نوبخت: ۱۰۰ تا ۱۵۰ هزار میلیارد تومان سهام در بورس واگذار میکنیم
رئیس سازمان برنامه و بودجه گفت: این امکان وجود دارد که از سهام واحدهای مربوط به دولت، ۱۰۰ تا ۱۵۰ هزار میلیارد تومان دارایی ایجاد شود.
محمدباقر نوبخت در برنامه نگاه یک، با اشاره به اینکه درآمدهای نفتی مورد انتظار دولت در سال ٩٩ چندان محقق نشده است؛ اظهار داشت: تا آخر عمر که قرار نیست تحریم باشیم؛ این یک فشاری است که باید تحمل کنیم؛ بنابراین در بودجه ٩٩ پیش بینی شده بود که از محل واگذاری سهامشرکتهای دولتی ١١ هزار و ۹۰۰ میلیارد تومان درآمد کسب شود که تا الان بیش از ١٧ هزار میلیارد آن محقق شده و منجر به تقویت بورس شده است.
رئیس سازمان برنامه و بودجه افزود: نگرانی ایجاد بدهی برای دولت بعد هم درست نیس؛ به این معنا که اولاً این دولت و آن دولت ندارد؛ الان وضعیت خاص تحریم است و باید به اولویتها توجه کنیم؛ ضمن اینکه هر سالی که برای تکمیل طرحهای عمرانی عقب بیفتیم؛ هزینههای آن بیشتر میشود؛ لذا با تکمیل آنها دارایی آیندگان؛ ارزش افزوده بسیاری مییابد.
وی گفت: این امکان را داریم که از سهام واحدهای مربوط به دولت، ۱۰۰ تا ۱۵۰ هزار میلیارد تومان دارایی ایجاد کنیم.
رئیس سازمان برنامه و بودجه در خصوص بحث اصلاح ساختار بودجه تصریح کرد: بودجه ریزی بر مبنای عملکرد را در دستور کار داریم که بر این اساس، بودجه ۳ ماه اول دستگاهها به عنوان تنخواه پرداخت میشود و بودجه را بر مبنای عمکرد هر دستگاه محاسبه میکنیم که بر این اساس، در همه دستگاهها این اقدام را انجام دادیم.
وی بیان کرد: سازمان برنامه و بودجه در زمان مقرر، اصلاح ساختار بودجه را در ۴ محور و ۱۰ بسته در قالب ۲ جلد کتاب آماده کرد که جزئیات دقیق در آن ذکر شده و تغییرات لازم در فرآیند نهادسازی بودجه هم انجام شده است؛ ضمن اینکه مقام معظم رهبری تاکید داشتند این در شورای عالی هماهنگی اقتصادی ارائه شود که ما ارائه دادیم.
نوبخت گفت: در این شورا ما در خصوص بحثهای اصلاح ساختار توضیح دادیم و اولین بحث هم مسئله مالیاتها بود که باید هر سه قوه در این خصوص اجماع میکردند که نشد.
وی ادامه داد: در مجلس جدید همه این موضوع را مطالبه کردند و ما برنامه اصلاح ساختار بودجه را تقدم مجلس کردیم؛ ضمن اینکه کمیسیون برنامه و بودجه مجلس در این خصوص جلساتی برگزار کرده و سازمان برنامه و بودجه هم همکاری لازم با مجلس دارد که این اصلاح ساختار تبدیل به قانون شود.
روایت نوبخت از اصلاحاتی که منجر به دعوا میشود؛ نه اصلاح ساختار
معاون رئیس جمهور در پاسخ به این سوال که چرا ساختار بودجه هنوز اصلاح نشده است، گفت: این اصلاح یک جراحی بزرگ است که بر این اساس، امیدوارم با توجه به اینکه مجلس هم در این موضوع مصمم است، اصلاح ساختار بودجه، قانونی و اجرایی شود ما هم در دولت کمک میکنیم و حتی اگر مجلس این طرح اصلاح ساختار را برای بودجه ۱۴۰۰ هم به عنوان قانون به ما بدهد ما آن را اجرا خواهیم کرد.
نوبخت گفت: در حوزههای مختلف چندین دستگاه مشابه اداری داریم که این عزم جدی در مسئولین نظام را میطلبد که آنها را تجمیع نمائیم؛ اما این کار سادهای نیست؛ به عنوان مثال در حال حاضر هم وزارت بهداشت، هم آموزش عالی و هم نیروهای مسلح، کارهای بهداشتی و درمانی میکنند، اما سیاستها را چه کسی در این حوزه باید تدوین کند؟ ما گفتیم که وزارت بهداشت این کار را بکند، اما چه دعوایی به پا شد!
وی افزود: درباره سیاستهای فرهنگی هم همین است. یک جا باید این محوریت را بر عهده داشته باشد حالا هر دستگاهی که باشد.
برنامه دولت در شرایط کرونا
رئیس سازمان برنامه و بودجه در خصوص برنامه دولت در شرایط کرونا گفت: این امکان فراهم شد که معادل ریالی یک میلیارد یورو از صندوق برای بیمه بیکاری اختصاص یابد که ۸ برنامه برای تخصیص آن تعریف کردیم. تکمیل بیمارستانها و زیرساختها، جبران کاهش درآمدهای اختصاصی دانشگاهها، پاداش کرونا، تأمین دارو و تجهیزات از جمله این برنامهها به شمار میرود. این یک میلیارد یورو به یکباره از بانک مرکزی گرفته نمیشود و آن را بخش به بخش دریافت کردیم. قرار است با اختصاص این منابع تا پایان امسال ۱۰ هزار تخت فعال به بیمارستانها اضافه شود.
نوبخت در خصوص طرح تأمین معیشت مردم، تصریح کرد: نمایندگان کمیسیون برنامه و بودجه کمک به معیشت مردم را بررسی و مطالعه میکنند و هدف مشترک مجلس و دولت این است که وضع موجود معیشت مردم را بهبود ببخشند. امروز این برنامه در کمیسیون برنامه و بودجه مجلس مطرح شد و سازمان برنامه و بودجه هم برای اجرای آن اعلام آمادگی کرده است.
وی افزود: ما در حال حاضر ارز محدود ۴۲۰۰ تومانی را به کالاهای اساسی و دارو اختصاص میدهیم. اگر به پیشنهاد مجلس راه بهتری وجود داشته باشد، بدون اینکه منجر به افزایش قیمتها شود ما از آن استقبال میکنیم. این موضوع بررسی میشود تا به راه حل مشترکی با مجلس برسیم.
رئیس سازمان برنامه و بودجه در پاسخ به این سوال که دولت برای برخی مشاغل که با رکود شدید مواجه اند چه برنامهای دارد، گفت: در این خصوص بانک مرکزی فعالانه با نظام بانکی هماهنگ شده است. اعتبار ۷۵ هزار میلیارد تومانی و بخشی هم ۵۰ هزار میلیارد تومانی برای خانوار و مشاغل آسیب دیده در نظر گرفته شد که در چند مرحله پرداخت شده است.
وی افزود: در برخی حوزهها همچون مشاغل مرتبط با گردشگری، جبران خسارات نیاز به زمان بیشتری دارد. دولت در این خصوص از هیچ کمکی فروگذار نکرده و بانک مرکزی هم در این مسیر همکاری خوبی داشته است.
جزئیات افزایش حقوق کارمندان دولت
رئیس سازمان برنامه و بودجه در خصوص افزایش حقوق کارمندان تصریح کرد: از سال ۹۲ افزایش حقوق کارمندان در بعضی سالها حتی بیش از نرخ تورم بوده و همواره تناسب بین نرخ تورم و افزایش حقوقها لحاظ شده است.
وی بیان کرد: در شرایط اقتصادی فعلی، دولت باید توجه بیشتری به معیشت مردم داشته باشد بنابراین بهمن سال گذشته بر اساس قانون برنامه پنجم توسعه مجوز افزایش حقوق کارمندان داده شد و الان پرداخت حقوق در کادر دولتی، مقدار قابل توجهی افزایش یافته است. حقوق دولتیها ۵۰ درصد در اسفند اضافه شد و در فروردین امسال هم ۱۳ درصد افزایش یافت.
نوبخت گفت: تقریباً همه دستگاههای مشمول قانون مدیریت خدمات کشوری میتوانند از محل داراییهای خودشان این افزایش ۵۰ درصدی حقوق را داشته باشند یعنی در سرجمع بودجه اجازه جابجایی به دستگاهها داده ایم که از بخش بودجه سایر کم شود و به بودجه پرسنلی اضافه کنند.
وی تصریح کرد: بودجه عملکردی ما در سال ۹۲ حدود ۱۴۸ هزار میلیارد تومان بود که بودجه سال گذشته به ۲۴۱ هزار میلیارد تومان رسید. رشدی که به افزاش حقوق داده ایم، بیشتر از رشد بودجه بوده است.
دولت، ریالی از بانک مرکزی استقراض نکرده است
رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور با تشریح اینکه درآمدهای نفتی، مالیاتی و اوراق، سه محل تأمین درآمدهای دولت هستند؛ گفت: هیچ یک از این اقلام منجر به استقراض مستقیم و غیرمستقیم از بانک مرکزی نمیشود.
نوبخت در پاسخ به سوالی که به استقراض دولت از بانک مرکزی اشاره داشت، یادآور شد: بر اساس قانون برنامه، سالانه ٣٢ درصد از درآمد نفتی باید به محل صندوق واریز شود. البته این امر، برای شرایط غیرتحریمی است. اما در شرایط تحریمی، از مقام معظم رهبری اجازه خواسته شد که ۲۰ درصد از درآمدها به صندوق برود و ١٢ درصد برای مقابله با شرایط در اختیار دولت باشد. ایشان هم پذیرفتند. سال ٩٧ از این محل استفاده نشد اما در سال ٩٨ این مبلغ که ۵.۴ میلیون دلار بود؛ از سوی بانک مرکزی به نرخ روز ارز در اختیار دولت قرار گرفت که ۷۳-۷۴ هزار میلیارد تومان بود.
وی در پاسخ به سوال دیگری تأیید کرد که افزایش نرخ ارز امر پسندیدهای نیست و تبعاتی هم بر وضعیت تورم دارد.
رئیس سازمان برنامه و بودجه در خصوص گرانیهای اخیر تصریح کرد: برخی از افزایش قیمتها ناشی از انتظارات تورمی و سوءاستفادههایی که برخی افراد در بازار انجام داده اند، بوده است.
نوبخت بیان کرد: تورمی که ماه گذشته صورت گرفت، از نقدینگی موجود در جامعه نبوده و ناشی از افزایش نرخ ارز بوده است. افزایش نرخ ارز امر پسندیدهای نیست و تبعاتی هم بر وضعیت تورم دارد.
رئیس سازمان برنامه و بودجه در حوزه اقدامات حمایتی از کادر درمان تصریح کرد: ۱۰ هزار مجوز استخدام با اولویت جذب پرستاران و نیروهای شرکتی و قراردادی به وزارت بهداشت داده شده است.
وی ادامه داد: ۳ هزار میلیارد تومان برای جبران کارانه کادر درمانی در دو مرحله پرداخت شده است. پاداش کرونا هم پرداخت شد همچنین از اول مهر فوق العاده ویژه برای کادر درمانی در یک مرحله پرداخت خواهد شد.
70
مرد احمدی نژاد بود که این سازمان برنامه ناکارامدو منحل کرد
به نظر من عده ای دزد مانند اژدهای 7 سر از هیچکس ترسی ندارند شرکت زیان ده را بالا می برند و شرکت سود ده را پایین می آورند مثال 2 نماد .قندی. قزوین 10سالی سود می دهد ثابت 10 سالی زیانده؟؟؟؟
به نظر من دلیل اصلی راکد بودن امروز بازار بورس فروش به یکباره سهام شرکت های جدید در قالب عرضه ثانویه است که در ابتدای هفته آغاز شد و از ساعت 13 الی 15 ادامه پیدا می کرد. اگر به میزان نقدینگی مورد نیاز این دسته از شرکت های جدید الورود که در ابتدای هفته جاری به یکباره فروش سهام عرضه ثانویه آنها آغاز شد نگاهی بیندازیم خواهیم دید که این شرکت ها تمامی پول های شناور و تازه وارد در بورس را به دلیل جذاب بودن سهامشان به خود جذب کردند و بنابراین در این هفته هیچ سرمایه جدید چندانی برای افزایش قیمت سهام نمادهای قدیمی تر در بازار بورس به آنها تزریق نشد و آنها را در حالت رکود نگه داشت و این شبیه به نرسیدن خون کافی و اکسیژن دار به بافت های بدن است. به نظر من ورود شرکت های جدید به بازار بورس مانند بارش های بهاری است و موجب آبادانی بازار بورس می شود ولی همانطور که در دو سال قبل شاهد بودیم که بارش های یکباره و حجیم بهاری موجب بروز سیل و ویرانی خانه ها در کشور شد فروش یکباره و سریع سهام شرکت های جدید در قالب عرضه ثانویه هم موجب ویرانی بازار بورس در این هفته شد. البته پیش بینی می کنم که اگر قضایای منفی جدیدی برای بورس اتفاق نیفتد از اواسط هفته بعد بازار بورس به آرامی شروع به رشد واقعی کند و سرمایه داران به آرامی شروع به داد و ستد کنند و البته حتما دولت باید فروش عرضه ثانویه را کاملا مدیریت کند تا سرمایه های جدید الورود به بازار بورس بتواند به نمادهای قدیمی تر بورس هم تزریق شده و جانی تازه را به آنها ببخشد. در عین حال اگر دولت به این موضوع توجهی نکند و بازار بورس به رکود خود ادامه دهد حتما آسیبی جدی به اقتصاد کشور وارد خواهد شد چون اقتصاد امروز ایران از اقتصاد نفتی به اقتصاد بورسی تغییر موضع داده است و با ادامه یافتن رکود بورس علاوه بر کاهش درآمدهای حاصل از مالیات فروش سهام که وارد خزانه دولت می شود نیز سرمایه داران به تدریج از بازار بورس خارج شده و سرمایه های خود را وارد بازار طلا و دلار خواهند کرد و در نتیجه افزایش شدید قیمت کالاها را هم به دلیل افزایش قیمت ارز و کاهش سرمایه شرکت های سهامی عام شاهد خواهیم بود.