آموزش مهارت های مقابله با استرس
موثرترین روش مقابله با استرس کم کردن شرایط استرس زا و آموزش مقابله با این شرایط است.
مهارت های مقابله با استرس
برای مقابله با استرسها يا فشارهای روانی، راهکارهای مختلفی وجود دارد که شيوه مديريت صحيح، آنها را به ما میآموزد. با رعايت و بکارگيری اين روشها، میتوانيم علاوه بر حل يا کم کردن مشکلات به آرامش پايدارتری دست يابيم و استرس خود را کنترل کنیم:
عوامل استرس زا را کم کنيم
عوامل بی شماری ممکن است باعث استرس ما شوند. که بايد این عوامل استرس زا را شناخته و سعی کنيم از زندگی خود حذف کنيم. برای مثال، اگر شلوغی موجب ناراحتی ما میشود، زمانی را برای خريد انتخاب کنيم که خلوت باشد.
اولويت بندی برنامههای زندگی
از راههای دیگر کاهش استرس برنامه ریزی و الویت بندی کارها است.هنگامی که با انبوهی از مشکلات بهطور همزمان روبه رو هستيم، از حل آنها عاجز میشويم. زيرا آشفتگی و بی نظمی، در کارها و برنامهها میتواند توليد استرس کرده، يا نقطهای برای شروع شکست طرحهای ناتمام میشود. اولويت بندی مسائل به ترتيب اهميت و بررسی آنها به ما اين امکان را میدهد که به هر کاری در زمان و مکان خود رسيدگی کنيم، بهتر است که طرحها را يکی بعد از ديگری به انجام برسانيم.
برای مقابله با استرس وقت خود را تنظيم کنيم
کارهای روزمره خود را به ترتيب اهميت و مدت زمان آنها يادداشت کنيم، با اين کار در میيابيم وقت خود را چگونه تنظيم کنيم تا هميشه کارهايمان به موقع انجام شود و دچار استرس نشویم. اگر وقت کافی برای انجام تمام فعاليتهای مورد نظر و مهم خود نداريم، شايد بيش از حد و بيهوده تلاش میکنيم.
برای مقابله با استرس صبح زود از خواب بيدار شويم
سعی کنيم صبح ها، حتی روزهای تعطيل زود از خواب بيدار شويم. در اين صورت ساعت زيستی بدن ما منظم میشود و طبق برنامه خاصی زمان خواب و بيداری ما را تنظيم میکند. در نتيجه پس از مدتی هنگام بيدار شدن، احساس بهتری خواهيم داشت.
خودداری از رقابت با ديگران برای مقابله با استرس
رقابت با ديگران در کار، شغل، زندگی و مخصوصا" تجملات و ظواهر، میتواند يکی از منابع اجتناب ناپذير استرس يا فشار روانی باشد شايد هم افرادی را بشناسيد که کار میکنند تا حسادت و خشم ديگران را برانگيزانند ولی در واقع استرس حاصل از حسادت و رقابت، به خود فرد تحميل میشود.
از تکنولوژی درست استفاده کنيم
وسایلی مانند موبايل، کامپيوتر،.... باعث میشوند که طی يک روز بيش از حد کار و فعاليت انجام دهيم و گاهی همین وسایل باعث استرس میشوند.قبل از خريد وسایل و تجهيزات جديد مطمئن شويم که اين وسايل به پيشرفت موقعيت فعلی ما کمک میکند.
به چشمان خود استراحت بدهيم
آيا مدت طولانی به تلويزيون يا مانيتور نگاه میکنيم؟ بايد به چشمان خود استراحت دهيم هر چند کم. در اين زمان به فضای سبز، آسمان يا درختان خيره شويم. اگر در دسترس نيستند میتوانيم يک عکس يا پوستر روی ديوار نصب کنيم که بيشتر رنگهای آرامش بخش در آن به کار رفته باشد.
مشکلات را بپذيريم
بايد پذيرفت که برخی اوقات شرايط طاقت فرسايی در زندگی پديد میآيد و کاری نيز از دست ما بر نمیآيد. در اين شرايط بايد با صبر و پذيرش مشکل و دگرگون کردن موقعيت، بار عاطفی مشکل را کم کنيم.
برای مقابله با استرس ورزش کنيم
یکی دیگر از راههای کاهش استرس ورزش کردن است.تحقيقات نشان داده است که ورزشکاران از استرس و افسردگی کمتری نسبت به ديگران برخوردارند. همچنين برنامه تمرينات هوازی باعث بهبود حالات افسردگی، اضطراب، آشفتگی فکری و خستگی شديداست. يک پياده روی تند و سريع به مدت 40 دقيقه ميزان استرس را بهطور متوسط تا 14 درصد کاهش میدهد.
برای مقابله با استرس به تغذيه خود برسيم
تغذيه مناسب بسيار مهم است. زيرا انرژی مورد نياز بدن را تامين میکند و کمتر دچار حالت عصبی يا فشار روانی میشويم. هميشه از مواد غذايی سبوس دار، ميوه، ترکيبات کربوهيدرات، سبزيجات و حبوبات استفاده کنیم که باعث ثابت ماندن اندازه قند خون شده و کمتر خسته میشويم. از مصرف زياد نمک، چربی، خوراکیهای سرخ شده و مواد قندی ساده که به آزاد شدن اپی نفرين کمک و باعث عدم مقاومت بدن در برابر فشار روانی میشود خودداری کنيم. به مقدار کافی آب بنوشيم و از مصرف زياد قهوه، چای و نوشابههای گازدار تا حد امکان پرهيز نماييم.
برای مقابله با استرس مثبت بينديشيم
مثبت فکر کردن باعث آرامش فکر میشود، که اين امر میتواند با تغييرات فيزيولوژيک که هنگام بهوجود آمدن استرس اتفاق میافتد، مقابله کند، بسياری از استرس هايی که تجربه میکنيم از احساسات منفی اطرافمان ناشی میشوند.انديشيدن به اشخاص يا چيزهايی که به آنها عشق میورزيم آثار خوبی را برجای میگذارد.
منبع: سیمرغ
1980