کمترین وابستگی به نفت در چه سالی محقق شد؟
کاهش وابستگی به نفت همواره مورد تاکید رهبر انقلاب بوده و امسال به گفته صاحبنظران اقتصادی انقباضیترین بودجه را شاهد هستیم، آیا این روند پایان میپذیرد؟
نفت یکی از منابع اصلی تامین بودجه است اما سالهاست دور شدن از اقتصاد تک محوری و وابسته به این طلای سیاه همواره از اولویت های دولت در طول دوره چهل ساله بوده و بارها مورد تاکید سران و مقامات کشورمان قرار گرفته است.
با توجه به پایان یافتن مهلت معافیت های نفتی هشت کشور از جمله ایران و عدم تمدید این مهلت از سوی ایالات متحده آمریکا، کشورمان با کاهش شدید صادرات نفتی که در نهایت به افت درآمدهای نفتی منجر و با این اوضاع دولت با کسری بودجه ۱۵۰ هزار میلیارد تومانی مواجه شد. در همین راستا دولت سال پیش وعده داده بود که قصد دارد بودجه ۹۹ را غیر نفتی ببندد و بودجه نفتی را به صفر رساند و کاهش وابستگی بودجه به درآمدهای نفتی بیش از پیش حس شد.
میزان وابستگی بودجه ۹۹ به نفت کم می شود؟
در بررسی ها بیشترین میزان وابستگی بودجه به نفت در سالهای اخیر، مربوط به سال ۱۳۹۲ بوده که در این سال، میزان وابستگی ۴۸.۵ درصد اعلام شده است. کمترین میزان وابستگی هم مربوط به سال ۱۳۹۵ بوده که در این سال، میزان وابستگی ۲۵.۵ درصد اعلام شده است. در سال گذشته مرکز پژوهشها اعلام کرد که میزان وابستگی بودجه ۹۸ به نفت ۳۵ درصد خواهد بود.
پیش بینی شده است که امسال از محل صادرات نفت و گاز به ترتیب ۱۸.۲۵ میلیارد دلار و ۴ میلیارد دلار درآمد ارزی حاصل شود؛ بنابراین میزان درآمدهای حاصل از محل صادرات نفت و گاز در مجموع ۲۲.۲۵ میلیارد دلار خواهد بود.
هربار اراده کردیم باید بتوانیم در چاههای نفت را ببندیم
ایشان همچنین در سخنانی تصریح کردند: ما باید به اینجا برسیم و بتوانیم خودمان را از درآمد نفت واقعاً بىنیاز کنیم. یکى از بزرگترین بلیات اقتصاد ما و نه فقط اقتصاد ما، بلکه بلیات عمومى کشور، وابستگى ما به درآمد نفت است.
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی هم پیش تر گفته بود «در افق ۱۴۰۴ اقتصاد ایران بدون اتکا به نفت دیده شده که موضوعات مربوط به مالیات، توسعه پایههای مالیاتی و استفاده از ظرفیت مالیات باید بیشتر مورد توجه باشد.»
مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی مجلس، گزارشی را استخراج کرده که در آن میزان وابستگی لوایح بودجه به نفت در سالهای ۱۳۹۱ تا ۱۳۹۸ را اعلام کرده که در جدول زیر قابل مشاهده است. بنابر شواهد و مستندات و با توجه به تلاطم و نوسان های بی شماری که قیمت جهانی نفت و به دنبال آن نفت اوپک داشته است، انتظار می رود میزان اتکا به درآمدهای نفتی در بودجه امسال کاهش معنا داری را تجربه کند.
منبع: باشگاه خبرنگاران جوان
38
ایران حالا حالاها به دلار فروش نفت محتاج است .چهل سال فرصت سوزی شد و دلایل روشن است .جوانان بیکار و پروژها راکد نرخ تورم عجیب و سن ازدواج به 40 یا 50 یا بیشتر و گرانی سنگین روی دوش مردم .!.خود را گول نزنیم دیگر کافی است دولت باید گشایشهایی برای مردم بخصوص طبقات پایین جامعه فراهم کند .چون نون از سفره ها کم و کمتر شود رذالت و پستی با آدمی همراه شود .در شورزار گنجشکی جیک جیک نکرد.