فعال سیاسی اصلاح طلب مطرح کرد:

پوپولیسم احمدی نژاد از پول امام زمان گفت و چفیه در گردن کورش/ پوپولیسمِ امروز عکس یادگاری با سیل می گیرد

فعال سیاسی اصلاح طلب گفت: پوپولیسم احمدی نژاد یک روز می گفت یارانه پول امام زمان است و یک روز دیگر چفیه به گردن منشور کورش می بست، پوپولیسم امروز هم با سیل، عکس یادگاری می گیرد.

پوپولیسم احمدی نژاد از پول امام زمان گفت و چفیه در گردن کورش/ پوپولیسمِ امروز عکس یادگاری با سیل می گیرد

روزنامه جمهوری اسلامی در مصاحبه با حمیدرضا جلایی پور به ظهور دوباره پوپولیسم در کشور پرداخته است.

بخشهایی از مصاحبه را می خوانید.

طی روزهای اخیر دوباره بحث رفتارهای پوپولیستی در جامعه ایرانی گرم شده، اساسا چه جوامعی مستعد ظهور و بروز پوپولیسم هستند و این گزاره برای رشد و نمو به چه بستری نیاز دارد؟

به‌طور کلی می‌توان گفت «فضای زندگی مدرن» مولفه‌هایی دارد که مستعد پوپولیسم (مردم‌انگیزی) است. این فقط، تنها مربوط به جامعه ایران هم نیست، بلکه همه جوامع مدرن در معرض خطر پوپولیسم و هوچی‌گری سیاسی هستند. زیرا در جامعه مدرن، اولا «افراد» از کنترل اجتماعی نهادهای پیشین آزاد می‌شوند به اصطلاح جامعه ذره‌ای می‌شود و ثانیا وسایل ارتباط جمعی در این جوامع (از دستگاه چاپ، تلگراف، رادیو، تلفن، تلویزیون، تلویزیون ماهواره‌ای، اینترنت، شبکه‌های جدید اجتماعی مثل تلگرام، واتس‌آپ، توییتر، اینستاگرام و...) رشد فزاینده می‌کنند. همین 2 خصیصه به افراد و گروه‌های تازه به دوران رسیده و خودشیفته این امکان را می‌دهد تا با سخنان جذاب و غیر عملی خود مردم را به نفع اهداف‌شان تحت‌تاثیر قرار دهند. البته تحت شرایطی در جوامع مدرن نهادها و مولفه‌های دیگری نیز وجود دارند که با حضور و نهادینه شدن آنها، رونق از دکان پوپولیست‌ها می‌رود و حرکت‌های پوپولیستی نمی‌توانند بر سرنوشت و اداره کشور موثر واقع شوند.

اما در کشورهای مختلف سوابق متفاوتی در خصوص رفتارهای پوپولیستی وجود دارد، سابقه رفتارهای پوپولیستی در اتمسفر سیاسی و مدیریتی ایران از کجا آغاز می‌شود؟

شروع رفتارهای پوپولیستی از تاریخ معاصر ایران شروع می‌شود و البته همیشه خطر هوچی‌گری سیاسی در جامعه وجود دارد. مثلا حدود صد سال پیش، روز و روزگاری، سردار سپه (که بعدا شاه شد و سلسله پهلوی را تاسیس کرد) در دهه محرم گل به سرش می‌مالید، جلوی دسته سینه‌زنی می‌کرد، رسانه‌ها هم آن را پخش می‌کردند. در واقع سردار سپه خود را به جامعه مذهبی آن زمان نوکر امام حسین معرفی می‌کرد؛ ولی پس از کودتا و براندازی رژیم قاجار، ورق برگشت و همین شخص تا جایی پیش رفت ‌که او کشف حجاب را اجباری و پلیسی کرد.

اما در سال‌های پس از انقلاب به نظر می‌رسد از میانه‌های دهه۸۰ (84تا92)، ایرانیان با نوع تازه‌ای از رفتارهای پوپولیستی مواجه شدند که اتفاقا آسیب‌های فراوانی به کشور وارد ساخت. این در حالی است که قبل از این برهه در ایران دولتی اصلاح‌طلب بر راس هرم اجرایی نشسته بود که گفتمانی مردسالارانه، شفاف و تنش‌زدا را ترویج می‌کرد. چرا بعد از دولت اصلاحات، جامعه ایرانی با این شکل از پوپولیسم روبه‌رو شد؟

هر دوره‌ای پوپولیسم خاص خودش را دارد. در دوره اصلاحات، کشور از حیث داخلی در مسیر توسعه همه‌جانبه افتاد و در سیاست خارجی نیز، ایران وارد تعامل موثرتر با جهان قرار گرفت. اصولگرایان تندرو، اما مخالف توسعه و سیاست خارجی متوازن بودند. لذا آنها برای پیروزی بر اصلاح‌طلبان و تغییر ریل توسعه ایران به پوپولیسم احمدی‌نژادی متوسل شدند تا اقشار محروم جامعه را در برابر طبقه متوسط قرار دهند. به فقرا قول دادند که پول نفت را به سرعت سر سفره‌ها بیاورند، مدیریت جهانی کنند. این پوپولیست‌ها، حتی اعتقاد به مهدویت در شیعه را سیاسی کردند و گفتند این یارانه‌ها، هدیه امام زمان است. بعد متوسل به کوروش شدند و چفیه بر منشور کوروش بستند. همه این مردم‌انگیزی‌ها را انجام دادند و نهایتا نیز سوار بر اسب قدرت شدند، اما ایران را وارد گرداب تحریم‌ها و قطعنامه‌های سازمان ملل کردند. چنان آشی پختند که هنوز ایران از رنج آن بیرون نیامده است.

 این دولت اگر نتواند به برجام بازگردد و اگر نتواند از مدیران کاربلد و خوش‌سابقه استفاده کند تا پایان دوره 4ساله‌اش با نارضایتی‌های مستمر روبرو خواهد بود

برخی تصور می‌کردند، تجربه تلخ دولت احمدی‌نژاد تا سال‌ها شکل‌گیری کانون‌های پوپولیستی در ایران را به تاخیر می‌اندازد، اما نشانه‌هایی از این نوع رفتارها در برخی مسوولان و مدیران فعلی نیز نمایان شده است. آیا جامعه ایرانی، همواره پذیرای پوپولیسم است یا این حضور دوباره، معنای دیگری دارد؟

اتفاقا با اقدامات احمدی‌نژاد، شرایط جامعه، برای حرکت پوپولیستی مساعدتر شد؛ چون جامعه ایران با تحریم‌ها در یک دهه گذشته فقیرتر شده است. همان پوپولیست‌های دوره احمدی‌نژاد آمدند و شعار دادند که مشکلات جامعه، اصلا به تحریم‌ها ارتباطی ندارد. در این میان بخشی از مردم هم با انتخابات، قهر کردند و «دولت‌یکدست» تشکیل شد. اما امروز یک سال از تشکیل این ساختار یکدست می‌گذرد، تورم از مرز40 در صد در حال پشت سر گذاشتن رکوردهای 60درصدی و نرخ ارز از ۲۳ هزار تومان به 31هزار تومان برای هر دلار رسیده است. ضمن اینکه معلوم شد، تحریم‌های اقتصادی بسیار مهم است و تعامل با اقتصاد جهان برای احیای معیشت مردم لازم و ضروری است. از سوی دیگر، دولت یکدستی که قول داده بود، گشت ارشاد را تنها برای مسوولان تشکیل می‌دهد، امروز که مسوولان از طیف‌های همفکر خودشان هستند، گشت ارشاد دامنه‌داری را برای زنان تشکیل داده تا از یک طرف هم دل هواداران خود را به دست بیاورند و از سوی دیگر شهروند ناراضی و عاصی را با این گشت‌ها و عتاب‌ها بترسانند. الان هم به‌شدت دنبال کنترل فضای مجازی هستند. چون در فضای مجازی امکان سانسور نیست و دایم آبروی پوپولیست‌ها می‌رود و مردم در جریان واقعیت‌ها قرار می‌گیرند، لذا کمر به کنترل فضای مجازی بستند و هر روز یک دستکاری در اینترنت می‌کنند.

اتفاقا بعد از وقوع سیل در کشورمان نیز مردم شاهد تصاویری بودند که در آن مثلا شهردار و برخی نمایندگان بدون پوشیدن چکمه، با کت و شلوار وارد گل و لای می‌شوند و عکسی انداخته و با همان رخت و لباس به جلسه شهرداری و... می‌روند. جالب اینجاست، این تصاویر بازخوردهای منفی در فضای مجازی پیدا کرد. در حالی که در گذشته رفتارهای پوپولیستی مورد استقبال قرار می‌گرفت. آیا می‌توان گفت جامعه ایرانی در برابر این رفتارها آگاه‌تر شده است؟

همین شهردار در انتخابات، این شعار را می‌داد که دولت قبل «بی‌عرضه» و ناتوان است و شایسته‌سالار نیست. ولی همین گروه‌ها تا قدرت را به دست گرفتند یک پزشک معمولی، بدون سابقه و تخصص مرتبط را به عنوان شهردار یکی از 10 شهر پیچیده و بزرگ جهان منصوب کردند. (یک زیر متوسط را گذاشتند سر کار.) شهردار تهران در جریان سیل به اندازه‌ای ناوارد بود که حتی قادر به مدیریت خود برای پوشیدن یک چکمه نبود. بعد این مدیران با دوربین به سراغ بازدید از سیل رفته بودند. متاسفانه، متولیان رسانه‌ای او هم ناوارد بودند و عکس‌های شهردار را با لباس و کفش معمولی نشان دادند، ولی این رفتار، نتیجه عکس داد و باعث آبروریزی شد. معلوم شد برخی مدیران برخلاف شعارهای دوره انتخابات در سطح ابتدایی هم توانایی ندارند.

یکباره شخصی مثل ترامپ سر کار می‌آید. این خطر در جامعه فرانسه، آلمان و اخیرا در ایتالیا نیز وجود دارد. این خطر در برزیل بود، البته به نظر می‌رسد اخیرا برزیلی‌ها راه نجات را پیدا کرده باشند.

این روزها برخی تحلیلگران به دلیل سوءمدیریت‌های گسترده در اجرا از احتمال نیمه‌تمام ماندن دولت یا یک دوره‌ای بودن آن سخن می‌گویند. به نظر شما یک چنین احتمالی وجود دارد؟

در ایران معمولا دولتی که سر کار می‌آید، چهار سال خود را تمام می‌کند. رهبری نظام مخالف نیمه‌کاره ماندن دولت‌ها هستند. اتفاقا این روال بدی هم نیست. ولی مشکل دولت رییسی چیز دیگری است. این دولت اگر نتواند به برجام بازگردد و اگر نتواند از مدیران کاربلد و خوش‌سابقه استفاده کند تا پایان دوره 4ساله‌اش با نارضایتی‌های مستمر روبرو خواهد بود. کام ایرانیان تلخ است و با ادامه وضع موجود تلخ‌تر نیز خواهد شد. یکی از راه‌های نجات کشور این است که دوبار طبقه متوسط، فرصت انتخاباتی را جدی بگیرد و سال آینده از عبور پوپولیست‌ها (که گنجشک را به‌ جای بلبل می‌فروشند) به مجلس و پارلمان جلوگیری کند. در غیر این صورت روند فقیر شدن و ناامن‌شدن و خشکیده شدن ایران ادامه پیدا می‌کند.

کیف پول من

خرید ارز دیجیتال
به ساده‌ترین روش ممکن!

✅ خرید ساده و راحت
✅ صرافی معتبر کیف پول من
✅ ثبت نام سریع با شماره موبایل
✅ احراز هویت آنی با کد ملی و تاریخ تولد
✅ واریز لحظه‌ای به کیف پول شخصی شما

آیا دلار دیجیتال (تتر) گزینه مناسبی برای سرمایه گذاری است؟

استفاده از ویجت خرید ارز دیجیتال به منزله پذیرفتن قوانین و مقررات صرافی کیف پول من است.

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 22
  • تا کور شود هر آنکه نتواند دید
    17

    احمدی نژاد رو دوست دارم چون مطمئنم تنها کسی است که وقتی به مقام و منصبی رسید دست به بیت‌المال نزد.....
    رک بگویم او دزد نیست ،حرامزاده نیست،زالو صفت نیست،مفسد نیست، دو رنگ نیست،بی دین نیست، گبر نیست،دلسنگ نیست،منافق نیست،ستمگر نیست،دروغگو نیست،
    حقه باز نیست باز هم بگویم یا بسه ........

    نظرات شما -
    • ناشناس
      4

      پس این ۸۰۰ میلیارد دلار در آمد نفت دوره ایشان کجا رفت

    • ناشناس
      3

      هر کجا رفته تو جیب احمدی نژاد نرفته....

  • درود بر مرد خدا
    13

    درود بر احمدی‌نژاد یاور مظلومان

  • ناشناس
    1

    باشه .ما که مسخره هستیم یک دهه به شما ها ویکدهه یه مخالفینتون هی ریل عوض میکنیم اما درجا می زنیم .

  • عظیم
    8

    حرفهاتون تماما عوام فریبی است خواهشاً بس کنید ملت خودش خوب می‌شناسد اصلاح طلبان بیشترین زیان رو به کشور زدند واگر یکی خالصانه کاری انجام دهد شما ریاکار خطابش میکنید

    نظرات شما -
    • ناشناس
      2

      ازتوهم‌ اصلاح طلب اصولگرا بیا بیرون همه تون نظام اسلامی روپوست دارید وازجیب ملت براحفظش خرج می‌کنید ولی واقعیت اینه میانگین قیمت نفت در8سال دولت خاتمی 20دلاربود اما قدرت خرید مردم خیلی بالاتر ،اما 8سال اخمدی نژاد100دلاربود قدرت خرید خیلی کمتر شد این آیا معنیش جزدزدی وحیف میل بیت المال بود
      دیگه تمومه ماجرا

    • ناشناس
      0

      اصلاح طلب و اصولگرا هردو از یه قماشند و برای ترغیب مردم در انتخابات کاربرد داره

  • ناشناس
    5

    بانیان وضع موجود دهان باز کردن

    نظرات شما -
    • ناشناس
      0

      این وضعیت یکشبه بوجودنیامده این یک سیه روزی تدریجیست که سال۵۷ باساده اندیشی واعتماد مردم به این جماعت آغازشده

  • ناشناس
    2

    رفتارهای پوپولیستی (عوام فریبانه) وقتی شکل می گیرد و زیاد می شود که خانه از پای بست ویران باشد!

  • ناشناس
    4

    پروفسور سید دکتر احمدی نژاد و دکتر سید آیت الله العظمی رئیسی مد ظله العالی و ...... مقصر نیستند این مردم ایران هستند که ساده لوح هستند و فریب می خورند اگر این افراد می توانند مردم آلمان ،ژاپن ،فرانسه و .... را فریب بدهند نمی توانند چون اهل مطالعه هستند.

  • ناشناس
    3

    خود جلایی پور هم در زنجیره پوپولیسم ایران ارتزاق میکند.این اصلاح طلبان روزی پناه رگ و ریشه پوپولیسمی دارن.

  • ن
    1

    فقط بلدید وراجی کنید

  • ابراهیم حامدی
    6

    درود بر دکتر احمدی نژاو و لعنت بر مسئولین بی سواد و ناکارامد

    نظرات شما -
    • به ابراهیم حامدی
      3

      ابراهیم حامدی همون آبی خواننده

  • ناشناس
    2

    همتون سرتاپا یک کرباسید برید گمشید تامردم نفس بکشن دوره خرکردن باشعارها گذشته مردم هرگز نمیخواهند ریخت مسولین روببینند پس حرف مفت موقوف

  • ناشناس
    1

    تا زمانی که نظارت استصوابی باشد،هیچ انتخابات واقعی شکل نخواهد گرفت،چون نیروهای باسواد ، توانمند و منتقد و مخالف را قلع و قمع می کند،لذا الکی مردم را به این شوخی انتصابات دعوت نکنید،مردم دیگه در پازل آقایون شورای نگهبان بازی نخواهند کرد مگه آنکه قدرت را به مردم پس دهند و آنها بی طرف باشند،نه اینکه این داور همیشه طرف حکومت را بگیرد

  • سعید
    0

    سلطان محمود احمدی.

  • بيت
    0

    بيت المال را غارت كرد ،چپاول كرد

  • كمو
    0

    تا كمونيست است بي سؤادان حاكمند

  • سیاوش سلطان
    0

    خوب نوشتی ، حیف به خیانت های اصلاح طلبان حتی اشاره نکردی و این خلاف انصاف است ...
    انقلاب به دست اصلاح طلبان پرپر شد
    به دست پوپولیست ها ویران شد
    شاید کز سر لطف ، خداوند فریادرسی کند