جلد تازهترین شماره نیوزویک: اگر ایران سقوط کند، داعش دوباره سر بر میآورد
نشریه آمریکایی نیوزویک، در مقالهای با اشاره به سیاست فشار حداکثری ترامپ علیه ایران، عواقب خطرناک آن را مورد بررسی قرار داد و از احتمال ظهور مجدد داعش خبر داد.
نیوزویک نوشت: با وقوع اعتراضات گسترده در ایران، این نگرانی در حال افزایش است که سقوط جمهوری اسلامی میتواند به فاجعهای در منطقه و ظهور دوباره دشمنی بزرگ برای ایالات متحده یعنی داعش شود.
ناآرامیها در ایران، همراه با تحریمهای فلج کننده آمریکا و کارزارهای پرهزینه ترامپ در خاورمیانه، کسانی که برای اصلاح حکومت از داخل کشور تلاش میکنند را خشمگین کرده و فرصتی را برای دشمنان ایران چه در داخل و خارج از کشور ایجاد نموده تا از این اختلاف و آسیب پذیری سوءاستفاده کنند.
عباس اصلانی، محقق مهمان در مرکز مطالعات استراتژیک خاورمیانه مستقر در استانبول و سردبیر صفحه اول روزنامه ایران به نیوزویک گفت: «گروههای مختلف مخالف با دولت ایران، از جمله داعش، جدایی طلبان یا گروههای دیگر، از هرگونه ناآرامی در کشور استفاده کرده و خواهند کرد.»
وی افزود: «آنها میتوانند راهی در این شرایط پیدا کنند تا آسیبهای بیشتری به کشور وارد شود. این محدود به گروهها نخواهد بود، بلکه برخی از کشورهای خارجی نیز در داخل و خارج از منطقه نیز از این فرصت برای تضعیف یا تغییر حکومت در ایران استفاده خواهند کرد و بی ثباتی را برای کشور به ارمغان میآورند».
ایران در مقابل دشمنان خارجی و داخلی خود ثابت قدم مانده و کمتر کسی انتظار سقوط کامل را دارد.
برای ایران، مبارزه با داعش همیشه یک امر حیاتی بوده است. درست هنگامی که پنتاگون هماهنگی خود را در ژوئن ۲۰۱۴ آغاز کرد، ایران اکثرا نظامیان خود را در عراق و سوریه بسیج کرده بود.
مشارکت آنها در برقراری توازن در میدان نبرد علیه تروریستها، بسیار موثر و حیاتی بود.
راجر شاناهان، مدیر سابق مرکز مطالعات جنگ زمینی ارتش استرالیا گفت: «ارائه پشتیبانی لجستیکی و مشورتی برای نیروهای شبه نظامی عراقی که با داعش در عراق نبرد میکردند به ویژه در اوایل جنگ توسط ایران بسیار حیاتی بود.»
در نبرد با داعش در خارج از کشور، ایران توانست به از بین بردن داعشیها کمک کند و و یک محورمقاومت علیه اسرائیل، عربستان و آمریکا ایجاد کند. تأسیس این محور مقاومت به عنوان یک پیروزی بزرگ استراتژیک است.
همه کارشناسان حاضر در مصاحبه به نیوزویک گفتند که آنها به رغم کمپین «فشار حداکثر» ایالات متحده علیه ایران، احتمال سقوط جمهوری اسلامی در آینده نزدیک را بعید میدانند.
این موضوع ممکن است لزوماً برای واشنگتن، چیز بدی نباشد؛ آمریکا بارها و بارها آموخته است که از دست دادن کنترل یک دشمن، غالبا عواقب گستردهای را به همراه دارد: از به راه افتادن موج پناهجویان و ظهوردشمنان جدید و قدرتمندتر، تا دخالتهای نظامی پرهزینه.
هرگونه تزلزل جدی در بنیان حکومت ایران، کشوری که بیشتر از سه کشور جنگزده همسایهاش جمعیت دارد، تبعات جدی و ویرانگری مانند ظهور دوباره داعش را در پی خواهد داشت.
به نظر میرسد ایران تاکنون موفق شده که تهدید داعش را کنترل کند، اما وخامت اوضاع اقتصادی در سایه منازعات سیاسی میتواند زنگ خطر ظهور داعش در این کشور را به صدا درآورد.
منبع: مشرق
24