روزهای خوب خودروسازی خصوصی ، روز های بد خودروسازی دولتی

در مقابل افت تیراژ فروش ایران خودرو و سایپا ، خودروسازان بخش خصوصی رشد 74 درصدی را در فروش تجربه کردند.

روزهای خوب خودروسازی خصوصی ، روز های بد خودروسازی دولتی

بنا بر آمارهای رسمی ارایه شده ،خودروسازان خصوصی که مونتاژ محصولات چینی را در دستور کار دارند در سال گذشته در فروش خودرو سواری با رشد 74 درصدی نسبت به بازه زمانی 1401 روبرو بودند.

در این بین اما شرکت ایران خودرو افت 6/4 درصدی و پارس خودرو نیز افت 24 درصدی را در کارنامه فروش خود در سال گذشته به ثبت رساندند.

سایپا اما 3/8 درصد رشد را در فروش داشته است .

رشد 74 درصدی فروش شرکت های خصوصی در حالی است که تنها کرمان موتور رشد فروش حدود 124درصدی را به ثبت رسانده است .

در این بین مدیران خودرو نیز در تیراژ فروش با رشد 60 درصد و گروه بهمن نیز با رشد 65 درصدی همراه بودند.

آمارهای ارایه شده بیانگر آن است که خودروسازان خصوصی سال 1402 را به خوبی و خوشی و با رشد تیراژ و تولید به پایان رساندند حال آنکه خودروسازان نیمه دولتی یعنی ایران خودرو ،سایپا و پارس خودرو در این زمینه از بخش خصوصی عقب ماندند.

پس از گذشت دو دهه از فعالیت جدی بخش خصوصی ، امسال شاید اولین سالی است که مونتاژی ها از سه خودروساز بزرگ کشور در رشد تولید و فروش جلو افتادند.

برخی در این زمینه عنوان می کنند که رشد فروش این شرکت ها به واسطه تخصیص ارز مناسب به مونتاژی ها برای واردات قطعات و از سوی دیگر ورود قطره چکانی خودرو است .

در کنار مونتاژی ها اما خودروسازان بزرگ کشور زیرسایه دولت از یک سو به واسطه عدم اصلاح قیمت ها ، با زیان فراوان به تولید پرداختند و از سوی دیگر با توجه به کمبود نقدینگی قادر به رشد تولید نبودند.

رشد فروش ، تولید و سهم خودروسازان خصوصی را باید به فال نیک گرفت اما تولید محصولات یک شرکت خارجی در کشور بدون سرمای گذاری ، بدون انتقال تکنولوژی و بدون استفاده از توان قطعه سازان داخلی تنها طی کردن جاده ای یکطرفه و به نفع شرکت خارجی است بدون اینکه ارزش افزوده ای برای کشورمان  ایجاد کند.

بخش خصوصی کشور در سال 96-97 همراه با تشدید تحریم های بین المللی و قطع همکاری شرکای خارجی بخصوص چینی ها ،با افت تولید محسوسی روبرو شد و خطوط تولید بسیاری از این شرکت ها متوقف ماند.

بنابراین به نظر می رسد که تولید کنندگان خصوصی که این روزها هم ارز مناسبی از دولت دریافت می کنند و هم قادر به افزایش قیمت محصولات خود بدون هیچ دردسری هستند و از سوی دیگر در مقابل تعهدات خود به مشتریان نیز پاسخگو نیستند،بهتر است به گونه ای عمل کنند که با رخدادی همچون سال های 96-97 مجبور به توقف خطوط تولید خود نباشند.

منبع: دنیای اقتصاد
کیف پول من

فروش همستر کامبت
کی بود می‌گفت پول نمیشه!

چیزی تا لیست شدن همستر نمانده، شما با طی کردن مراحل زیر می‌توانید ارز خود را از همه زودتر به فروش برسانید:

۱ - ثبت نام کنید و لینک رفرال خود را کپی کنید.
۲ - با لینک رفرال خود، دوستانتان را دعوت کنید.
۳ - به ازای دعوت از هر دوست، تون کوین رایگان دریافت کنید.
۴ - با دعوت از تعداد بیشتری از دوستان، شانس خود را برای برنده شدن در قرعه کشی کیف پول من بیشتر کنید.
۵ - پس از لیست شدن همستر، ارز خود را به راحتی نقد کنید.

لیست جوایز قرعه‌کشیemoji

آیفون ۱۶

اپل واچ سری ۱۰

پلی استیشن ۵

و ...

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 2
  • ناشناس
    0

    ما سهامداران ایران خودرو ۱۶ ماهه در زیان ۴۰ درصدی هستیم سرمایمون در این نماد بیش از یک ساله قفل شده ولی دلالان خودرو هر روز دارن به سودشان اضافه می کنند به خداوندی خدا قسم این رسم مسلمانی نیست.

    نظرات شما -
    • ناشناس
      0

      عزیزم نتیجه سرمایه‌گذاری در این مملکت همینه! همیشه باید حسرت اصل پول خودت را بکشی باید در این مملکت فقط دلالی کرد اگه در این 4 سال خودرو ثبت نان می کردی الان پولت چندین برابر می شد نه این که در زیان باشی اون هم با این تورم در واقع پولت هیچ شده

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت خبرفوری هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد

    سایر رسانه ها

      تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت خبرفوری هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد