بارشها در منطقه کاشمر سیلآساست
فرماندار شهرستان کلات گفت: با توجه به حجم بارشها احتمال تخلیه اضطراری حدود 150 منزل مسکونی وجود دارد.
مهدی ناصری عنوان کرد: براساس گزارشهای اعلام شده از عصر روز گذشته تاکنون 70 تا 80 منزل مسکونی و تجاری در شهر کلات دچار آبگرفتگی و رسوبات شده است.
وی همچنین اظهار کرد: تاکنون بسیاری از معابر شهری دچار رسوبات شده و تاحدودی به زیرساخت تاسیسات در معابر شهری نیز آسیب وارده شده است.
فرماندار شهرستان کلات عنوان کرد: در حال حاضر خط انتقال و شبکه توزیع آب روستایی در برخی روستاها قطع شده و قطعی برق و گاز در سطح شهر به صورت محدود داشتهایم که با تلاش نیروهای مربوطه به دنبال رفع نقص هستند.
وی بیان کرد: تاکنون 4 دستگاه خودروی سواری، وانت و کامیونت طعمه سیل شدند و آنها را آب برده ولی تا این لحظه هیچ گونه گزارشی مبنی بر تلفات انسانی نداشتهایم.
ناصری در ادامه از تعطیل بودن تمامی مقاطع تحصیلی در روز یکشنبه خبر داد و افزود: احتمال این که دستور تخلیه منازلی در نقاطی از شهر که در مسیل قرار گرفتهاند داده شود، وجود دارد.
وی همچنین عنوان کرد: تا اطلاع ثانوی محور کلات به درگز مسدود اعلام شده است.
فرماندار شهرستان کلات در خصوص وضعیت راههای روستایی گفت: در حال حاضر به دلیل سیلاب و شدت بارندگی مسیرهای آبگرم تا مومنآباد، اورتکند تا ژرف، بابا فرجی، سنگ دیوار و راههای بسیاری از محلات دامداری در سطح شهرستان مسدود شده است.
وی افزود: هرچند در حال حاضر سیلاب در شهرستان فروکش کرده ولی به طور گسترده رسوبات وارد معابر شهری و منازل مسکونی شده که در تلاش برای پاکسازی و تخلیه آب افتادگی منازل هستند.
ناصری بیان کرد: شرایط کلات بسیار خاص بوده به طوری که این شهرستان در منطقهای با ارتفاعات و شیبهای بسیار تند واقع شده و از سویی صعبالعبور، گسترده و پراکنده است.
وی گفت: این پراکندگی، گستردگی و صعبالعبوری و شیبهای تند شهرستان را در وضعیت خاص قرار داده و مخاطرات آن را بیشتر کرده است.
فرماندار شهرستان کلات اظهار کرد: با توجه به این که روان آبها حالت تندآب به خود میگیرند و خسارت مالی و جانی را بیشتر میکند به همین دلیل احتمال این که با نظر شورای تامین دستور تخلیه برخی محلات را صادر کنیم، وجود دارد.
وی در همین خصوص افزود: تدبیر لازم با شورای تامین در خصوص امنیت منازلی که تخلیه میشوند، صورت پذیرفته است.
ناصری بیان کرد: احتمالا حدود 150 منزل مسکونی تخلیه میشود که برای اسکان اضطراری این افراد دو سالن ورزشی و یک هیات مذهبی پیشبینی شده و اکنون در آماده باش کامل هستند.
فرماندار شهرستان کلات ادامه داد: با توجه به این که طی ساعات آینده تداوم بارشها را خواهیم داشت به همین جهت از کسانی که میخواهند به منطقه وارد شوند، تقاضا داریم در این ایام به شهرستان کلات نیایند.
وی همچنین از همشهریان تقاضا کرد از اتراق کردن در کنار رودخانهها و درههای عمیق خودداری کنند و به خصوص دامداران از بردن دامها برای چرای گوسفندان به درههای عمیق پرهیز نمایند و هشدارها را جدی بگیرند و با ماموران امدادی همکاری لازم را داشته باشند.
ناصری بیان کرد: همراهی و همکاری خوب حوزه قضایی، نیروهای نظامی و انتظامی، نیروی مقاومت بسیج به عنوان پشتیبان از اولین ساعات وقوع سیلاب در سطح شهرستان بسیار خوب و قابل تقدیر بوده است.
تمام شهرستانهای خراسان رضوی درگیر بارش هستند
حجت شایانفر عنوان کرد: براساس اطلاعیهای که روز چهارشنبه از سوی هواشناسی صادر شده به تمامی فرمانداریها و دستگاههای بحران مدار و عملیاتی نیز هشدارها داده شده و مجدد نیز روز گذشته اخطاریه دیگری صادر گردید که به تمامی دستگاههای مرتبط ابلاغ شده است.
وی افزود: تا جایی که شهرها امکانات داشتهاند لایروبی و بازگشایی مسیرها صورت گرفته و نقاطی که با مشکل مواجه بودهاند، رفع شده و اکنون تمامی نیروها و تجهیزات در آماده باش کامل هستند.
مدیرکل دفتر مدیریت بحران استانداری خراسان رضوی عنوان کرد: براساس پیشبینیهای صورت گرفته از سوی هواشناسی شدت بارشها بیشتر از سامانههای قبلی خواهد بود.
وی در همین خصوص از شهروندان خواست؛ همکاری لازم را داشته باشند و به هشدارهایی که داده میشود، توجه کنند.
شایانفر همچنین بیان کرد: با توجه به این که به زیرساختها در مناطق کوهستانی خسارتهایی وارد شده از شهروندان میخواهیم از حضور در این مناطق پرهیز کنند.
وی بیان کرد: در نیشابور، اطراف بینالود و ارتفاعات هزار مسجد ممکن است این مشکلات بیشتر وجود داشته باشند، هرچند براساس آنچه اعلام شده در تمامی استان خراسان رضوی سامانه بارشی فعالیت خواهد داشت ولی آنچه پیشبینیها نشان میدهد در مناطق جنوبی، شرقی و شمال شرق استان فعالیت سامانه بارشی بیشتر خواهد بود.
مدیرکل دفتر مدیریت بحران استانداری خراسان رضوی اظهار کرد: با توجه به شدت بیشتر سامانه نسبت به قبل اخطاریههای لازم صادر و سطح هشدار بالاتر برده شده است.
شایان فر گفت: از آب منطقهای، منابع طبیعی و فرمانداریهای تمام شهرستانها خواسته شده در مناطقی که سیل بند و بند خاکی دارند در بالادست مراقبت لازم را داشته و اگر در جایی احتمال خطر وجود داشت سریعأ اقدامات لازم را انجام دهند.
وی ادامه داد: در مجموع میزان خسارتهای وارد شده در ابتدای فروردینماه بهدلیل وقوع سیل در بخشهای مختلف استان، 205 میلیارد تومان بوده که بیشتر مربوط به بخش کشاورزی و سپس تاسیسات زیربنایی به خصوص در بخش راه بوده است.
مدیرکل دفتر مدیریت بحران استانداری خراسان رضوی همچنین گفت: در سیل اخیر یک نفر براثر هجوم غیر مستقیم سیلاب در کنار کشف رود جان خود را از دست داده است.
وی همچنین اظهار کرد: در واحدهای روستایی شهرهای استان خراسان رضوی در مجموع به 977 واحد خسارت وارد شده که 574 واحد مشمول بازسازی و 393 واحد مشمول تعمیرات هستند همچنین در واحدهای شهری به 94 واحد خسارت وارد گردید که 48 واحد مشمول بازسازی و 46 واحد دیگر مشمول تعمیرات هستند.
شایانفر در ادامه از شهروندان خواست؛ خبرها را فقط از طریق رسانههای رسمی دنبال کنند و توجهی به شایعات نداشته باشند در این شرایط مدیریت افکار عمومی و عدم توجه به شایعات بسیار مهم است.
وی بیان کرد: بدون شک اخبار و اطلاعات لازم از طریق رادیو، صدا وسیما و رسانههای رسمی صادر خواهد شد.
بیشترین حجم بارش در قسمتهای شرق و جنوب استان
در همین خصوص رئیس اداره پیشبینی هواشناسی خراسان رضوی گفت: تمام شهرستانهای استان خراسان رضوی درگیر بارش هستند.
یحیی قائنی پور افزود: انتظار داریم امشب بیشترین حجم بارش در قسمتهای جنوبی استان باشد و از فردا بعداز ظهر به بعد در کل استان بارشها افزایش خواهد یافت.
وی عنوان کرد: در نوار شرقی و نیمه جنوبی نیز بارشها بین 30 تا 50 میلیمتر خواهد بود.
رئیس اداره پیش بینی هواشناسی خراسان رضوی گفت: برای تمام شهرهای استان خراسان رضوی اخطاریههای لازم صادر و خواسته شده تمامی شهرهای استان در آماده باش باشند.
وی افزود: بیشتر بارشها در شرق و جنوب استان خراسان رضوی خواهد بود.
بارشها در منطقه کاشمر سیلآساست
محمدعلی نبیپور امروز در جلسه شورای مدیریت بحران عنوان کرد: براساس برآوردهای صورت گرفته براثر سیلاب ابتدای فروردینماه حدود 150 میلیارد ریال خسارت به شهرستان وارد شده است.
فرماندار کاشمر ادامه داد: متاسفانه چون نظارتهای دستگاههای اجرایی در کاشمر کم بوده شاهد تجاوزهایی به حریم رودخانه هستیم.
وی افزود: شاید متجاوز مقصر اصلی باشد اما مسئولان هم چون وظایف و نظارتهای خود را به خوبی انجام ندادهاند، مقصر هستند.
وی گفت: تمام خسارتهایی که در شهرستان داشتهایم به دلیل ورود افراد به حریم رودخانهها بوده است.
فرماندار کاشمر با تقدیر از دادستان کاشمر و طرح موضوع رفع مسیرهای مسدود شده در بستر مسیلها در شورای تامین و تاکید بر بازگشایی آنها، عنوان کرد: تمام تجاوزهاتی که به حریم مسیلها صورت گرفته بازگشایی خواهد شد و هرچه خسارت و هزینه داشته باشد برعهده کسی است که تخلفات را انجام داده است.
وی بیان کرد: در مسیل غربی شهر که سپاه، اوقاف و جهاد دانشگاهی تجاوزهایی داشتهاند با هماهنگی صورت گرفته مسیل رودخانه بازگشایی میشود.
نبیپور در ادامه افزود: بند خشرود یکی از نقاط ضعف بوده که باید جدی گرفته شود از سویی باید به مردم این منطقه اطلاع رسانی شود و حتی در صورت نیاز جابهجا شوند و به محلهای پیشبینی شده برای اسکان انتقال داده شوند.
در ادامه معاون برنامهریزی و امور عمرانی کاشمر گفت: براساس اعلام هواشناسی در بارشهای اول فروردینماه طی 48 ساعت 45 میلیمتر بارندگی داشتهایم.
مهدی نایهدر افزود: براساس اعلام مجدد هواشناسی و اخطاریههای صادر شده از عصر امروز 24 فروردینماه سامانه بارشی دیگری وارد منطقه میشود و مجدد بارشهای سیلآسایی را خواهیم داشت.
وی در همین خصوص به مردم توصیه کرد در مواقع سیلاب به کنار مسیلها نروند و به اخطارهای مجموعه مدیریت بحران توجه کنند.
پیشبینی 35 تا 50 میلیمتر بارش
در ادامه رئیس اداره هواشناسی کاشمر گفت: با توجه به مدلها و نقشههای پیشبینی شده از عصر امروز شنبه با ورود سامانه بارشی ناپایداری را داریم که تقویت آن و هسته اصلی بارش از بعدازظهر یکشنبه آغاز و تا دوشنبه و احتمالا سهشنبه ادامه خواهد داشت.
علی اصغرزاده بیان کرد: پیشبینی میشود 35 تا 50 میلیمتر بارش داشته باشیم که در منطقه کوهسرخ به دلیل کوهستانی بودن حجم بارشها نیز بیشتر خواهد بود.
رئیس اداره هواشناسی کاشمر ادامه داد: از ابتدای سال زراعی 226.3 میلیمتر حجم بارش تجمعی بوده که به ثبت رسیده و اکنون ایستگاه کاشمر در بین 20 ایستگاه استان رتبه بیستم بارش را به خود اختصاص داده است.
وی در همین خصوص عنوان کرد: در مقایسه با سال زراعی گذشته 166.7 میلیمتر معادل 280 درصد افزایش بارش نسبت به مدت مشابه در سال قبل داشتهایم.
اصغرزاده افزود: از ابتدای فروردینماه امسال 58 میلیمتر ثبت بارندگی در ایستگاه کاشمر داشتهایم که سال قبل نسبت به همین مدت 36 میلیمتر بوده است.
وی اظهار کرد: در حال حاضر ایستگاه کوهسرخ نیز با 309.3 میلیمتر رتبه دوم حجم بارش تجمعی در استان بعد از قوچان را به خود اختصاص داده است.
رئیس اداره هواشناسی کاشمر در خصوص میانگین وضعیت بارش نسبت به تراز بارش استان گفت: در حال حاضر متوسط بارش استان 229 میلیمتر گزارش شده که براین اساس بارش ایستگاه کوهسرخ 80 میلیمتر از تراز میانگین استان بیشتر است.
نگران بند خشرود هستیم
در ادامه بخشدار کوهسرخ گفت: با توجه به لولهای که در زیر بند خشرود و مسیر خروجی آب بوده و اکنون مسدود شده و خروجی ندارد نگران این بند هستیم.
مجید کاریزنوئی بیان کرد: تا 10 برابر مقداری که اکنون از این لوله خارج میشود باید خروجی آب داشته باشیم.
وی افزود: در حال حاضر برای تخلیه آب نیم متر ارتفاع بند خشرود را پائینتر آوردهایم تا آب به پشت بند دوم بیاید البته هنوز این بند هم سه چهارم دیگر جای دارد تا سرریز شود.
بخشدار کوهسرخ اظهار کرد: پس از بند دوم آب وارد باغهایی می شود که در ضلع جنوب و غرب ریوش قرار دارند و در مسیل احداث شدهاند.
وی ادامه داد: بافت اطراف منطقهای که رودخانه خشرود و نابای با هم تلاقی پیدا میکنند و برخوردی خواهند داشت، بافت سنتی ریوش است.
کاریزنوئی همچنین بیان کرد: در کنار و روبهروی رودخانه و تلاقی دو بند چند منزل مسکونی وجود دارد که احتمال ریزش و تخریب آنها به جد وجود دارد.
وی اظهار کرد: با توجه به این که آب در داخل لایهها نفوذ کرده هر لحظه امکان ریزش گردنه چلپو وجود دارد.
50 واحد مسکونی در حریم رودخانه
در ادامه شهردار ریوش گفت: شرایط توپوگرافی ریوش به نحوی است که شیب شهر به سمت دو رودخانه کال علیآباد و رودخانه نابای است.
رضا کاردانی افزود: چهار کیلومتر از رودخانه نابای از مسیر روستای کوشه نما میآید و در داخل حریم شهر قرار دارد و همچنین یک کیلومتر در داخل محدوده شهر است.
شهردار ریوش افزود: در یک کیلومتری که در داخل محدوده شهر قرار دارد 50 واحد مسکونی از قدیم در حریم رودخانه ساخته شدهاند. برای این 50 واحد باید تمهیدات لازم اندیشیده شود تا در مواجهه با سیلاب دچار مشکل نشوند.
منبع: ایسنا
10