تایلندیها با درخواست استعفای دولت و اصلاحات در نظام سلطنتی به خیابانها آمدند
دهها هزار نفر عصر روز شنبه ۱۹ سپتامبر (۲۹ شهریور) در نزدیکی کاخ سلطنتی سابق در بانکوک گرد هم آمدند و خواستار آزادیهای بیشتر و استعفای نخست وزیر تایلند شدند.
از سوی دیگر بسیاری نیز خواستار اصلاحات در نظام پادشاهی تایلند شدند موضوعی که تا کنون پرداختن به آن در این کشور ممنوع بوده است.
این تظاهرات در محوطه دانشگاه تاماسات آغاز شد، دانشگاهی که نیروهای پلیس با پشتیبانی شبه نظامیان هوادار سلطنت در سال ۱۹۷۶ اقدام به کشتار دهها دانشجوی طرفدار دموکراسی کردند.
راهپیمایی دیگری برای روز یکشنبه ۲۰ سپتامبر (۳۰ شهریور) در مرکز پایتخت برنامه ریزی شده است.
پس از پایان راهپیمایی امروز، پلیس شمار افراد حاضر را ۱۵ هزار نفر تخمین زد اما سازماندهندگان، آن را تجمعی دهها هزار نفری توصیف کردند.
پاریت چیوارک، یکی از افرادی که در ساماندهی این تظاهرات نقش داشت به خبرگزاری فرانسه گفت: «این بزرگترین تجمع پس از کودتای سال ۲۰۱۴ است که پرایوث چان اوچا، نخستوزیر تایلند را به قدرت رساند.»
یک معلم ۲۹ ساله نیز گفت: «این یک نقطه عطف در تاریخ کشور است.»
اعتراضها در تایلند تقریبا از تابستان به طور مرتب در جریان است و اغلب جوانان و دانشجویان در آن شرکت میکنند.
اما در بین معترضان گروه دیگری نیز حضور دارند که معروف به جنش پیراهنهای «سرخ» است. این جنبش نزدیک به تاکسین شیناواترا، نخست وزیر پیشین که در تبعید است معرفی میشود.
تاکسین شیناواترا که دولتش ۱۴ سال پیش از سوی کودتاگران سرنگون شد، بدون حمایت صریح از معترضان در بیانیهای که روز شنبه منتشر شد، گفت: «جوانان این کشور آیندهای ندارد.»
در مرکز خواستههای معترضان، پایان آزار و اذیت مخالفان سیاسی، استعفای پرایوث چان اوچا، نخستوزیر تایلند و در نتیجه انحلال پارلمان و انجام اصلاحات در قانون اساسی سال ۲۰۱۷ ذکر شده است. ناظران و کنشگران معتقدند که این قانون در طرفداری و حمایت از ارتش است.
مدرن سازی سلطنت
برخی از تظاهرکنندگان حتی از این خواستهها پا را فراتر گذاشتهاند و خواستار اعمال تغییرات در قوانین سلطنتی این کشور شدهاند. در کشوری که از سال ۱۹۳۲ تا کنون، ۱۲ کودتا را به خود دیده است و دولتها پی در پی سرنگون شدهاند اما در سلطنت تغییر ایجاد نشده است.
یکی از چهرههای جنبش اعتراضی تایلند در این زمینه گفت: «هدف ما نابودی سلطنت نیست بلکه نوسازی آن است تا با جامعه ما سازگار شود.»
آنها خواستار عدم دخالت پادشاه در امور سیاسی هستند و همچنین میگویند که قانونی را که باعث محافظت از سلطنت در تایلند در مقابل هر گونه انتقاد میشود نیز باید لغو شود.
حاکم تایلند فراتر از موقعیت خود به عنوان پادشاه مشروطه، دارای نفوذ قابل توجهی است که اغلب قدرت خود را در سایه اعمال میکند.
ماها واجیرالونگ کورن، پادشاه فعلی که در سال ۲۰۱۶ پس از مرگ پدرش به سلطنت رسید شخصیتی جنجالی دارد.
اقامت طولانی مدت وی در اروپا حتی در زمان همهگیری ویروس کرونا سوالهایی را در بین شهروندان تایلندی ایجاد کرده است.
منبع: یورو نیوز
70