چرا بودجه شورای نگهبان از سال ۸۷ تا کنون ۱۰ برابر شده؟

بودجه شورای نگهبان در سال‌های اخیر همواره محل بحث و سؤال بوده است. این پرسش به‌ویژه در سال‌هایی که قرار نیست هیچ انتخاباتی برگزار شود، پررنگ‌تر می‌شود که افزایش بودجه این نهاد نظارتی بابت چیست و قرار است صرف چه چیزی بشود؟

چرا بودجه شورای نگهبان از سال ۸۷ تا کنون ۱۰ برابر شده؟

در روزهای اخیر افزایش بودجه این نهاد نظارتی تا 23 درصد هم برآورد شده اگرچه شورای نگهبان در توضیحی که منتشر کرده اعلام کرده است که بودجه‌اش نسبت به سال گذشته 40 درصد هم کاهش یافته است.

برآوردها حاکی از این است که بودجه شورای نگهبان از 23 میلیارد و 8126 میلیون در لایحه بودجه سال 87، به رقم پیشنهادی ۲۷۷ میلیارد تومان برای 1401 رسیده است. یعنی بیش از 10 برابر در عرض 14 سال.

یک سؤال اساسی که همواره پرسیده شده این است که در سال‌هایی که قرار نیست انتخاباتی برگزار شود، بودجه این نهاد برای چه افزایش پیدا کند. پاسخی که اخیرا سخنگوی این شورا در دفاع ایراد کرده البته جدید نیست و پیش‌تر هم گفته می‌شد.

هادی طحان‌نظیف گفته است: «فعالیت‌های زیرساختی، تشکیلاتی، آموزشی، به‌روزرسانی و توسعه سامانه‌های نظارتی و سازماندهی ناظران فقط برای سال انتخابات نیست، کاری پیوسته است». دیروز هم شورای نگهبان توضیحی در این باره اعلام کرد که در آن به هزینه‌های جاری این نهاد از جمله هزینه‌های دفاتر نظارتی این نهاد در استان‌ها اشاره شده است. دفاتری که همان زمان تأسیس هم انتقادهای فراوانی متوجه آن بود و بسیاری تأسیس آن را خلاف وظایف مصرح این نهاد در قانون اساسی می‌دانستند. در پاسخ شورای نگهبان آمده است: «وظایف شورای نگهبان علاوه بر بررسی و تطبیق مصوبات مجلس شورای اسلامی و اساسنامه‌های دولتی با شرع و قانون اساسی و همچنین پاسخ به استعلامات شرعی دیوان عدالت اداری، در فرایند نظارت بر انتخابات نیز به دو بخش فعالیت‌های مستمر همانند تهیه زیرساخت‌های نظارت بر انتخابات، آموزش شبکه نظارتی انتخابات، دفاتر نظارت بر انتخابات در مناطق مختلف کشور و... و فعالیت‌های غیرمستمر که صرفا در سال‌های برگزاری انتخابات موضوعیت می‌یابد، تقسیم می‌شود... بر همین اساس بودجه‌ فعالیت‌های مستمر حوزه نظارت بر انتخابات در قوانین بودجه هر ساله و ذیل ردیف شورای نگهبان در نظر گرفته می‌شود در حالی که ردیف فعالیت‌های غیرمستمر به‌عنوان بودجه متفرقه انتخابات و فقط در سال‌های برگزاری انتخابات پیش‌بینی می‌شود... ازاین‌رو با عنایت به عدم برگزاری انتخابات در سال ۱۴۰۱، این امر در لایحه پیشنهادی بودجه ۱۴۰۱ نیز حذف گردیده است».

در توضیح شورای نگهبان آمده است: «مجموع بودجه پیشنهادی برای شورای نگهبان در سال ۱۴۰۱، ۲۷۷ میلیارد تومان است این در حالی است که رقم مصوب مجلس شورای اسلامی برای شورای نگهبان در قانون بودجه ۱۴۰۰ کل کشور ۴۹۱ میلیارد تومان متشکل از ۳۳۱ میلیارد تومان برای فعالیت‌های دائمی شورای نگهبان و ۱۶۰ میلیارد تومان ناظر بر وظیفه نظارت بر انتخابات‌های سال ۱۴۰۰ (ریاست‌جمهوری، میان‌دوره‌ای مجلس شورای اسلامی و میان‌دوره‌ای مجلس خبرگان رهبری) بوده است». این نهاد در ادامه اشاره کرده که برخلاف آنچه مطرح شده بودجه این نهاد 40 درصد نسبت به سال قبل کاهش یافته است. طبیعی است که این 40 درصد کاهش به این علت است که قرار نیست در سال جاری انتخاباتی برگزار شود تا مستلزم هزینه اضافی شود. اما نکته‌ای که مغفول مانده این است که فارغ از مقایسه دو سال، روند بودجه‌ای این نهاد طی سال‌های گذشته فارغ از اینکه در آن سال انتخاباتی در پیش بوده یا نبوده افزایشی بوده است.

تا سال 90 تنها یک ردیف بودجه به شورای نگهبان تخصیص داده شده بود، اما از سال 91 ردیف تازه‌ای با نام «کمک به اشخاص حقیقی و حقوقی» هم به این بودجه اضافه شده؛ رقمی که تاکنون توضیحی درباره محل مصرف آن داده نشده است.

نکته قابل توجه این است که تا سال 90 بودجه شورای نگهبان به طور میانگین رشدی سه تا چهار درصدی داشته است، اما از سال 90 به بعد این رشد دورقمی می‌شود و حتی سال 94 بودجه این نهاد افزایش 99درصدی را تجربه می‌کند. نکته تأمل‌برانگیز این است که سال 95، در شرایطی که انتخاباتی در کار نبوده و اصولا باید بودجه شورای نگهبان نسبت‌به سال 94 کاهش پیدا می‌کرده، باز با رشدی 21درصدی مواجه می‌شود و این مسئله در سال 96 و 97 نیز تکرار می‌شود. پیش‌تر در واکنش به اعتراض‌ها نسبت به بودجه شورای نگهبان گفته شده بود: «بودجه شورای نگهبان خیلی کمتر از پول توجیبی برخی مسئولان است».

منبع: شرق
کیف پول من

خرید ارز دیجیتال
به ساده‌ترین روش ممکن!

✅ خرید ساده و راحت
✅ صرافی معتبر کیف پول من
✅ ثبت نام سریع با شماره موبایل
✅ احراز هویت آنی با کد ملی و تاریخ تولد
✅ واریز لحظه‌ای به کیف پول شخصی شما

آیا دلار دیجیتال (تتر) گزینه مناسبی برای سرمایه گذاری است؟

استفاده از ویجت خرید ارز دیجیتال به منزله پذیرفتن قوانین و مقررات صرافی کیف پول من است.

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 17
  • ناشناس
    0

    بالاخره همین حذف لاریجانی، هاشمی، مطهری و دهها مورد دیگر ، مگر هزینه ندارد؟ شورا که نمی تواند هزینه حذف افراد برای رسیدن به یک لیست دلخواه! را از جیب بدهد!!!!

  • غمخوار
    1

    واقعا جرا ؟ تو بگو مسکن میسازه ؟ شغل ایجاد میکنه ؟ به اقتصاد مملکت کمک میکنه ؟ مفت می خورن و می خوابن . هر چهار سال یک بار یه خودی نشان میدن.

    نظرات شما -
    • ناشناس
      5

      کاری که میکنن اینه که توی شهرستان ها دفتر دارن و واسه هرکسی که تو اون شهرستان به نظر میرسه کاندیدا خواهد شد، پرونده تشکیل میدن و مدام هر اطلاعاتی که ممکنه موقع ثبت نام روی تشخیص صلاحیتش اثر بگذاره از نهادهایی مثل ناجا یا حتی فضای مجازی جمع آوری و ثبت میکنن. به نظر من کار خیلی درستیه

  • غریبه
    2

    اگر جنتی قول بده که در دوره بعد مثل این دوره انتخابات همه افراد رد صلاحیت کنه تا من رئیس جمهور بشم قول میدم بودجه شورا 20 برابر کنم ..

  • رضا
    2

    بهتره اسمش را بگذارند شورای مصلحت و انتصابیون خخخخ

  • گاو
    2

    دلشان می خواهد صد برابر بکنند ..به تو چه اسلام گفته

  • ناشناس
    0

    دلیل واضح تر از اینکه همیشه کارگزارانشون را تایید صلاحیت میکنند .اگه تخطی هم بکنند که دور بعد الفاتحه

  • ناشناس
    1

    اتلاف بیت المال برای نه تنها هیچ بلکه برای وارد آوردن ضرر!

  • ۹۹
    0

    جواب روشن هست چرا که حذف چهره های با نفوذ هزینه دارد به همین دلبل بودجه افزایش داشته

  • ناشناس
    0

    آقاجان به هرحال حذف کردن مخالف و مهندسی کردن انتخابات هزینه نداره!؟؟!!

  • سید حسین
    1

    چون که خلایق هرچه لایق

  • صفر
    1

    در مدت سیزذه سال بودجه همه وزارت خانه ها وسازمانها چندین برابر شده حالا گیر به شورای نگهبان میدین لااقل یک مطلب درباره افزایش حقوق کارگران وکارمندان وبازنشستگان بنویسید که زیر خط فقر دارن روزگار میگذرانند

  • .
    0

    مگه رد صلاحیت و یا رد FATF و ... هم بودجه میخواد .
    فی سبیل الله

  • ناشناس
    0

    بالاخره چوب لای چرخ قانونگذار گذاردن و مصوبه او را به انحاء گوناگون غیرقانونی وتو کردن و پرونده سازی برای نامزدهای انتخاباتی نیاز به بودجه چندین هزار میلیارد تومانی دارد!

  • چمیک اباثی
    1

    به هر خال اینا توی هر دهستانی ی دفتر دارن باید خرج کنن تا گزارس جفت و جور بشه بدبخت ها را رشه سوز کنن دوستانشون بمونند. خدا لعنت کند کسی که این بند را در قانون گذاشته است که اینا در هر شهری دفتر بزننن و به عیاشی بپردازن. در ضمن حذف شورای نگهبان را به همه پرسب بگذارید اکر کمتر از هشناد درصد رای آورد بماند وگرنه برای همیشه تاریخ حذف شود.

  • شهرام.ر
    1

    به خاطر جنس عبای اعضای شورای نگهبان است . چون با آب گرم میشورنش در اثر شستن ، منبسط میشه. هر چی جیب عباشون بزرگتر و عمیق‌تر بشه ، واسه پر کردنش به بودجه بیشتری نیاز است ‌‌‌‌.

  • ناشناس
    0

    والا میگفتن اینها برای خدا کارمیکنند ولی اینطور که معلومه این حضرات بنده ثروت وقدرتند وبرای این دومورد به نزدیکان وهم کیشان خودشان هم رحم نمیکنند من نمیدانم چطوراین تعداد کم به نظر خودشان شعورشان از 80میلیون ایرانی بیشتر است در صورتی که زمان نشان داده کاملا"برعکس است