چگونه با کسی که مدام قهر میکند، رفتار کنیم؟
روانشناس بالینی درباره رفتار با افرادی که مدام قهر میکنند و سعی بر مقبولیت همیشگی از سوی اطرافیان دارند، توصیههایی داشت.
فرزانه احمدی روانشناس بالینی؛ اظهار کرد: کسی که قهر میکند، سعی دارد مسئولیت نبود بلوغ احساسی خود را گردنتان بیندازد و اگر در برابر صحبتهایش نگران و بیحوصله شوید و واکنشی که آنها میخواهند از خود نشان دهید، باعث خواهید شد به هدفشان برسند و حس قدرت کنند، در این مواقع با نادیده گرفتن رفتارشان، به آنها اجازه دهید احساسشان را مدتی این گونه بروز دهند و هرگز تسلیم خواستههایشان نشوید، خودشان به مرور خسته شده و دست از قهر برمیدارند.
این روانشناس بالینی ادامه داد: اگر با فردی که قهر میکند، طوری رفتار کنید که گویی او به لوس شدن نیاز دارد و باید ناراحتیهایش را این گونه تسکین دهید، در انتها متضرر میشوید و تحت کنترل او قرار میگیرید لذا هرگز به کسی اجازه قهرکردن ندهید و به او نشان دهید نمیتواند با رفتارهای کودکانه به اهدافش برسد.
احمدی بیان کرد: معمولا وقتی رفتارشان را نادیده بگیرید، به این منظور بوده که هیچ اتفاقی نیفتاده است، با آرامش به کارهای روزمره تان برسید و او را جدی نگیرید، در نهایت او دست از این اعمال برداشته و برای رسیدن به خواستههایش، رفتار مناسبتری اتخاذ میکند.
وی افزود: به جای عذرخواهی از کسی که مدام قهر میکند، به او بفهمانید که باید مسئولیت احساسات خود را به عهده بگیرد همچنین باید به حضورتان احترام بگذارد؛ وقتی او متوجه شود روشهای کنترل کنندهاش موثر نیست، احتمالا دست از این نوع برخوردها و رفتارهای تحقیرکنندهاش برمیدارد و به گونهای دیگر رفتار میکند.
این روانشناس بالینی گفت: گاهی اوقات رها کردن کسی که مدام قهر میکند بهترین راه حل برای آرامش است؛ در دوستی یا ادامه زندگی در کنار چنین فردی تجدید نظر کنید.
آیا شما هم اهل قهر کردن هستید ؟
احمدی گفت: قهر کردن و رفتار دمدمی مزاج و کج خلق داشتن، در کودکان خوشایند به نظر نمیرسد، چه رسد به این که بزرگسالی چنین رفتاری داشته باشد؛ این نوع رفتارها معمولا از اشخاصی که رفتار تهاجمی منفعل دارند سر میزند، اگر مدام قهر میکنید، میتوانید با چند روش از شر کج خلقی رها شوید.
بپذیرید که رفتارتان نامناسب است
وی ادامه داد: اولین چیزی که باید بپذیرید این است که رفتارتان نامناسب است، مثلا هنگام برخورد با هر موضوع ناراحت کنندهای سکوت کنید و حرکتی عجولانه از خود نشان ندهید که بعدها باعث پشیمانیتان شود؛ مثلا هر وقت از چیزی دلخور و عصبانی میشود و با دیگران با جملات یک کلمهای صحبت میکنید.
دلیل واقعی قهرتان را بیابید
این رواشناس بالینی افزود: هر زمان احساس کردید میخواهید قهر کنید به دنبال دلیل واقعی آن باشید؛ گاهی قهر میتواند نشانه جلب توجه دیگران باشد، ممکن است با این کار بخواهید دیگران را وادار کنید که به شما توجه کند یا در قبالتان احساس مسئولیت بیشتری داشته باشند.
در این مواقع بهتر است ناامید نشده و با صراحت با فردی که از او ناراحت هستید، گفتوگو کنید، برخی بدون اینکه متوجه باشند رفتارهای غیرمسئولانه نشان میدهند و معمولا گفتوگو، رفتارشان را تصحیح میکند.
سعی نکنید دیگران را کنترل کنید
احمدی بیان کرد: اگر فکر میکنید با کنترل دیگران زندگی خوبی خواهید داشت، سخت در اشتباه هستید؛ ممکن است بتوانید فردی را وادار کنید هرکاری که شما دوست دارید انجام دهد اما همیشه نمیتوانید احترام واقعی او را داشته باشید؛ همچنین روابط بینتان پر از گرمی و صمیمیت باشد. باور کنید از لذت واقعی زندگی بهرهای نخواهید برد پس به جای کنترل دیگران، افکار سلطه جویانه خود را تغییر دهید.
بر احساساتتان تسلط داشته باشید
وی یادآوری کرد: گاهی هنگام برخورد با موضوعات ناراحت کننده نمیدانید چه واکنشی داشته باشید یا چنان دلخور میشوید که ناخودآگاه سکوت کرده و میخواهید از همه دور شوید؛ اگر چنین است باید گفت شما مهارتهای لازم در کنترل احساسات همچنین حل مشکل را ندارید و باید با کمک مشاور و تمرین به این مهارتها مجهز شوید.
منبع: باشگاه خبرنگاران جوان
1261