روزنامه هم‌میهن:

برخورد منطقی وزارت علوم در برابر قتل امیرمحمد خالقی، جلوی تکرار حادثه ۱۸ تیر ۷۸ را گرفت

بازگشت سریع وزیر از سفر خارجی و شرکت در هیئت‌رئیسه دانشگاه و ابراز همدردی با دانشجویان و خانواده دانشجوی مرحوم و نیز مواضع رئیس‌جمهور و نیروی انتظامی و دستگاه قضایی و استعفای مدیریت خوابگاه، همه بجا و موثر بود؛ ولی آمدن لباس‌شخصی‌ها در این اتفاقات نه‌تنها کمک موثری به آرام کردن فضا نمی‌کند که آن را ملتهب‌تر هم می‌کند و کرد. به‌ویژه که دستور رئیس‌جمهور درباره منع ورود لباس‌شخصی‌ها و نیروهای خودسر صریح و روشن است.

 برخورد منطقی وزارت علوم در برابر قتل امیرمحمد خالقی، جلوی تکرار حادثه ۱۸ تیر ۷۸ را گرفت

 روزنامه هم‌میهن نوشت: تصور کنید یک جوان روستایی از نزدیکی مرزهای ایران و افغانستان در این استان با هزار امید و آرزو در سال ۱۴۰۲ در دانشگاه تهران پذیرفته شود و خانواده نیز با اشتیاق او را بدرقه کنند. هنوز کمتر از یک ماه از آمدنش به تهران و دانشگاه اول کشور نگذشته که می‌نویسد: «همه چی از دور قشنگه، حتی دانشجوی دانشگاه تهران بودن...».

 این توئیت مرحوم امیرمحمد خالقی دانشجوی سال دوم دانشگاه تهران است که ۱۶ ماه پس از این نوشته کوتاه، چهارشنبه‌شب ۲۴ بهمن در کوچه منتهی به درب غربی کوی دانشگاه تهران به دست سارقان زخمی شد و صبح روز بعد نیز در بیمارستان فوت کرد. خانواده‌ای را داغدار و جامعه‌ای را ملتهب و ناراحت کرد. این ماجرا در پرتو سوابقی که از این دست اتفاقات در خوابگاه امیرآباد وجود دارد، ظرفیت آن را داشت که ابعاد فراتری از اصل آن جنایت پیدا کند.

پس از این حادثه طبیعی بود که دانشحویان اعتراض کنند. اگر کسانی از این خیابان که ابتدایش مسدود است، عبور کنند؛ می‌دانند که حتی در روز هم دارای امنیت نیست، چه برسد به اینکه شب باشد. یک سوی خیابان، دیوار خوابگاه و سوی دیگر  هم منازل مسکونی ویلایی است که مغازه هم در آن دیده نمی‌شود و ابتدای آن هم برای تردد خودرو به خیابان جلال‌ آل‌احمد بسته است.

تصور اینکه مسئولین خوابگاه خودشان هم جرأت کنند که شب‌هنگام و به‌تنهایی با خیالی آسوده از این خیابان عبور کنند، خیلی سخت است. به همین دلیل هم در ماه‌های اخیر دانشجویان درخواست انجام تمهیدات لازم برای افزایش امنیت را داشته‌اند؛ ولی موثر نبوده است. گویا موارد دیگری هم رخ داده بوده که خوشبختانه تلفات جانی نداشته است.

از این منظر اگر نگاه کنیم، اعتراض دانشجویان امری غیرمنتظره و غیرطبیعی نیست. ولی روشن بود که با توجه به سابقه کوی دانشگاه، اعتراضات ابعاد بیشتری پیدا کند و باز هم روشن بود که نباید بر این ابعاد جدید بنزین ریخت و خاطره تلخ کوی دانشگاه در سال ۱۳۷۸ را زنده کرد. برخورد مدیریت دانشگاه تهران و وزیر علوم از این نظر پسندیده بود. 

به‌ویژه بازگشت سریع وزیر از سفر خارجی و شرکت در هیئت‌رئیسه دانشگاه و ابراز همدردی با دانشجویان و خانواده دانشجوی مرحوم و نیز مواضع رئیس‌جمهور و نیروی انتظامی و دستگاه قضایی و استعفای مدیریت خوابگاه، همه بجا و موثر بود؛ ولی آمدن لباس‌شخصی‌ها در این اتفاقات نه‌تنها کمک موثری به آرام کردن فضا نمی‌کند که آن را ملتهب‌تر هم می‌کند و کرد. به‌ویژه که دستور رئیس‌جمهور درباره منع ورود لباس‌شخصی‌ها و نیروهای خودسر صریح و روشن است.

در این میان برخی از نیروهای طرفدار وضع موجود نسبت به امنیتی شدن اعتراضات هشدار دادند. یکی بر ماهیت جنایت تاکید کرد و اینکه جنایت شهروند درجه یک و دو ندارد. یا اینکه هنر می‌خواهد که از هیچ، بحران بسازی؛ آن هم بحرانی امنیتی که همه را به تکاپو بیندازد. یکی دیگر تهدید کرد که: «تروریست‌ها در تلاش هستند از مطالبات صنفی دانشجویان بهره‌برداری کرده تا پروژه آشوب‌سازی ترامپ را پیش ببرند، آمریکایی‌ها فراموش نکنند بازی‌های امنیتی رفت و برگشتی است.»

این انذارها مسئله را حل نمی‌کند. درست است که این یک قتل است مثل قتل‌های دیگر ولی فرق دانشجو با دیگران این نیست که دانشجو شهروند درجه اول است و دیگران درجه دوم. فرق این است که دیگران فاقد صدا هستند. فرض کنید یک غیردانشجو در آنجا دچار این وضع می‌شد، چه کسی صدای خود را برای بهبود وضع او بلند می‌کرد؟ هیچ‌کس. زیرا مردم از حوزه شهروندی بیرون قرار گرفته‌اند.

نکته مهمتر اینکه قطعاً کسانی می‌خواهند ابعاد این ماجرا را فراتر از یک ناکارآمدی یا جنایت موردی کنند؛ ولی چنین خواستی مبتنی بر وجود ظرفیت‌هایی است که باید توجه را به آن ظرفیت‌ها معطوف کرد.

اتفاقاً این ظرفیت‌ها با نحوه واکنش رسمی مرتبط است. همانگونه که در سال ۱۳۷۸ ماجرایی را که خاموش شده بود، لباس شخصی‌ها با حمله به کوی دانشگاه شعله‌ور کردند و هزینه سنگینی برای کشور برجای گذاشتند.

با اطمینان می‌توان گفت که برخورد دولت و وزارت علوم و مدیریت دانشگاه به آرامش کمک خواهد کرد؛ اگر دیگران بگذارند که همه‌چیز از نزدیک هم قشنگ باشد.

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 20
  • یک شهروند
    1

    امان و صد امان از لباس شخصی های بی ترمز ما

    نظرات شما -
    • ناشناس
      1

      دانشجو و غیر دانشجو فرقی نداره
      باید به همه رسیدگی کرد

  • ناشناس
    5

    با عرض تاسف از قتل دانشجوی فوت شده
    باید به شدت با ارازل و اوباش خیابانی برخورد بشه
    اعتراضات نباید تبدیل به هرج و مرج و نا امنی در جامعه بشود

  • ناشناس
    4

    مگس ها روی زخم می نشینند
    باید زخم ها رو درمان کرد
    گاهی هم لاشخورها خود زخم های عمیق وارد میکنند
    و مگس ها رو به مهمانی دعوت میکنند
    و همون لاشخورها برای قربانی مظلوم
    اشک تمساح میریزند
    باید به دنبال مقصر و مقصرین گشت
    حداقل برای پرونده این جوان مظلوم تا انتها بروند
    اگر واقعا فقط صرفا سرقت مطرح هست عاملین دستگیر و به اشد مجازات برسند
    و مسئولین حفظ امنیت در این منطقه بخاطر ترک فعل مجازات بشوند
    ولی از قرائن برمیاد که در یک مکان ناامن یک نخبه مظلوم بلوچ نخبه به قصد کشت! مورد سرقت قرار گرفت
    همه فاکتورها برای ایجاد آشوب و فتنه در روزهایی که ترامپ قاتل و کودک کش مدام به یاوه گویی و تهدید مشغولند
    عقلای کشور پیگیر باشند ، ماجرا از چه قرار هست
    شاید وفاقی ! در اینگونه حوادث شکل گرفته باشد

    نظرات شما -
    • ناشناس
      1

      دانشجوها همه تغییرکامل میخان

  • یک نفر
    0

    باید از اول جلو این افراد تندرو ولباس شخصی ها را گرفت وبه ببینند واز کجا دستور می گیرنند وهیچ باز خواستی نمی شوند وقدرت ونفوذ زیادی دارنند ودر سایه کشور را به بحران وبدبختی وگرفتاری سوق می دهند

  • ناشناس
    1

    پیاده رو خیابان آزادی حدفاصل میدان انقلاب تا تقاطع نواب جولانگاه موتور سوار های پلاک پوشیده است که روزانه اقدام به کیف قاپی، موبایل زنی و خفت گیری می کنند. هیچ گونه کنترلی از سوی نیروی انتظامی مشاهده نمیشود ، و دزدان با خیال راحت در رفت و آمد هستند . اگر نیروی اتظامی توان ندارد خود مردم با چوب و چماق پیاده رو را کنترل کنند !

  • ناشناس
    0

    شما منطق دارید،!!!!
    یا ترس از عصبانیت ملت که در آستانه انفجاره

  • بهلول
    1

    وقتی میگن اصولگراواصلاح طلب باهم هستنداینجاصدق میکنه درموقع احساس خطریکی میشن

    نظرات شما -
    • ناشناس
      15

      بهلول خود تحقیر نباش

  • ناشناس
    0

    این لباس شخصیها ، ادمو یاد گروه اتش به اختیار "گارد اهنین "درفیلم کمیسر متهم می کند ، می اندازد . تا ریشه اینها خشکیده نشه کشور روی ارامش بخودش نمی گیره .ایمن گروه برهمه حتی نیروی های ...... تسلط داشته واز سوی دولت در سایه حمایت می شوند

  • ناشناس
    0

    ازوقتی فرودگاه لبنان رابستن تعداد لباس شخصی‌ها هم به نصبت کمترشده

  • ناشناس
    1

    تمام فکر وذکر مسئولین مملکت شده غزه لبنان از خودمون غافل شدند ورها کردند آقا پلیس هم که شبا بیدار بود دیگه بیدار نیست قوه قضائیه هم در خواب غفلت هست یادو دزد وکیف قاپ بعد از چندین مرتبه دزدی میکیرند قوه قضائیه آزادش میکنه

  • ناشناس
    0

    کرباسچی مواظب باش که توراهم سارقین وخفتگیران ازپای درنیاورند .امروزه خفتگیران آموزش دیده اند که کی کجا چگونه وچه زمانی گوش ببرند 😂😂😂🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

  • رحیم آب منگل
    12

    ولی در قضیه ۱۸ تیر دولت خاتمی آتش بیار معرکه بود

  • ناشناس
    1

    چرا قتل عمد این دانشجوی جوان بیرجندی اینقدر پر سر و صدا شده است؟ روزانه در ایران تعدادی قتل عمد اتفاق می افتد پس چرا اینقدر سر و صدا ایجاد نمی کند؟ نکند این قتل عمد سیاسی است که دانشجویان دانشگاه تهران به پا خواسته اند؟

  • ناشناس
    2

    فتنه تیر ۷۸ رو در کارنانه دارید
    این بار با وفاقی های سهمیه ای قصد فتنه دیگر داشتید که ابتر شد
    بیچاره جوان نخبه مظلوم
    و چه فتنه ها که در سر دارید

  • ناشناس
    0

    الهی چه دسته گلهای نابغه ای این چند وقت پرپر شدن

  • ناشناس
    0

    قتل خارج دانشگاه صورت گرفته اما عوامل دانشگاه استعفا دادن یامجبورشدن دراینگونه موارد مقصران اصلی پاسخگو نیستن

  • ناشناس
    0

    ۲۰ و ۵۰
    آفرین !