علائم آلرژی چیست؟

یک فوق تخصص آلرژی و ایمونولوژی با بیان اینکه آلرژی به اشکال مختلف در بدن افراد خود را نشان می‌دهد، گفت: هیچ درمان قطعی برای اکثر آلرژی‌ها وجود ندارد و بهترین راهکار عدم مواجهه با مواد آلرژی‌زا است.

علائم آلرژی چیست؟

دکتر حمیدرضا مرتضوی با بیان اینکه آلرژی یک واکنش غیرطبیعی به ماده‌ای است که وارد بدن می‌شود، در حالیکه در حالت عادی نباید بدن واکنشی به این ماده نشان دهد، گفت: بروز آلرژی به چند علت بستگی دارد که مسائل ژنتیکی و وراثتی از مهمترین این عوامل است، اما سایر عوامل از جمله شرایطی محیطی، شرایط جسمی و روحی افراد، استرس‌ها، مواجهه با مواد آلرژی‌زا و... نیز بر آن بی‌تاثیر نیست.

وی از انواع مختلف آلرژی با توجه به اینکه چه بخش‌هایی از بدن را درگیر می‌کنند و یا به چه شیوه وارد بدن می‌شود نیز یاد کرد و ادامه داد: برخی آلرژی‌ها خوراکی است و از طریق مواد غذایی در بدن فرد واکنش ایجاد می‌کند که از مهمترین این مواد غذایی می‌توان به شیر و لبنیات، تخم‌مرغ، آجیل خصوصا بادام زمینی، کنجد، ماهی و غذاهای دریایی اشاره کرد. برخی دیگر از آلرژی‌ها استنشاقی بوده و از طریق تنفس در بدن فرد واکنش ایجاد می‌کند، از جمله حساسیت به گرده گیاهان که معمولا در فصول بهار و پاییز نمود بیشتری دارد.

این فوق تخصص آلرژی و ایمونولوژی خاطرنشان کرد: البته همه گیاهان آلرژی‌زا نیستند، بلکه گیاهانی که گرده سبک دارند بیشتر باعث آلرژی می‌شوند. به علاوه گاهی برخی افراد به حیوانات و پوسته‌های بدن آنها یا باقی مانده کنه‌های ریزی که روی بدن این حیوانات از جمله سگ، گربه، اسب، برخی پرندگان و سوسک زندگی می‌کنند، آلرژی دارند.

به گفته مرتضوی، در برخی موارد آلرژی ناشی از تماس پوست با مواد آلرژی‌زا است، از جمله آلرژی به فلزات، برخی گیاهان و مواد شیمیایی.

وی با بیان اینکه برخی موارد آلرژی مربوط به قارچ‌ها و کپک‌ها و هاگ آنها است، یادآور شد: در برخی موارد نیز افراد به گزش‌ها از جمله گزش زنبور حساسیت دارند.

این فوق تخصص آلرژی و ایمونولوژی از نمودهای مختلف آلرژی در بدن افراد بسته به اینکه چه ارگان‌هایی را درگیر کند نیز یاد کرد و افزود: در برخی موارد آلرژی راه‌های تنفسی فوقانی مانند بینی و همچنین چشم را درگیر می‌کند. در برخی مواردآلرژی ریه را درگیر کرده و به صورت آسم آلرژیک خود را نشان می‌دهد، گاهی بروز آلرژی در پوست و به صورت کهیر است و گاهی نیز دیگر اعضای بدن حتی سیستم گوارشی درگیر می‌شود.

مرتضوی نمود آلرژی در دستگاه تنفسی فوقانی را عمدتا به شکل آبریزش بینی، خارش، عطسه، کیپ شدن بینی، خارش و اشک چشم، خارش گوش و سقف دهان دانست و عنوان کرد: نمود آلرژی در دستگاه تنفسی تحتانی به صورت سرفه، تنگی نفس و گاهی به شکل آسم است و در پوست نیز عمدتا به صورت کهیر بروز می‌کند. آلرژی دستگاه گوارش نیز معمولا به صورت مشکلات گوارشی، اسهال، وجود رگه‌های خون در مدفوع و استفراغ است.

وی شدیدترین نوع آلرژی را آنافیلاکسی اعلام کرد که به صورت همزمان چند ارگان از جمله پوست، سیستم گوارش، سیستم قلبی و عروقی و ... را درگیر می‌کند و خطر مرگ نیز دارد و اضافه کرد: البته اگر به موقع تشخیص داده شود و به آن رسیدگی شود، می‌توان به فرد کمک کرد.

این فوق تخصص آلرژی و ایمونولوژی با تاکید بر اینکه آلرژی هیچ درمان قطعی ندارد و بهترین راه عدم مواجهه با مواد آلرژی‌زا است، عنوان کرد: داروهایی که وجود دارد از جمله آنتی‌هیستامین‌ها تنها به کنترل علائم کمک می‌کند. البته برای برخی از انواع آلرژی می‌توان از ایمونوتراپی آلرژن که بین مردم به واکسن آلرژی معروف است نیز استفاده کرد.

به گفته مرتضوی در برخی موارد خصوصا در زمینه حساسیت به مواد غذایی مانند شیر، نان و گندم، تخم مرغ و... حساسیت معمولا تا پنج سالگی از بین می‌رود، اما درباره برخی مواد غذایی مانند آجیل و غذاهای دریایی از بین نمی‌رود. در برخی موارد نیز با بالا رفتن سن علائم کمتر می‌شود، اما نمی‌توان گفت فرد بهبود یافته است.

وی گفت: آلرژی در هر سنی می‌تواند خود را نشان دهد، اما در کودکان زیر دو سال نمود ندارد و اگر کودکی در این سن علائم آلرژی را نشان داد حتما مشکل دیگری دارد.

مرتضوی به این مهم نیز اشاره کرد که در برخی موارد فرد علائمی مشابه آلرژی دارد، اما درگیر آلرژی نیست و اظهار کرد: حتی در برخی موارد فرد به آنتی هیستامین نیز جواب داده اما درگیر آلرژی نبوده است، از همین رو هر علائمی خصوصا آنچه که همراه با خارش باشد را نباید با آلرژی اشتباه گرفت.

منبع: ايسنا
شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید