ساخت زائرسرای ارزانقیمت به معنی تولید بافت فرسوده است
عضو شورای عالی میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گفت: زائر سرای ارزان قیمت مانند مسکن مهر که تولید بافت فرسوده بود، در حال حاضر ساختن این اماکن اقامتی به معنی تولید بافت فرسوده است.
به گزارش ایسنا، دکتر غلامحیدر ابراهیم بای سلامی امروز 21 بهمن ماه در سمینار تخصصی آینده گردشگری در مشهد که در پژوهشکده گردشگری جهاددانشگاهی خراسان رضوی برگزار شد، اظهار کرد: ساخت زائرسرای ارزان قیمت یک تصمیم بدون کارشناسی است، زیرا ما دوست داریم که زائران به راحتی، با عزت و کرامت به زیارت بیایند و اگر هر زائری میخواهد به مشهد بیاید باید تکریم شود.
وی با عنوان این مثال که به جای اینکه سیل به مزرعه ما کمک کند خانه ما را هم خواهد برد، اضافه کرد: منظور از انتقاد از زائرسرای ارزان قیمت این است که اگر به آنچه ساختیم توجهی نشود و کارشناسی اقتصادی نداشته باشد با ساخت زائر سرای ارزان قیمت تنها بافت فرسوده ایجاد خواهد شد.
بای سلامی با بیان اینکه وضعیت اطراف حرم رضوی، ناشی از برنامهریزی نادرست ما بوده است افزود: متاسفانه وضعیت از این بدتر هم خواهد شد، در حال حاضر هر برنامهریزی نمیتواند درست باشد، حتی برخی برنامهها بهتر است اصلا اجرا نشود.
عضو شورای عالی میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری با بیان اینکه باید از پارادایمهای معنوی عبور کنیم و نگاههای یک بعدی نمیتواند مناسب واقع شود، خاطرنشان کرد: باید مطالعات تطبیقی داشته باشیم، ما مخالف با ارزان بودن این زائرسراها نیستیم اما منظور این است که مصالح و زمین طوری برای این زائرسراها ایجاد میشود تا برای مسافر ارزان در آمده و بعدا این زائرسراها دور ریخته میشود.
وی اضافه کرد: اگر به جای عنوان "گردشگری زیارت" "گردشگری مذهبی" را به کار ببریم، یک نوار تفکیک شده ایجاد کردیم، زیرا شفافترین مفهومی که از مذهب برداشت میشود مفهوم شیعه و سنی است و این موضوع باعث شده فاحشترین اشتباه مبنی بر این که مشهد فقط مال شیعیان است ایجاد شود. بهتر است که بگوییم گردشگری زیارت و آستان قدس رضوی نیز برنامهریزی خود را برای ورود یک میلیارد مسلمان انجام دهد.
عضو شورای عالی میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری با بیان اینکه از بین 10 کشور خارجی که به ایران وارد میآیند، هیچ کدام اروپایی نیستند، گفت: رئیس دانشگاه علوم پزشکی عنوان کرده که سرانه هزینه سلامت هر مشهدی 300 هزار تومان بیشتر از سایر نقاط ایران است و این موضوع یعنی اینکه در واقع مجاور برای زائر خرج می کند و در واقع عدهای در بخش سلامت یا هتلها از گردشگری سلامت سود میبرند.
وی اضافه کرد: درحال حاضر در مشهد گردشگری سلامت معطوف به گردشگری پزشکی است و مولفههای دیگر آن مغفول واقع شده است، و پزشکان هیچ تحلیل دیگری در این زمینه ندارند.
بای سلامی در خصوص تعداد هتلهای ایران عنوان کرد: در سال 94، تعداد هزار و 77 هتل در ایران وجود داشت که از این تعداد 29 هتل پنج ستاره بودند، متاسفانه این تعداد کم از هتلهای پنج ستاره فاجعه است.
بای سلامی با بیان اینکه 30 سال از جهان در حوزه گردشگری عقب هستیم، تصریح کرد: این موضوع بدان جهت است که در این زمینه از ضعف فکری و ضعف نظری برای نظریهپردازی روبه رو هستیم و چون پول نفت وجود دارد هیچ وقت گردشگری مورد توجه قرار نمیگیرد.
عضو شورای عالی میراث فرهنگی و گردشگری یادآور شد: تیم اقتصادی دولت متوجه درآمدزایی از گردشگری نیست و فقط از 7 آیتم آن به صنعت ریلی توجه میشود، این درحالی است که عنوان کرده بودیم تا گردشگری باید در راس برنامه ششم توسعه قرار گیرد.
وی با اشاره به نادیده گرفتن صنعت گردشگری در لایحه ششم توسعه، تصریح کرد: مجلس بهتر از دولت در این خصوص عمل کرد و کمیسیون فرهنگی مجلس و آقای پژمانفر، نماینده مردم مشهد در مجلس شورای اسلامی توانست گشایشهای ویژهای در این خصوص انجام دهد، همچنین رهبر معظم انقلاب در یکی از سخنرانیهایشان اشاره کرده بودند که باید گردشگران خارجی 5 برابر افزایش یابند که این موضوع خود نشان از اهمیت صنعت گردشگری در ایران است.
بای سلامی با بیان اینکه گردشگری در حال حاضر بزرگترین پدیده جامعه مدرن است، افزود: در این پدیده بسیار محل تامل، تحقیق و مطالعه وجود دارد و متاسفانه ما در این زمینه دچار فقر علمی و نظری هستیم.
عضو شورای عالی میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گفت: گردشگری کنونی در ایران سنتی، محدود و پراکنده است و باید از برخی تحلیلها و پارادایمهای موجود رها شویم چون بسیاری از اینها ما را معطل خودشان کردهاند. گردشگری در ایران تقاضا محور بوده و دارای یک فضای محدود است، باید به سمتی برویم که گردشگری عرضه محور باشد.
وی اضافه کرد: فضای گفتمان گردشگری باید آغاز شود و این فضایی که پسامدرنتر شده است را به سمع و نظر افراد مختلف برسانیم تا بتوانیم به پارادایمهای جدید و مفاهیم دقیقتر برسیم.
بای سلامی با بیان این که جامعه شناسی از گردشگری بسیار پیچدهتر است، اضافه کرد: گردشگری از مرزها گذشته و باید بیشتر در این زمینه مفهومسازی کرد، در گردشگری مفاهیم سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی بسیار تاثیرگذار است که حتی برخی عقیده دارند مفاهیم سیاسی بیشتر از سایر مفاهیم تاثیرگذار است.
وی با بیان اینکه در حال حاضر باید 5 تا 6 برابر هتلهای موجود در مشهد ساخته شود تا امکان بستن تور مهیا شود، خاطرنشان کرد: باید گردشگری زیارت در مشهد را به وسیله تورها، علمی و تخصصی کنیم.
عضو شورای عالی میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری ادامه داد: امر مقدس، فروشی نیست اما میشود آن را بر پایه عزت، هویت و معرفت برنامهریزی کرد به طور مثال میتوان به قونیه در ترکیه اشاره کرد، آیا قبل از اینکه گردشگری رخ دهد کسی قونیه، سماع و عرفان را میشناخت؟
وی در خصوص تاثیرات انتخاب مشهد در سال 2017 به عنوان پایتخت جهان اسلام در صنعت گردشگری گفت: اصل این کار خوب است و اگر بتوان با این موضوع، حساسیت و گفتوگو ایجاد کرد، میتواند راههای زیادی را برای افزایش گردشگری باز شود.
عضو شورای عالی میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در خصوص برجام و افزایش میزان گردشگر خارجی در ایران یادآور شد: برجام پیروزی بزرگی بود تا عدهای این را بپذیرند که از مرحله جنگ به مرحله مذاکره رسیدیم و این موضوع ایران را در تصور گردشگران، صلحطلب معرفی کرد، در سند برجام ممکن است ضعفهایی دیده شده باشد اما هنوز همه چیز را نمیتوان پیشبینی کرد.
منبع: ایسنا
10