بحران جدید بیبرقی برای کارگران/ کارفرمایان سودجو کارگران را به مرخصی اجباری میفرستند
نتیجه بی تدبیری های دولت با بی برقی باعث شده است, که کارگران با مشکلات زیادی روبرو شوند. اولین مشکل تهدید امنیت شغلی کارگران و مرخصی اجباری از سوی برخی کارفرمایان است.
یکی از مشکلات چند وقت اخیر کارگران زمینه سواستفاده کارفرمایان برای ظلم به کارگران را فراهم آورده است قحطی یا قطعی برق است. درشرایطی که بسیاری از واحدهای تولیدی گلایه از این دارند که تنها3تا4ساعت در روزبرق دارند, کارگران هستند که متضرر اصلی این فضا هستند چرا که کارفرمایان در چنین شرایطی کارگران را به مرخصی اجباری می فرستند.
یکی از مهمترین بحث ها در جریان رفتن مکرر برق آسیب دیدن مشاغل است. مشاغلی مانند سوپرمارکتیها و تولیدیهای لباس و پوشاک گرفته تا صنایع خُرد و کلان همه تحت تاثیر چنین وضعیتی هستند که متضرر اصلی آنها کارگران هستند. آیا دولت به عنوان اصلیترین عاملین این بحران جوابگوی خسارات و زیانهای بیشمارِ وارد شده خواهند بود یا باز هم مثل همیشه پا پس میکشد و ضعیفترین گروهها از جمله کارگران باید هزینهی آن را بپردازند؟
فتح الله بیات،رئیس اتحادیه کارگران قراردادی و پیمانی درباره مشکلات کارگران با قطع برق می گوید:کارگران کارگاههای کوچک قراردادموقت هستند یا قرارداد بسیاری از آنها سفید امضا است بنابراین از لحاظ امنیت شغلی وضعیت خوبی ندارند؛ در شرایطی که برق قطع می شود, امنیت شغلی بیش از بیش تهدید می شود.
وی ادامه داد: ببینید در همهی بخشهای تولید چه کارخانههای بزرگ و چه کارگاههای کوچک، قطعی برق آنهم به این شکل میتواند آسیبهای جدی وارد کند. در چنین شرایطی به خصوص وقتی کارفرمایان کارگاههای کوچک ضرر میبینند، معمولاً دست به تعدیل نیرو میزنند و این منجر به بیکاری عدهی بسیاری از کارگران میشود.
بیات اظهار کرد: در واقع به دلیل نوع قرارداد کارگران، کارفرما خیلی راحت میتواند کارگر را اخراج کند و یا حتی اگر هم اخراج نکند بسیار محتمل است که از ساعات کار او و از دستمزدش کم کند و حق بیمهی کارگر را کامل پرداخت نکند. همهی اینها در این شرایط کشور تهدیدی جدی برای کارگران به حساب میآید.
کارفرمایان سودجو با قطعی برق کارگران را به مرخصی اجباری می فرستند
حمیدرضا امام قلی تبار, بازرس مجمع عالی نمایندگان کارگران کشور، درباره قطعی برق و تأثیر آن بر نیروی کار گفت: در چند سال اخیر و به موازات فرا رسیدن فصل گرما ، قطع گسترده و عمددتاً روزانه برق در سطح کشور علاوه بر بروز برخی مشکلات برای اقشار جامعه، واحدهای تولیدی و بازرگانی و خدماتی را که از نیروی کار استفاده میکنند با چالش هایی مواجه نموده است.فارغ از اینکه چرا؟ در چند سال اخیر از سوی مسئولین مربوطه تمهیداتی برای حل چالش یاد شده صورت نپذیرفه است، قطعی برق در حالت عادی برای کارفرمایان اینگونه از واحدها افزایش هزینه ها همچون پرداخت حقوق بدون کارکرد ،افزایش هزینه مواد مصرفی در تولید و ضایعات را با خود به همراه داشته است.
وی ادامه داد: عدم فعالیت نیروی کار در کارگاه هایی که به طور دوره ای و روزانه با قطعی دو یا سه ساعته برق مواجه هستند در حالت خوشبینانه پرداخت حقوق به کارگرانی را بدنبال دارد که کاملاً بیکار هستند و کارفرما مکلف به پرداخت حقوق به آنهاست و دیگری ضایعاتی است که به واسطه ی قطع برق برای کوره های ریخته گری و غیره بوجود می آورد که در نهایت منجر به تولید ضایعات بیشتر و افزایش هزینه تولید برای کارفرما را در پی دارد.
امام قلی تبار گفت: اما در حالت بدببینانه که این روزها بیشتر به چشم میخورد برخی کارفرمایان این واحدها بواسطه ی این موضوع در طی مدت زمان قطعی برق با اینکه نیروی کار در محل کار حضور دارد، اقدام به کسر مرخصی استحقاقی و مرخصی بدون حقوق از کارگران خود مینماید و نکته ی مهمتر اینکه چنانچه برخی واحدها زمان قطعی برق آنها از ساعت دوازده ظهر به بعد باشد این کارفرمایان پرسنل خود را تا پایان ساعت کاری همان روز به مرخصی اجباری استحقاقی یا بدون حقوق میفرستند، تا بتوانند ضرر ناشی از این موضوع را از جیب کارگران خود پرداخت نموده و درصدی از خسارت وارده را از محل نیروی کار جبران نمایند.
وی بیان کرد: اینکه چرا دولت تدبیر و امید در طی سالیان متمادی نتوانسته است برای حل این مشکل راهکاری عملگرایانه همچون احداث نیروگاه جدید یا بهینه نمودن خطوط انتقال یا فرایندهای دیگر ارائه دهد ، سوالی اینجاست که چه کسانی مصوب تحمیل هزینه های مضاعف اینچنینی به آحاد جامعه ، صاحبان مشاغل ، کارفرمایان و کارگران هستند؟
25