پروتئین خوشهای؛ کلید ساخت واکسن برای انواع جدید کرونا ویروس
یک پژوهشگر آمریکایی باور دارد که کلید ساخت واکسن برای انواع جدید کووید-۱۹، در پروتئین خوشهای کرونا ویروس نهفته است.
به نقل از ساینسدیلی، انواع جدید کروناویروس، به ضرورت ارائه گزینههای بیشتر واکسن در سالهای آینده منجر میشوند. یک پژوهشگر حوزه علوم پزشکی در "دانشگاه ایالتی آیووا"(Iowa State University) باور دارد که کلید این پیشرفت در نحوه اتصال ویروس به سلولهای انسان است.
"مایکل چو"(Michael Cho)، استاد علوم پزشکی دانشگاه ایالتی آیووا، به بررسی چگونگی ابداع واکسنهای کووید-۱۹ پرداخته است که دامنه اتصال گیرندههای کروناویروس یا بخشی از ویروس را که به گیرنده سلولی میزبان موسوم به "ACE2" متصل میشود، هدف قرار میدهد. این فرآیند اتصال، به ویروس امکان میدهد تا به سلولهای میزبان دست یابد و به عفونت منجر شود.
پادتنهای تولیدشده توسط واکسنهای آزمایشی، به دامنه اتصال ویروس یا "RBD" آن حمله میکنند. RBD، بخشی از پروتئین خوشهای ویروس است که به سلولهای میزبان متصل میشود تا عفونت را آغاز کند. چو، پروتئین خوشهای را به یک کلید تشبیه میکند. RBD نیز بخشی از این کلید است که وارد قفل میشود.
چو گفت: پروتئین خوشهای، کلیدی است که قفل را باز میکند و RBD، بخشی از کلید است که شیارهای و برآمدگیهایی دارد. اگر پادتنها به RBD حمله کنند، کلید دیگر کار نمیکند و در قفل میماند؛ بدین ترتیب از ابتلا به این بیماری پیشگیری میشود. ما نیاز نداریم پادتنهایی علیه کل پروتئین خوشهای بسازیم که ساخت آنها دشوارتر است. ما میتوانیم بر بخشی از RBD تمرکز کنیم.
این روش، با روش سه واکسنی که در حال حاضر در آمریکا برای مقابله با کووید-۱۹ در دسترس هستند، تفاوت دارد. واکسنهای آرانای پیامرسان که شرکتهای "فایزر"(Pfizer) و "مدرنا"(Moderna) آنها را تولید میکنند، مجموعهای از دستورالعملها را ارائه میدهند که به سیستم ایمنی میآموزند چگونه در مورد پروتئین خوشهای عمل کند تا به ایجاد واکنش ایمنی منجر شود. واکسن "جانسون و جانسون"(Johnson & Johnson)، به عنوان یک واکسن ناقل ویروس شناخته میشود که نسخه اصلاح شدهای از یک ویروس متفاوت را به کار میگیرد.
چو و همکارانش، آزمایشهای متمرکز بر RBD را روی موشها انجام دادند و توانستند طی سه تزریق، واکنش پادتن را در آنها ایجاد کنند. این پژوهش نشان داد که یک یا دو تزریق کافی است.
چو و همکارانش قصد دارند این روش را در آزمایشهای انسانی نیز مورد بررسی قرار دهند.
این پژوهش، در مجله "Frontiers in Immunology" به چاپ رسید.
منبع: ایسنا
46