سناریوهای احتمالی بازار ارز در نیمه دوم ۱۴۰۰

سقف بعدی طلا، سکه و ارز کجاست؟

برخی از کارشناسان و صاحب‌نظران اقتصادی معتقدند در صورتی که تورم با همین شدت ادامه پیدا کند، احتمال افزایش قیمت طلا، سکه و ارز در نیمه دوم ۱۴۰۰ بعید نیست.

سقف بعدی طلا، سکه و ارز کجاست؟

روند تغییرات عددی بازارها در نیمه اول امسال، نشان از نوسانات قیمت‌ها در بازارهای طلا، سکه و ارز دارد؛ به طوری که این بازارها در این مدت سبزپوش بودند و بازدهی مثبت را نصیب سرمایه‌گذاران خود کرده‌اند.

آن‌طور که از اعداد و ارقام برمی‌آید، در نیمه اول امسال کمترین بازدهی سرمایه‌گذاری مربوط به بازار سکه و بیشترین مربوط به دلار بوده است. به این ترتیب، در ۶ ماه اول امسال نرخ دلار ۱۱.۱ درصد، طلا ۶.۳ درصد، سکه امامی ۵.۴ درصد و شاخص بورس ۵.۸ درصد رشد داشته است.

بر همین اساس، قیمت طلا در ۱۸۶ روز اول سال ۶۹ هزار و ۳۰۰ تومان، سکه امامی ۶۱۴ هزار تومان و دلار ۲ هزار و ۷۶۵ تومان سود داشته است.

حرکت شتابان بازارها در مهرماه

اما این روزها رشد قیمت‌ها در بازارهای طلا، سکه و ارز شدت بیشتری پیدا کرده است. از ابتدای مهرماه تاکنون قیمت دلار با رشد ۹۵۰ تومانی و هر گرم طلای ۱۸عیار ۱۲ هزار و ۲۰۰ تومانی روبه‌رو بوده است. بسیاری از کارشناسان و صاحب‌نظران اقتصادی معتقدند در صورتی که تورم با همین شدت ادامه پیدا کند، احتمال افزایش قیمت طلا، سکه و ارز در نیمه دوم ۱۴۰۰ بعید نیست.

براساس آخرین گزارش مرکز آمار ایران، نرخ تورم سالانه شهریور ماه ۱۴۰۰ برای خانوارهای کشور به ۴۵.۸ درصد رسیده که نسبت به همین اطلاع در ماه قبل، ۰.۶ واحد درصد افزایش نشان می‌دهد.

به باور تحلیلگران اقتصادی، واقعیت‌های بودجه ۱۴۰۰، نگرانی در مورد آینده برجام، حجم نقدینگی، کسری شدید بودجه دولت، از جمله دلایل اصلی رشد شتابان بازارها است.

سقف بعدی طلا، سکه و ارز کجاست؟

پیش‌ بینی روند بازار ارز

اصغر سمیعی، رییس اسبق کانون صرافان در گفت‌وگویی درباره روند آتی بازار ارز می‌گوید: وقتی می‌گوییم اوضاع بازار چطور است و در دولت جدید چگونه خواهد بود؟ باید عرض کنم که بنده از علم غیب بی‌بهره‌ام، ولی فعلا همان‌طور که ملاحظه می‌کنید، ارز توسط بانک مرکزی به قیمت‌های مختلف از ۴۲۰۰ تومان برای کالاهای اساسی گرفته تا ارز نیمایی حدود ۲۴ هزار تومان عرضه می‌شود و ارز آزاد هم حدود ۲۸ هزار تومان در حال دادوستد است.

وی می‌افزاید: وقتی می‌گوییم آینده چگونه پیش‌بینی می‌شود، باید گفت تا زمانی که سیاست‌های دولت اقتضا کند، بانک مرکزی هم به همین روند ادامه می‌دهد؛ مگر این‌که تیم اقتصادی دولت جدید عقلانیت به خرج داده و تصمیم دیگری گرفته شود.

رییس اسبق کانون صرافان تصریح می‌کند: اگر بخواهیم بدانیم که سیاست‌های فعلی تا چه حد ناصحیح است، در قدم اول چند نرخی بودن ارز محل سوال و اشکال است. مرحله بعد، غیرواقعی بودن قیمت‌ها هم محل اشکال قرار می‌گیرد. یعنی در زمانی که نرخ تورم در کشور ما و کشورهای حوزه دلار بیش از ۳۰ درصد اختلاف نشان می‌دهد، اگر نرخ ارز به طور منظم تغییر نکرد و افزایش نیافت، باید متوجه شد که اشکالی در کار است.

سمیعی عنوان می‌کند: به عبارتی، وقتی مثلا تفاضل نرخ تورم در کشور ما و کشورهای حوزه دلار ۳۶ درصد سالانه باشد، می‌باید روزانه نرخ ارز یک در هزار بالا برود. یعنی اگر قیمت دلار ۲۸ هزار تومان باشد، طبیعی است که روزانه ۲۸ تومان یعنی هفته‌ای ۲۰۰ تومان بالا برود و اگر نرود، به این معنی است که فنر قیمت‌ها در حال جمع شدن است و این فنر تا ابد هم طاقت نمی‌آورد و در یک زمانی به یک علتی یا یک بهانه ای آزاد خواهد شد.

وی متذکر می‌شود: بر این اساس، اگر در اول بهار امسال قیمت دلار ۲۵ هزار تومانی صحیح بوده باشد، طبعا اول تابستان قیمت دلار نمی‌تواند کمتر از ۲۷ هزار تومان باشد و با توجه به نرخ‌های تورم و بهره در اول پاییز نرخ دلار ۲۹ هزار و ۵۰۰ و اول زمستان ۳۲ هزار تومان قابل پیش‌بینی است، و با همین برنامه اول سال آینده نرخ ۳۵ هزار تومان بسیار طبیعی خواهد بود.

رییس اسبق کانون صرافان می‌گوید: دو راه حل در پیش روی مسوولین اقتصادی کشور وجود دارد. یا دولت تصمیم بگیرد از خیر گرفتن مالیات پنهان و غیراخلاقی، که همانا ایجاد تورم و خلق پول است، بگذرد و نقدینگی را افزایش ندهد و از دادن بهره‌های عجیب و غریب و خلق پول و همچنین دادن یارانه ‌های غیرهدفمند خودداری کند و یا حداقل متناسب با نرخ بهره و تورم، قیمت ارز را به طور منظم با شیب ملایم تعدیل کند.

وی عنوان می‌کند: اگر هیچ کدام از این راه‌ها را انجام ندهد و سعی در پایین نگه داشتن قیمت ارز با وجود تورم بالا به طور مصنوعی و دستوری داشته باشد، اولا که این کار برای درازمدت و حتی میان مدت عملی نیست. دوما، زیان‌های اقتصادی فراوانی از این راه به مردم و کشور وارد می‌شود؛ از جمله گمراهی فعالان اقتصادی، افزایش واردات، کاهش صادرات و تولید در کشور و بالا رفتن نرخ بیکاری و گسترش رکورد و از رونق افتادن بازارها و در نهایت گسترش فقر در جامعه.

آینده بازار طلا و سکه

ابراهیم محمد ولی، رییس اتحادیه طلا و جواهر تهران نیز درباره قیمت سکه و طلا می‌گوید: پیش‌بینی قیمت طلا و سکه در شرایط کنونی کار مشکلی است، اما با توجه به شروع دولت جدید، امید است این دولت بتواند آرامش نسبی در بازار ارز را حاکم کند.

وی می‌افزاید: در حال حاضر برای قضاوت و پیش‌بینی عملکرد دولت هنوز زود است، اما نگاه فعالان بازار بر این است که در بخش تولید و اقتصاد قدم محکمی برداشته خواهد شد تا بتواند بازار تولید، صادرات و عرضه و تقاضا را بهبود بخشد.

در این میان، برخی فعالان بازار مدعی هستند که نرخ ارز در آینده نزدیک قطعا یک جهش قیمتی خواهد داشت؛ به عبارتی زمانی که این جهش قیمتی ارز رخ بدهد، قیمت سکه و طلا نیز به تبع آن، افزایش خواهد یافت، بنابراین احتمال این که وارد کانال ۱۵ میلیون تومان شود، دور از ذهن نیست.

منبع: خبر آنلاین

38

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید