ردپای سم در واگنهای مترو
تعداد زیادی از افراد با تمسك به روشهای سنتی به دنبال تركیبات طبیعی برای كاهش عرق و خوشبو كردن بدن خود هستند. تاسفبار اینكه اغلب افراد فكر میكنند هر چه نام طب سنتی بر آن نهاده شود، بیخطر و كمعارضه است.
تعریق زیاد و بوی بد آن میتواند كیفیت زندگی هر انسانی را تحت تأثیر قرار دهد. كمتر كسی است كه بخواهد كنار یك فرد خیس از عرق كه بوی آن مشام را میآزارد، بایستد یا بنشیند و این موضوع برای فرد مبتلا آزاردهندهتر است. معمولا برای رفع این عارضه افراد به دنبال تمام روشهای موجود میروند و آنها را امتحان میكنند. متداولترین راه مهار این عارضه استفاده از دئودورانتهاست كه هر روز مطالب ضد و نقیضی درباره عوارض آن در رسانهها منتشر میشود. بر این اساس تعداد زیادی از افراد با تمسك به روشهای سنتی به دنبال تركیبات طبیعی برای كاهش عرق و خوشبو كردن بدن خود هستند. تاسفبار اینكه اغلب افراد فكر میكنند هر چه نام طب سنتی بر آن نهاده شود، بیخطر و كمعارضه است. غافل از این كه بسیاری از سودجویان در قالب درمانهای سنتی و گیاهی با سلامت و جان مردم بازی میكنند. یكی از تركیباتی كه در سالهای اخیر بسیار مورد تبلیغ قرار گرفته و به عنوان درمانی اعجازآور برای كاهش تعریق و رفع بوی عرق به فروش میرسد، پودر مردار سنگ است كه این روزها شاهد فروش زیرزمینی آن در سالنهای مترو هستیم و ضروری است مردم هر چه سریعتر از خطرات استفاده از آن آگاه شوند. به همین منظور با دكتر محمدعلی زارعیان، پزشك و متخصص طب ایرانی گفتوگویی انجام دادیم.
مردار سنگ با اسامی متعددی همچون سنگ مرده، سنگ مرداب، سنگ نقره و... به فروش میرسد و این روزها به دلیل ناآگاهی مردم، بازار پررونقی پیدا كرده و پول هنگفتی به جیب سودجویان میرود. لازم است بدانید حكمای طب سنتی همچون بوعلی سینا در كتاب قانون و عقیلی در كتاب مخزن الادویه به صراحت مردارسنگ را سم دانستهاند و حتی علائم مسمومیت با آن را گفتهاند. نكته قابل تامل اینكه بدانیم مردارسنگ جذب پوستی بالایی دارد.
مردارسنگ چیست؟
اكسید سربی است كه پس از ذوب و سرد شدن متبلور شده و به نام لیتارژ یا مردارسنگ شناخته میشود. این تركیب در رنگهای ساختمانی، صنایع سرامیك، ظروف لعابی و در بسیاری از تركیبات ضدعفونیكننده استفاده میشود. موضوع مهم این كه سرب با ویژگی تجمع تدریجی در بدن پس از رسیدن به دوز مشخص، مسمومیتزا خواهد شد و فردی كه به صورت روزانه از مردارسنگ یا تركیبات دئودورانتهای به اصطلاح سنتی حاوی مردارسنگ برای زیربغل، كفپا و كشاله ران استفاده میكند در معرض خطر مسمومیت با سرب قرار دارد و حتی نگهداری مردار سنگ در خانه میتواند از طریق خوردن یا تماس پوستی، كودكان را مسموم كند. استفاده از مردارسنگ شاید برای كوتاه مدت عارضه جدی نداشته باشد، ولی به مرور زمان باعث تجمع سرب در سلولهای بدن بهویژه سلولهای استخوانی، دندانها، ناخنها و موها شده و سبب اختلال در اعضا و مسمومیتهای حاد و مزمن میشود. در این خصوص گزارشهایی از مسمومیت با سرب در مصرفكنندگان مداوم مردارسنگ به ثبت رسیده است.
انگشت اتهام به سمت دئودورانتها
البته تمام عوارض به مردار سنگ ختم نمیشود و همه دئودورانتها در معرض اتهام بیماریزایی هستند، چرا كه حاوی تركیباتیاند كه هم جذب پوستی دارند و هم جمعیت باكتریهای پوستی را تغییر میدهند. یكی از اجزای دئودورانتها نمكهای آلومینیوم است كه بعد از استعمال وارد سلولهای لایه سطحی پوست شده و با جذب آب باعث تورم این سلولها و بسته شدن مجاری عرق میشوند. یون آلومینیوم از موادی است كه در بروز آلزایمر مورد اتهام قرار گرفته كه البته تاكنون ارتباطی بین مصرف دئودورانتها و آلزایمر كشف نشده است. موضوع دیگر مشابهت عملكردی تركیبات آلومینیومی با استروژن است كه باعث شده این تركیبات را در بروز سرطان سینه مؤثر بدانند، گرچه این موضوع نیز تاكنون به اثبات نرسیده است. به جز تركیبات آلومینیومی، دئودورانتها دارای تركیبات ضدباكتری هستند كه بعضی از دانشمندان آنها را در مقاوم شدن بدن نسبت به آنتیبیوتیكها مؤثر میدانند.
دوری از محصولات ناشناخته
اولین و مهمترین نكته پرهیز از مصرف تركیبات ناشناختهای است كه میتواند حاوی مواد سمی باشد و افراد باید بیاموزند كه تنها به صرف یك ادعا، سلامت و جان خود را در معرض خطر قرار ندهند و از خرید محصولاتی كه از مواد تشكیلدهنده آن بیاطلاع هستند، پرهیز كنند. ضمن اینكه محصولی كه هر فروشنده و تولیدكننده به آنها ارائه میدهد، لزوما باید تحت نظارت سازمان غذا و دارو تولید یا وارد شده باشد و دارای مجوز بهداشت و علامت استاندارد بوده و تركیبات آن قابل مشاهده باشد. اغلب تبلیغاتی كه دستفروشان سیار محصولات آرایشی ــ بهداشتی در مكانهای مختلف همچون مترو انجام میدهند، دروغ بوده و در حد یك ادعاست.
تعریق بدبو از دیدگاه طب سنتی
در منابع طب سنتی، فرآیند تعریق، طبیعی یا غیرطبیعی تلقی میشود. تشخیص این مساله با شرح حال دقیق و معاینه كامل امكانپذیر است و تجویز مردارسنگ به عنوان یك روش دائمی برای كاهش تعریق نهتنها علمی و اصولی نیست، بلكه آسیبزا هم خواهد بود. یك درمانگر متعهد و مجرب با توجه به مقدار، رنگ، بو، قوام، دمای عرق، زمان خروج آن و همچنین ارزیابی حال بیمار پس از تعریق میتواند متوجه علت تعریق و چگونگی درمان آن شود.
منبع: روزنامه جام جم
66