تحلیلگر سیاسی اجتماعی:
بخش مهمی از گرانی مواد غذایی و نفت ناشی از جنگ اوکراین است و ربطی به دولت فعلی ندارد
تحلیلگر مسائل سیاسی اجتماعی نوشت: افزایش شدید قیمت نفت که به سود تولیدکنندگان نفت از جمله ایران است ناشی از جنگ اوکراین است و ربطی به سیاستهای دولت ایران ندارد.
عباس عبدی طی یادداشتی برای روزنامه اعتماد نوشت: تورم مواد غذایی با تورم سایر کالاها فرق اساسی دارد. برای مثال اگر پوشاک گران شود، میتوان مصرف پوشاک را کم کرد و پوشاک دست دوم پوشید. ولی کمیت و کیفیت مصرف مواد غذایی را چقدر باید کاهش داد تا دچار کمبود پول نشد؟
کافی است که به تورم مواد غذایی در چند سال اخیر مراجعه کنیم که احتمالا شاخص آن بیش از 4 یا 5 برابر شده است. طبیعی است که فشار این امر برخانوادههای ضعیفتر سنگینتر است و این فشار بازتابی پیدا میکند در نگاه و انتظارات آنان از دولت و موجب اعتراض و بدبینی میشود. ولی نکته جالب این است که برخی مواقع، مشکلات پیش آمده فراتر از برنامههای دولتی رخ میدهد. نه فقط مشکلات، بلکه در برخی موارد پدیدههای مثبت هم فراتر از اراده دولتها رخ میدهد. برای نمونه خشکسالی و ترسالی را میتوان نام برد. در سال 98 بارانهای فراوانی آمد و اوضاع آب و کشاورزی خوب شد. طبعا این به سود دولت روحانی بود، گرچه دولت او نقشی در اینبارشها نداشت. اینبارشها ابتدای سال بود ولی در پایان سال، ماجرا معکوس شد و کرونا آمد که نه تنها منافع آن بارندگی را بیاثر کرد که وضعیت اقتصادی را چند پله به عقب برد. البته در هر دو مورد عملکرد دولت در مواجهه با پدیده رخ داده، چه در جلوگیری از خسارات سیل و چه در مواجهه با کرونا قابل ارزیابی است. ولی در هر حال، اصل ماجرا در هر دو مورد خارج از مدیریت و برنامه دولت بوده است.
گرانیهای اخیر مواد غذایی به ویژه در زمینه غلات و نان و آرد، روغن، نهادههای دامی و....نیز از همین نوع است. اگرچه نه همه آن ولی، ولی بخش مهمی از این گرانیها ناشی از جنگ اوکراین است. به همین میزان و در کنار آن افزایش شدید قیمت نفت که به سود تولیدکنندگان نفت از جمله ایران است نیز ناشی از این جنگ است و ربطی به سیاستهای دولت ایران ندارد. پس مشاهده میکنیم که در دولت جدید نیز، همزمان دو پدیده خارج از اراده دولت به وجود آمد که یکی به زیان و دیگری به سود دولت و جامعه است. در جوامع پیشرفته میان اثرات اینگونه مشکلات تمایز قایل میشوند.
برای نمونه اروپاییها بر خلاف ما با دو مشکل ناخواسته مواجه شدند، هم گرانی مواد غذایی و هم گرانی سوخت که هر دو محصول جنگ اوکراین است، ولی تاکنون نشنیدهام که رقبای سیاسی در این کشورها، دولتهای خود را در این باره متهم به بیکفایتی کنند. درباره سایر مسائل اعتراض میکنند، ولی میدانند که مشکل مواد غذایی و سوخت فراتر از رقابتهای سیاسی و حزبی رخ داده است. با این مقدمه باید پرسید که چرا در ایران چنین نیست؟ چرا مخالفان و منتقدان دولت به این نکات اذعان نمیکنند و مشکلات را فارغ از علت آنها متوجه دولت میکنند؟ دو دلیل برای این برخورد وجود دارد.
اول اینکه دولتها نیز حاضر به تفکیک نیستند. در واقع اگر سال پربارشی داشتند، یا به هر علتی قیمت نفت زیاد شد و امکان صادرات نیز راحتتر شد، اینها را جزو کارنامه خود مینویسند و حاضر نیستند بگویند این موارد خارج از اراده و برنامه آنان رخ داده است. دلیل دوم، مهمتر است. آنان هنگامی که خودشان در صف منتقدان دولت قبلی هستند، هیچ علاقهای به تمایزگذاری ندارند و همه مشکلات را متوجه دولت مستقر میکنند، فارغ از اینکه دولت نقشی در آن داشته باشد یا نداشته باشد. اگر کرونا بیاید یا تحریم شویم، برای آنان فرقی ندارد در هر صورت دولت مقصر است. نتیجه این وضع را که ضعف اقتصادی مردم است، تبدیل به چماقی علیه دولت میکنند. در نهایت روزی که خودشان به این انصاف تحلیلی نیاز دارند از آن بهرهمند نمیشوند. حتی اگر کسی هم بخواهد انصاف به خرج دهد، باز هم میترسد که مبادا نظرش مورد سوءاستفاده قرار گیرد و آن را مستمسکی برای بیتقصیر بودن خود تلقی کنند. از همان دستی که میدهی میگیری؛ توضیح دقیق این ماجراست. آیا میتوان این دور معیوب را قطع کرد؟ سخت است ولی بنده به اندازه سهم محدود خودم اعلام میکنم که بخشی از گرانیهای چند ماه اخیر در مواد غذایی محصول جنگ اوکراین و یک پدیده جهانی است. همچنان که افزایش قیمت انرژی ونفت و امکان صادرات آن نیز خارج از اراده دولت کنونی ایران بوده است. عملکرد این دولت را با توجه به این دو نکته ارزیابی کنیم.
بخش مهمی از گرانی مواد غذایی و نفت ناشی از جنگ افغانستان، عراق، لیبی، سوریه، یمن و منطقه خاورمیانه است و ربطی به جنگ اوکراین هم ندارد
یعنی جنگ اوکراین از بهمن ۵۷ شروع شده و در تمام مدت این دولتها ادامه داشته است . البته میتوان اضافه نمود نه فقط این جنگ که طلبکارانی مانند سید نصرالله ، اسد ، حشدالشعبی ، حوثی ها و امثالهم که سالیانه ملیاردها دلار برای این مردم گرسنه هزینه دارند هم بی تاثیر نبوده اند
تا دیروز همه چیز تقصیر دولت قبل بود حالا جنگ اکراین فردا چادر سر خانم ها پس فردا زمین کج است فقط شما بیسوادان مقصر نیستید حیف این کشور با این همه منابع که دست ادمهای از خود راضی بیسواد که بجز ترور شخصیتهای دلسوز وبا سواد داخلی چیز دیگری بلد نیستندافتاده شما ببینید رییس تامین اجتماعی دست چه کسی افتاده این همه بوق کرنا کردنند یک میلیون شغل میسازیم معلوم شده در نه ماه گذشته ۱۵۰۰۰۰ شغل صنعت از دست رفته وبیست درصد هم از بخش کشاورزی ودامپروری ،این هم از اوضاع تورم هفته پیش یک شربت دیفن هیدرامین گرفتم ۵۰۰۰ امروز خریدم ۱۲۰۰۰ اقایان با سواد چند درصد بدا بحال ملت مظلوم ایران
تا دیروز همه چیز تقصیر ترامپ بود و حالا جنگ اوکراین است شرم آور است.
کمک ایران به مردم افغانستان و طالبان عامل اصلی گرانی مواد غذایی بوده است، نه جنگ اوکراین
خفه
مردک خود فروش همه کشورها بخاطر همین گرانی کمک معیشتی موثر به مردمشون کردند ترکیه 30 در صد افزایش حقوق عربستان 280 دالر کمک ماهانه وووووو توی بی پدر که دفاع میکنی مردم ما که از قبل عمدتا به قعر بدبختی افتاده بودند در شرایط جدید چه غلطی برایشان کردند ؟
آفرین.دمت گرم.باریکلا.چه خوب تحلیل کردی.حتما مردم هم ساده هستن و حرف تو رو باور کردن.!!!!!
به گمانم به روسیه وپوتین ربط دارد .یا به سال 88 ربط دارد .احتمالا ربط به رضاشاه دارد
خبر فوری وقتی بخش مهمی از بیچارگی ما بخاطر بیرون رفتن ترامپ از برجام بود و شما و دوستان حتی اجازه مذاکره هم به دولت روحانی نمی دادید . هیچ وقت تیتر نمی زدید و دولت قبلی را به بی عرضگی متم کردید. ولی بی عرضگی این دولت در کنترل گرانی راحت به خارجی نسبت می دهید وفوری تیتر خبر می کنید.
بخش مهمی از گرانی مواد غذایی و نفت ناشی از دولت فعلی دارد
امروز سهشنبه ۲۸ تیر ۱۴۰۱ است متاسفانه هنوز هم افزایش حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی مشخص و روشن نشده است چرا؟ هیچ ارتباطی و ربطی به جنگ اوکراین دارد مشکل بی مدیریتی و بی قانونی در کشور بوده است.
گرانی مواد غذایی در زمان دولت حسن روحانی شروع و آغاز شده است، نه جنگ اوکراین
گرانی مواد غذایی 100 درصد فقط ربطی به دولت ایران دارد.
روحانی، رئیسی، هر دو عامل اصلی مشکلات گرانی مواد غدایی، مردم و کشور هستند.
جنگ اوکراین تاکنون به نفع ایران بوده است چون به خاطر تجارت می کند.
امروز سهشنبه ۲۸ تیر ۱۴۰۱ است متاسفانه هنوز هم افزایش حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی مشخص و روشن نشده است چرا؟ هیچ ارتباطی و ربطی به جنگ اوکراین هم ندارد مشکل بی مدیریتی و بی قانونی در کشور بوده است.
تاکنون مذاکره، توافق هسته ای، برجام و مذاکرات وین به نفع مردم ایران و کشور ایران نبوده است و تاکنون هم برای همه مردم ثابت شده است.
امروز سه شنبه 28 تیر خبری از پرداخت بن خوار بار بازنشستگان شرکت مخابرات از دی ماه سال 1400 تاکنون نیست چرا؟
و دولت، مسئولان و نمایندگان هم هیچ کاری، اقدامی و اعتراضی نمی کنند و سکوت اختیار کرده اند چرا؟
آیا این هم تقصیر جنگ اوکراین بوده است.
100 درصد فقط ربطی به سیاستهای نادرست غلط و اشتباه دولت رئیسی دارد.
متاسفانه سیاست گزاری نادرست دولت هاا ، کشاورزی روستایی را نابود کردن و نتونستن روستا ها را مکانیزه کنن و از طرفی توزیع نا عادلانه وام های میلیاردی در شهر ها سفته بازی را رونق انداخته و ارزش کار یدی هیچ شده . مثل یک خانواده معتاد که همه بچه ها و پدر و مادر از هم دزدی می کنن تا موادشونو تامین کنن