عزت نفس، اعتماد به نفس و راههای تقویت آن
عزت نفس و اعتماد به نفس دو مفهوم بسیار مشابه هستند که میتوان آنها را به کمک راهکارهایی مانند دوستیابی صحیح، مثبت اندیشی، روزش، برنامه غذایی متعادل و ... افزایش داد.
عزت نفس پایین می تواند ریشههای عمیقی بر اساس تجربیات دردناک دوران کودکی داشته باشد که از جمله آنها میتوان به دوری طولانی وقت از پدر و مادر، بی توجهی و یا سوء استفاده های عاطفی، فیزیکی و جنسی اشاره کرد. در سنین بالاتر عزت نفس میتواند به وسیله بیماری، اتفاقات بد در زندگی مانند از دست داد شغل، طلاق، کمبود روابط عاطفی یا روابط عاطفی نامطلوب و عدم توانایی خویشتنداری به خطر بیوفتد. این مشکل خویشتنداری به خصوص در کسانی که قربانی سوء استفاده های عاطفی، فیزیکی و یا جنسی قرار میگیرند و نیز کسانی که قربانی جرایم در زمینههای فرهنگی، نژادپرستی، سکس و گرایشهای جنسی هستند بیشتر دیده میشود.
عزت نفس و اعتماد به نفس پایین چه دلایلی دارد؟
رابطه بین عزت نفس پایین با اختلالات ذهنی بسیار پیچیده است. افرادی که دارای اعتماد به نفس پایین هستند دوست دارند دنیا را یک فضای متخاصم تصور کرده و خودشان را قربانیان این فضا ببینند. نتیجه این موضوع این است که آنها نسبت به دفاع و ابراز کردن خودشان بی میل میشوند و تجربیات و فرصتها را از دست میدهند و احساس میکنند نمیتوانند شرایط را تغییر دهند. همه اینها باعث میشود تا این عزت نفس این افراد کاهش یابد و در منجلاب عجیبی گرفتار شوند.
اگر احساس میکنید عزت نفستان پایین است باید بدانید راهکارهایی وجود دارد که میتوانید به کمک آن عزت نفستان را بهبود بخشید و از آن منجلاب نجات یابید.
راهکارهای افزایش اعتماد به نفس
۱. دو لیست ایجاد کنید که شامل نقاط قوت و دستاوردهایتان است.
با توجه به این که افرادی که دارای عزت نفس پایین هستند چهارچوب منطقی ذهنی ندارند، سعی کنید دوستان و یا اطرافیانی پیدا کنید که حامی شما باشند و به شما در پر کردن این لیست کمک کنند. این لیستها را در جای امن نگه دارید و هر روز صبح بخوانید.
۲. نسبت به خودتان مثبت اندیش باشید
به خودتان یادآوری کنید که با وجود مشکلاتی که دارید یک فرد بی نظیر، خاص و ارزشمند اید و لیاقت داشتن حس خوب نسبت به خودتان را دارا هستید. جدای از اینها شما دارای معجزه آگاهی هستید! آگاهی از جهان هستی. هرگونه ذهنیت منفی را از خود دور کنید. به خودتان نگویید من باخته ام! من هیچ وقت یک کار را درست انجام نمیدهم و یا هیچ کس مرا دوست ندارد! در یک جمله مثبت اندیش باشید.
۳. به بهداشت شخصیتان توجه خاصی داشته باشید
دوش بگیرید، موهایتان را شانه کنید، ناخنهایتان را مرتب کنید و ...
۴. لباسهای تمیزی بپوشید که به شما حس خوبی میدهد
لباسهایتان باید متناسب باشد. ترجیحا یک پیراهن اتو شده بپوشید و نه یک تیشرت چروک و چماله و ...
۵. تغذیه مناسب داشته باشید و برنامه غذایی متعادلی برای خودتان ایجاد نمایید
زمانی را برای غذاپختن صرف کنید حتی اگر تنها هستید. تلویزیون را خاموش نمایید، میز را آماده کنید، چراغی روشن کنید و لحظه ها را برای خودتان جذاب نمایید.
۶. به طور منظم ورزش کنید
پیاده روی سریع حتی در روزهای بارانی و یا سرد را فراموش نکنید. همچنین ورزشهای سنگینتر را نیز سه بار در هفته از یاد نبرید(ورزشهایی که باعث میشود عرق کنید).
۷. خواب کافی را فراموش نکنید
حتما باید خواب کافی را در روز داشته باشید و این موضوع در عین سادگی تأثیر عجیبی بر میزان اعتماد به نفس شما دارد.
۸. استرستان را کاهش دهید
شما باید بتوانید میزان استرستان را کاهش دهید به عنوان مثال میتوانید از ماساژهای منظم استفاده کنید. همچنین راهکارهای کارآمد غلبه بر استرس را بدانید!
۹. زمان بیشتری را با کسانی بگذرانید که به شما نزدیک و عزیز هستند
پیشنهاد میشود دایره اجتماعی خود را با دوستیابی صحیح افزایش دهید. دانستن مراحل دوستیابی صحیحمیتواند برای شما راهگشا باشد.
۱۰. مکان زندگی خود را تمیز، آرام و جذاب نگه دارید
به عنوان مثال هر زمانی که پنجره را تمیز میکنم و یا گیاهانم را آبیاری میکنم احساس بسیار بهتری دارم.
۱۱. کارهایی را انجام دهید که دوست دارید
روزانه حداقل یک کار را انجام دهید که از آن لذت میبرید
۱۲. هنری باشید
فعالیتهایی مانند نقاشی، موسیقی، شعر و رقص باعث میشود شما بتوانید بهتر خودتان را نشان دهید، با دیگران بهتر ارتباط برقرار کنید و میزان اضطرابتان را کاهش دهید.
۱۳. چالشی را ایجاد کنید که میتوانید واقعبینانه از پس آن بر بیایید
به عنوان مثال، به کلاس یوگا بروید، آواز را یاد بگیرید و یا یک مهمانی کوچک برای ناهار با دوستانتان برقرار نمایید.
۱۴. کارهایی را که برای مدت زمانی رها کرده بودید ادامه دهید
از جمله آنها میتوان به پر کردن یک کار، نقاشی مجددا آشپزخانه و یا تمیز کردن باغچه و ... اشاره کرد.
۱۵. با دیگران مهربان باشید و کارهای خوب برایشان انجام دهید
به عنوان مثال با پستچی و یا مغازه داری که از آن خریدمیکنید مکالمه کنید، از همسایهتان برای صرف یکچایی دعوت کنید، به عیادت دوستتان که بیمار است بروید و یا در یک خیریه محلی شرکت کنید. لبخند زدن به افراد کلیدی است که باعث میشود دیگران نیز به شما لبخند هدیه دهند
به دوستان و خانواده خود بگویید که میخواهید وارد چه روندی در زندگی شخصی و کاریتان شوید و از آنها کمک بگیرید. احتمالا آنها نیز در بسیاری از مشکلات مانند شما هستند و شما میتوانید به کمک یکدیگر موضوع مورد نظر را دنبال و حل و فصل نمایید. خجالت و یا کم حرفی را کنار بگذارید. بیشتر افراد به کمک نیاز دارند.
۱۶. از همنشینی با افرادی که با شما بد برخورد میکنند و یا حال شما را بد میکنند پرهیز کنید
این بدان معناست که باید اعتماد به نفس بیشتر داشته باشید. اگر در داشتن اعتماد به نفس مشکل دارید به یک متخصص برای درمان مراجعه کنید
منبع: ستاره
1980