تاثیر بحران کرونا بر سلامت روان زنان
یک روانشناس اظهار کرد: زنان خطر را جدی تر تلقی میکنند، شبکه روابط اجتماعی فعالی دارند و خبر را از کانالهای غیر رسمی همانند ارتباطات دوستانه دریافت می کنند و این امرمنجربه افزایش آسیبهای روحی و روانی برای آنها میشود.
گوهر یسنا انزانی با اشاره به هفته ملی سلامت زنان و با بیان اینکه آسیب پذیری آقایان در شرایط بحران کمتر از خانمها است، اظهار کرد: خانمها در شرایط بحران کووید۱۹ دچار اختلال فشار روانی پس از سانحه، اضطراب، افسردگی، خشم، ترس، وسواس عملی و فکری بیشتری میشوند.
این روانشناس ادامه داد: همچنین ارتباط بین فردی آنها با همسر و فرزندانشان مختل میشود و فشارهای کاری و جسمانی، غم و اندوه و... برای آنها شدت میگیرد، خواب آنها بهم میریزد، تحریک پذیرتر میشوند و به طور کلی خانمها در بحران کووید ۱۹ شرایط پر تنش تری را نسبت به آقایان تجربه میکنند.
وی معتقد است که در بحران کووید ۱۹، زنان دچار تعارض نقش بسیاری شدهاند چراکه اغلب مسئولیت مدیریت داخلی کانون خانواده بر عهده زنان است، همچنین شرایط خانه داری با توجه به حضور مداوم بچهها در خانه و به موازات آن حضور در محل کار و انجام فعالیتهای کاری بانوان، برای بانوان شاغل بسیار سخت تر از قبل شده است. از طرفی اخبار نگران کننده کرونا منجر به افزایش استرس زنان میشود و آنها کماکان باید به وظایف همسری خود نیز ادامه دهند، مجموع این شرایط تنش مضاعفی را به زنان وارد میکند که در این مسیر همراهی و انتقال آرامش همسران به زنان میتواند بسیار موثر باشد
انزانی ادامه داد: با توجه به حضور مداوم بچهها در خانه، کاهش ارتباطات اجتماعی آنها، استفاده بیش از اندازه از وسایل ارتباط جمعی و شبکه های اجتماعی و... بسیاری از وظایفی که در گذشته بر عهده معلمان بود امروزه بر عهده مادران قرار گرفته است و همین امر منجر به خستگی مفرط و استرس بیشتر مادران شده است.
این روانشناس به اختلالاتی همچون اختلال در تغذیه کودکان، اختلال در خواب کودکان در دوران شیوع کوید ۱۹ اشاره کرد و افزود: مادران در این ایام تنش بالایی را تجربه میکنند اما باید بدانند آنها همواره اولین الگوی کودکان خود هستند و باید بتوانند استرس خود و فرزندان خود را کنترل کنند.
به گفته وی، در دوران کووید۱۹ آسیب پذیری بانوان به دلایل مختلفی همچون نقشهای اجتماعی متعدد آنها به عنوان مراقب فرزندان و اعضا خانواده بیشتر است. همچنین زنان شاغل استرس و آسیب بیشتری را تجربه میکنند و باید بدانند مهم ترین گام در این راه شناخت نیازها، توانمندی ها، محدودیتها است تا بتوانند به درستی برای مدیریت بحران در مکانیسم خانواده تصمیم گیری کنند.
انزانی با بیان اینکه مطابق پژوهشها به هر میزان که آگاهی زنان و رضایتمندی آنها از زندگی و ارتباط با همسر بیشتر باشد، استرس کمتر و سلامت روان بیشتری را تجربه میکنند، ادامه داد: بحران کرونا امنیت خانواده ها را تحت الشعاع قرار داده است چراکه بسیاری از بانوان برای تامین هزینهها مجبورند درحالی که با دورکاری آنها موافقت نشده است به سر کار بروند و در این میان مدیریت خانه و مدیریت فرزندان با توجه به حضور دایم انها در خانه کار سختی است.
وی در ادامه به ارائه راهکارهایی برای مدیرت بهتر خانه به زنان پرداخت و گفت: زنان میتوانند در مدیریت خانه و نگهداری از فرزندان از خانواده و مادران خود کمک بگیرند، از طریق تماس تصویری با اعضا خانواده ارتباط داشته باشند، دریافت اخبار منفی را کاهش دهند، مطالعه داشته باشند و برنامه ریزی داشته باشند به حل مسئله بپردازند.
این روانشناس افزود: همچنین می توانند در انجام کارهای خانه از فرزندان کمک بگیرند، تکنیکهای کاهش استرس را بیاموزند و اگر نیاز به مشاوره دارند از مشاوران آنلاین برای مدیریت این شرایط تنشزا استفاده کنند.همچنین زنان میتوانند در طی روز نرمشهای ساده در خانه را انجام دهند، در کنار خانواده به حل مسئله و برنامه ریزی بپردازند و اثر همکاری همسران را دست کم نگیرند.
وی در انتها به اثرات دعا و نیایش در ارتقای سلامت روان تاکید کرد و گفت: به هر میزان که افراد زمانی را برای دعا کردن و مناجات قرار دهند به همان میزان میتوانند در کنترل استرسها و تنشهای خود نیز موفق باشند، بنابراین در این دوران باید بیشتر به دعا و نیایش پرداخت.
منبع: ایسنا
70