خلاصه ۱۲ پژوهش علمی معتبر

چه چیزهایی "هوش" فرزندان‌مان را کم یا زیاد می‌کنند؟

محققان طی یک مطالعه ۴۰ ساله، ۵۰۰۰ کودک نابغه را مورد بررسی قرار دادند. بهره هوشی این کودکان در هر دهه از زندگی آنها به طور منظم تجزیه و تحلیل می‌شد که نتایج آن نیز توسط وب سایت رسمی دانشگاه وندربیلت آمریکا منتشر شده است.

چه چیزهایی "هوش" فرزندان‌مان را کم یا زیاد می‌کنند؟

دانشمندان در خلال این پژوهش طولانی مدت دریافتند که "هوش" نقشی اساسی در موفقیت‌های آینده زندگی کودک خواهد داشت.

مطالعه مذکور که تحت عنوان پژوهش Mathematically Precocious Youth شناخته می‌شود، در سال 1971 به وسیله‌ دانشگاه جانز هاپکینز وارد فاز عملیاتی شد اما امروزه می‌دانیم که دانشگاه وندربیلت نیز در کمک به توسعه آن نقش مهمی داشته است.

یافته‌های مطالعه نام برده در تضاد با دو نظریه دیگر از نشریه علمی معتبر نیچر هستند. یکی از آنها عملکرد ایده آل را نتیجه تلاش مستمر می‌داند و دیگری معتقد است که با تمرکز و اراده کافی می‌توان به هر هدفی هرچند هم که دشوار باشد دست یافت.

این در حالی است که بر اساس مطالعه مورد بحث، هوش شناختی ذاتی و زود هنگام تاثیر بسیار محسوس‌تری بر موفقیت در مقایسه با تلاش و یا فاکتورهای خارجی مانند وضعیت اقتصادی- اجتماعی دارد. اما به هر روی، نمی‌توان تاثیر هوش را بر سرنوشت انسان ها نادیده انگاشت.

در این درس، چکیدهای از تحقیقات مربوط به هوش را می آوریم و امیدواریم بتوانید با استفاده از آنها در تربیت فرزندان خود موفق تر باشید:

1. تماشای تلویزیون را محدود کنید

59 درصد از کودکان خردسال کمتر از 2 سال، دو ساعت از زمان روزانه خود را صرف تماشای برنامه‌های تلویزیونی می‌کنند. این روند صعودی باعث شده که آکادمی پزشکی اطفال آمریکا به والدین در خصوص ایجاد یک سری محدودیت‌های ویژه هشدار دهد.

Roberta Golinkoff متخصص زبان شناسی اطفال و نویسنده کتاباَینشتَین هیچگاه از فلش کارتها استفاده نمی‌کرد، در این باره می‌گوید: تلویزیون ضمن آسیب رساندن به مهارت‌های شناختی، زمان ضروری برای توسعه سلول‌های مغزی از طریق گفت‌و‌گوی رو در رو با انسان‌های واقعی را هدر می‌دهد.

وی ادامه می‌دهد: زبان برای یادگیری کودکان امری بسیار مهم به شمار می‌رود و در این زمینه تلویزیون نمی‌تواند به هیچ عنوان در نقش یک معلم حقیقی وارد عمل شود. از آن جایی که برنامه‌های تلویزیونی قادر به گفت‌وگو با کودکان نیستند، حضور یک هم صحبت خردمند به خصوص والدین حین تماشای تلویزیون می تواند قابلیت های شناختی و به ویژه هوش آنها را تا اندازه قابل توجهی توسعه دهد.

2. کودکان شش ساله‌ای که در دوران خردسالی از شیر مادر تغذیه کرده بود، در تست IQ ، 5 امتیاز نتیجه بهتری در مقایسه با کودکان گروه مقابل به دست آوردند

این آمار بر اساس مطالعه‌ای که روی دو گروه از مادران بلاروسی و فرزندان آنها انجام گرفته، گزارش شده است. یک گروه متشکل از مادرانی بود که کودکانشان را با استفاده از شیر خود تغذیه می کردند و مدت زمان طولانی تری نیز این روند را دنبال کرده بودند. این در حالی است که مدت زمان شیردهی و همچنین حساسیت مادر نسبت به تغذیه کودک از شیر خود در گروه مقابل بسیار کمتر بود.
بررسی ها نشان دادند که کودکان گروه نخست در تست های نوشتاری، ریاضیاتی و روخوانی موفق تر بوده اند.

Ricki Lewis نسل شناس و نویسنده کتاب The Forever Fix: Gene Therapy and the Boy Who Saved It در این خصوص می گوید: اولین هدیه ای که یک خانم برای پرورش کودکی باهوش می تواند به وی اعطا کند، تغذیه وی از طریق شیر مادر است. بر اساس مطالعات گسترده در این زمینه می توان با قطعیت گفت که شیر مادر برای تکامل بهتر سلول های مغزی کودک ضروری خواهد بود. در نهایت تکامل بهتر این سلول ها می تواند هوش بالاتر وی را تضمین کند.

3. کودکانی که پیانو و یا سازهای زهی می‌نوازند، به اندازه 15 درصد امتیاز بالاتری در تست‌های مرتبط با مهارت‌های کلامی کسب می‌کنند

پژوهشی که آمار فوق را تایید می کند، با کمک دانش آموزان مدارس عمومی و همچنین مدارس موسیقی بوستون (میانگین سنی 10 سال) صورت گرفته و نتایج آن در مجله علمی پلاس وان به چاپ رسیده است. در مورد کودکانی که در مدارس موسیقی تحصیل کرده بودند، دوره آموزش موسیقی حداقل سه سال گزارش شده است.

البته مطالعات متعدد دیگری نیز وجود دارند که ارتباط میان مهارت های موسیقی، مهارت های زبانی و همینطور IQ را نشان داده اند. اما همچنان هم یک پرسش اساسی بدون پاسخ مانده است: آیا کودکان باهوش در موسیقی خبره هستند و یا موسیقی منتج به توسعه هوش در کودکان می شود؟ Lewis می گوید: به این ایده که ژن ها کنترل کننده سرنوشت ما هستند، به اصطلاح "جبرگرایی ژنتیکی" گفته می شود که البته منتقدان بیشماری نیز دارد.

4. کودکانی که می‌توانند امیال و خواسته‌هایشان را 15 دقیقه بیشتر در مقایسه با همتایان کم‌تحمل خود به تاخیر اندازند، در آزمون اس ای تی مد نظر امتیاز بالاتری کسب می‌کنند

در مطالعه‌ای معروف به گروهی از کودکان گفته شد که در صورت صبر و تحمل به مدت 15 دقیقه، می‌توانند به جای یک شیرینی دو عد شیرینی میل کنند. آنهایی که بدون خوردن شیرینی اول از پس این زمان 15 دقیقه ای بر آمدند، به اندازه 210 امتیاز در آزمون اس ای تی موفق تر عمل کرده بودند (اس ای تی یکی از دو امتحان استاندارد برای ورود به دانشگاه در آمریکا است. البته در این مورد مقصود از آزمون مذکور، تست استاندارد طراحی شده توسط محققان برای بررسی ارتباط آستانه تحمل در به تاخیر انداختن علایق شخصی با بهره هوشی فرد خواهد بود). گفتنی است که کودکان گروه مقابل تنها پس از گذشت یک دقیقه تاب نیاورده و شیرینی نخست را خوردند.

کنترل انگیزه های ناگهانی، عاملی حیاتی در توسعه مهارت های اجرایی است. امروزه دانشمندان به این نتیجه رسیده اند که عملکرد اجرایی در ارتباط مستقیم با موضوع هوش قرار دارد و تنها نمی توان به اعداد به دست آمده از تست IQ بسنده کرد. در واقع این قابلیت اداره همزمان چندین کار، حفظ موارد مختلف در حافظه عملیاتی و مدیریت اصولی انگیزه های ناگهانی است که یک فرد را در دسته "باهوش و نابغه" جای می دهد. لازم به ذکر است که اطلاعات فوق از کتاب پرفروش روزنامه نیویورک تایمز به نام قوانین مغزی برای کودک استخراج شده اند.

5. کودکانی که در منزل آنها حداقل 500 جلد کتاب مختلف وجود داشته است، با احتمال بالاتر 36 درصدی موفق به تکمیل دوران دبیرستان شده و 19 درصد نیز بیشتر از کودکان خانواده‌های کم‌مطالعه و یا بی‌مطالعه وارد دانشگاه‌های معتبر شده‌اند

این مطالعه در سال 2007 تکمیل شد و در سال 2010 نیز در ساینس دیرکت (یکی از بزرگترین کتابخانه های دیجیتال آنلاین در حوزه های علمی) به چاپ رسید. همانطور که می دانیم در آن زمان هنوز کتب ابزارهای علمی ملموسی به شمار می رفتند و به گستردگی امروزه جای خود را به انواع الکترونیکی و آنلاین نداده بودند. از این رو معیار 500 کتاب، دیگر چندان هم عجیب و غریب به نظر نمی رسد. پژوهش مذکور نشان داد که موفقیت کودکان در مدرسه و فضاهای آموزشی دیگر، فقط و فقط در گرو هوش ذاتی آنها نیست. در واقع کودکان در هر امری از والدین خود الگو برداری می کنند. آنها همان چیزی را یاد می گیرند که والدین آموخته باشند. پدر و مادرهایی که به مطالعه علاقه مند هستند، ناخودآگاه در حال انتقال ارزش یادگیری به فرزندانشان خواهند بود و دور از انتظار نیست که هویت هایی بسیار باهوش تر را پرورش دهند.

اما دانستنی‌های جالب دیگری که در مورد کودکان و بهره هوشی آنها وجود دارد به قرار زیر هستند:

6. بر اساس مطالعه‌ای که توسط انجمن پزشکی آمریکا منتشر شده است، فرزندان زنانی که در دوران بارداری جزو مصرف کنندگان مواد مخدر و به خصوص کوکائین بودند، در مقایسه با کودکان گروه مادران سالم تقریبا 5 برابر بیشتر مبتلا به مشکلات تکاملی شدند. 14 درصد از این کودکان IQ زیر 70 داشتند و 38 درصد آنها نیز دچار تاخیر در روند رشد مغزی شده بودند.

7. پژوهشی دیگر از دانشگاه تمپل فیلادلفیا نشان داده است که کودکان مبتلا به اضافه وزن در مقایسه با کودکانی که وزن متناسب دارند، 11 درصد امتیاز کمتری در تست‌های مطالعه ملی به دست می‌آورند.

آنها نه تنها در محیط مدرسه تذکر بیشتری دریافت می‌کنند، بلکه اغلب نیز با تاخیر زمانی در کلاس‌های خود حاضر می شوند. بدین ترتیب به نظر می رسد که توده بدنی بالاتر، با پیشرفت تحصیلی ضعیف تر و به تبع هوش کمتر در ارتباط باشد.

8. طبق اطلاعات به دست آمده از کتاب قوانین مغزی برای کودک، ورزش های هوازی می توانند عملکردهای اجرایی کودکان را تا 100 درصد تقویت کنند.

9. یکی از مقالات منتشر شده در مجله علمی پلاس‌وان، به بررسی ارتباط سن بارداری والدین با بهره هوشی کودکان پرداخته است. طی این پژوهش مشخص شد که کودکان متولد شده از پدران زیر 30 سال، به اندازه 3 الی 6 امتیاز در تست IQ موفق‌تر عمل کرده‌اند. از این رو دانشمندان معتقد هستند که روند امروزی برای به تاخیر انداختن بارداری به دلایل اجتماعی و یا اقتصادی، می‌تواند مستقیما بر بهره هوشی کودکان اثرات منفی بگذارد.

10. محققان دانشگاه ییل طی مطالعات خود در زمینه بهره هوشی به نتایج جالبی دست یافته اند. شاید عجیب باشد اما آموزش تردستی به کودکان می تواند حجم قشر خاکستری مغز آنها را تا 3 درصد افزایش دهد. این قشر در ارتباط با مهارت های شناختی بسیار مهمی قرار دارد.

11. بر اساس مطالعه‌ای که در مجله فناوری آموزشی اُسترالِزی به چاپ رسیده است، آن دسته از دانش آموزان انگلیسی که بیش از دو ساعت از زمان روزانه خود را صرف بازی های کامپیوتری می کردند، به اندازه 9.4 درصد عملکرد پایین‌تری در امتحانات مدرسه داشتند که این موضوع مستقیما روی IQ آنها نیز اثرگذار بوده است.

12. مطالعه‌ای دیگر که در مجله چشم‌اندازهای بهداشت محیطی منتشر شده، تاثیر مخرب و قابل توجه آفت کش ها را مورد بررسی قرار داده است. طی این پژوهش مشخص شد که مواجهه مادران باردار با آفت‌کش‌ها بهره هوشی کودکان را به ازای هر بار که در معرض این مواد قرار می‌گیرند، 1.4 درصد کاهش می‌دهد.

منبع: سواد زندگی

24

کیف پول من

خرید ارز دیجیتال
به ساده‌ترین روش ممکن!

✅ خرید ساده و راحت
✅ صرافی معتبر کیف پول من
✅ ثبت نام سریع با شماره موبایل
✅ احراز هویت آنی با کد ملی و تاریخ تولد
✅ واریز لحظه‌ای به کیف پول شخصی شما

آیا دلار دیجیتال (تتر) گزینه مناسبی برای سرمایه گذاری است؟

استفاده از ویجت خرید ارز دیجیتال به منزله پذیرفتن قوانین و مقررات صرافی کیف پول من است.

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید