آیا استرس می تواند باعث ایجاد مشکلات در روابط شما شود؟
استرس می تواند بر جنبه های مختلف رابطه تاثیر گذار باشد اگر نتوانید استرس کاری و روزمره را از فضای خانه و رابطه با شریک عاطفیتان دور نگه دارید می تواند باعث ایجاد مشکلاتی در رابطه جنسی و رابطه عاطفی شما شود.
بروز استرس در زندگی غیر قابل اجتناب است. استرس واکنش فردی به تغییراتی است که نیاز به تنظیم یا پاسخ دارند. از آنجا که استرس از نحوه ی پاسخ فرد به وقایع استرس زا ایجاد می شود نه خود واقعه ، بنابراین می تواند قابل کنترل باشد.
استرس می تواند رابطه عاطفی زوجین را مختل کند و به روش های مختلفی باعث ایجاد مشکل در رابطه زناشویی و ازدواج شود.
اغلب افراد توانایی جدا نگه داشتن مشکلات و استرس های کاری را از رابطه عاطفی ندارند و به همین دلیل شرایط زندگیشان پیچیده تر شده و سیستم عصبی شان از کنترل خارج می شود.
صحبت کردن از استرس های کاری یا مشکلاتی که با همکارتان دارید در محیط خانه ، انرژی منفی زیادی را به شریک عاطفی شما وارد کرده و استرس خود را به شریک عاطفی خودتان منتقل میکنید.
در صورتی که میخواهید رابطه ای سالم تر و صمیمی تر را تجربه کنید باید سعی کنید کار را از رابطه عاطفی جدا کرده و گفتگوهایی که با شریک زندگیتان انجام می دهید را بیشتر روی جنبه های مثبت زندگی متمرکز کنید و در مورد موارد استرس زای کاری یا خارج از محیط خانه، در حد مختصر و صرفا به جهت اطلاع رسانی صحبت کنید تا انرژی مثبت بین خودتان را کاهش ندهید.
شایع ترین علل استرس
عامل ایجاد کننده استرس میتواند مثبت یا منفی باشد ، شایع ترین عواملی که باعث ایجاد استرس و تاثیر آن بر روابط زوجین می شود عبارتند از :
- مرگ عزیزان
- اختلافات
- ازدواج
- مشکلات حقوقی
- بیکاری و از دست دادن شغل
- طلاق نزدیکان
- شغل جدید
- بازنشستگی
- مشکلات اقتصادی
- بیماری ها
- بارداری یا تولد فرزند
علایم استرس چیست؟
از آن جا که معمولا افراد از علت اصلی استرس خود بی خبرند ، شناسایی علایم استرس به شما کمک میکند بهتر بتوانید پاسخ های خود در شرایط استرس زا را کنترل کنید و برای کاهش علایم اقدام نمایید.
استرس علاوه بر این که میتواند باعث دور شدن زوجین از نظر عاطفی شود بلکه به عنوان قاتل رابطه جنسی شناخته می شود و عملکرد فردی در رابطه جنسی را تحت تاثیر قرار می دهد و باعث می شود فرد تصور کند دچار مشکل روانی یا مشکلی در اندام تناسلی شده است.
علایم هشدار دهنده استرس می تواند به صورت جسمی ، عاطفی یا رفتاری باشد .
• علایم هشدار دهنده عاطفی استرس عبارتند از :
- عدم توانایی تمرکز
- خشم و نوسانات خلقی مکرر
- نگرانی های بی دلیل و غمگین بودن
• علایم هشدار دهنده فیزیکی استرس عبارتند از :
- خم شدن قامت
- عرق کردن کف دست
- خستگی مزمن
- افزایش یا کاهش وزن ناگهانی
- اختلال جنسی
- درد معده
- افزایش فشار خون
- تغییرات عملکرد روده
• علایم هشدار دهنده رفتاری استرس
- واکنش های اغراق آمیز یا پرخاشگری
- رفتارهای تکانه ای و وسواس
- مصرف الکل یا مواد مخدر
- منزوی شدن و کنار کشیدن از روابط
- تغییر شغل مکرر
- اختلال اشتها
تاثیر استرس ناشی از مشغله زیاد بر رابطه عاطفی
اگر فردی بتواند استرس کاری خود را کنترل کند و مانع از تداخل آن با رابطه عاطفی اش شود ، با قدرت بیشتری میتواند بحران های کاری را مدیریت نماید.
گاهی اوقات مشغله کاری افراد به قدری زیاد می شود که فرصتی برای انجام کارهای دلخواهشان باقی نمی ماند.
در این شرایط استرس مشغله روزانه می تواند تاثیر منفی بر رابطه عاطفی شما بگذارد. نباید اجازه دهید که مشکلات کاری بین شما و شریک عاطفیتان مشکلی ایجاد کند و سعی کنید همیشه برای با هم بودن در طول هفته برنامه ریزی داشته باشید و هر کاری که باعث می شود از کنار هم بودن لذت ببرید را انجام دهید. نباید بگذارید که استرس های کاری و مشغله روزانه شما را از کنار هم بودن محروم کند.
تاثیر استرس بر رابطه جنسی
شرایط استرس زا علاوه بر این که باعث نوسانات خلقی می شود ، توانایی جنسی و میل جنسی در برخی افراد را کاهش میدهد ، در این شرایط اگر فرد مجبور به رابطه زناشویی باشد ، اختلال در ارگاسم و میل و توانایی جنسی را تجربه می کند و به اشتباه تصور می کند توانایی جنسی ندارد.
اگر به جای این که وقتتان را به هم آغوشی در کنار شریک عاطفیتان بگذرانید ترجیح می دهید زودتر به تخت خواب بروید ، به خصوص اگر هر دوی شما احساس ناخوشایندی نسبت به شرایط دارید می توانند نشان دهنده تاثیر استرس بر رابطه جنسی شما باشد.
اگر استرس باعث شده علاقه ای به رابطه جنسی نداشته باشید بهتر است به دنبال راه هایی برای لمس یکدیگر بگردید مثلا هنگامی که روی مبل در حال تماشای تلویزیون هستید یکدیگر را بغل کنید یا ببوسید یا نوازش کنید. حتما روز تعطیل را برای کنار هم بودن و بیرون رفتن برنامه ریزی کنید.
در برخی افراد ، نبود رابطه جنسی باعث ذخیره انرژی زیاد در بدن می شود که آن ها را مستعد عصبانیت ، خشم و سایر احساسات منفی میکند که در این شرایط رابطه زناشویی می تواند به تعدیل هیجانات منفی او موثر باشد.
براساس پژوهش های انجام شده داشتن رابطه جنسی همیشه نمی تواند باعث کاهش فشار عصبی و استرس زوجین شود ، در اغلب مواقع فشارهای عصبی ، استرس و به هم خوردن خلق و خو باعث می شود زوجین شرایط نامطلوبی را در رابطه جنسی تجربه کنند و نتوانند از رابطه لذت ببرند و حتی ممکن است نتوانند موفق عمل کرده و میلشان به رابطه جنسی را از دست بدهند.
ولی با این حال در آغوش کشیدن ، نوازش کردن ، بوسه و درد دل و همراهی کردن در این گونه مواقع به تدریج می تواند سردی ایجاد شده در اثر استرس را کاهش داده و بعد از مدتی زوجین را آماده رابطه جنسی کند.
تاثیر استرس بر کاهش رابطه اجتماعی زوجین با یکدیگر
اگر تبدیل به فرد کم حرفی شده اید که هرگاه همسرتان از اتفاقاتی که بر او گذشته صحبت می کند یا ایده ای را با شما در میان می گذارد ، فقط با کلمات کوتاه مثل " باشه " یا " خوبه " استفاده می کنید و در گفتگو با او همراه نمی شوید نشان دهنده غلبه استرس بر شماست.
کم شدن گفتگو بین زوجین در اثر استرس های فکری و مشغله های کاری میتواند تاثیر مخربی بر رابطه بگذارد.
داشتن یک گفتگوی فعال همراه با تماس چشمی به تقویت ارتباط و صمیمیت بین زوجین کمک میکند. روی حرفهای همسرتان تمرکز کنید ، به او نگاه کنید و نظراتتان را بگویید.
اگر به جای گفتگو با همسر یا شریک عاطفیتان ترجیح میدهید با دیگران وقت بگذرانید یا سرتان به گوشی گرم است ، زنگ خطر بسیار مهمی برای تخریب رابطه شما به صدا درآمده است.
تاثیر استرس بر رابطه و بروز افسردگی
استرس و اضطراب مزمن میتواند باعث ایجاد افسردگی در فرد شود که او را در زمینه عاطفی و جنسی در رابطه دچار مشکل می کند.
برخی از افراد برای احساس غم و اندوه از واژه افسردگی استفاده می کنند ولی افسردگی کاملا با احساس غم متفاوت است و می تواند در ذهن و جسم فرد تاثیرات شدیدتری بگذارد.
افسردگی که به دنبال استرس ایجاد شود می تواند با علایم خفیف یا ناتوان کننده همراه باشد که بخشی از روز یا تمام روز فرد را تحت تاثیر قرار می دهد.
از دست دادن علاقه به فعالیت هایی که قبلا از آن لذت می برده اید و روابط اجتماعی از مهم ترین علایم افسردگی است که میتواند باعث تخریب رابطه شما با شریک عاطفیتان شود.
احساس تحریک پذیری ، پایین آمدن عزت نفس ، از دست دادن میل جنسی ، پرخوری یا کم خوری ، احساس بی ارزش بودن و افکار خودکشی باعث می شود شما دیواری اطراف خود بکشید که نفوذ شریک عاطفیتان به آن کار سختی شود و احساس ناتوانی از نزدیک شدن به شما باعث از هم پاشیدن رابطه شود.
بنابراین قبل از این که استرس به صورت مزمن در زندگی شما جا خوش کند و شما را مبتلا به افسردگی نماید باید فکری برای درمان خود و تغییر شرایط زندگی بنمایید.