چرا اظهارات ترامپ درباره کنترل غزه، خشم عمومی را برانگیخت؟
«دونالد ترامپ»، رئیس جمهور آمریکا روز 6 فوریه (18 بهمن) در شبکههای اجتماعی نوشت که پس از پایان درگیری اسرائیل و فلسطین، کنترل نوار غزه توسط اسرائیل به ایالات متحده منتقل میشود.
![چرا اظهارات ترامپ درباره کنترل غزه، خشم عمومی را برانگیخت؟](https://cdn.khabarfoori.com/thumbnail/dMQSwUZQrQvq/Z16wE4UvYwwq6tR2EOJTejVKGi50irI1BRxa7rEvYTnP-Bf9ahgZsp-WJuyTV3Z4V6BMQR8T-nfsv9pue1duJEuQC7Ra_qXZ/1738996725636_903.jpg)
لوئو لایی آن، تحلیلگر سیاسی و روزنامه نگار چین در ادامه نوشت: ترامپ روز سه شنبه گفت که آمریکا کنترل کامل غزه را به دست خواهد گرفت و مالکیت بلندمدت آن را به دست خواهد آورد. اظهارات ترامپ جهان را شوکه کرد و انتقادات گستردهای را به دنبال داشت. برخی از تحلیلگران بر این باورند که این حرکت ممکن است جعبه ژئوپلیتیک پاندورا را دوباره باز کند.
ترامپ در 25 ژانویه ایده «تخلیه غزه» را مطرح کرد و گفت که امیدوار است مصر و اردن، فلسطینیهای نوار غزه را بپذیرند و اسکان دهند، اما این ایده پس از مطرح شدن، قاطعانه از سوی مصر و اردن رد شد. ترامپ این بار بر اساس طرح «تخلیه غزه»، ایده «کنترل غزه» و تبدیل آن به «ساحل تفریحی» را نیز مطرح کرده است.
در ظاهر، ترامپ راهحل مسئله فلسطین و اسرائیل از طریق ابزارهای اقتصادی را ارائه کرده، اما از نظر عملیات خاص، ایالات متحده حاضر به پذیرفتن مسئولیتهای مربوطه نیست. سخنگوی کاخ سفید گفت: اظهارات ترامپ به این معنا نیست که ایالات متحده بودجه بازسازی نوار غزه را تامین خواهد کرد. در واقع ارزیابی ایالات متحده این است که مصر و اردن تعداد زیادی از پناهندگان فلسطینی را بپذیرند، عربستان سعودی و سایر کشورهای ثروتمند خلیج فارس هزینههای هنگفت بازسازی غزه را پرداخت کنند، مردم غزه خانههای خود را که بیش از دو هزار سال در آنجا زندگی کردهاند، ترک کنند و در نهایت منطقهای امن برای اسرائیل مهیا شود.
جای تعجب ندارد که پیشنهاد ترامپ با واکنش مثبت اسرائیل روبرو شد. «بنیامین نتانیاهو»، نخست وزیر اسرائیل در مصاحبه با «فاکس نیوز» گفت که این «پیشنهادی خوب» است و فلسطینیهای نوار غزه میتوانند آنجا را ترک کنند یا برگردند، و میتوانند اسکان داده شوند و سپس دوباره به این زمین بازگردند. «یسرائیل کاتس» وزیر دفاع اسرائیل گفت که ارتش اسرائیل در حال توسعه طرحی است که به هر کسی که میخواهد غزه را ترک کند اجازه میدهد به هر کشوری که مایل به پذیرفتن آنهاست، نقل مکان کند.
اگرچه مقامات آمریکایی و اسرائیلی «کنترل غزه» را پروژه بازسازی پس از جنگ معرفی و حتی اعلام کردند که فلسطینیان غزه در رفت و آمد آزادند، اما این ایده به محض اعلام با مخالفت بسیاری از طرفها مواجه شد. سازمان ملل متحد، چین، روسیه، بریتانیا، فرانسه، آلمان، برزیل، عربستان سعودی و دیگران با صدور بیانیههایی حمایت خود را از مردم فلسطین اعلام کردند. سخنگوی دبیرکل سازمان ملل متحد گفت که هرگونه اقدام برای تخلیه اجباری ساکنان، پاکسازی قومی خواهد بود. سخنگوی وزارت امور خارجه چین نیز در این خصوص خاطر نشان کرد: غزه متعلق به فلسطینیها و بخشی جدایی ناپذیر از خاک فلسطین است و ابزار معاملات و چانه زنیهای سیاسی نیست.
افکار عمومی عموماً بر این باورند که نوار غزه یک سرزمین فلسطینی است که در سطح بینالمللی به رسمیت شناخته شده و «کنترل» و «در اختیار داشتن» نوار غزه توسط ایالات متحده فاقد مبنای قانونی است و باعث ایجاد تکانهها و آسیبهای جدی به قوانین و نظم بینالمللی خواهد شد. اجرای راهحل دو کشوری تنها راه دستیابی به صلح پایدار در خاورمیانه است. دولت جدید ایالات متحده باید با جامعه بینالمللی همسو حرکت کند و اقدامی عملی برای ارتقای صلح در خاورمیانه و جلوگیری از ایجاد هرج و مرج و تنش جدید در منطقه انجام دهد.