نکاتی برای پرورش و نگهداری از گیاه نخل ماداگاسکار
نخل ماداگاسکار نه یک نخل است و نه یک گونه از کاکتوس! این گیاه از خانواده Apocynaceae است. گیاه نخل ماداگاسکار دارای ساقه گوشتی به رنگ خاکستری و نقرهای است که سرتاسرِ بدنه ساقه را تیغهایی پوشانده است.
نخل ماداگاسکار یا پاکیپودیوم لامری (Pachypodium lamerei)، با نام انگلیسی شناخته شده Madagascar palm، گونهای از گیاهان گلدار از خانواده Apocynaceae است. این گیاه بومی جزیره ماداگاسکار در سواحل شرقی قاره آفریقا میباشد. جزیره ماداگاسکار دو فصل دارد.
نخل ماداگاسکار نه یک نخل است و نه یک گونه از کاکتوس! همانگونه که اشاره شد، این گیاه از خانواده Apocynaceae است. نخل ماداگاسکار یکی از صد گونهای است که امروزه تنها در جزیره ماداگاسکار وجود دارد. به لطف زلزله بزرگ ۶۵ میلیون سال پیش، جزیره ماداگاسکار از هند جدا میشود و گونههای گیاهی و حیوانی جدیدی را در خود شکل میدهد.
نخل ماداگاسکار جز معدود گیاهانی است که علاوه بر برگهای گیاه، از طریق ساقه نیز عمل فتوسنتز را انجام میدهد. گیاه نخل ماداگاسکار از جمله گیاهان مقاوم است که نگهداری از آن بسیار آسان میباشد. با شناخت این گیاه زیبا میتوان در نگهداری و پرورش آن موفق بود. این گیاه در صورت مهیا بودن شرایط مساعد زیستی، سالانه تا ۳۰ سانتیمتر رشد میکند. در زیست بوم این گیاه، نخل ماداگاسکارهایی وجود دارند که به اندازه یک درخت انجیر پنج ساله رشد کردهاند.
انواع نخل ماداگاسکار: دو گونه معروف به نامهای Pachypodium lamerei و pachypodiom geayi وجود دارد. شکل تنه تیغدار گیاه، همانند هم است و تنها تفاوت آنها رنگ و مدل برگها است. این دو گونه به دلیل زیبایی ظاهری و پرورش آسان، امروزه در اکثر نقاط جهان شناخته شده هستند.
خاک: گیاه نخل ماداگاسکار بومی دشتهای پست با خاک حاصلخیز و غنی از مواد غذایی است. این گیاه خاکهای شنی یا ماسه دانه درشت همراه با کودبرگ پوسیده جنگلی را میپسندد. حتما برای کاشت نخل ماداگاسکار از گلدان سفالی و خاک زهکش استفاده کنید. خاکهای بسیار سبک برای کاشت مناسب نخواهند بود. ۵۰ درصد مخلوط ماسه دانه درشت و دانه ریز، ۳۰ درصد خاک برگ جنگلی، پنج درصد کود پوسیده دامی، ۵ درصد خاکستر چوب و ده درصد کوکوپیت، برای کاشت نخل ماداگاسکار عالی است. از وجود سوراخ خروج آب از ته گلدان مطمئن شوید. گلدان را مناسب با اندازه گیاه انتخاب کنید.
نور مناسب: هر چه نور بیشتر باشد بهتر است. نور فیلتر شده پشت پنجرههای جنوبی برای نگهداری از گیاه نخل ماداگاسکار مناسب است. این گیاه در طول روز حداقل به چهار ساعت نور مستقیم یا غیر مستقیم (فیلترشده) نیاز دارد. پس اگر منزل شما نور کافی را از طریق پنجرهها دریافت نمیکند بهتر است از خریدن این گیاه صرفه نظر کنید. البته میتوان از لامپهای مخصوص رشد گیاه برای آپارتمانهای تاریک نیز استفاده کرد.
رطوبت: این گیاه نسبت به میزان رطوبت محیط حساس نیست. اما غبارپاشی روزانه در طول فصول رشد گیاه به رشد سریعتر، دفع آفات و پاکیزگی برگها برای فتوسنتز بهتر، کمک میکند. غبارپاشی باید زمانی که نور بر روی گیاه نتابیده است، انجام شود. در غیر این صورت قطرات آب مانند ذرهبین سطح برگها را میسوزاند. بهتر است از آب جوشیده سرد شده و هم دمای محیط برای این کار استفاده کنید. از دستگار بخار سرد، برای افزایش رطوبت هوای محیط نیز میتوان کمک گرفت.
نکته: گیاه نخل ماداگاسکار در هوای ساکن عملکرد خوبی نخواهد داشت. هوای محیط باید تهویه داشته باشد. با باز کردن پنجرهها یا روشن نمودن دستگاه تهویه میتوان هوای تازهای وارد خانه کرد.
نکته: نخل ماداگاسکار در محیط داخل منزل به ندرت گل میدهد. در صورت نگهداری از این گیاه زیبا در حیاط، اواخر بهار یا اوایل تابستان گلهای سفید رنگ آن ظاهر خواهند شد. نگهداری از این گیاه در حیاط مستلزم گرمای هوا و رطوبت بالا است.
تکثیر گیاه نخل ماداگاسکار
۱. تکثیر با استفاده از بذر: روش کاشت نخل ماداگاسکار از طریق بذر نیاز به تجربه زیاد و امکانات اساسی است. این روش از تکثیر را به افراد مبتدی پیشنهاد نمیکنیم. اما در صورت کسب تجربه، میتوانید بذرها را از طریق فروشگاههای مجاز اینترنتی یا گلخانههای مجهز خریداری کنید. بذرها را به مدت سه روز درون یخچال قرار دهید.
۲. تکثیر به روش قلمه زدن: این شیوه تکثیر مربوط به گیاهان مسن و بلند یا گیاهان دارای شاخههای منشعب است. برای قلمه زنی، ساقههای قوی و سالم را از گیاه مادر به طول ۱۰ تا ۲۰ سانتیمتر جدا کنید. برگهای پایین قلمه را جز دو برگ انتهایی، جدا کنید. قلمه جدا شده را بین یک روزنامه، در دمای ۲۰ درجه سانتیگراد و در سایه برای ۴ تا ۶ روز قرار دهید تا محل جدا شدن آن کاملا خشک شود. بستر کاشت را با ترکیب شن و ماسه، خاک برگ یا خاک مخصوص کاکتوس مهیا کنید.
۳. تکثیر با استفاده از پاجوش: یکی از موثرترین و آسانترین شیوههای تکثیر گیاه نخل ماداگاسکار، تکثیر با پاجوش است. این گیاهان با افزایش سن، در طول عمر سه تا پنج پاجوش در کنار ریشههایشان میروید. با جدا کردن پاجوشها در هنگام تعویض گلدان، میتوان گیاهان جدیدی را خلق کرد. برای کاشت پاجوشها، مانند قلمه، باید به مدت ۴ تا ۶ روز پاجوش را در بین روزنامه و در محیط سایه و خنک قرار داد تا قسمت جدا شدن آن خشک و پینه ببندد. برای کاشت از خاک نیمه سبک، زهکش و مخصوص استفاده کنید. همان ترکیب خاک ذکر شده برای کاشت مناسب است. برای ریشهدار شدن پاجوش، خاک را کمی مرطوب تا خشک نگه دارید. آبیاری زیاد برابر با له شدگی ساقه است. برای حفظ رطوبت خاک میتوان با نایلون شفاف روی خاک را پوشاند. پاجوشها را در محیط گرم با نور فیلتر شده ملایم قرار دهید. پس از ریشهزنی، پوشش روی خاک را بردارید.
آفات، مشکلات و بیماریهای گیاه نخل ماداگاسکار
علت تیره شدن و سیاهی نوک برگ در گیاه: احتمالا به علت سرما و یا خشکی هوا باشد. اگر برگهای جدید سیاه میشوند، به علت نور کم است. گیاه را در مکانی با نور زیاد، هوای گرم و دارای تهویه قرار دهید. گاهی این مشکل به دلیل قارچ زدگی است. گیاه را با اسپری قارچ کش مدتی اسپری کنید. سعی کنید گیاه را در تابستان، هنگام عصر در بالکن یا حیاط قرار دهید.
علت خشک شدن و افتادن برگهای گیاه: خشک شدن برگهای نخل ماداگاسکار و افتادن پیاپی، به دلیل خشکی زیاد یا آب کم است. هر زمان سطح خاک کاملا خشک شد، اقدام به آبیاری کنید.
نرمی یا سیاه شدن تنه نخل ماداگاسکار: دلیل آن پوسیدگی ساقه و ریشه بر اثر آبیاری زیاد، سرمای هوا و محیط تاریک است. برخی مواقع خاک سطحی خشک است، اما خاک کف گلدان حالت باتلاقی دارد. از باز بودن سوراخ تخلیه آب اضافی در ته گلدان مطمئن شوید.
علت رشد نکردن گیاه نخل ماداگاسکار: کوددهی نامناسب، خاک نامناسب، نور کم، هوای بسته، آبیاری نامنظم، هوای سرد و کوچک بودن گلدان از مهمترین علتهای عدم رشد نخل ماداگاسکار است.