پرداخت سود ماه شمار به نفع چه کسانی است؟
از اول بهمن،سود سپردههای سرمایهگذاری کوتاهمدت به صورت ماهشمار محاسبه میشود.
اوایل دی ماه بود که مصوبه شورای پول و اعتباردرباره تغییر نحوه محاسبه و پرداخت سود به حساب های کوتاه مدت از روزشمار به ماه شماررسانه ای شد.
شورای پول و اعتبار و بانک مرکزی با توجه به بالا رفتن قابل توجه سهم سپردههای سرمایهگذاری کوتاهمدت شبکه بانکی در مقایسه با سپردههای سرمایهگذاری بلندمدت ، برآن شدند که با تغییر نحوه پرداخت سود سپردههای کوتاهمدت از روزشمار به ماه شمار نقد شوندگی سپرده های بانکی را کاهش دهند.
یکی از مزایای این کار نیز کاهش ریسک نقدینگی برای بانکها و موسسات اعتباری ذکر شده که به اعتقاد برخی کارشناسان پولی و بانکی اعمال این شیوه پرداخت سود میتواند مانع تلاطمات شبکه بانکی شود.
پرداخت سودماه شمار به نفع چه کسانی است؟
همان طور که ذکر شد بر اساس بخشنامه بانک مرکزی از اول بهمن بانکها موظفند سود بانکی را بر اساس حداقل مانده در ماه محاسبه و به مشتریان خود پرداخت کنند و به نوعی نرخ سود روزشمار سپرده های بانکی به ماه شمار تبدیل شود.
عضو هیات علمی پژوهشکده پولی و بانکی معتقد است: در نظام های بانکی دنیا روش پرداخت سود به شیوه ای که در ایران مرسوم بود، وجود نداشت و بانک ها سودی به سپرده کوتاهمدت پرداخت نمی کنند.
کامران ندری افزود: پرداخت سود به سپرده های کوتاه مدت را می توان یکی از تفاوت های سیستم بانک داری ایران و بانکداری متعارف و استاندارد دنیا به شمار آورد.
وی درباره مصوبه شورای پول و اعتبار و بانک مرکزی و اعمال سود ماه شمار به جای روز شمار توضیح داد: این بخشنامه را می توان جزو نخستین اقدامات برای حل این مساله به شمار آورد به طوری که روند پرداخت سود روز شمار به حساب های پس انداز کوتاه مدت متوقف می شود و با پرداخت سود سپرده ها به صورت ماه شمار مشکلات شبکه بانکی حل خواهد شد.
وی خاطر نشان کرد: برای حرکت بانک ها بر اساس اصول باید سود متناسب با سررسید تعیین کنند .
وی درباره سود سپرده های کوتاه مدت توضیح داد: در سپرده های کوتاه مدت، هر زمان که سرمایه گذار تصمیم بگیرد و اقدام کند می تواند نسبت به برداشت سپرده و سود آن اقدام کند که این ویژگی ماهیت سپرده های کوتاه مدت است که می توان آنها را دیداری و آنی دانست.
ندری بیان کرد: از این پس موجودی باید حداقل یک ماه در سپرده های کوتاه مدت باقی بماند زیرا در غیر این صورت سودی به سپرده تعلق نمی گیرد بنابراین اگر سپرده گذار خواهان دریافت سود بیشتر است باید اجازه دهد سپرده مدت زمان بیشتری نزد بانک بماند تا مشمول دریافت سود ماه شمار شود .
این استاد دانشگاه تاکید کرد: تغییر روش پرداخت سود سپرده از روز شمار به ماه شمار کار درستی است و مطابق با عملیات متعارف بانکداری جهانی محسوب میشود.
ندری عنون کرد: با این اقدام می توان به افزایش امکان پرداخت وام و تسهیلات به سپرده گذاران امیدوار بود.
وی گفت: برای رونق شبکه بانکی و سایر بخش های اقتصادی باید به سمت سپرده گذاری با سررسیدها و نرخ سودهای متفاوت حرکت کرد زیرا اگر سپرده گذاران بالاترین نرخ سود را دریافت کنند، حاضرند مدت زمان بیشتری پول خود را نزد بانک ها بگذارند. به گفته وی بانک ها به شکل مستقیم و سپرده گذاران و مشتریان بانک به صورت غیر مستقیم، از پس افزایش توان وام دهی بانک ها از این تصمیم منتفع خواهند شد.
همان طور که ذکر شد مصوبه شورای پول و اعتبار و بخشنامه بانک مرکزی، از اول بهمن ماه اجرایی می شود و براساس آن محاسـبه سهم سود علیالحساب سپردههای کوتاهمدت عادی در بانکهای سراسر کشور به صورت ماهشمار اعمال می شود. بر اساس این مصوبه از این پس سود سپرده های کوتاه مدت مطابق فرمول «نرخ سود ضرب در تعداد روزهای ماه ضرب در کمترین مانده طی ماه» محاسبه می شود.
منبع: اقتصادآنلاین
728