انتشار یک سند تاریخی برای اولین بار
دستور ساواک برای اخراج اساتید دانشگاه تهران؛ از سیمین دانشور تا مرتضی ممیز/ عکس نامه
در نامهای به تاریخ 27 مهر ماه 1350، مدیرکل اداره سوم ساواک، فهرستی 47 نفره از اساتید به نام دانشگاه تهران را جهت تصفیه به ریاست ساواک ارسال میدارد، این فهرست، طیفهای متنوع سیاسی را در بر میگیرد و حتی شامل حال افرادی میشود که برخی از آنان حتی فعالیت سیاسی هم نداشتند.
به گزارش پایگاه مرکز اسناد انقلاب اسلامی؛ در زمان پهلوی دوم، به خصوص از اواخر دهه چهل، مرسوم بود که اداره امنیت ساواک در مورد صلاحیت افراد در بسیاری از ادارات تصمیمگیری کند. دانشگاه تهران یکی از کلیدیترین مراکز آموزشی کشور بود که ساواک نظری ویژه روی آن داشت و همواره در تلاش بود که نیروهای مورد تایید خویش را در آنجا، منصوب نماید.
در نامهای به تاریخ 27 مهر ماه 1350، مدیرکل اداره سوم ساواک، فهرستی 47 نفره از اساتید به نام دانشگاه تهران را جهت تصفیه به ریاست ساواک ارسال میدارد، این فهرست، طیفهای متنوع سیاسی را در بر میگیرد و حتی شامل حال افرادی میشود که برخی از آنان حتی فعالیت سیاسی هم نداشتند. در میان برخی از نامورترین اساتید این فهرست میتوان به کاظم حسیبی عضو هیئت موسس جبهه ملی، حمید عنایت پژوهشگر حوزه فلسفه سیاسی، داریوش آشوری نویسنده و اندیشمند چپگرا، سیمین دانشور نویسنده شهیر سووشون، امیرحسین آریانپور جامعهشناس و فرهنگنویس عضو حزب توده، ناصر پاکدامن اقتصاددان چپگرا، مرتضی ممیز پدر هنر گرافیک معاصر ایران و محمدعلی اسلامی ندوشن شاعر، نویسنده و حقوقدان ایرانگرا اشاره کرد.
البته باید به این نکته توجه کرد به دلیل استقلال نسبی نهاد دانشگاه ، برخی از اساتیدی که به دستور ساواک مشمول تصفیه میشدند گرچه مشکلات زیادی برایشان در داخل و خارج دانشگاه ایجاد میشد اما تا سالهای بعد نیز در دانشگاه تهران ماندند و به تدریس ادامه دادند.
خبررا اصلاح کنید. نامه ساواک تصفیه یا تذکر است. آنهم از یک مقام اداره کل به رییس ساواک نه به دانشگاه. سرنوشت نامه هم با پاراف رییس ساواک مشخص شده، بایگانی در کلاسه ....
صرفنظر از این موضوع اگر منظور مقایسه حال و گذشته است که این مقایسه شرم آور است
نه تنها مقایسه شرم آوره که به این هم دست کم دقت نمی کنن که اگر حتی این موضوع راست باشه خوب عاقبت به کجا کشید؟! اگر اون کار درست بود که الان شما حکومت دستتون نبود!
شعورشون به این فکرها نمیکشه
حقیقت تلخ است کامت تلخ شد مطمئنا دوست داری چیزی که تو درست میدونی و دوست داری رو همه درست بدونن ولی تاریخ به من و تو محل هم نمیگدازه و کار خودش رو انجام میده و تکرار میشه
کثیف بودن یا نبودن همسایه...... شما را تمیز نمیکنه.....
تاریخ تکرار میشود.