کرد: در بخش تعداد و فناوری خودرو هیچ کاری نمیکنیم، قیمت بنزین هم به نحوی است که مصرفکننده را ترغیب به کاهش مصرف نمیکند، اشکال دوم قیمت پایین نیز رواج قاچاق است، اکنون اختلاف شدیدی بین قیمت بنزین در ایران و ترکیه است یعنی در هر حال این جاده در ایران به سمت سرازیری است، زیرا هیچ کاری در بخش بهینهسازی نمیکنیم زیرا در شرایط فعلی به دلیل سیاستگذاری قیمت بنزین بهینهسازی هم بیمعنی است.
انتظار کیفیت خوب نداشته باشیم
به گفته وی؛ وقتی مردم همچنان در صف خودرو هستند و تنها در شب عید ۱۵۰ هزار میلیارد تومان پیش پرداخت خودروی داخلی و خارجی کردند تا قرعهکشی شود و حتی مشخص نیست چه زمانی تحویل میشود، نباید انتظار داشت که کیفیت خودروی ایرانی بالا برود، در مورد بنزین هم وقتی تا به این حد مصرف و تقاضا بالاست نباید انتظار کیفیت خوب را داشته باشیم.
اورعی گفت: پیشبینی میشود مادامی که این روال ادامه پیدا کند شیب رشد تقاضا در مقایسه با تولید تندتر میشود و در نتیجه ناترازی روند فزاینده خواهد داشت.
واردات اضطراری
وی با اشاره به واردات بنزین خاطرنشان کرد: ظاهرا ۳۰ هزار تن بنزین حتی ۱۲ دلار بالاتر از قیمت جهانی از روسیه خریداری و وارد ایران شده است، البته شاید به دلیل اضطرار بوده و به خاطر مصرف بالای تعطیلات نوروز مجبور شدیم وارد و از ذخایر استراتژیک هم کم کنیم.
اولویت بنزینساز کمیت است نه کیفیت
وی تاکید کرد: مادامی که بنزین کم و همه در صف خریدند، پالایشگاه خصوصی انگیزهای برای اینکه هزینه کرده و کیفیت را بالا ببرد، ندارد، پالایشگاه دولتی هم به همین نحو باید وقت و هزینه کند تا کیفیت را بالا ببرد اما برای بالا بردن کیفیت باید تولید کم شود و وقتی کسری داریم اولویت تامین بنزین و پاسخگویی به تقاضای زیاد است نه کیفیت.
وی با بیان اینکه قیمت بنزین در مقایسه با دیگر اقلام کالایی که بهای آنها در کشور ۱۰ برابر شده بسیار ناچیز است، خاطرنشان کرد: دولت باید شهامت و صداقت داشته باشد، با مردم صحبت کند و قیمت بنزین را بالا ببرد، هرچند مشخص است ریسک سیاسی دارد اما درواقع ریسک بالا رفتن دیگر قیمتها معادل تورم قطعا بیشتر است.
با سوخت کشور چه کردیم؟
این استاد دانشگاه گفت: اگر از ۴ سال پیش برای اینکه قیمت بنزین ارزان نشود و ثابت بماند آخرین روز اسفند و یا زمانی که نرخ تورم اعلام میشود قمیت بنزین هم افزایش پیدا میکرد، اکنون قیمت بنزین به ۱۰ هزار تومان رسیده بود و در واقع گران هم نشده بود ما کار درست را رها کردیم و اکنون به این وضعیت رسیدیم که باید هم واردات داشته باشیم و هم کیفیت را پایین بیاوریم و این هزینه زیادی به ما تحمیل کرده است.
اگر به جای اینکه نفت خام را نصف قیمت به چین و سایر کشورها به صورت قاچاق می فروختند و پول آن را هزینه جنگ سوریه ویمن و کمک به حزب الله لبنان و گروههای فلسطینی می کردند،در زمینه ساخت پالایشگاه های جدید و توسعه پالایشگاه های قدیمی سرمایه گذاری می کردند الان با کمبود بنزین در کشور مواجه نبودیم و مجبور نبودند که بنزین را از کشوری که نفت و گازش را به خاطر تحریم مجبور است با تخفیف بالا به چین بفروشد ,با قیمت بالاتر از نرخ جهانی بخریم.
کارشناس عزیز استاد دانشکاه عوارض که دولت از خریداران گرفته اگر ۱۰ هزار لیتر مجانی داد بازهم دولت برده ، صاحبان خودرو در ایران نباید پول بنزین بدهند چون دولت جلو جلو پول بنزین دریافت کرد و گرفته به بهانه های جورواجور
راه حل
واردات خودروهای با کیفیت که مصرف بنزین خیلی کم داشته باشند و حذف عوارض گمرکی که همه اقشار کشور از این نوع خودروها خریداری کنند.انحلال دو خودرو ساز ایران خودرو و سایپا چون محصولات این کارخانه ها مصرف سوخت بالایی دارند . سپاس از جناب کارشناس دانشگاه.
بازم مردم مقصرن...
که بنزینشون رودادن به حسن نصرالاه مفت خور وخودشون باید کف خیابان ها وبیابانها زیر افتاب دبه بدست بمیرن
نمی دانم چرا اینجا فقط قیمت بنزین را با دیگر کشورها مقایسه می کنند و قیمت خودرو و مسکن و رفاهیات و حقوق دستمزد و ... را بقیه کشورها مقایسه نمی کنند؟!!تازه ما شانس این را داریم که روی منابع عظیم نفت و گاز هستیم!
درسته که صنعت انرژی بادی در دستان شماست و از ان درامد خوبی دارید ولی نمیشه به حرف شما اهمیت داد. یک پراید 30 میلیونی را به قیمت 300 میلیون میفرشند.270 میلیون اضافه تر دولت نقد دریافت میکند. ایا این خودرو در طول عمرش 270 میلیون تومن بنزین مصرف میکند؟؟؟
دستمزدهای کشورای دیگه روهم بگین چقدر بالاس چرا همش بنزینومقایسه میکنید بی سوادا
با سلام
وقتی که چیزی که مربوط به درآمددولت باشد و بخواهد آن را افزایش دهد هزار تا بهانه ومعادله میآورد ولی با کشور های همسایه مقایسه می کنند و ۰۰۰۰۰
چرا مقایسه نمی کنند کشور های همسایه دخل و خرجشان چقدر است و چه ماشین هایی با چه قیمت هایی سوار می شوند
کشور هایی همسایه هم انگار می گویند مثلا ماشین زیر پاشنو بفروشن ۳۰ تا دنا پلاس ۷۰ تا پراید و ۶۰ تا شاهین سوار میشن 🐣🐤🐔🐓
چرا دلار را بالا میبرن که موجب گران شدن تولید بشه؟هر سال دلار بالا میره قیمت بنزینم باید بالا بره و گرانی.اونموقع بنزین را گران کردین گفته بودن دیگه بالا نمیره الان شد مجانی؟بیایید مردمو گول نزنین خودروهای با کیفیت وارد کنین تا درست شه اوضاع.بنزین بالا میبرین باز دلار بالا میره سال بعد میگین بنزین ارزانه و این چرخه ادامه داره ...
بنزین باید لیتری ۳۵۰هزارتومان بشه و دولت برای هر فرد یک خرازقبرس واردکند وشهرداری بجای پارگینگ طویله طبقاتی بسازد باورکنید لیاقت ماملت بی عرضه وترسو وتوسری خورایران بیشتر از این نیست
خاک بر سر ما که این بابا استاد دانشگاه ماست که اندازه گاو هم نمی فهمه. متاسفانه فقط بلدند قیمت بنزین را با سایر کشورها مقایسه کنند. حداقل اندازه یک سر سوزن شعور و شجاعت داشته باشید و سطح درآمد و قدرت خرید کشورهای دنیا را هم با ایران مقایسه کنید. مدیریت غلط و بی لیاقتی مسئولان مملکت ، کشور را تا آستانه فروپاشی برده الان ملت افغانستان هم خیلی خوشبخت تر از مردم ما هستند.
هزینه بنزین ایران و ترکیه رو مقایسه میکنی؟
درآمدها و تکنولوژی خودروهاشونم مقایسه کن. به اصطلاح استاد!
سلام استاد دانشگاه ما نمی دانه مردم برای چی بنزین مصرف میکنند . تمام ملت دارن مسافر کشی میکنند. استاد دانشگاه فکر میکنه مردم دوست دارن در شهر دور دور کنند . تو کله استاد دانشگاه ما چی هست .
همه جاده ها را سرازیری درست کنید تا بنزین کمتر مصرف بشه !!!
قیمت شیر را هم مقایسه کن ببین ایران چنده ترکیه چند هست استاد گرامی
اگر استاد دانشگاه تو هستی که وای بر این کشور ، وقتی بدون فکر دهان مبارک را باز می کنی معلوم است که دارای عقل و شعوری نیستی مگر اینکه جای مهر روی پیشانی داشته باشی.