با حواس پرتی ناشی از رسانههای اجتماعی چه باید کرد؟
طبق تحقیقات، یک کاربر به طور متوسط تقریباً ۲.۵ ساعت در روز را صرف مشاهده آخرین به روزرسانیها، تصاویر و سایر مطالب دیگر در رسانههای اجتماعی میکند. در این مطلب به بررسی روشهای مناسب برای محدود کردن استفاده از رسانههای اجتماعی میپردازیم.
رسانههای اجتماعی به شکل باورنکردنی خوب و شگفتانگیز هستند. این سیستم عاملها به هر فردی امکان میدهد تا در گوشه و کنار جهان با دوستان، آشنایان و سایر افراد ارتباط برقرار کنند. تنها کافی است یک دکمه را فشار بدهیم و جهان را ببینیم، بدون اینکه حتی از خانه خود خارج شویم. اما رسانههای اجتماعی با وجود تمام این ویژگیها یک جنبه منفی و تاریک دارند: حواس پرتی ناشی شبکههای اجتماعی. بر اساس تحقیقات یک کاربر به طور متوسط تقریباً ۲.۵ ساعت در روز را صرف مشاهده آخرین به روزرسانیها، تصاویر و سایر مطالب دیگر در رسانههای اجتماعی میکند.
حواس پرتی شبکههای اجتماعی میتواند زندگی شخصی شما را مختل کند، بهره وری و بازدهی کار را پایین بیاورد و زمانی را که میتوانید صرف سرگرمیها یا پیشرفت خود کنید، از بین ببرد. با این حال لازم نیست که رسانههای اجتماعی برای همیشه از زندگی روزمرهتان حذف شوند؛ بلکه باید مهار شوند. مانند هر چیز دیگری در زندگی همه چیز باید در اعتدال باشد.
چگونه اعتیاد به شبکههای اجتماعی را رها میکنید؟ این ۱۲ روش را برای مقابله با حواس پرتی ناشی از رسانههای اجتماعی امتحان کنید:
۱. یک هدف تعیین کنید
زمانی که برای دستیابی به هدفی تصمیم گرفتید، آن را در جایی که میتوانید ببینید، یادداشت کنید. اگر مسئله بررسی رسانههای اجتماعی در دفتر کار است، یک یادداشت روی رایانه کار خود بچسبانید. اگر در استفاده قبل از خواب مشکلی دارید، یادداشت را در کنار صندلی راحتی خود قرار بدهید. اطمینان حاصل کنید که در هر کجا مشکلی دارید، این یادداشت قابل مشاهده است.
۲. الگوها را انتخاب کنید
۳. تنظیمات اعلان را تغییر دهید
همچنین میتوانید نحوه نمایش پیغامهای دستگاه خود را در طول روز تغییر بدهید. برای مثال در صورت کار در حالت سکوت روشن شدن صفحه را متوقف کنید و توجهتان را به کار جلب کنید. اگر دستگاه شما روی حالت «مزاحم نشوید» تنظیم باشد، در صورت تمایل آن را فعال کنید.
۴- یک روال صبحگاهی برای خود در نظر بگیرید
سعی کنید تا آنجا که ممکن است صبحها از دستگاههای خود دور شوید. این قانون را فقط برای موارد اضطراری یا قرارهای ملاقات مانند تعیین زمان ویزیت دندانپزشکی صبح نقض کنید. باقیمانده صبح خود را با ورزش، تهیه صبحانه مقوی یا یک فعالیت بدون مشاهده صفحه نمایش سپری کنید که به شما انرژی میبخشد.
برای سهولت کار استفاده از ساعت زنگدار واقعی را به جای آلارم تلفن در نظر بگیرید. وقتی ساعت گجت شما هر روز از خواب بیدارتان میکند، راحتتر میتوانید با استفاده نکردن از برنامههای اضافی که وقت شما را هدر میدهند، نظر خود را به هدف اصلی جلب کنید.
۵. استفاده از اپلیکیشنها را محدود کنید
رویکرد دیگر حذف کامل برنامههای رسانههای اجتماعی از تبلت و گوشی است. هر زمان که میخواهید اپلیکیشنهای شبکههای اجتماعی خود را بررسی کنید، خود را به دردسر راهاندازی و روشن کردن کامپیوتر بیاندازید. این کار در جلوگیری از حواسپرتی ناشی از شبکههای اجتماعی موثر است. اگر آماده این کار نیستید، اپلیکیشنهای خود را در یک پوشه مخفی قرار بدهید و آنها را از چشم و ذهن خود دور نگه دارید. وقتی از تلفن خود برای موارد دیگری استفاده میکنید، جذب شدن در شبکههای اجتماعی دشوارتر خواهد شد.
۶. از مسدود کنندههای اینترنتی (Web Blocker) استفاده کنید
مسدود کنندههای وب از رفتن به سایتهای خاصی که باعث از دست رفتن زمان شما میشوند، جلوگیری میکنند. میتوانید این ویژگی را در ساعات کار فعال کنید تا وقتی ذهنتان مشغول به کار میشود، حواستان به شبکههای اجتماعی پرت نشود. این خط دفاعی نهایی در صورت نیاز موثر است.
۷. مناطق بدون فناوری و تکنولوژی را ایجاد کنید
۸. برنامه پاداش دهی برای مقابله با حواس پرتی
با پایان دادن به هر فعالیتی با چک کردن رسانههای اجتماعی به خود جایزه بدهید. برای مثال پس از جاروبرقی کشیدن اتاقتان میتوانید پنج دقیقه را در شبکههای اجتماعی بگذرانید. تا زمان تکمیل وظیفه به خودتان اجازه ندهید رسانههای اجتماعی را بررسی کنید. در غیر این صورت سیستم پاداشدهی تاثیر مورد نظر را نخواهد داشت.
۹. تایم باکسینگ (Timeboxing) را امتحان کنید
با استفاده از این روش میتوانید بخشهایی از زمان را که میتوانید و نمیخواهید از رسانههای اجتماعی استفاده کنید، محدود نمایید. به کادرهای زمانی خود پایبند باشید و به خود بیاموزید که فقط در صورت درخواست رسانههای اجتماعی را بررسی کنید. در این صورت هر محدودیت دیگر را به یک فعالیت متفاوت برای پیشگیری از حواسپرتی اختصاص خواهید داد.
۱۰. یک سرگرمی انتخاب کنید
۱۱. محدودیت استفاده از رسانه اجتماعی در بازه زمانی طولانی
هفتهای که تمام شد باید چه کار کنید؟ به یاد بیاورید زمانهایی را که مرتب توییتها و پستهای فیسبوک را بررسی نمیکردید، چه احساسی داشتید. اگر نگران هستید که فراموش کنید، یک ماه یا سه ماه محدودیت استفاده از رسانههای اجتماعی در بازه زمانی طولانی را برنامهریزی کنید تا به خودتان یادآوری کرده باشید.
۱۲. کاهش تعداد دفعات پست گذاری در رسانههای اجتماعی
کلام آخر