سرنوشت القاعده 8 سال پس از مرگ بن لادن
هشت سال از کشته شدن اسامه بنلادن، بنیانگذار القاعده به دست نیروهای آمریکایی در شهر ابیتآباد پاکستان میگذرد.
سازمانی که او رهبری اش را برعهده داشت، با هزاران پیکارجوی تحت فرمان خود یکی از افراطیترین گروههای جهادی در جهان به حساب میآمد. علاوه بر این گفته میشد این سازمان به منابع مالی قابل توجهی هم دسترسی دارد.
کشته شدن بن لادن و ظهور گروه موسوم به دولت اسلامی (داعش) باعث شدن قدرت و نفوذ القاعده به شکل چشمگیری کاهش پیدا کند.
تجدید حیات آرام
در حالیکه در سالهای اخیر داعش سرخط خبرها را به خود اختصاص داده، القاعده هم به شکلی بی سر و صدا در حال ائتلاف با گروههای دیگر منطقه و باز سازی خود بوده است.
اداره اطلاعات ملی آمریکا در تازهترین گزارش خود هشدار داده که رهبران ارشد القاعده در حال تقویت ساختار فرماندهی این شبکه در جهان هستند و هدفشان ترغیب برای حمله به غرب و ایالات متحده است."
در گزارشی که سازمان ملل متحد ابتدای امسال در رابطه با تهدید تروریسم جهانی منتشر کرد، آمده: " به نظر میرسد جاهطلبی القاعده هر روز بیشتر میشود ... این شبکه در بسیاری از مناطق دوباره قدرت گرفته و هدفش فعالیت بیشتر در سطح جهانی است."
الکس یانگ، رئیس سازمان اطلاعات مخفی بریتانیا فوریه امسال نسبت به تجدید حیات القاعده هشدار داد.
شبکه گروههای وابسته
حملات پهبادهای آمریکایی در پاکستان، کشته شدن رهبر القاعده در سال ۲۰۱۱ و ظهور داعش در سالهای اخیر باعث شد این شبکه به فکر تغییر روشها بیافتد. القاعده با موفقیت از عهده ایجاد شبکهای از گروهها یا "شاخههای" وابسته در آفریقا، خاورمیانه و جنوب آسیا برآمده است.
این شاخه ها، گروههای پیکارجوی محلی هستند که به رهبری القاعده ابراز وفاداری کردهاند.
به عکس داعش، القاعده همیشه مراقب بوده گروههای محلی را از خود دور نکند و برقراری ائتلافهای محلی و شرکت در پروژههای توسعه اجتماعی بخشی از استراتژی تازه این شبکه است.
سال ۲۰۱۳، القاعده "خط مشیهای کلی جهادگرایی" را منتشر کرد که از اصلاحات چشمگیر در سازمان خبر میداد.
این یکی از مدارکی است که بر رویکرد منطقه محور و خویشتندارانهتر القاعده تأکید میکند و از پیکارجویان میخواهد از رفتارهایی که ممکن است باعث تحریک " طغیان تودهها" شود پرهیز کنند.
دکتر الیزابت کندال، استاد کالج پمبروک دانشگاه اکسفورد میگوید: " القاعده مسائل منطقهای از جمله فساد و انزوا را به بهترین شکل هدف قرار داده و آنها را در برنامههای خود برای جهادگرایی جهانی جای داده است. این شبکه در این مسیر در قالب نجات دهنده محلی عمل کرده و خود را به عنوان پسر خوب جهادی جا زده است."
القاعده به واسطه شاخه ها و اعضاء مختلف خود توانسته به طور پیوسته و یکنواخت حملات خود را افزایش دهد. بنا بر اطلاعات جمعآوری شده توسط "پروژه اطلاعاتی رخداد و مکان مناقشههای مسلحانه"، این سازمان در سال ۲۰۱۸ در مجموع ۳۱۸ حمله در سراسر جهان صورت داده است.
شاخههای القاعده
القاعده در مغرب اسلامی در سال ۲۰۱۶ پا به عرصه وجود گذاشت، وقتی یک گروه پیکارجوی مستقر در الجزیره به القاعده پیوست. بعد از سرکوبهای شدید نیروی نظامی الجزیره، این گروه به منطقه ساحل و غرب آفریقا نقل مکان کرد.
القاعده در شبهقاره هند که در سپتامبر ۲۰۱۴ شکل گرفت، در افغانستان، پاکستان، هند، میانمار و بنگلادش فعالیت میکند.
گروه موسوم به جماعت نصرت الاسلام والمسلمین یک سازمان وابسته به القاعده است که با ادغام چندین گروه پیکارجو در مالی و غرب آفریقا شکل گرفته.
گروه شباب در سومالی و غرب آفریقا فعال است و سال ۲۰۱۲ به القاعده اعلام وفاداری کرد.
هیأت تحریر شام از ادغام چندین گروه جهادگرای سوری تشکیل شده و کنترل استان ادلب در شمال این کشور را دست دارد. با این که این گروه بر مستقل بودن خود تأکید دارد، سازمان ملل و آمریکا آن را گروهی وابسته به القاعده میدانند.
القاعده در مصر متشکل از چندین گروه حامی القاعده در مصر است که در شبه جزیره سینا در مصر فعالیت میکنند.
رهبر آینده القاعده کیست؟
ایمن الظواهری، رهبر کنونی القاعده، سال ۲۰۱۵ مردی جوان را معرفی کرد که به گفته او همچون "شیری" بود از کمینگاه شبکه بنلادن.
آن مرد جوان حمزه بود، پسر اسامه بن لادن که برای رهبری القاعده در آینده همه به او چشم دوختهاند.
آمریکا اما به شکل رسمی حمزه را "تروریست" معرفی کرده و برای اطلاعات درباره محل سکونت او جایزهای یک میلیون دلاری در نظر گرفته است.
حمزه ۳۰ سال سن دارد و وبسایتهای حامی القاعده او را به عنوان ستارهای نوظهور معرفی میکنند. آنها امید دارند او الهامبخش نسل بعدی جهادگرایان باشد و قدرت را دوباره به این گروه بازگرداند.
در سالهای اخیر، حمزه بن لادن پیامهای صوتی و تصویری زیادی منتشر کرده و از هواداران خود خواسته برای گرفتن انتقام پدرش به اهداف آمریکا و متحدان غربیاش حمله کنند. او در پیام صوتی که ماه مارس ۲۰۱۸ منتشر کرد از شهروندان عربستان سعودی خواست برای جنگ علیه پادشاهی این کشور آماده شوند. از آن زمان تاکنون از او اطلاعی در دسترس نیست.
به گفته لینا خطیب، رئیس بخش خاورمیانه و شمال آفریقا در چتم هاوس، موسسه سلطنتی روابط بین الملل بریتانیا "پایان خلافت داعش باعث شده القاعده با ملاحظه و تدبیر بیشتری عمل کند. القاعده الان بیش از پیش به رهبری با رویکرد استراتژیک نیاز دارد و این به حمزه بن لادن کمک میکند برای گرفتن جای پدر خود به عنوان رهبر این گروه، از حمایت بیشتری برخودار شود."
22
برپدرقدرت وقدرتطلبی لعنت که اخرش هم فناست