تحلیلگر مسائل سیاسی:
چرا مردم نسبت به برجام بی تفاوت شده اند؟/ به بن بست کشاندن برجام، پشیمانی به بار خواهد آورد
تحلیلگر مسائل سیاسی نوشت: مسوولان ایرانی در فهم جهتگیری تحولات منطقه دچار سوءتفاهم شدهاند و در حال از دست دادن فرصتِ محدودِ پیش رو هستند. بنابراین لازم است دستگاههای تصمیمگیرنده، ارزیابی و محاسبه تازهای از آرایش و جهتگیریهای تازه منطقهای به عمل آورند.
احمد زید آبادی نوشت:در سفر نوروزی با مردمانِ ساکن حاشیه مرکزی کویر ایران به گفتوگو نشستم. عموم آنها به طرز بیسابقهای از شرایط زندگی خود و وضعیت کشور ناراضی بودند. حرفهای من در مقابل اظهارنظرهای تند آنها واقعا «محافظهکارانه» به حساب میآمد.
بسیاری از آنان نسبت به آینده کشور، سخت بدبین و نومید بودند و شماری از مردم عادی و غیرسیاسی هم که به «حسن نیت» سید ابراهیم رییسی برای حل معضلات کشور باور داشتند، تنها امیدشان به احیای برجام بود.
در نگاه بسیاری از مردم، احیای برجام فقط توافقی برای فروش نفت و لغو تحریمهای اقتصادی نیست، بلکه نشانه و نمادی از رویکرد تازهای در اداره کشور است؛ رویکردی که امیدوارند همراه با تمرکز بر امر توسعه همهجانبه و حل مشکلات واقعی جامعه و فاصله گرفتن از جنجالهای پوچ و منفصل از زندگی آنها باشد. از این رو، تاخیر در امضای توافقنامه جدید برجام، افراد زیادی را کلافه و عصبی کرده است و برخی از آنها میپرسند: پس این «نزدیک بودن توافق» چه زمانی است که به سر نمیرسد؟
در واقع، فراز و فرودهای روند مذاکرات و بیم و امیدها و سرد و گرم شدنهای متناوبِ ناشی از آن، بخشی از جامعه را نسبت به امضای توافق بیحس و بیتفاوت کرده است. بر خلاف نظر پارهای از محافل رسانهای و رسمی، این بیتفاوتی به معنای پذیرش ادعای عدم پیوند وضعیت اقتصادی کشور با امضای برجام نیست، بلکه به معنای نومیدی از بهبود وضعیت جامعه است.
به نظرم مذاکرات برجام بدون هر گونه دلیل موجهی، در روندی فرسایشی گرفتار افتاده و از این جهت احیای توافق با تاخیر زیادی روبرو شده است. تاخیر در امضای برجام به سود دشمنان این توافق است و حتی میتواند اصل آن را به مخاطره بیندازد.
احزاب راستگرای اسراییل که با احیای برجام سر ناسازگاری و خصومت دارند، در حال گفتوگو با غربیها و کشورهای عرب منطقهاند تا آنها را متقاعد کنند که احیای توافق، صرفا به نفع جمهوری اسلامی است و در عین حال، عدم احیای آن، به دیگر کشورها ضرر و زیانی وارد نخواهد کرد.
در تحولی همراستا با این ماجرا، نوعی همگرایی بین تمام کشورهای منطقه به استثنای ایران، در حال بروز و ظهور است چنانکه گویی قرار است شکافهای سیاسی بین کشورهای خاورمیانه به نحوی ترمیم شود و در عوض، بین ایران و تمام آن کشورها وضعیتی دو قطبی پدید آید.
در همین زمینه، ترکیه به سرعت در حال بهبود روابط خود با اسراییل از یک سو و عربستان و امارات متحده عربی و حتی مصر از سوی دیگر است. قطر هم از مدتها پیش به اختلافات اصلی خود با عربستان و دیگر اعضای شورای همکاری خلیج فارس پایان داده و با اسراییل نیز روابط اسرارآمیزش را حفظ کرده است.
از طرفی اسراییلیها بهطور مرتب با سران عرب در تماسند و جلسات دو جانبه و چند جانبهای با آنها برگزار میکنند که مهمترین دستور کارشان نیز چگونگی مقابله با «مساله ایران» است. اجلاس نقب با حضور وزیران خارجه اسراییل و امریکا و مصر و مغرب و بحرین و امارات نمونهای از این همگرایی و همکاری فزاینده منطقهای است که باید زنگهای خطر را برای ایران به صدا در آورد.
اگر در روند کنونی تغییری پدید نیاید، جمهوری اسلامی به زودی خود را در مقابل جبهه وسیعی از کشورهای منطقه خواهد یافت که عمده هدفشان همکاری امنیتی و نظامی و اقتصادی به منظور تحت فشار گذاشتن بیسابقه ایران است.
واقعیت شگفتانگیز در این میان این است که تاکنون دولت جو بایدن با ایجاد چنین صف متحدی در برابر ایران، همراه نشده است و این دولت، همچنان امیدوار است که با احیای برجام، مسیر تحولات آینده به رویارویی با ایران ختم نشود. از همین رو، دولت بایدن تحت فشار علنی و مخفی راستگرایان اسراییلی و حامیان آنها در حزب جمهوریخواه امریکا قرار گرفته و حتی حضور آنتونی بلینکن وزیر خارجه دولت بایدن در اجلاس نقب، به عنوان امری منفی و اقدامی بازدارنده در برابر اتحاد اسراییل و کشورهای عرب علیه ایران از سوی تندروهای اسراییلی مورد نکوهش قرار گرفته است.
همه اینها در حالی است که نوک پیکان حملات سیاسی در داخل ایران به سوی دولت بایدن هدفگیری میشود!
به نظرم مسوولان ایرانی در فهم جهتگیری تحولات منطقه دچار سوءتفاهم شدهاند و در حال از دست دادن فرصتِ محدودِ پیش رو هستند.
بنابراین لازم است دستگاههای تصمیمگیرنده، ارزیابی و محاسبه تازهای از آرایش و جهتگیریهای تازه منطقهای به عمل آورند. ارزیابی خارج از ملاحظات دستوپاگیر در محافل رسمی ایران اما نشان میدهد که تاخیر و تعلل و تردید در امضای سریع برجام به مثابه از دست دادن فرصتی تاریخی است و از دست دادن این فرصت نیز بدون تردید پشیمانی تاریخی به بار خواهد آورد. پس لازم است تصمیمگیران کشور، خود را از ملاحظات صوری و قید و بندهای آزاردهنده بر سر برجام رها کنند که از قدیم گفتهاند؛ در کار خیر حاجت هیچ استخاره نیست!
مسولانی که تصمیم گیرنده هستند چنان خودبینی و خودشیفته هستند که تا نوک دماغ شان را بیشتر نمیبینند و مردم و کشور برایشان مهم نیست .
دوداین بی تفاوتی ها به چشم خودشان خواهدرفت تحمل این وضعیت اسفبارتاابد باقی نخواهد ماندرتبه هشتم فلاکت دردنیا کارنامه عملکرد همین آقایان است که خود را صاحب اختیارمی دانند.
تعمدا مردم را نسبت به برجام بی تفاوت میکنند که سطح توقع آنها را به حداقل برسانند که هزینه ها جای دیگه ای انجام بشه. نهایت خیانت به ملت بدبخت در حال وقوع است. با این رفتارشون انتظار دارند امام زمان هم ظهور کنه بگه دمتون گرم خوب گند زدین به حال مردم!!!!!!!همینو میخواستم بریم بقیه دنیا را آباد کنیم!!!!
از قدیم گفتن وقتی یکی دونفرازت ایراد میگیرن شاید مشکل از اون یکی دونف باشه ولی وقتی اکثریت یگن تومشکل داری حتما مشکل از خودته سران شده تکخال همه بدن اینا خوبن اینا خوش فکرند اینا مسلمان واقعی هستن اینا کارشون درسته وووووو احمقهای مفت خور مردم را به ستوه لوردن
خاکبرسرتان که ایرران ومردم رابه بدبختی وتباهی رساندیدوبا وقاحت وپررویی هرچه تمامتر جارهم میزنید دروغگویی وخیانت وظلم به ایران ومردمش وغارتشان توسط شماها اونهم به نام دین خدا درتاریخ بی مانند بوده شرمتان باد
بیشتر مردم منتظرند ببینند سرنوشت احیای توافق نامه برجام چه می شود و در این راستا خرید کالاهای وارداتی و همچنین کالاهایی که از قیمت ارز تأثیر می پذیرند را به تعویق انداخته اند. چنانچه برجام محقق نشود بازار معاملات کالاهایی که از قیمت ارز تأثیر مستقیم می پذیرند همچنان در رکود تورمی باقی خواهد ماند و این امر به زیان فروشندگان خواهد بود!
برجام شکست خورده وبعدازتحریم جنگ خواهد شد باید براجهاد اماده باشیم
جهاد ؟جهاد امروز نجات آینده خود و فرزندان از دست مشتی مشنگ است.
با آمدن آقای رئیسی .مردم فکر برای کره شمالی شدن هستند نه به فکر کره جنوبی شدن
مسئولین خودشان عمدا سعی دارند برجام را بی اهمیت جلوه دهندوانرا به بن بست بکشانند تا مردم را به آن بدبین کنند ودر نهایت بازی را بهم بزنند ومردم نیز در این خصوص اعتراضی نکنند وهمین وضعیت اسفبار فعلی آدامه داشته باشد وبازار سیاه کاسبان تحریم پر رونق باشد!!!!!
بی تفاوتی مون چون فهمیدیم اینم یه بازی مثل خیلیهای دیگه تا چند سالی سر مردمو گرم کنند.از این وضعیت هم امریکا هم اسراییل هم روسیه هم حکومت خودمون هم کشورهای همسایه بهترین نفع را می برند .
بیچاره مملکتی که نیروی نظامیش دوستش نباشد .
مردم بی تفاوت نیستند.این مجریان و شرقگدایان هستند که بی تفاوت شده اند.رفاه و آسایش مردم نزد اینها معنایی ندارد.چهل و سه سال مردم در حالت جنگ و نفرت پراکنی بسر می بزند.
وقتی نظرات مردم پشیزی ارزش به دولت نداره به درک صبر مردم هم حدی دار
متاسفانه طي سالهاي گذشته مسئولين نشان دادهاند كه استاد فرصت سوزي هستند
سه بار موتور کولر من را دزدیدن ،،علت چیست ؟! فقر و نداری ،،خدا لعنت کند مسببین انرا
شرمتان باد که مابه ننگ ایران و ایرانی هستید هیچ غیرت و تعصبی به این ملت شریف ندارید شرمتان باد شرمتان باد تاریخ یقینا در موردتان قضاوت خواهد کرد و آیندگان با تاسف و آه خواهند خواند که چه ها که بر سرمان نیاوردید ننگ بر شما بی خردان...