مفاهیم توخالی در ایام کرونایی/ نگاهی به نامه سیدجواد طباطبایی به توئیت سیدمصطفی میرسلیم

توئیت «سیدمصطفی میرسلیم» نماینده اصولگرا و منتخب مردم تهران در مجلس یازدهم، تعجب بسیاری از جمله واکنش سید جواد طباطبایی فیلسوف سیاسی را در پی داشت. او در نامه‌‏ای خطاب به میرسلیم به این توئیت پاسخ داد.

مفاهیم توخالی در ایام کرونایی/ نگاهی به نامه سیدجواد طباطبایی به توئیت سیدمصطفی میرسلیم

کووید ۱۹ و کرونا این روزها بی‏شک به متداول‏ترین واژه در جهان تبدیل شده‌اند. ویروسی همه‌‏گیر که چونان بلایی ناگهانی بر جهان فرود آمد و تقریباً می‏‌توان گفت هیچ کشوری را در امان نگه نداشت. ویروسی که فراتر از حوزه پزشکی، به مناسبات سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی هم وارد شد و واکنش‏ها و تحلیل‏های بسیاری را در پی داشت.

در ایران هم این واکنش‏ها جنبه‌‏های مختلف داشت و بسیاری از فعالان اجتماعی و سیاسی به اثرات فراگیر شدن این بیماری پرداختند. در این میان اما توئیت «سیدمصطفی میرسلیم» نماینده اصولگرا و منتخب مردم تهران در مجلس یازدهم قابل توجه بود؛ توئیتی که تعجب بسیاری از جمله واکنش سید جواد طباطبایی فیلسوف سیاسی را در پی داشت. او در نامه‌‏ای خطاب به میرسلیم به این توئیت پاسخ داد.

میرسلیم در صفحه توئیترش با کنایه به تحریم‌های آمریکا علیه ایران و شیوع ویروس کرونا در آمریکا نوشت: «‏ما با مردم مستضعف ‎آمریکا که در اثر کمبود امکانات گرفتار بحران کرونا شده‌اند اظهار همدردی می‌‌ کنیم، ولی حیف که تحریم‌‏های ظالمانه دولت کینه‌توز آمریکا مانع کمک‌رسانی ما می‌شود.»

هر چند بعد از این توئیت و واکنش‏ها به آن، دفتر میرسلیم توضیحاتی در مورد این توئیت ارائه داد که به نوعی اصلاح آن بود.

سید جواد طباطبایی اما با اشاره به توئیت نماینده منتخب مردم تهران در مجلس یازدهم نوشت: «توئیت مهندس سید مصطفی میرسلیم را در همدردی با «مردم مستضعف آمریکا که در اثر کمبود امکانات گرفتار بحران کرونا شده‌اند» و اظهار تأسف او مبنی بر این‌که «تحریم‌های ظالمانۀ دولت کینه‌توز مانع کمک‌رسانی ما می‌شود»، در این روزهای سخت میهن، که بلا از زمین و آسمان بر آن و بر سر مردم آن می‌بارد، من در این دوردست‌ها خواندم و البته درست نفهمیدم که تحریم‌ها مانع کمک‌رسانی ما به چه کسی می‌شود».

او در ادامه به سابقه اجرایی میرسلیم اشاره کرد و گفت: «مهندس میرسلیم سال‌ها مدیریت یکی از بزرگ‌ترین دانشنامه‌های کشور را بر عهده داشته و باید این مایه فارسی می‌دانست که «کمک رساندن» فعل ترکیبی متعدی است و گوینده ناچار باید بگوید که قصد کمک‌رسانی به چه کسی را دارد! این نکته در نخستین نگاه به فارسی‌ندانی استادان و رجال بومی مربوط می‌شود، اما وجه دیگری نیز دارد که در این سطور می‌خواهم به آن وجه اساسی‌تر بپردازم.»

او در ادامه افزود: «پیش از آن‌که به این نکتۀ اساسی بپردازم، به عنوان شهروندی ایرانی، باید نظر آن نمایندۀ منتخب مردم ایران را به این نکته جلب کنم که من، از بدِ حادثه، ماه‌هایی است که در راهروهای بیمارستان‌های «این مردم مستضعف» راه می‌روم و تا کنون تصوری از عُمق استضعاف این مردم پیدا کرده‌ام. اگر اشکالی نداشته باشد می‌خواهم به خودم اجازه دهم که در این روزهای بحرانی به عنوان شهروند ایرانی از سوی نمایندۀ مجلس ایران در کنار مردم مستضعف آمریکا باشم. بدیهی است که سخن من، به عنوان اهل اندیشۀ سیاسی و نه شهروند، به هیچ وجه سیاسی نیست. در این فرصت نمی‌خواهم بگویم که میرسلیم فارسی نمی‌داند، که نمی‌داند، بلکه می‌خواهم بگویم که چون در خلأ فکر می‌کند فارسی بی‌معنا می‌نویسد و این امر بر او مشتبه می‌شود که گویا چیزی می‌گوید و با آن واژه‌های توخالی به جنگ واقعیتی می‌رود که بسیار صُلب و سخت است! در خلأ فکر کردن، در همۀ عرصه‌ها تبعاتی دارد، اما در سیاست می‌تواند فاجعه‌ای باشد!».

طباطبایی در بخشی از این نامه نوشت: «تردیدی نیست که عامۀ مردم در زندگی روزمره در مواردی واژگانی را به کار می‌گیرند که از مضمون تهی هستند؛ بر آنان نیز حرجی نیست، چون بر سخن آنان اثری مترتب نمی‌شود. رادیو و تلویزیون به مناسبت‌هایی مردم کوچه و بازار را نشان می‌دهند که می‌خواهند از پستوی خانۀ خود «معادلات جهانی» را بر هم زنند، اما وقتی ذهن و زبان رجلی سیاسی تخته‌بند واژه‌های توخالی باشد نمی‌تواند بداند که دُن کیشوت‌وار با شمشیر چوبی آن واژه‌های توخالی به جنگ واقعیتی رفته است که، به قول اقتصاددان فرانسوی، فردریک بَستیا، "بسیار سرسخت است"».

او در ادامه با انتقاد از توجه نکردن به واقعیت‏های اجتماعی اضافه کرد: «وقتی رجلی سیاسی، مانند میرسلیم، تنها چشم بر گزارش‌های خبرنگاران رادیو و تلویزیون از کشورهای فاسد غربی داشته باشد، و آن‌گاه که از چهارراه‌های تهران در خودروهای محافظت‌شده عبور می‌کند تا رسیدن با موبایل خود ور برود، تردیدی نیست که نخواهد دانست که فاجعه چه عمقی پیدا کرده است. چنین رجلی نخواهد دانست که حتی اگر کمر کشور و مردم آن زیر بار تحریم نشکسته بود، و او می‌خواست کمک به ملّت مستضعف امریکا برساند، به عنوان مثال مقداری ماسک برای مردم مستضعف امریکا ارسال کند، باید همان ماسک را از همان دولت کینه‌توز امریکا می‌خرید و به عنوان کمک‌های کشور دوست و برادر به همان امریکا تحویل می‌داد. اما آن‌چه همان رجل بشردوست و از پسِ پشت پردۀ پندار واژه‌های تهی از معنا نمی‌تواند بداند این است که حتی دولتی مانند آلمان برای حفاظت سلامت پلیس خود از همان دولت کینه‌توز ماسک می‌خرد و آن دولت اگر اولویت حفظ سلامت مردم او ایجاب کند سفارش آلمان را پس می‌گیرد.»

طباطبایی ادامه داد: «آیا این بشردوستی توخالی معنایی جز این دارد که مانند آن منجم گلستان سعدی در آسمان‌ ایدئولوژی سیر می‌کنیم و نمی‌دانیم که در خانۀ ما چه می‌گذرد؟! در سیاست، مضمونِ مفاهیم همان واقعیت‌های موجود است، نه خیالاتی که بر پایۀ پندارهای خود می‌بافیم. بدترین وضع برای رجل سیاسی آن است که منجم گلستان سعدی باشد و گرنه بر سرش آن خواهد آمد که بر آن منجم آمد. نخستین گام برای وارد شدن در سیاست آن است که مدعی ریاست و مدیریت کشور خود را از چنبر واژگان تهی از معنایی رها کند استضعاف، بیش از هر جای دیگری، در کوچه‌ها، خیابان‌ها و شهرهای آن جاری است و رجل سیاسی نمی‌تواند چشم و گوش خود را بر این واقعیت ببندد و در ده هزار فرسنگیِ استضعافِ موجود دنبالِ استضعافِ موهوم بگردد.»

او در ادامه افزود: «اشکال آن‌جاست که گویندۀ سخن از اعتبار دولت مایه بگذارد؛ وقتی اعتبار دولت خدشه‌دار شد، در شرایط بحران، فاجعه‌ای می‌تواند به دنبال داشته باشد: مردم نسبت به دولت، به عنوان حافظ قلمرو مصالح عمومی، بی‌اعتنا می‌شوند؛ دولت حرف می‌زند و مردم به راه خود می‌روند و به او دهن‌کجی می‌کنند. سیاست هر کشوری برای تأمین منافع ملّی و مصالح کشور و مردم آن است، و نه ابزار اجرای خیالات رجال سیاسی آن! این‌که کسی بخواهد در خیالات خود به یاری مردم مستضعف امریکا بشتابد، حقِّ اوست، اما این‌که بخواهد پولی را که باید صرف بچه‌های کار، حلبی‌آبادهای شهرهای بزرگ، و کپرنشین‌های سیستان و بلوچستان شود صرف رفاه مردم امریکا کند،
طباطبایی با ضرورت توجه میرسلیم به نیازهای داخلی ایران اضافه کرد: «نمایندۀ مردم در مجلس باید نمایندۀ مردم ایران باشد نه غمخوار ملّتِ دولتِ کینه‌توزی که ملّتِ او را تحریم کرده است. این غمخواری نمایندۀ مردم ایران در مجلس با دست خالی نسبت به ملّت مستضعف امریکا از نمونه‌های جالب توجه خدشه‌دار کردن مرزهای اخلاق خصوصی و سیاست، از سویی، و انتقال از دیانت به سیاست، از سوی دیگر است که از سده‌ای پیش، از اخوان‌المسلمین تا علی شریعتی و طیف‌های گوناگونی از اهل دیانت، همۀ اهل دیانت مرتکب آن شده‌اند. سیاست قلمرو تأمین منافع ملّی و حقوق شهروندی است. هیچ کسی در هر مقام سیاسی که قرار گرفته باشد، نمی‌تواند در اولویت این دو امر مهم کوچک‌ترین تردیدی به خود راه دهد. در نظام‌های سیاسی دموکراتیکی مردم نمایندگان خود را برای تأمین منافع خود و کشور انتخاب می‌کنند. بدیهی است که هر دولتی در مناسبات با دیگر کشورها مصالحی نیز دارد، اما این مصالح نمی‌تواند در تضاد با منافع مردم، و بیشتر از آن به بهای قربانی کردن منافع مردم، تأمین شود. در هر کشوری مردم حاکمیت دارند و در هر موردی که نیازی به پیشبرد سیاستی متفاوت باشد، باید پیش از آن به رأی مردم مراجعه کرد. نمونۀ اردوگاه سوسیالیسم به سرکردگی روسیه درسی عبرت‌آموز است که حاکمان آن بخشی از ثروتی را که به مردم آن کشور تعلّق داشت در راه صدور سوسیالیسم هزینه کردند و در قلمرو سیاست داخلی و خارجی به یکسان شکست خوردند! بنابراین، حتی اگر قرار باشد ملّت ایران کمکی به مردم مستضعف امریکا بکند این کار با تصمیم یکی از نمایندگان مردم ممکن نیست.»

طباطبایی در پایان افزود: «نکتۀ دوم به انتقال از دیانت به سیاست مربوط می‌شود که پیشتر به آن اشاره کردم. نقطۀ گرهی در توئیت نمایندۀ مجلس آینده تصوری است که او از «مردم مستضعف» پیدا کرده و مانند بسیارانی چند دهه‌ای تکرار کرده است. این استضعاف در قلمرو سیاست مفهومی توخالی است و از فرط تکرار برای گویندۀ آن معنایی پیدا می‌کند. این‌که نمایندۀ مردم ایران از جیب همان مردم می‌خواهد به یاری مردم امریکا بشتابد، مبیّن این است که استضعاف مفهومی توخالی است و به مناسبت حال و مقال، هر کسی با خیالات خود مضمونی برای آن می‌تراشد. نمایندۀ مردم نمی‌تواند به هر مناسبتی نظر خود را عوض کند و توضیح ندهد که چگونه کشوری یک روز نمونۀ بارز استکبار و روز دیگر استضعاف می‌شود؟! اگر ایران در تحریم نبود، و میرسلیم به فرض در مقام ریاست مجلس قرار گرفته بود، آیا باید مجلس قانون کمک به مردم امریکا را تصویب می‌کرد؟ در این صورت، باید امیدوار بود که مجلس یک‌دست آینده مجلسی سخت خدمتگزار به کشور و مردم آن باشد! بدیهی است که آن‌چه در این کشور به جایی نمی‌رسد فریاد است، اما من این چند کلمه را از این بابت می‌نویسم که با شروع به کار مجلس، میرسلیم هم به زمرۀ برخی نمایندگان مجلس خواهد پیوست که مصونیت دارند، اما هیچ مسئولیتی بر عهدۀ آنان نیست! و عامۀ مردم نخواهند توانست بگویند بالای چشم آنان ابروست!»

منبع: سازندگی

24

کیف پول من

خرید ارز دیجیتال
به ساده‌ترین روش ممکن!

✅ خرید ساده و راحت
✅ صرافی معتبر کیف پول من
✅ ثبت نام سریع با شماره موبایل
✅ احراز هویت آنی با کد ملی و تاریخ تولد
✅ واریز لحظه‌ای به کیف پول شخصی شما

آیا دلار دیجیتال (تتر) گزینه مناسبی برای سرمایه گذاری است؟

استفاده از ویجت خرید ارز دیجیتال به منزله پذیرفتن قوانین و مقررات صرافی کیف پول من است.

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 17
  • کاربر ناشناس
    0

    بابا این بنده خدا یه غلطی کرده ولش کنین

    نظرات شما -
    • کاربر ناشناس
      0

      ریس جمهور آمریکامتواندخالی ببندیک نمایندمجلس ایران نمی تواندآقای فیلسوف مرعوب شده چمران وقتی ازآمریکابرگشت چگونه عمل کردازخودت خجالت بکش

    • کاربر ناشناس
      0

      مجید : آقای طباطبائی : نمونه از کل آورده و اینکه مصداق « چراغی که به خانه رواست به مسجد حرام است » دوم اینکه در این مملکت برای مسئولین رده بالا گویا مسئولیت و قانونی وجود ندارد و هرکسی هر دستوری را افاضه میکند !!

    • کاربر ناشناس
      0

      اولا مودب باشید ثانیا در مقام پاسخ حق توهین ندارید ثالتا خوب است یکی به شما بگوید غلط کردید که کردید ؟

  • رحمت
    0

    با سلام و عرض ارادت خاص نسبت به اندیشمند محترم جناب طباطبایی متاسفانه چنانچه فرمودید ایشان شعارگونه جملاتی را توییت کردند که در شان و برازنده یک نماینده نیست؛با اینحال صورت مسئله ای که می شد بامتنی وزین به اعمال تحریم های ظالمانه آمریکا اعتراض نمود پاک نمی شود چرا که از نتایج مهم این زروگویی بی منطق و یکطرفه، عدم تحقق مبادلات بین اللملی و بشردوستانه بین ملت ها از جمله آمریکایی هاست.

  • کاربر ناشناس
    0

    لازم نکرده دلتون به حال مردم کشورهای دیگه بسوزه بدبخترین اونا بازم از ما وضعشون خیلی بهتره ودولتشون هم خیلی بهشون میرسه 100 تا کشور میخواد به خودمون کمک کنه

  • مجتبی
    0

    وضعیت کشوری با این همه ثروت چراروزبه روزبدبخت ترومامحتاج نان شب وپیاز کیلویی۱۲هزارتومن هستیم علتش همین است که رئیس جمهور روحانی ونماینده میرسلیم وامثال او هستند وافول ما ادامه دارد

  • صابر
    0

    بیسوادی.درسطح مدیریت کشور بیداد می کند ..بنده خدا سواد ندارد نمیداند.چه میگوید

    نظرات شما -
    • کاربر ناشناس
      0

      بیسواد تو هستی وقتی کسی رو نمیشناسی و چیزی نداری بگی به دیگران می گی بی سواد نمی دونم چندسالته ولی ایشون سال 50 در فرانسه کارشناسی ارشد موتورهای سنگین می خوند و مدرک گرفت به چندزبان زنده دنیا انگلیسی و فرانسه و روسی و عربی مسلط هستند بورس دادند که موتورهای هواپیما بخونه به شرط اینکه درخواست تابعیت فرانسه کنه ولی قبول نکرد بچه هاش فرانسه بدنیا آمدند ولی برای بچه هاش شناسنامه فرانسوی نگرفت و عشق به وطن و خدمت به وطن داشت که یکی از این فرصت ها رو داشتی خدا رو بنده نبودی حالا تو معلوم نیست از کجا اومدی میگی بنده خدا سواد نداره وای بر ما که قدردان نیستیم ... شده تو اصلا می دونی سواد چیه ؟

  • محسن
    0

    جناب طباطبایی این همه آسمان ریسمان بافتی که چی بگی آقای میر سلیم درنقدونفی تحریم امریکا این مطلب رو نوشته است. اما درخصوص کمک به دیگران، اگر ما اصلا تحریم نبودیم چه بسا وضع اقتصادی ما از فقرا در آمریکا بهتر می‌بود در آن صورت خیرین خود تصمیم می‌گرفتند به چه کسی کمک نکنند. درخصوص خرید ماسک از آمریکا، باید بگویم ما درخصوص تولید ماسک خودکفا هستیم نه این که مثل آلمان مجبور باشیم از یک شرکت آمریکایی ماسک بخریم.

    نظرات شما -
    • دلباز
      0

      خودکفا، باز هم توهم، مرد حسابی الان ۶۰ روزه که من در شهر یاسوج مرکز یک استان نفت خیز دنبال ۲ عدد ماسک یکبار مصرف بیمارستانی میگردم و گیرم نمیاد، آدم باید با عقل و واقعیت حرف بزند نه بر اساس تعصب و خیال

  • احمدی
    0

    پیشنهاد می کنم جناب میرسلیم که سودای ریاست قوه مقننه را هم دارد برای یک بار هم شده خود را ازمشکلات وتلاش های شبانه روزی اش در فدراسیون شنا فارغ کرده وناشناخته والبته ماسک برصورت برای ساعاتی در حوالی محله های سیروس و مولوی وهرندی وشوش گشتی بزند تا میزان واقعی فقر والودگی صدها جوان این کشور به اعتیاد وفحشا را ببیند انگاه نسخه کمک برای مستضعفان کشور شیطان بزرگ امریکای جهانخوار بپیچد واگر وقت این کار را ندارد و یا این گشت وگذار در دل پایتخت کشور را مغایر بر حفظ امنیت خود می داند حداقل برنامه های مستند جواد قارایی به خصوص سفرش به سیستان را ببیندتا شایددل به رحم اید و به جای کم به ملت مستضعف ودرمانده امریکا به ان کپر نشینانی کمک کند که نمی دانند برق چیست واب لوله کشی چه و....

    نظرات شما -
    • کاربر ناشناس
      0

      شما از کجا می دانید مهندس میرسلیم سودای ریاست قود را در سر دارد اگر اینگونه نباشد هم دروغ گفتید و هم تهمت زدید اما سوال از شما بزرگوار مگر مهندس میر سلیم گفت ما به کپر نشینان سیستان کمک نکنیم یا کمک به دیگران مسیولیت ما در کمک به هموطنان را کم می کند یا منتفی میکند ؟

    • همیشه خدا را در نظر بگیریم
      0

      شما از کجا می دانید مهندس میرسلیم سودای ریاست قود را در سر دارد اگر اینگونه نباشد هم دروغ گفتید و هم تهمت زدید اما سوال از شما بزرگوار مگر مهندس میر سلیم گفت ما به کپر نشینان سیتان کمک نکنیم یا کمک به دیگران مسیولیت ما در کمک به هموطنان را کم می کند یا منتفی میکند ؟

  • محمود
    0

    باسلام منظور اصلی وپنهان اقای میرسلیم این است که تحریمها مانع کمک رسانی ما به حاج حسن واقا اسد ویمن وشاخ افریقا وشاخ اروپا وشاخ اسیا وشاخ های دیگراست (حالا اینو چی میگی)

  • بهلول
    0

    مملکت دست اینها است که روزبه روزداریم پس می رویم الی .......

  • کاربر ناشناس
    0

    جناب آقای مهندس میرسلیم یک مطلب اساسی و انسانی را نوشتند و در همه ممالک و بین دولت ها و ملت ها مرسوم است حرفی از رجل سیاسی ایران زده شد که در آینده تاریخ خواهد گفت اهل سیاست ایران اگرچه در تحریم آمریکا بودند ولی با مردم آمریکا ابراز همدردی کردند و اگر موانعی نبود ای چه بسا کمک هم میکردند این بیان نه اشکالی دارد و نه ایرادی و نه چیز عجیبی است بزرگوار فلسفه خوانده اند و همه چیز را فلسفی می بینند به قول خودشان که گفت آقای میر سلیم با محافظ می رود و با موبایلش بازی می کند معلوم است اصلا مهندس میرسلیم را نمی شناسد چون ایشان اصلا محافظ ندارد خودش به خرید می رود با خانواده در تره بار محله خودش و ... حالا تو بگو تو مردم را نمی بینی یا مهندس میرسلیم اگر نقدی است جوانمردانه نقد کنید نه ناجوانمردانه بله ممکن است نظر ایشان را من و شما و خیلی ها نپسندیم اما حق نداریم بعنوان یک فیلسوف و ... مطالبی تو هین آمیز بیان کنیم تو گفتی نمی خواهم بگویم که فارسی نمی داند که نمی داند اما من به تو بگویم که فارسی می داند و خوب می داند و این طور که معلوم شد شما نمیدانید الفاظ بر معانی عرفی خود حمل می شوند و شما متن خود را چندبار بخوان هر بار از ان چیز دیگری می فهمی و متوجه خواهی شد منطورت چیز دیگری است و سخنت چیز دیگر سخنش را نقد کنبد نه ایشان هر کس را که دوست دارید ولی رفتارش را که نمی دانید حق نقد ندارید نه ایشان و نه هیچکسی دیگری که نمی شناسید مشکل اینجاست که ما فقط گلستان خوانده ایم و از قران و حدیث چیزی نمی دانیم اما مهندس میر سلیم هم گلستان خوانده است هم قرآن و حدیث البته اول قرآن و حدیث خوانده است بر خلاف شما که فقط گلستان خوانده اید