مشکلات عراق و لبنان با تغییر افراد حل نمیشود/ یاید ساختار طایفهای تغییر کند
یک کارشناس مسائل خاورمیانه، اظهار کرد: مشکلات کنونی در عراق و لبنان با رفتن و تغییر افراد حل نمیشود و مشکل اساسی در این کشور به نوع ساختار طایفهای و قبیلهای ساختار حکومتی باز میگردد.
صابر گل عنبری گفت: اعتراضات اخیر در لبنان و عراق در درواقع ادامه اعتراضاتی است که از چند سال قبل در کشورهای عربی آغاز شد و برخی از این اعتراضات منجر به انقلاب و برخی نیز به انقلاب معکوس منجر شد. البته روند اعتراضات در عراق و لبنان تا حدود شبیه هم و بعضا هم متفاوت از دیگر کشورهای عربی منطقه است.
وی با بیان اینکه در سال جاری از چند ماه پیش اعتراضاتی در الجزایر، سودان و مصر شروع شد و اکنون این روند به عراق و لبنان رسیده است، گفت: این اعتراضات بیانگر بحران دولت-ملت در جهان عرب است که دو کشور نسبتا دموکراتیک عربی یعنی عراق و لبنان نیز گرفتار آن هستند و ساختار قدرت در آنها به نوعی ظرفیت چنین بحرانی را دارد. این ساختار و عواملی دیگر چون مساله داعش در عراق موجب شد که اعتراضات در این دو کشور دیرتر شروع شود، اما این اتفاق دیر یا زود میبایست روی میداد، چون زمینههای آن وجود داشت.
گل عنبری با اعتقاد بر اینکه ساختار نظام سیاسی حاکم بر عراق و لبنان که دمکراسی پارلمانی را به یک نوع دمکراسی توافقی و فرقهای تبدیل کرده است، به نحوی نیست که بتواند خواستههای مردم را تامین کند و ناکارآمدی این سیستم حکومتی در حال حاضر اثبات شده است، افزود: این ساختار باعث بروز برخی فسادهای سیاسی، اداری و اقتصادی شده است. چنانکه میتوان گفت سیستم حکومتی در این کشور فشل شده و نمیتواند اوضاع در این دو کشور را سر و سامان بدهد.
گل عنبری با بیان اینکه همین ساختار و موقعیت ژئوپلتیک و سیاسی دو کشور باعث شده که شاهد دخالتهای خارجی در امور داخلی این دو کشور نیز باشیم، ادامه داد: روند مشکلات در عراق و لبنان پیچیده است و تغییر مقامات و رفتن آنها مشکلی را حل نمیکند. چرا که مشکلات در این دو کشور ساختاری است و اگر عادل المهدی و سعد حریری نیز جایگزین شوند، جانشینان آنها هم دچار این بن بست و مشکلات خواهند شد.
این کارشناس مسائل غرب آسیا با اشاره بر این که تا ساختار نظام حاکم در این دو کشور تغییر اساسی نکند در وضعیت مردم تغییری ایجاد نمیشود، خاطرنشان کرد که در غیر این صورت نظام کنونی عراق و لبنان خود صرفا باعث بازتولید چهرههای جدیدی میشود که مشکلات همچنان پابرجا خواهد ماند و اوضاع هم مثل دوران سعد حریری و عادل المهدی خواهد بود، بنابراین استدلال برخی از افراد که معتقدند رفتن این افراد باعث بهبود وضعیت میشود چندان متناسب با واقعیت نیست.
گل عنبری با تاکید بر اینکه مشکل اساسی در عراق افرادی مانند عادل المهدی نیستند، چرا که آنها نیز در بن بست به وجود آمده در سایه ساختارهای کنونی گرفتار شدهاند و نمیتوانند مسئلهای را به پیش ببرند، ادامه داد: در حال حاضر مردم عراق با توجه به حجم مشکلات و جنگهایی که پیش از این با آن روبرو بودهاند صبرشان برای اصلاحات به اتمام رسیده، ناامیدیشان زیاد شده و تصور میکنند که نمیتوانند از طریق انتخابات صدای خود را برسانند. چنانکه در انتخابات پارلمانی دوره قبل این کشور شاهد کمترین مشارکت مرم در این انتخابات بودیم. این مشارکت کم ، آتش زیر خاکستری در عراق بود ولی متاسفانه در همان مقطع این موضوع جدی گرفته نشد.
منبع: ایسنا
15