تشخیص سرطان ریه با استنشاق نانوذرات و انجام آزمایش ادرار
محققان یک روش آسان برای تشخیص سرطان ریه ارائه کردند که در آن ابتدا نانوذرات استنشاق میشود و سپس از فرد بیمار آزمایشگاه ادرار گرفته میشود. این آزمایش با تستهای نواری شبیه به کیتهای تست بارداری انجام میشود.
به گزارش تارنمای نیواطلس، سرطان ریه به طور معمول از طریق سیتیاسکن تشخیص داده میشود، اما این روش تشخیصی کمی برای بیمار آزاردهنده است و نتیجه اشتباه بالایی دارد. همچنین دستگاههای سیتیاسکن بزرگ بوده و در برخی مناطق دور افتاده دسترسی به آنها دشوار است.
دستاورد جدید محققان موسسه فناوری ماساچوست (MIT) در آمریکا تشخیص سرطان ریه را ساده کرده است، در این روش از طریق دستگاهی شبیه اسپری آسم، نانوذرات تولید شده و بیمار آن را استشمام میکند و سپس همانند آزمایش های تشخیص بارداری، فرد با یک نوار ساده آزمایش ادرار میدهد.
سازوکار این فناوری کمی پیچیده است، نانوذرات حاوی رشتههای دی ان ای (DNA) به صورت بارکد هستند که به گونهای طراحی شدهاند که با آنزیمهای خاصی به نام پروتئاز برهم کنش میدهند. این آنزیمها از تومورهای سرطان به میزان زیادی ترشح میشوند. در صورت وجود پروتئاز، این آنزیم با بارکد برهم کنش داده و آن را وارد سیالات خروجی از بدن میکند و میتوان آن را در ادرار شناسایی کرد.
محققان این روش را در موشهایی که از نظر ژنتیکی برای ایجاد سرطان ریه مانند انسان اصلاح شده بودند، آزمایش کردند. حدود ۷٫۵ هفته پس از شکلگیری تومورها که با مرحله ۱ یا ۲ سرطان در انسان ارتباط دارد، محققان آزمایش تشخیصی را انجام دادند.
در اولین آزمایش ها، این گروه تحقیقاتی در جستجوی ۲۰ نشانگر زیستی مختلف بود، اما پس از استفاده از الگوریتمها برای شناسایی بهترین ترکیب، آنها این نشانگرها را به چهار نشانگر کاهش دادند. این دسته کوچک نشانگرها برای ساخت نوار تست تشخیص مناسب بود.
چند سال است که آزمایش ادرار برای سرطان با استفاده از مکانیسمهای مختلف مورد پژوهش قرار گرفته است، اما تحقیق جدید پیشرفت قابل توجهی در این مسیر است. نسخههای قبلی نیاز به تزریق نانوذرات به جریان خون داشت، اما این ابزار، یک روش استنشاقی کمتر تهاجمی است و میتوان از آن در هرکجایی استفاده کرد.