کاهش سهمیه آزاد سوخت گامی در مسیر سه نرخی شدن بنزین؟
برخی منابع خبری از احتمال اجرای طرح بنزین سه نرخی از سوی دولت در ماههای آینده با توجه به اعمال محدویت بر سهمیه بنزین آزاد (۳۰۰۰ تومانی) خبر میدهند.
در روزهای اخیر و با آغاز یازدهمین ماه از سال ۱۴۰۲، همزمان با اعمال سهمیههای ماهانه سوخت در کارت سوخت خودروها سهمیه بنزین آزاد (۳۰۰۰ تومانی) از ۱۵۰ لیتر به ۱۰۰ لیتر کاهش یافته است، اقدامی که موجب نگرانی در میان مردم شده و طی روزهای گذشته بارها از سوی نمایندگان در تذکرات شفاهی خطاب به دولت تبعات و آثار آن و مشکلاتی که برای مردم ایجاد میکند، گوشزد شده است.
در سوی مقابل براساس آنچه که در رسانههای دولتی منتشر شده و میشود، دولت معتقد است که «این اقدام با هدف کاهش و جلوگیری از بحث قاچاق و کنترل سهمیه آزاد که در استانهای جنوب شرقی انجام میگیرد، صورت گرفته است.»
در یکی از این گزارشها یکی از خبرگزاریهای دولتی آورده است: «در شهرهای بزرگ مردم از این سهمیه ۳۰۰۰ تومانی استفاده نمیکنند و اکنون همه جایگاههای سوخت دارای کارت آزاد هستند و افراد مشکلی برای سوختگیری نخواهند داشت.»
بنزین سه نرخی؛ آنچه که به ما نمیگویند!
اما جلوگیری از قاچاق سوخت همه آنچه در پس پرده این اقدام دولت وجود دارد، نیست. میزان مصرف سوخت در کشور طی دو سال اخیر افزایش چشمگیری داشته و از عدد مورد انتظار دولت فراتر رفته است، این مساله کار تأمین سوخت را با چالشهایی مواجه ساخت تا آنجا که در سال جاری دولت مجبور به واردات سوخت شد؛ موضوعی که بارها از سوی مسئولان مختلف دولتی مورد اشاره قرار گرفت.
بر همین اساس و برای مدیریت مصرف، طی ماههای گذشته بارها و بارها شائبه گرانی سوخت به ویژه در رسانهها و از سوی کارشناسان یا در فضای مجازی مطرح و از سوی دولتیها تکذیب شد.
اما شنیدههای خبرنگار ایلنا از برنامهریزی دولت برای سه نرخی شدن بنزین حکایت دارد. براساس این شنیدهها آنچه در فصل بهار مورد جمعبندی کارشناسان و مسئولان دولتی قرار گرفت، به این صورت بود که دولت با هدف جلوگیری از تکرار تجربه آبان ۹۸ و ایجاد نگرانی در مردم در نظر دارد تا ۶۰ میلیون لیتر بنزین یارانهای(۱۵۰۰ تومانی) را حفظ کند اما با اعمال محدودیت در حجم (از ۱۵۰ لیتر به ۱۰۰ لیتر) و محدودیت زمانی مدت ذخیره (از ۹ ماه به ۶ ماه) میزان مصرف بنزین ۳۰۰۰ تومانی را مدیریت کرده و کاهش دهد.
اما برنامهریزی دولت برای مدیریت مصرف سوخت در کشور به اینجا ختم نمیشود، دولت بعد از دو گام حفظ بنزین سهمیهای و محدودیت بنزین ۳۰۰۰ تومانی در نظر دارد تا با ایجاد یک نرخ سوم مصرف بنزین بیشتر از سهمیه (مجموع یارانهای و آزاد) را به نرخ گرانتری به پرمصرفها عرضه کند.
براساس شنیدههای ایلنا، جمعبندی دولتیها در فصل بهار به این صورت بود که بنزین نرخ سوم با قیمت هر لیتر ۸۰۰۰ تومان عرضه شود تا پرمصرفهایی که بیشتر از سهمیه یارانه و سهمیه آزاد در نظر گرفته شده بهازای هر خودرو مصرف دارند، مصرف مازاد خود را به نرخ ۸۰۰۰ تومان تهیه کنند.
گام دوم چه زمانی اجرا خواهد شد؟
علیرغم سپری شدن حدود ۸ الی ۹ ماه (خرداد ۱۴۰۲) از زمان مطرح شدن موضوع تغییر سهمیه بنزین آزاد و عرضه بنزین با نرخ سوم، دولت به تازگی نخستین گام از این طرح یعنی محدودیت مصرف بنزین ۳۰۰۰ تومانی را به اجرا درآورده است، اجرایی که بدون اطلاعرسانی قبلی و رسمی از دولت رقم خورد.
حال باید دید گذر زمان طی ماههای گذشته نظر دولت را نسبت به عرضه بنزین با نرخ سوم دچار تغییر کرده است یا خیر؟ آیا دولت به طور کلی از سه نرخی شدن بنزین صرفنظر کرده و تلاش خواهد کرد صرفا با تکیه بر سیاستهای کنترلی، مصرف بنزین در کشور را مدیریت کند یا اینکه بعد از گذر زمان از اجرای گام نخست و بعد از عادی شدن شرایط، دولت با تأمل به سوی اجرای گام دوم حرکت خواهد کرد؟
اثرات گرانی بنزین بر معیشت مردم و سرمایه اجتماعی دولت و مجلس
یکی از نگرانیهای ایجاد شده در این زمینه، اثرات اجرای این طرح بر افکار عمومی و میزان مشارکت مردم در آستانه انتخابات دوازدهمین دوره مجلس است. اما نباید فراموش کرد که با پایان سال ۱۴۰۲ و شروع سال جدید دولت عملا در آستانه انتخابات چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری قرار خواهد گرفت، اتفاقی که ممکن است ادامه اجرای این طرح را به مدت یک سال و چند ماه با توقف مواجه سازد تا دولت بتواند به سلامت از پیچ انتخابات ۱۴۰۴ عبور کند؛ چراکه کمتر کسی است در کشور که از آثار گرانی و افزایش قیمت بنزین بر معیشت مردم بیاطلاع باشد و شاید دولتی که با حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی و اجرای نه چندان مطلوب مصوبه آن در سال گذشته یک فشار قابل توجه را به معیشت و سفره مردم تحمیل کرده چندان به صلاح خود نبیند که یک موج تازه از گرانی در کشور ایجاد کند و شانس خود در انتخابات ۱۴۰۴ را بیش از پیش با مخاطره مواجه سازد.
با این حال باید منتظر ماند و دید که تصمیمسازان دولتی در ماههای پیشرو چه تصمیماتی درخصوص مساله سوخت اتخاذ خواهند کرد، تصمیماتی که شاید بر سرنوشت انتخابات ریاست جمهوری آینده اثرات ملموسی داشته باشد، همانطور که تصمیم کنونی یعنی کاهش سهمیه بنزین ۳۰۰۰ تومانی احتمالا بر سرنوشت انتخابات ۱۱ اسفند بیتاثیر نخواهد بود.
هر دم از این باغ بری میرسد!
هنوز روزای خوشیمونه .. بعد انتخابات ..
هردم ازاین باغ آفتی میرسد
بی کفایتی یعنی همین
شمایی که به این کامنت منفی دادی فازت چیه ؟ مگه از مردم نیستی ؟ مگه گرانی بنزین واست مهم نیست ؟ یا معتقدی تیم اقتصادی دولت خیلی خوبه ؟
فازت این هست که هم می خواهید سرکوب قیمتی شود اما تورم بالا هست و هم وقتی گران می شود ناله می کنید و این از تناقضات هم شما و هم سران هست
بنزین سه نرخی خیلی بهتر از گرانی برای همه و کم مصرف هاست و منصفانه تر هست .
به ۱۸ ۱۱ مطمئن باش که ازهمین قماش است نه ازمردم
با قیمت ۵۰۰۰ تومن موافقم اما بیش از این موجب تکرارناآرامیهای ۹۸ خواهد شد.
دولت حق ندارد بیشتر از افزایش حقوق به نرخ بنزین اضافه کند . اگر میخواهد افزایش قیمت دهد حداکثر 15 درصد
بعد از انتخابات عملی میشود
اگه بحث ۵ تومن بود سال گذشته گروون کرده بودن . بالای نگم چند تومنه الان .
اونهاهم منتظرموافقت تو هستند!!!
ازاد زدیم وبنزین را برای عید ذخیره کردیم که یک گورسونی برویم و دولت انها را بالا کشید .خدا نابودتان کند
تجربه می گه در جمهوری اسلامی به هیچ کس و هیچ چیز اعتماد نکن
بدون اطلاع قبلی، سهمیه بنزین مازاد 360 لیتر را سوزندن
خجالت نکشیدید
عالی دمشون گرم بزار این پول دارها کم بنزین مصرف کنن ممنون از این قانون
اگر قراره بنزین گران بشه باید مبلغ یارانه ها رو بیشتر کنند
خیلی متاسفم واسه دولت و مجلسی که فقط بلدن از جیب مردم و اندوخته هاشون کسری بودجه و ناکارآمدی اقتصادیشو جبران کنه
به عنوان یک جوان هیچ امیدی به آینده ندارم.
شما فقط در مورد شهرهای بزرگ حرف میزنین کسی اسمی از استانهای جنوبی نمیبره کسی از فاصله زیاد شهرها تو این مناطق حرف نمیزنه از نبود یک عدد ناوگان حمل نقل عمومی حرف نمیزنه از نبود یک عدد کارت سوخت آزاد تو جایگاها حرف نمیزنه ما مجبوریم بنزین قاچاقی که از مرکز کشور به صورت عمده میاد اینجا لیتری ۱۶ هزارتومن بخریم بزنیم این کجاش حرف مردمه
تیتر و عوض کنید بزنید کاهش سهمیه سوخت وسرقت مازاد بنزین کارتها
مردم نباید معترض باشند خصوصا الان که هزینه جنگ و بازسازی عزه و جنوب لبنان و یمن و .... را باید بپردازند
عذاب دادن ملت هدف اصلی دولت و مجلس شورای اسلامی است!!! بچرخ تا بچرخیم
با سلام قیمت نرخ آزاد بنزین حداقل باید ۱۰۰۰۰۰ریال به بالا باشد.
دولت دروغگو خوب نیست آقای رئیسی
دزد سر گردنه و غارتگر هم این کار را نمی کند که دولت بدون اطلاع مردم ( شبانه ) سهمیه موجود در کارت مردم را از 540لیتر کم می کند و 360 لیتر در کارتها منظور می نماید . مگر کسانی که از بنزین سهمیه ای شان استفاده نکرده اند گناه کرده اند که باید اینجوری نقره داغ شوند . کم کردن ناگهانی 180لیتر بنزین1500تومانی موجود در کارتها یعنی : دزدی و زدن جیب مردم که شرم آور است .