تهران و مسکو در حال زیاد کردن فاصله از یکدیگر هستند؟
در چند هفته گذشته شاهد نشانههای متعددی از فاصلهگرفتن ایران و روسیه بودهایم، با وجود اینکه به نظر میرسید همکاری نظامی دو کشور از ابتدای سال جاری تقویت شده است.
حمایت غافلگیرکننده اما صریح مسکو از امارات متحده عربی در مناقشه ارضی در خلیج فارس ازجمله اولین این نشانهها است.
به نظر میرسد که شایعات عدم فروش جنگندههای روسی به ایران نیز تأییدی بر احتمال گسست این اتحاد باشد. درواقع، نظرات وزارت دفاع جمهوری اسلامی ایران حاکی از آن است که پروژه خرید هواپیماهای جنگنده رادارگریز روسی، بهویژه سوخو Su-۳۵ دیگر مطرح نخواهد بود.
سخنگوی این وزارتخانه تأثیر این خبر را کماهمیت جلوه داده و توضیح میدهد که ایران دیگر نیازی به دستیابی به چنین توان نظامی ندارد؛ اما به نظر میرسد که این بیانیه با سخنان حمید واحدی، فرمانده نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران، که بهتازگی مجددا یادآور شده بود که ایران مجبور به نوسازی «ناوگان هوایی سالخورده» است، در تناقض است.
اکنون تولید ملی برای انجام این کار ترجیح داده میشود؛ بهویژه آنکه صنعت تسلیحات ایران توانایی مقابله با این چالش را دارد. این وزارتخانه همچنین افزود که در صورت عقد قراردادهای تسلیحاتی، برنامهریزی دقیق در زمینه جنبههای حقوقی و مقررات بینالمللی ضروری است. درواقع، به نظر میرسد که روسها به برخی از خواستههای ایران تن درندادهاند و در نتیجه قرارداد منجر به تعلیق شده است. مسکو مایل به اجتناب از انتقال فناوری و تخصص تعمیر و نگهداری در ایران است و همچنین از تأمین شبیهسازهای Su-۳۵ خودداری میکند؛ اما این توضیحات احتمالی از طرف مقامات تأیید نشده است. در هر صورت، فرمانده نیروی هوایی جمهوری اسلامی ایران تصریح کرد که خرید «در زمان مناسب» انجام خواهد شد.
آیا ایران در بسیاری از بخشهای صنایع دفاعی عملا به مرحله خودکفایی رسیده است یا این قرارداد در شرایط سرد دیپلماتیک کنونی بین روسیه و ایران به تعویق افتاده است؟ از آنجایی که این قرارداد تسلیحاتی با سروصدای زیادی در ماه مارس گذشته همزمان با سال نو ایرانی بهعنوان یک پیروزی اعلام شد، لغو احتمالی آن موجب حیرت بیشتر است.
درواقع، به نظر میرسد که روسیه رویکرد خود را در قبال جمهوری اسلامی ایران تغییر داده است. بیشتر تسلیحات ایران در طول جنگ سرد از هواپیماهای جنگی گرفته تا زیردریاییها و تانکها از طرف روسیه تأمین میشد. وضعیت ایران بهعنوان یک کشور تحت تحریمهای بینالمللی هرگز آن را به طور کامل از مدار تجاری روسیه خارج نکرد، باوجوداین مسکو فروش تسلیحات به ایران را به حداقل ممکن کاهش داد تا بقیه مشتریان خود در خاورمیانه را راضی نگه دارد. از زمان خرید سامانه ضدهوایی اس-۳۰۰ از روسیه در سال ۲۰۱۶، هیچ قرارداد تسلیحاتی عمدهای بین دو کشور امضا نشده بود.
درگیری در اوکراین بازی را تغییر داد و همکاری گسترده جمهوری اسلامی ایران و روسیه با ارسال پهپادهای پیشرفته به روسیه از سر گرفته شد. قرار بود در ازای آن ارتش ایران از نظر تئوری به جنگندههای پیشرفته در صنعت تسلیحات روسیه مجهز بشود. نیروی هوایی ایران هنوز از تجهیزات هوایی قدیمی و تا حدی منسوخ آمریکایی متعلق به قبل از سال ۱۹۷۹ و هواپیماهای دوران شوروی سابق خریداریشده در اوایل دهه ۱۹۹۰ بهره میبرد. با وجود تحریمهای ۴۰ساله بهویژه درباره خرید تسلیحات، ایران چارهای جز توسعه برنامههای تسلیحاتی ملی برای دورزدن این مشکلات نداشته است. برنامه موشکهای بالستیک و پهپادهای پیشرفته که برای جبران کمبود هواپیمای جنگنده عملیاتی طراحی شده است، بخشی از این پویایی است که با موفقیت زیادی همراه بوده است.
توسعه صنعت تسلیحات و تخصص آن دقیقا به تقویت همکاری ایران با روسیه به شیوهای مترقی کمک کرده است. تحویل تعداد محدودی پهپاد شاهد به روسیه قبل از تهاجم به اوکراین نقطه عطف بزرگ در درگیری اوکراین بوده است. مدتها پیش فرض بر این بود که تحویل تسلیحات در ازای خرید هواپیماهای جنگنده روسی جبران میشود؛ بنابراین چشمانداز مدرنسازی ناوگان هوایی این فرصت را به جمهوری اسلامی ایران داد تا قابلیتهای نظامی و پیشبینی قدرت خود را در سراسر خاورمیانه، که درحالحاضر به شبکه نیروهای نیابتی و تجهیزات متکی است، به میزان درخورتوجهی تقویت کند. با وجود اینکه هیچ تأییدیه رسمی اعلام نشده است؛ اما به نظر میرسد اکنون این چشمانداز به خطر افتاده است. این اولینبار نیست که روسیه به طور موقت توافقات نظامی خود با ایران را مسدود میکند، سابقه در این زمینه به تحویل سامانه دفاع ضدموشکی اس-۳۰۰ در سال ۲۰۱۶ تحت فشار ایالات متحده بازمیگردد.
درنهایت، مسکو به تعهدات خود احترام گذاشت. همچنین، متحدان ایران نیز به دلیل تحریمهای تسلیحاتی غرب تمایلی به بهرهبرداری از محصولات صنایع دفاعی خود و فروش سختافزارهای پیشرفته آن به ایران را ندارند. این موضوع درباره چین صدق میکند و تا حدی بیانگر تردید روسیه در این زمینه است. با این حال، زیر سؤال بردن قرارداد نظامی تهران و مسکو نمونه جدیدی از پیچیدگی و بیثباتی است که مشخصه روابط دوجانبه دو کشور است. این مناقشه جدید بار دیگر غیرقابل اعتماد بودن روسیه را نشان میدهد که استعدادش برای ابهام استراتژیک بهعنوان یک متحد شناخته شده است و امروز همه نشانههای بیثباتی فرصتطلبانه را بروز میدهد. صرفنظر از اینکه آیا قرارداد اعلامشده برای Su-۳۵ محقق میشود یا خیر، به احتمال زیاد جمهوری اسلامی ایران به تلاشهای خود برای توسعه بخش ملی هوانوردی و همچنین بازتاب اتحاد خود با مسکو و مزایای آن ادامه خواهد داد.
نیروی هوایی ایران نیاز میرم به جنگنده بمب افکن های نسل پنجم رادار گریز دور ایستا برای حفاظت از حریم هوایی خود و دفاع در برابر حملات هوایی احتمالی آمریکا و اسرائیل دارد و بدون دارا بودن چنین جنگنده های پیشرفته ای دفاع در برابر دشمن تا دندان مسلح امکان پذیر نیست!
انسان عاقل شرائط حاکم رو میسنجه و انقدر دنبال دعوا کردن نمیره . چه اشکالی داره مانند عربستان با کل دنیا رابطه خوب داشته باشیم .بقول معروف کسی که لخته دیگه کتک کاری نمیکنه!!!
در شرائط فعلی که هیچ جنگی نیست نه دارو هست نه غذا و ... وای به روزی که یه تیر در بشه .
مسئولین کشور ما باید بفهمند که اگر هواپیماهای داغون روسی رو هم بخرن ، خدای ناکرده جنگی درگیر شود هیچ شانسی برای دفاع نخواهیم داشت .
بغیر از ناوهای هوا پیمابر و ... ناتو مستقر در خلیج فارس و دریای عمان ، این نیروها در ترکیه ، آذربایجان و کشورهای عربی پایگاه های نظامی دارند و همه هم میدانند نیروهای مسلح کشورهای عربی بشدت تحت فرمان آنها هستند .
اگه این هواپیما و تسلیحات روسی خوب بودن که خود این کشور در باتلاق اکراین گرفتار نمیشد .
تازه اکراین هواپیمای جنگی نداره و تسلیحات غربی دیر به دستش رسیده و افسارشو آمریکا ول نکرده و موشکهای دوربرد و هواپیمای جنگی بهش نداده که اگه بده مسکو رو هم میگیرن .
بنظر میرسه ایران دیگه آپشن جدیدی واسه روسیه نداره ارائه کنه واسه همین روسیه داره خودش رو جدا میکنه
ولی به قول دکتر ظریف الان سیاست دنیا به روز عوض میشه هر جا منافع هست همونجا باش
آقا ول کنید این روسیه و چین رو برید به سمت آمریکا و اتحادیه اروپا .
فقط کافیه وضعیت دوستان آمریکا و اروپا رو با هم پیمانان روسیه و چین مقایسه کنید و میفهمید فاصله از زمین تا آسمان است .
بهترین استراتژی رو در حال حاضر عربستان داره که هیچ کشوری رو برای خودش دشمن متصور نیست و با همه در حال تجارت و ارتباط است .
خسته شدیم از این سیاست مسخره مسئولین جمهوری اسلامی چقدر باید از یک کشور آسیب ببینید تا بفهمید اشتباه کردید.
اتفاقا کشور بین اینکه به سمت آمریکا یا چین و روس بره قربانی میشه.
سیاست درست سیاست میانه و عاقلانه اس،
نه آمریکا میخاد ایرانی وجود داشته باشه و نه روسیه از ایران قوی خوشش میاد.
ولی ما هنوز درگیر افراط و تفریطی، بعد از کلی آزمون و خطا
همون بهتر که دور بشیم،این دوستی به هیچ دردی
نمی خوره،شبیه دوستی خاله خرسه است!
تا تونست ایرانو دوشید حالا که دید ایران به خنسی خورده و از پس کمترین هزینه ها برنمیاد رفت پی اعراب البته با اونهاچون با آمریکا و اروپا رابطشون خوبه نمیتونه ارباب اونها بشه ولی تا جایی که جواب بده میدوشتشون
این همه در طول تاریخ از روسیه آسیب دیدیم باز هم مسئولان ما از رو نمیرن وشعار خودشان را هم فراموش کردن نه شرقی نه غربی حالا ما ملت متوجه نشدیم چرا از شعارشان فقط قسمت نه غربی را چسبیدن وچسبیدن به قسمت شرقی که بیشترین خیانتها را به این ملت کردند
ایران و روسیه شدیدا در حال نزدیک شدن به همدیگر هستند.
سرزمین روسیه حق ماست و باید قبل از ناتو و غرب به روسیه حمله و اشغال کنیم و یه دولت ایرانی در کرملین مستقر کنیم
زمان یه خدا بیامرزی،اف22زمان خود را قبل از ارتش امریکا،تحویل گرفتید ولی الان برای سوخو35 هایی که اصلا معلوم نیست چقدر دانگرید شده اند،التماس پوتین رو میکنید و دنیا رو هم با خودتون چپ کردید
کدام f22 ...
اولین پرواز اف 22-رپتور در سال 1997 بوده است.
دوستان سطح گیرایی رو بالا ببرید نوشته اف22 زمان خود منظورش اف 14 هست
درست فرمودید من دقت نکرده بودم
تمامیت ارضی ایران برای مسئولین ما اصلا مهم نیست و این بهانه ها هم بزودی فروکش می کند روسیه بخاطر منافعش ایران را رها نمی کند
به درک
فقط اونجاش خوبه که پهپاد گرفتن هویج نشون حضرات دادن کی میخواهید بفهمید
والله اینقدی کهما از روسیه وانگلیس ضربه خوردیم از امریکا نخوردیم
نه روسیه و نه چین .....هیچکدام دوست ما نیستند ......
نمی دانم این وسط،طرفداران پالانی چی میگند
اگر ارتش پالانی یا پهلوی قدرت داشت چرابحرین دشت ناامید اروند وارارات را داد ?
فکر کنم مهمات ایران داره تموم میشه
از روسیه کثیف تر نداریم .
این هزار بار .
از قدیم گفتن دوری و دوستی، به روسیه بیش از حد نزدیک شدن و کلا به هرکشوری دیگری درست نیست ضمن اینکه برای منافع مردم و کشور با همه کشورهای جهان در حد اعتدال ومنافع ملی باید روابط داشت.
درطول تاریخ هیچ کشوری از کشور دیگر اینقدر لطمه ندیده که ایران از روسیه دیده.
دلسوزان واقعی کشور و ملت همه از جمله خود من بارها هشدار دادند که روسیه دشمن اصلی ایران و ایرانزمین است اما نرود میخ آهنین در سنگ
آمریکا در دشمنی خود با ایران کاملا صادقانه و بی ریا عمل می کند. اما روسیه در دوستی خود با ایران کاملا متناقض و منافقانه رفتار می کند.
زخم هایی که ایران در گذر زمان از روسیه خورده است بی شمار و التیام نیافتنی هستند. در دوران اخیر نیز روسیه فقط اسما و مصلحتی در کنار ایران قرار گرفته، اما از پشت خنجر می زند و فقط شکل و تاکتیک او در دشمنی با ما عوض شده است.
ایران اگر می خواهد بیشتر آسیب نبیند، بایستی دوستی دروغین و پر دردسر و پر ضرر و یک طرفه با روسیه را کنار بگذارد و سیاست نه دوست و نه دشمن را درمورد این کشور ناصادق و هزار چهره در پیش گیرد و بیش از این خود را هزینه روسیه نکند.
انشالا از دست این روسیه لجن خاین که از پشت همواره به ایران خیانت کرده راحت بشیم
از دشمنان دوست نما هرچه دور تر بهتر