درمان پیوره دندان با کمک سلولهای بنیادی
پژوهشگران آمریکایی در بررسی جدیدی دریافتند که شاید بتوان با ترغیب سلولهای بنیادی به رشد دوباره، پیوره دندان را درمان کرد.
"پیوره" (pyorrhea)، یک بیماری عفونتی است که اگر مورد بررسی قرار نگیرد، میتواند به از دست دادن دندان منجر شود. این بیماری میتواند خطر ابتلا به دیابت و بیماریهای قلبی- عروقی را نیز افزایش دهد.
پژوهشگران "موسسه فرسیث" (The Forsyth Institute) آمریکا، مولکول خاصی را کشف کردهاند که ممکن است بتواند سلولهای بنیادی را برای رشد دوباره و از بین بردن التهاب ناشی از پیوره دندان تحریک کند. شاید یافتههای این پژوهش بتوانند به ارائه درمانهای جدیدی برای بیماریهای ناشی از التهاب در بدن کمک کنند.
دکتر "آلپدوگان کانتارسی" (Alpdogan Kantarci)، سرپرست این پژوهش و گروهش، سلولهای بنیادی را که از دندانها به دست آورده بودند، در پتریدیش مورد بررسی قرار دادند. سپس، محیط التهالی پیوره را در پتریدیش ایجاد کردند.
پژوهشگران پس از این مرحله، دو مولکول مصنوعی موسوم به "Maresin-1" و "Resolvin-E1" را به محتویات پتریدیش افزودند و دریافتند که این مولکولها حتی در محیط التهابی نیز میتوانند سلولهای بنیادی را به رشد دوباره ترغیب کنند.
کانتارسی گفت: هر دو مولکول توانستند فنوتیپ سلولی متعلق به سلولهای بنیادی انسان را دوباره برنامهریزی کنند و نشان دهند که ارتقای ظرفیت سلولهای بنیادی برای رشد دوباره، حتی در واکنش به التهاب نیز امکانپذیر است.
یافتههای این پژوهش، بسیار مهم هستند زیرا به پژوهشگران امکان میدهند تا مسیرهای پروتئینی خاصی را که در التهاب نقش دارند، شناسایی کنند. مسیرهای پروتئینی، در بروز بسیاری از بیماریها از جمله پیوره، دیابت، بیماری قلبی، فراموشی و اضافهوزن نقش دارند.
کانتارسی افزود: اکنون ما میدانیم که این مولکولها میتوانند سلولهای بنیادی بافتهای گوناگون را ترغیب کنند تا به برطرف کردن التهاب بپردازند. شاید روزی بتوان از این مکانیسم، برای ساخت اندامهای پیچیده نیز استفاده کرد.
این پژوهش، در مجله "Frontiers in Immunology" به چاپ رسید.
منبع: ایسنا
66