معجزه کم کردن یک قاشق غذاخوری نمک از غذای روزانه
مطالعه انجام شده روی ۲۱۳ نفر نشان داد که کم کردن روزانه یک قاشق چایخوری نمک از رژیم غذایی افراد میانسال و مسن، اثری مشابه با یک داروی رایج و پرمصرف ضد پرفشاری خون داشته است.
نمک جزئی از رژیم غذایی روزانه افراد است که به طور قابل توجهی در ایجاد فشار خون (BP) مؤثر است. متوسط دریافت نمک روزانه در افراد میانسال تا مسن آمریکایی ۳٫۵ گرم است که از توصیه سازمان بهداشت جهانی، وزارت بهداشت و خدمات انسانی آمریکا و انجمن قلب آمریکا بیشتر است. این در حالی است که طی یک دهه قبل مرگ و میر ناشی از مصرف بیش از حد نمک در رژیم غذایی هم افزایش یافته است.
نتایج یک مطالعه کوهورت مشاهدهای آیندهنگر که در jamanetwork منتشر شده نشان میدهد که کاهش نمک به طور قابل توجهی باعث کاهش فشار خون در اکثر افراد میانسال تا مسن در این مطالعه شد. همچنین کاهش فشار خون از رژیم پرنمک به رژیم کمنمک مستقل از وضعیت فشار خون بالا و استفاده از داروهای ضد فشار خون بود که عموماً در بین زیر گروهها ثابت بود و منجر به عوارض جانبی بیش از حد نشد.
در این مطالعه در مجموع ۲۱۳ فرد ۵۰ تا ۷۵ ساله، از جمله افراد مبتلا به فشار خون نرمال (۲۵%)، فشار خون کنترل شده (۲۰%)، فشار خون بالا کنترل نشده (۳۱%) و پرفشاری خون درمان نشده (۲۵%)، در یک ویزیت پایه در حالی که مصرف معمول خود را مصرف میکردند، شرکت کردند. هر کدام از این افراد رژیم غذایی یک هفتهای پرنمک (تقریباً ۲۲۰۰ میلی گرم سدیم اضافه شده روزانه به رژیم غذایی معمول) و یک هفتهای کمنمک (تقریباً ۵۰۰ میلی گرم در روز در کل) با هدف کاهش فشار خون داشتند.
در مقایسه با رژیم غذایی با نمک بالا، رژیم غذایی کم نمک باعث کاهش فشار متوسط شریانی در ۷۳٫۴ درصد از این افراد شد و نتیجه گیری و ارتباط کاهش مصرف نمک در رژیم غذایی به طور قابل توجهی، فشار خون را در اکثر افراد میانسال تا مسن کاهش داد. رژیم غذایی کم نمک به گونهای طراحی شده بود که به طور متوسط روزانه تقریباً ۵۰۰ میلی گرم نمک، تقریباً ۴۵۰۰ میلی گرم پتاسیم و تقریباً ۱۰۰۰ میلی گرم کلسیم، با نیاز کالری فرد با استفاده از فرمول Mifflin-St Jeor در نظر گرفته شده بود. محتوای پتاسیم و کلسیم در وعدههای غذایی آماده شده هم با توصیههای دستورالعمل رژیم غذایی ایالات متحده هماهنگی داشت.
در طول یک هفته مداخله رژیم غذایی کمنمک، متوسط دریافت نمک تقریباً ۱٫۳ گرم در روز بود که در مقایسه با رژیم غذایی معمول، رژیم کمنمک منجر به کاهش متوسط حدود یک قاشق غذاخوری نمک خوراکی (۲٫۳ گرم) در روز با کاهش متوسط ۶ میلیمتر جیوه در فشار خون سیستولیک شد که میتواند توصیههایی را به بیماران ارائه دهد، از جمله این که کاهش معنادار فشار خون از طریق کاهش مصرف روزانه نمک به اندازه یک قاشق چایخوری در رژیم غذایی میتواند با خیال راحت و سریع تنها در عرض یک هفته به دست آید، درست شبیه اثری که یک داروی رایج ضد فشار خون دارد. این کاهش صرف نظر از وضیعت فرد به ابتلای پرفشاری خون و مصرف داروی ضد پرفشاری خون بوده است.
در این مطالعه در مجموع ۳۵ و ۲۴ عارضه نامطلوب به ترتیب در ۲۱ نفر (۹.۹%) و ۱۷ نفر (۸.۰%) در حین مصرف رژیمهای غذایی با نمک بالا و کم گزارش شد که عموماً خفیف بودند و خود به خود فروکش میکردند. شایعترین علائم هنگام مصرف رژیم غذایی پرنمک سردرد، ناراحتی گوارشی و ادم بود و علائم رژیم کمنمک هم گرفتگی و ضعف ثبت شد. اما کاهش نمک به طور قابل توجهی باعث کاهش فشار خون در مقایسه با رژیم غذایی با نمک بالا پس از یک دوره مطالعه رژیم غذایی یک هفتهای ثبت شد. علاوه بر این، کاهش فشار خون درون فردی و بین گروهی از یک رژیم غذایی پرنمک به رژیم کمنمک مستقل از وضعیت فشار خون بالا و استفاده از داروهای ضد فشار خون بود و به طور کلی در بین زیر گروهها ثابت بود و منجر به عوارض جانبی بیش از حد نشد.